Přátelé na svažitém pozemku plánuji dekorační potok. Začíná v uzavřeném rezervoaru v dolní části odkud je voda čerpána do výšky korečkovým naběračem (pás s nádržemi + elektromotor s převodovkou, celé zakrytováno upevněno na zdi) - má své výhody: malý odběr elektřiny, nemůže se zadřít, tichý provoz. Nádobky se vylévají do trychtýře a trubkou putuje do skalky v horní části zahrady - samozřejmě níž než trychtýř. Odtud plyne korytem s kameny a dole vstoupí zespodu do pískového filtru (ten se občas vybere a nahradí novým pískem)z něho plyne do bazénu. Celé se to doplňuje z dešťové vody a když je horko a neprší tak ztráty způsobené odpařováním vyrovná rezervoár. Čerpání vody do oběhu se spíná přes termostat. Takže když mrzne vypne se a funguje i v mimosezóních dnech kdy je nad nulou. Záměr je:1. dekorační potok 2. příjemné klima na zahradě v letních vedrech 3. čištění bazénu. Děkuji všem Můj dotaz: až to spustím, jak bude vypadat bazén? Bude v něm díky kyslíku, proudění a pískovému filtru čistá voda?
Modrá skalice je nebezpečná, při polknutí vyvolává silné zvracení a řídký průjem, opravdu ji nedoporučuji. při toxikaci skalicí silného roztoku může následovat i smrt! Protijed je v každé domácnosti, je to mléko. Ale maximálně 10 minut po vstyku se skalicí. Spíše bych doporučoval přírodní látky.
to je nesmysl,,dávám i do jezírka skalici 4 gramy na m3...3 krát ročně a mám v něm pulce žáby i perloočky koi kapry..Rostliny krásně rostou a uplně to zabrání vzniku dlouhých vláknitých řas a zelené vody.Kdyby ta skalice byla tak jedovatá tak vymřou vodni živočichové.V každém přípravku co dáváte z krámu do bazénu i proti řasám je víc jedovatých látek než ve skalici měď....Všechny ty přípravky z krámu jsou lobby bazenářů za drahé peníze.Nic jiného.Zvlůášť v jezírku by zabila život..Do bazénu se dává 3-4 gramy na m3 na jaro a pak v létě u venkovních nekrytých a voda jak kříšťál při 27 st....15 leté zkušenosti.
Dobrý den, prosím i když mám křišťélově čistou vodu v bazénů, tak se mi tvoří kolem hladiny na bazénů špinaví lem ( něco jako od mějkapu nebo prostě špinavé ) Prosím co se dá stím dělat? děkuji T.J.
Dobrý den, je to pravděpodobně mastnota z opalovacích krémů, kožní tuk apod. Je to běžné s tím se nemusíte trápit, na to stačí přípravek na čištění okrajů a trochu teplé vody. v obchodních domech nebo v int. obchodech byste to měl najít.
prosím poraďte, včera t.j. 22.6. jsem rovněž použil ¨modrou skalici na náš bazén objem 16 kbm , dle vašeho výpočtu 8g/na 1 kbm. t.j. cca 120 g.m, voda se trochu zakalila , ale nyní navím jestli jsem udělal dobře . myslím tím zdravotní závadnost. není to moc velká dávka ? (koupous se tam i děti, občas se trochu -loknou !. děkuji příp. tel. 603/856 347
Pokud vím, tak samotné proudění vody a provzdušnění vody nepomůže na to, aby voda v bazénu byla čistá. Navíc proudění zvyšuje odpařování vody a tudíž i odpařování desinfekční chemie. Tzn. be chemizování a filtrování vody v bazénu se neobejdete. Jiná varianta je tzv. přírodní koupací jezírko, které se dnes velmi žádá. Jeho princip spočívá v tom, že vody není uzavřena v neprodyšném bazénu, ale naopak je v kontatku s okolním přírodním biologickým materiálem (zemina, rostliny atd.) a je čištěna přírodní cestou. V jezírku ale úpůně čistá voda jako v klasickém bazénu asi nebude nikdy.Jezírky se zabývají speciálizované firmy, které Vám rádi poradí.
Pokud byste chtěli rady ohledně klasických bazénů můžete navštívit naši stránku: www.a-pool.cz nebo www.abc-bazeny-sauny.cz, kde najdete download, faq i fotogalerii a můžete také položit dotaz v diskusi.
V prázdninovém Receptáři na Primě,řešili podobné věci.Jezírko s oběhem vody bylo plné zelené řasy.Do okruhu čerpadla vřadidli UV lampu.A za 3 nebo 4 dny byla voda čistá.Jestli to nebyl trik,tak to byl dobrý nápad.O ceně UV lampy se nemluvilo.
Napad s cisticim potokem a piskovym filtrem by mel fungovat. V soucasne dobe se tato moznost zacina prosazovat. U prirodniho cisteni uz neni potreba zadne dalsi chemie. Chvili trva, nez se vytvori biologicka rovnovaha, ale pak vsechno funguje bez problemu. Oficialne se tento typ bazenu jmenuje koupaci jezirko, takze staci prohledat web a da se najit pomerne dost informaci. Jarda Bernkopf
Slyšel jsem, že pokud jsou rostliny mezi sebou nevyváženy, tak to může být problém. Např. spotřeba a výroba kyslíku jednotlivými rostlinami je různá a pokud je zase ve vodě mnoho kyslíku a živin, tak se může množit řasa, kterou bychom tam asi mít nechtěli.
To je pravda, ale vetsinou se problem nekompatibility rostlin precenuje. Obcas se stane, ze si nejake rostliny nevyhovuji, pak ty "mene odolne" se nebudou mnozit a casem vyhynou a ty, kterym prostredi sedi se budou drzet. Takze vy si toho ani nemusite vsimnout, ze za par mesicu tam nebudete mit 10 druhu rostlin, ale jenom 8. Rasam se dari v prostredi, kde je hodne zivin a svetla. Pokud mam malo zivocichu, kteri by produkovali hodne zivin, tak ziviny zpracuji prednostne vyssi rostliny. Takze hodne rostlin nevadi. U tech zivocihu jsou ruzna pravidla, radove je to 0.5kg, pripadne 20 cm ryb na jeden metr krychlovy vody. Toto pravidlo je jenom priblizne. Problemy by mohly nastat napriklad v lete, kdyz se zvysi teplota vody. Takze rybycek bych doporucoval jenom par na cely bazen, aby se postaraly o larvy komaru a podobne.