Vysušování zdiva pomocí magnetokineze |
Autor: Jakub Kolařík Datum: 03.12.2002 11:10 | Vážení, dostal se mi do rukou leták firmy Aquapol inzerující novou metodu vysoušení zdiva pomocí magnetokineze. Jedná se o jakési generátory "pravotočivého polarizovaného pole podobného magnetickému", které "rozrušuje přitažlivé síly mezi molekulami vody a stavebního materiálu". Vlhkost pak má vlastní vahou klesat do podzákladí. Rád bych se zeptal, jestli nemá někdo s touto metodou zkušenost, případně by nedokázal přesněji popsat princip funkce metody (pokud z fyzikálního hlediska vůbec může fungovat). Děkuji J. Kolařík
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: boris sklenka Datum: 06.05.2012 18:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109681 reakce na ... | drypol .ja neviem co sa niekto neozve co mu to naozaj funguje alebo nefunguje . som ochotny finnancne prispiet na tu krabicu tomu co sa nechal oklamat kupil to a nic sa nedeje, on bude mat mensiu stratu aj to nemusim kupovat a bude ma to aspon stat menej.
|
|
| |
 | Autor: Michal Macháč Datum: 06.05.2012 19:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109249 reakce na ... | Vážený pane Sklenko. Nenajdete nikoho koho jsme ,oklamali, a nikdo nemá žádnou ztrátu, neboť my profesionálně vysoušíme zdivo. Nepodnikáme v oklamávání a nezpůsobili jsme nikdy nikomu žádnou ztrátu. Naši klienti mají suché domy, nebo v případě technologického neúspěchu (cca 5 % staveb) mají zpět své peníze. Vyrábíme přístroj DryPol system proto, abychom pomohli lidem zbavit se nepříjemné vlhkosti v jejich domovech. Přikládám protokol kontrolního měření v objektu firmy Příhoda s.r.o. v Hlinsku v Čechách, který jasně dokumentuje vysychání stavby po 11 měsících provozu. V objektu jsou 3 přístroje DryPol system I. s rozsahem 30m ve sklepních prostorech této rozhlehlé stavby. Měřeno digitálním laboratorním přístrojem RADWAG MAC 50. Můžete se obrátit na Slovensku na naše certifikované techniky - http://www.izolovaniemurov.sk/nase-sluzby/vysusovanie-muriva-systemom-drypol/ Přeji Vám všem suché domovy a hodně osobních úspěchů. Michal Macháč, majitel firmy Elektrofyzika.
|
|
| |
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 16.05.2012 23:05 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Hm, zajímavý protokol, a jak souvisí firma BAMISTAV s.r.o. Žďírec u Skutče,jejíž razítko a podpis v protokolu nacházím, s firmou Příhoda s.r.o. resp. s vámi (Elektrofyzika)? Můžete také prosím zveřejnit laboratorní certifikaci (akreditaci) citovaného vlhkoměru a princip měření vlhkosti zdiva? Navrtá se do postižené zdi otvor a nebo je to jen "příložná" metoda. Provádíte s měřením vlhkosti zdiva také měření relativní vlhkosti vzduchu? Neboť tato s tím také souvisí. Děkuji za odpověď.
|
|
 | Autor: Michal Macháč Datum: 17.05.2012 09:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109249 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Váženy pane Veselý. Vy chcete pořád diskutovat a o věci, promiňte mi, nemáte ani zdání. Jste redaktor tohoto portálu nebo jiného, nebo odborného např. časopisu ? Kdo Vás dosadil do role jakéhosi recenzenta? Nediskutuji s Vámi ale s výše umístěným přispívatelem. Vám pane nejsem ničím povinnován. Ale odpovím Vám : Bamistav s.r.o. na razítku - slyšel jste něco o subdodavatelích a subdodávkách? Asi ne. Jinak by jste věděl, že můžete zakázku realizovat jako subdodavatel pro třetí stranu. V tomto případě pro Příhoda s.r.o., jenž je majitelem objektu. Zodpovídám za výsledky firmě Bamistav s.r.o., jenž provádí kompletní rekonstrukci objektu a oni zase firmě Příhoda s.r.o.. To je subdodávka víte? Ale když něčemu nerozumíte, klidně se zeptejte. Rád Vám odpovím. - měření provádíme odvrtem z hloubky zdiva tam, kde je vlhkost konstantní a neměnná vůči užívání objektu a ročnímu období. Kdyby vás to totiž doopravdy zajímalo, tak si to přečtete na našich stránkách. Každý inteligentní člověk, když na našich www stránkách vidí obrázky měřících přístrojů Radwag, Ohaus s UV nebo IR zářiči, nebo Hydromat CM, nebude předpokládat že s nimi ,,jezdíme po zdi,, a měříme povrchovou vlhkost. Přístroje Radwag, Ohaus a Hydromat jsou certifikované, laboratorní a nevidím důvod proč bych Vám měl cokoli dokazovat. Najděte si data na internetu. Zodpovídám se pouze našim klientům. PS : pokud Vám jde tak hodně o blaho lidu, tak si od nás přístroj kupte a potom popište jeho funkci. Pokud se prokážete jako redaktor odborného portálu nebo časopisu, pronajmu Vám přístroj a můžete vydat recenzi. Pořád diskutujete o věci o které nemáte ani páru, nikdy jste ji neviděl natož aby jste ji měl v ruce nebo viděl fyzické výsledky v praxi. Pořád se ptáte a veškeré odpovědi můžete najít na našich www stránkách. Jen si je přečíst že... Na našich stránkách je také dostatek montáží a realizovaných staveb kam si můžete zavolat a vyzvědět informace. A může to udělat každý. Ale aby jste netrpěl nedostatkem relevantních informací, přikládám výsledek kontrolního měření po 11 měsících od data instalace - jedná se o objekt městského úřadu Doudleby nad Orlicí. Tady jsme prošli výběrovým řízením přes stavební úřad, čímž je prokázáno, že naše postupy jsou v souladu s normami a zákony. Posuďte účinnost sám. S veškerou úctou Vám a přáním úspěchu všem. Elektrofyzika - Michal Macháč
|
|
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 17.05.2012 16:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Vážený pane Machači, dovolte, abych se ohradil vůči Vaší odpovědi, která působila tak, jako kdybych před naštvaným býkem smýkal červeným hadrem. S BAMISTAVem to chápu, ten si Vás najal a Příhoda s.r.o. si najala BAMISTAV, a měla by vědět i o Vás, rozumím subdodávkám. I vy si můžete najímat na měření další firmy, pokud na to nemáte příslušná osvědčení či akreditaci. Takže předně, nejsem žádný redaktor ani recenzent Vámi prezentovaných přístrojů. Ale obyčejný laik z masa i kostí. Ovšem rád bych si nějakou renomovanou recenzi na Váš přístroj přečetl (to by ale nesměla být na Vašich stránkách, ale nezávisle na jiných, třeba stavebních portálech). Na Vašich stránkách jsem certifikace Vašich přístrojů ani jakosti (ISO 9XXX) nenašel, takže nejspíš nejste výrobce ale prodejce (distributor). Můžete poradit, kde tyto certifikace najdu? Každá solidní firma ke stažení tato veřejně přístupné data má. A to i vůči potencionálním klientům. Však tím si přece děláte reklamu... A nerozumím Vaší narážce, že tu pořád diskutuju, občas tu dám nějaký dotaz a proč bych se nezeptal veřejně, je demokracie a ne cenzurující totalita, pokud Vás to uráží a pobuřuje, nikdo Vás nenutí mi odpovídat, je to Vaše rozhodnutí reagovat. Pokud přístroj pronajímáte na testování, napište prosím na jak dlouhou dobu a za kolik korun českých, a kolik stojí jedno certifikované měření vlhkosti, toť moje poslední dotazy na Vás? Vracíte peníze v případě neočekávaného výsledku, které jak jste uvedl, že se vyskytnou u 5% staveb? Tedy tam, kde se vlhkost zdiva prokazatelně podstatně nesníží? O konstatní teplotě a vlhkosti po celou dobu roku ve stavbách by se dalo široce polemizovat. Nežijeme v jeskyních a tak jistě obě tyto veličiny konstantní po celý rok nebudou. Jiné budou za situace, když je v srpnu venku pařák 30°C a vlhký vzduch a jiná, když v lednu venku mrzne, je sucho a uvnitř domu se vytápí. Každá stavba "dýchá". Stejně jak se mění klima, tak se mění i teploty a vlhkost zdí, které mimo jiné můžou být ovlivnovány oscilující výškou hladiny podzemní vody (roční cykly dle spadlých atmosferických srážek) a vzlínavostí a pórovitostí použitého materiálu ve zdi. Jinak se chová hliněná vepřovice, jinak pálená cihla, jinak beton a jinak kámen. I kámen se liší dle toho z jaké horniny je a jinak se bude chovat např. žula, jinak rula a jinak pískovec. A pokud pod základy domu chybí hydroizolace, je to hned mokré a voda ráda cestuje vzhůru (dolů, to se jí moc nechce). Ale Vám to jistě nemusím ani povídat, že, to vy všechno dobře znáte...
|
|
| |
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 21.05.2012 21:24 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Pane Konstruktére. Měl jste pravdu, všechny moje příspěvky, které jen citovaly informace z veřejného internetu, byly zcenzurovány a vymazány. Je mi líto pána MM, pokud se k tomu neumí postavit jako chlap čelem... jen zdůrazňuji, že v mých příspěvcích nebyly žádné pomluvy a urážky, jak si tento pán bez adekvátního vzdělání mylně vysvětluje a vykládá. Bohužel zdejší redakce si vyhrazuje právo odstraňovat příspěvky bez udání důvodu a tedy klidně i na přání takovýchto rádobyurážlivých individuí. Úsměvné na tom všem je, že jeho lživý, obviňující a osočující příspěvek na moji osobu tady stále visí. Nicméně i já mám svoji čest a upozornil jsem na to redakci a jsem zvědav, zda-li bude také vymazán! Tento ješitný a arogantní pán by si měl uvědomit i rizikovost svých výpadů, nezakládajících se na pravdě.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 17.05.2012 16:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | http://www.levnevahy.cz/analyzatory-vlhkosti Jako nestranného pozorovatele mne zaujala věta na odkaze, které se "vymyká" mému chápání: Analyzátory vlhkosti jsou technologická měřidla, bez možnosti vystavení ES certifikátu shody (úředního ověření). Dle potřeby Vám provedeme kalibraci včetně vystavení kalibračního listu pro technologické provozy. My jsme na pracovišti také prováděli nějaká měření (jiného druhu) a všechny měřidla byla pravidelně atestovaná metrologickým ústavem a opatřena nálepkou o platnosti a třídě přesnosti v tom smyslu, zda je měřidlo závazné nebo orientační. Pokud měřidlo pravidelným atestem neprojde, tak je vyřazeno.
|
|
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 17.05.2012 17:10 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Pane Homolo, ano ano, máte pravdu, každý přístroj by měl být viditelně označen modrou nálepkou s kalibrační značkou, číslem kalibrace a státním lvem. A ke každé kalibraci se váže kalibrační protokol v papírové podobě s razítkem společnosti, která kalibraci prováděla. Pracoval jsem ve firmě zabývající se měřením radonu a tyto přístroje co si pamatuji, musely každé 3 nebo 2 roky projít kalibrací na pobočce SÚJB v Řeži. Řeknu to jinak na rovinu a na tvrdo, ikdyž se to tu na diskuzi nemusí někomu líbit, nekalibrovaným přístrojům a bez příslušných certifikátů nelze věřit a výsledky nutno brát jen jako orientační. Tedy i zjištěné výsledky mohou býti značně zpochybnitelné, chyby mohou dosahovat i několika desítek % a pak jsou tato měření naprosto nepoužitelná. V baráku mám digitální teploměr a vlhkoměr vzduchu made in China a zásuvkový vlhkoměr na spouštění kondenzačního odvlhčovače s nastavením limitu vysoušení, a jejich ukazatele také beru orientačně.
|
|
 | Autor: Michal Macháč Datum: 17.05.2012 17:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109249 reakce na ... | Pane Veselý. Mě Vaše vývody velmi unavují. Přečtěte si všechny Vaše příspěvky zde na tomto portálu napsané, co špíny jste bezdůvodně, z pochybného důvodu jen Vám známého, naházel na mě, moji firmu, můj výrobek a technologii. Nebudu se Vám zpovídat z ničeho, poněvadž Vy nepěstujete konstruktivní debatu v technickém duchu ale špiníte, urážíte a jinak znevažujete moji práci . Připomínám že bezdůvodně, neboť o našem výrobku DryPol system nemáte ani ponětí, nevíte nic o jeho konstrukci a účincích, výkonu - prostě nevíte vůbec nic . Jste tak neprofesionální a povrchní, že si nejste schopen ani přečíst www stránky toho, koho chcete nějak znevážit. Ptáte se nesmyslně na jasně veřejně prezentované věci. Promiňte ale s Vámi jednat nebudu. Opět připomínám. Projděte si zde zpětně všechny svoje nenávistné a štvavé výpady proti mě, firmě a výrobku DryPol system. Nikdy jste DryPol system neviděl, neměl v ruce, nevíte nic ale řešíte, znevažujete, matete lidi zde hledající pravdu. Čas na konstruktivní diskuzi jste dávno propásl. Myslím že jsem zde již řekl vše a nemíním pořád dokola mlátit prázdnou slámu. Do budoucna Vás upozorňuji, že všechny příspěvky monitoruji, ukládám. Jedná se zde o veřejnou diskuzi, podléhající pravidlům zákonů tohoto státu. Již s jedním diskutérem zde, který nepodloženě špinil mě a mou práci, vedu soudní jednání včetně trestního oznámení pro pomluvu. Upozorňuji Vás že ještě jeden důkazem nepodložený útok proti mě, firmě nebo výrobku a povede se Vám stejně. Nemám moc prostředků jak se proti takovým jako Vy bránit ale věřte že všechny dostupné využiji do krajnosti. Diskutujte si zde jak chcete ale vyvarujte se slov DryPol system, Elektrofyzika a Michal Macháč, pokud nebudete mít v ruce něco, čím to budete moci dokázat. Michal Macháč
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 18.05.2012 07:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Vážený pane konečně jsem si prošel vaše stránky a klidně si mne můžete připsat do seznamu žalovaných osob, které prohlásili, že jsou toho názoru, že systém DryPol je nefunkční. Voda vzlíná v zemi následkem kapilární elevace a týká se to jak zeminy, tak stavebních materiálů ale i rostlin, stromů a i živých organizmů. Doporučuji proto nastudovat jev kapilární elevace a sil, které jej mají na svědomí. Z mnoha perliček na prospektu, zacituji hned tu první: "jak Vám dům vysušíme ? Při vlhkosti, blížící se k 20% objemu vody ve zdivu, je na 1m3 obsah vody cca 45l. U nás je 20% z objemu 1m3 200 l.
|
|
 | Autor: Jiří Konstruktér Datum: 19.05.2012 12:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104575 reakce na ... | Takovéto jednoduché počty se probírají už v páté třídě základní školy, tento příklad s procenty jsem nechal schválně vypočítat mou neteř z páté třídy a vypočítala také, že 20 procent z 1m3 je 0,2 m3 a převedeno na litry to je 200 litrů, protože jeden m3 představuje obsah 1000 litrů. Uvedená perlička je vhodná k pobavení diskutujících na tomto fóru a jistě se tomu každý zasměje.
|
|
 | Autor: stavem firma Datum: 19.05.2012 12:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 106691 reakce na ... | Jejda vy jste chytrý. Takže máte zeď z vody jo? A kde máte to zdivo? Chcete nám namluvit že v 1m3 je 200l vody a ještě 1m3 husté stavební hmoty? Třeba kámen nebo cihla? Hmmm...dobrý :-):-):-). Vemte si akvárium 1 x 1 x 1m. Když do něj dostanete 200 l vody a ještě přidáte 1 x 1 x 1m zdiva tak jste na Nobelovku v popírání fyzikálních zákonů. Měl by jste s tou neteří zajít do té školy někdy...
|
|
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 19.05.2012 12:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Nic proti, ale pletete si váhová % s objemovými %. Měl byste se také vrátit do školy. Jsou to pak naprosto jiné počty, protože žádný stavební materiál nemá stejnou hustotu vody nebo menší (tedy vyjma odlehčených materiálů, jako je polystyren a dalších, co na vodě plavou, ale to díky vzduchovým pórům). U kamene, cihel i betonu počítejte se suchou váhou 1800-2600 kg na m3 hmoty. Nasákne-li vodou, může to být klidně i 2000-2800 kg na m3 hmoty. A to že se voda vsákne je dáno tím, že vyplní částečně nebo celým svým objemem původně vzduchové póry v materiálu.
|
|
| |
 | Autor: Jiří Konstruktér Datum: 19.05.2012 14:03 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104575 reakce na ... | Nedalo mi to a raději jsem provedl pokus s bílou pórobetonovou tvárnicí 50cmx10cmx25cm, vložil do kbelíku a doléval odměřované množství vody. Tvárnice má objem 0,0125 m3= 12,5 litrů a dostal jsem do ní cca za 20 minut 2,5 lirtů vody a stále sála dál, ale dále jsem vodu nedoléval, protože mi šlo jen o dokázání toho, že do ní 20 procent vody bez problémů dostanu. Pokud bych tedy do Vašeho fiktivního akvária naskládal 1m3 mnou uvedených tvárnic, což by bylo přesně 80 kusů, tak by to bez problému do sebe nasáklo minimálně !!! 200 litrů vody, což je 20 procent, tak se nezlobte, ale do školy běžte raději Vy a zopakujte si to preventivně od první třídy. Cihla pálená 29cmx14cmx6,5, nebo kámen, by samozřejmě nasákl méně vody, to nepopírám, ale materiál zdiva na webu, kde se nalézá uvedená matematická úloha, nemá definován použitý materiál a tak Vaše připomínka není na místě. Hezký den přeji.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 19.05.2012 14:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Byl by zajímavý jiný pokus. Nechat nasát těžkou suchou cihlu. Tedy zvážit před a po nasátí. Stanovit procento vlhkosti a pak odvrtat přes cihlu díru a zvážit ten prášek a opět stanovit gravimetricky obsah vlhkosti. Náhle se zjistí, že už je to suší aniž by se použila nějaká metoda a to proto, že vrtákem se tam zmařil výkon přes stovky wattů a to uvolněné teplo během vrtání polovinu vody už odpařilo. Všude se píše, že tyto metody stanovení vlhkosti odvrtáním materiálu jsou velice zatížené chybou a to ve prospěch, však si každý domyslí.
|
|
 | Autor: Jiří Konstruktér Datum: 19.05.2012 15:47 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104575 reakce na ... | Je to tak, kolikrát vrtám klasickou hmoždinku 8mm do mokré cihly a prášek z toho jde suchý a z vrtáku se kouří a neudržím na něm ruku. Při měření vlhkosti metodou odvrtávání, je jasné, že vrták odpaří minimálně 10 procent vody, možná i více a když to odvrtáváte pomalu a necháte to kvrdlat třeba 5 minut, tak máte hned vzorek sušší, než byl původně a než do lopatky zachycený a vrtáním ohřátý prášek vložíte do té trouby, tak se odpaří další část vody a toto další odpaření je, jak je psáno výše, ku prospěchu a dále si každý domyslí. Ale na některé zákazníky dělá toto odborné vrtání a následné pečení odvrtaných vzorků v nějaké troubě, u které ani nelze udělat kalibrační certifikaci, takový dojem, že jsou udivením pomalu v extázi a vůbec si neuvědomují, že vrták odpařil podstatnou část vody ze vzorku a následné vytisknutí údajů na papír, který se nápadně podobá rozměrově a i vzhledově papíru toaletnímu, to celé odborně zakončí. Metodu měření vlhkosti a vystavení protokolu, o kterém tu hovořím, jsem našel na internetu na You Tube v jednom videu, kde nějaký odborný technik předává jedné paní onen kus papíru a ta paní na to kouká tak, jak zde popisuji. Upozorňuji, že nehovořím o protokolu a měřících metodách zde uveřejněných a ani nic z toho, co je na tomto portále uvedeno, NEZPOCHYBŇUJI, aby si to náhodou někdo NEPOPLETL. Nejspolehlivější metodou měření vlhkosti zdiva je zatlučení nerezových elektrod do spár zdiva a následné měření odporu anebo protékajícího proudu mezi párem či skupinou elektrod a naměřené hodnoty si zaznamenám a pokud bude proud klesající anebo odpor stoupající, tak je i pokles vody ve vzdivu klesající. Je to metoda, která jde realizovat s minimem nákladů na měřící aparaturu a může si jí zákazník používat průběžně i sám, kdykoliv uzná za vhodné a výsledky si zaznamená na toaletní papír také sám. Tuto měřící metodu sám používám v praxi, před a po podřezání zdiva, aby měl zákazník jistotu, že vsadil správně na trvalé odstranění vlhkosti a že je lepší, vyléčit příčinu vzlínání vody, než odstraňovat její následky, které se i při funkčnosti prodávaných přístrojů na vysušování zdiva vrátí, pokud přístroj odstraníme. Na svém webu www.remesla-jirikov.cz v záložce http://www.remesla-jirikov.cz/index.php/testovani-pistroj testuji vlastní vzorek přístroje na vysušování zdiva, ke kterému jsem se dopracoval dlouhodobým studiem problematiky a věřte, že si přeji, aby tato metoda fungovala a pokud se tak stane, tak jí u mne má každý k dispozici zcela zdarma, proto také uvádím návod na stavbu a každému to dávám volně k osobním účelům. Pokud tato metoda opravdu zafunguje, tak stejně budu upřednostňovat trvalé odstranění vlhkosti tím, že použiji vložení mechanické zábrany proti vodě. Není vůbec důležité, dopracovat se k hodnotám ukazující procento vlhkosti s rozlišením na 2 desetinná místa, která jsou při metodě odvrtávání absolutně k ničemu. Stačí jen prokázat klesající vlhkost metodou mnou popisovanou, nezajímá nás totiž procentní obsah vody, ale zajímá nás prokazatelný pokles anebo nepokles vody a vovovo tom to je, jak by řekl Pitkin z Mládkova pořadu. Na závěr přikládám postup měření vlhkosti jednoho soudního znalce v oboru, včetně popisu dostupných metod měření a jejich nedostatků http://www.sinz.cz/archiv/docs/si-2005-03-175-178.pdf a jiného znalce v oboru zde http://www.sanace-zdiva.cz/diagnostika-zdiva-navrh-sanace.html a takhle by měl vypadat protokol z měření, včetně uvedení teploty prostředí, přesného označení vrtů a sond a komplexní návrh jak problém odstranit a tak dále a tak dále, a v celém odborném posudku jsem nenalezl doporučení nainstalovat NĚJAKOU KOUZELNOU KRABIČKU, která je nejlepší, jak všude dokola čteme na internetu. http://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&ved=0CKkBEBYwAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.kejzlice.cz%2FVismoOnline_ActionScripts%2FFile.aspx%3Fid_org%3D6473%26id_dokumenty%3D1094%26n%3Dprojektova-dokumentace-sanace-vlhkeho-zdiva-ms-kejzlice&ei=pd-3T8qNGtK78gPNxJ3CCg&usg=AFQjCNHGu_BuGV8zta6e83btmQX5-EEMAQ&sig2=Be9i71zoUbDFgGWAHTfURA A schválně posuďe, jaký budí dojem protokol z měření na toaletním papíru anebo protokol z odkazu. Dokumenty z odkazů doporučuji prostudovat všem odborníkům zde na fóru, kteří si o sobě myslí, že odborně měří vlhkost a vystavují odborné posudky z měření. Také provádím měření vlhkosti zdiva, pokud to zákazník žádá, ale své měření považuji za amatérské a neodborné a výsledky beru pouze jako orientační. Snad jsem vše tak nějak shrnul do jednoho článku a pokud jsem něco opomenul, nebo špatně napsal, budu rád za připomínky.
|
|
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 19.05.2012 12:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Uvedené počty dokazují chabé matematické vzdělání toho, kdo si je takto zveřejnil. Ovšem musí se podotknout, že se jedná o objemová %. Vememe-li ale váhová procenta, vše bude jinak. Např. dobře pórovitý pískovec může mít hustotu za sucha klidně i 2 tuny na m3. Potom, nasákne-li 200 litry vody, je to 10 váhových %, ale objemově pořád jsme na 20%. Pak ještě nepočítám vzduchové póry, které většinou představují spíše jednotky procent, samozřejmě jiná bude situace u dutých cihel. V reálu jsou takové vlhkosti spíše vyjímečné a vysloveně u většinou nepodsklepených domů, které "plavou" neodizolované přímo na podzemní vodě. Míst s mělkou hladinou podzemní vody je dosti, většinou to bývá na plochých nivách velkých toků v blízkosti říčního koryta, které jsou vyplněny dobře propustnými sedimentárními štěrkopísky s mírně napjatými nebo nenapjatými průlinovými zvodněmi. Propustnost hlín, zvětralin a vlastního skalního podloží a koeficient filtrace prostředí jsou dalšími parametry, které mají vedle izolace a hloubky hladiny podzemní vody přímo vliv na vlhkost a vzlínavost neodizolovaných základových konstrukcí, podlah a obvodových zdí domů.
|
|
Autor: Karel Karel Datum: 13.03.2012 21:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109202 reakce na ... | Dobrý den, díval jsem se na příspěvky ohledně sanace a vysoušení zdiva a nedokážu pochopit, jak v této době ještě někdo může věřit různým reklamním trikům a podomním prodavačům. Z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že jediné a účinné sanace zdiva jsou výhradně technologie aplikované, jako jsou podřezávání zdiva, infuzni clony, difuzně otevřené stěrky, odvodňovací (drenážní) systémy, aplikace nových svislých a vodorovných izolací, mírná elektroosmóza a doplňkové sanační omítky. Ano, je zde určitě připomínka, že jste někde viděli, že sanační omítka byla po roce opět mokrá a zasolená - sanační omítka není vyřešení problému - je to pouze doplněk. Jsou firmy, které uvádějí, že sanují objekty, ale ani zdaleka o sanacích a vysoušení zdiva nemají páru a prach sprostě jen tak namlátí sanační omítku na zdivo. Ale naopak jsou zde firmy, které mají dlouholeté zkušenosti z oblasti sanací a vysoušení zdiva a to bez jakýchkoli reklamací. Kdyby někdo chtěl, tak se rád podělím se svými zkušenostmi.
|
|
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 13.03.2012 22:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Zdravím, sám sanační barvy a omítky používám, ne na vlhkost, ale na plísně a mapy z vykrystalizovaných solí. Vlhkost ve zdi je daná pórovitostí a nasákavostí materiálu. A jakmile se vzlínaná voda dostane do kapilár, pokořuje gravitaci a je velký problém ji z ní dostat, aby se odpařila, musely by se její molekuly pořádně rozkmitat. Dokážu to vyřešit nebo spíše potlačit zatím jen tak, že vzduch v místnosti vysušuju klasickým kondendačním odvlhčovačem a taky tím, že v zimě pořádně topím. Dokážu tak snížit vzdušnou vlhkost z původních 75% na cca 40-50%. Vlhkost v domě byla tak velká, že mi po čase dokonce začaly rezivět futra u dveří. Jde mi hlavně o to, jak efektivně provést vysušení zdiva, bez nutného fyzického zásahu do samotných zdí a základů stavby a bez těch šílených vstupních cen elektroniky. Samotný provoz a spotřeba proudu těch "kouzelných krabiček" je prezentována, jako nízká, otázkou však je, jestli to umí skutečně vysušovat nebo je to jen na ozdobu. Pátral jsem po firmách, kde by to šlo bezplatně zapůjčit a otestovat, ale bohužel, všude to podmiňují závazným nákupem a nebo předplacením předražených měřní vlhkostí.
|
|
 | Autor: Milan Jakovec Datum: 14.03.2012 00:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104239 reakce na ... | Zajímal by mne názor biofyzika, nebo jiného specialisty, co se bude dít s tělními tekutinami v blízkosti přístroje :) (když připustím, že by "nějaká síla" rozkmitala molekuly vody ve zdivu, v poloměru X metrů)
|
|
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 14.03.2012 01:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Bojím se, že by se mozek odkrvil a krev přesunula do nižších míst. Možná, že by to tedy zabralo na potenci a asi by se vám více potily nohy než ruce ;-) a možná, že by se vám chtělo častěji jít čůrat. hihih
|
|
| |
| |
 | Autor: Miroslav Veselý Datum: 14.03.2012 10:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109182 reakce na ... | Zdravím, pane Homolo, máte svatou pravdu. Jednou jsem se provokativně zůčastnil jedné prezentační akce, kde se ukazovaly výsledky pití dobré (živé) a špatné (mrtvé) vody, a pak její výroba v kádince s nějakými platinovými nebo stříbrnými elektrodami. Celé mě to jenom pobavilo. Voda je jednoduše chemicky H2O, může mít v sobě rozpuštěné minerální látky a soli, pak se může v některých případech označovat jako "léčivá", ale to je tak všechno. Vodě trošku rozumím, neb jsem povoláním hydrogeolog a zabývám se posuzováním vrtaných studní. Vodu ale nevyhledávám, to přenechávám různým šarlatánům a senzidebilům. Ti vám určí správný pramen, jeho hloubku i vydatnost. Rovněž i vrtání nechávám specializovaným firmám, kteří ví, co dělají. Ale já jen vím, že podzemní vodu máte úplně všude pod zemským povrchem, jediná otázka je, v jaké hloubce se narazí na její ustálenou hladinu, která během roku má tendenci se ještě hýbat směrem dolů i nahoru. Jde to ruka v ruce s atmosférickými srážkami a následnými gravitačními průsaky, pak i druhem propustnosti podloží, průlinovým nebo puklinovým dle charakteru hornin (jinak se chovají vyvřeliny, jinak metamorfity, jinak sedimenty). Jsem z Vysočiny, takže tady je většinou tvrdá rula a žula.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 14.03.2012 11:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Také zdravím, pocházím z Považí a tam bylo všude vody pod ornicí asi 2 m a štěrkopísky v hloubce od 5 m dosti. Všechny studny byly vrážené. Našel jsem ten odkaz o těch vodách (celá galerie) a možná Vás to bude zajímat jaký "potenciál byznysu" to skrývá. http://www.chem1.com/CQ/gallery.html
|
|
 | Autor: Milan Jakovec Datum: 14.03.2012 14:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104239 reakce na ... | To máte stejně jak s hrncama za 50 tis. - stejný "obchodní model", vylepšený o několik "pseudoodborných" frází, kterým lidé s "nějakým vzděláním" přestávají rozumět.
|
|
|