Podlahové topení-pokládka dlažby

Autor: Mirek
Datum: 05.05.2003 11:22

Prosím o sdělení jak pokládat dlažbu na podlahové topení-systém Rehau, aby nedocházelo k praskání dlažby v místech, kde dlažba přechází přes dilatační spáry.Znám případy, kdy k tomu dochází a chci se tohoto nedostatku vyvarovat.
Díky.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 75   starší >>
Datum: 07.03.2012 11:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109124
reakce na ...
Dobrý den, plánujeme pokládat dlažbu 60x60, ratifikovanou (Rako). Bohužel jsme při vylévání podlah anhydritem neudělali dilatační spáry a máme pokoj cca 30m2 spojený s chodbou cca 15m2.Navíc je všude podlahové topení. Chápu co vše je špatně. Teď bych spíš potřebovala vědět jak položit tuto dlažbu tak, aby to v budoucnu napáchalo co nejmenší škodu.Jaké materiály použít, jak velké spáry musí být. Raději bysme menší,ale pokladač dlažby tvrdí, že musí být min 5mm. Děkuji za rady. J.

Autor: Honza Ringo
Datum: 07.03.2012 13:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100670
reakce na ...
Byl bych v klidu. My máme dlažbu sice jen 30*60, ale se spárami cca 2 mm a souvislou v celém přízemí (bez technické místnosti, spíže a pod) o ploše 8*12m bez jediné dilatační spáry (ale sem tam tu plochu částečně dělí nějaká příčka, ale délka 12 m je v kuse stejně jako obývák 4,5*8m) . Je to tak již tři roky bez sebemenšího problému. Je ale pravda že hlídám aby teplota topné vody nepřesáhla nikdy 35 °Ca dilatacím zamezuji udržováním inteirétrových teplot na zhruba konstatních hodnotách. Lepeno lepidlem Murexin a pod tím hloubková penetrace od stejné firmy.

Autor: hetzer hetzer
Datum: 19.03.2012 23:43 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100064
reakce na ...
ten "pokladac" je prase. nevim jak krive je rektifikovane RAKO ( my ho neprodavame) ale spara 2mm by mela i pri absenci dilatace stacit. pouzijte kvalitni flexibilni lepidlo a kvalitni sparovacku.

Autor: Petr Vareš
Datum: 13.02.2012 21:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100195
reakce na ...
Dobrý den,
skladba podlahy je 8 cm systémové desky, 6cm betonu s výztužnými vlákny (dělala specializovaná betonářská firma s certifikátem), na to dlažba 60x60cm. Dlažba se dělala až po topné zkoušce, kdy se beton jevil jako dostatečně vychnutý (cca 1 měsíc, pak několik dní topení), byla provedena penetrace, lepidlo flexibilní pro podlahové topení, po obvodech dilatační spáry, stejně tak v přechodu z místnosti do místnosti - největší místnost 20 m2. Topné medium maximální teplota 42°C. Skladba podlahy je možná trochu více namáhaná (nedokáži posoudit), neboť v místnostech jsou instalovány prostorové termostaty, s diferencí cca 1°C a tak pozoruji, že vzhledem k poměrně velké setrvačnosti se opakují cykly chladnější podlaha/ vytopená podlaha. Po cca 3 měsících provozu je cca 40-50 % dlažby uvolněné, některá dutě na poklep, některé - zvláště řezané rohy prasklé, drolí se spárovačka. Někde v místnostech, zvláště po obvodu, kde je podlaha zatížena nábytkem, se objevila u zdi spára cca 3-4 mm - podlaha poklesla oproti soklíku. Jelikož je dům na klíč a v záruce krátce po předání, chtěl bych tyto problémy žešit v rámci reklamačního řízení. Chápu, že na dálku lze jen těžko určit primární důvod (nebo více důvodů) popsaných jevů, přesto bych uvítal vaše rady a hlavně návod, jak uvolněnou dlažbu opravit, aby v budoucnu k uvolňování dlažby již nedocházelo (předpokládám pouze opravu pokládky dlažby, nikoli podlahy samotné či topení). Děkuji za rady a názory.

Autor: Bohuslav Vintr
Datum: 14.02.2012 06:55 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100268
reakce na ...
Podle toho, co píšete, je vše uděláno dobře. Nepíšete jen, zda jsou přiznané dilatační spáry. Dlažbou nemůže být přelepena dilatační spára.
Podle mého názoriu však není vhodné na PT používat tak velkoformátové dlaždice (60*60). Zde platí spíše čím menší, tím lépe. V praxi volit kompromis. Např. 20*20, nebo 30*30.
Beton má jinou teplotní roztažnost, než keramika. Co na to výrobce dlažby? Povoluje použití na PT ?

Datum: 14.02.2012 11:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za názory, podlahové topení jsem měl již v minulém domě, pravda, byla použita velikost formátu 30x30 cm. Mimo vypadané spárovací hmoty u soklíků - bylo vidět, že okraj podlahy zřejmě trochu pracuje, bylo vše OK (praskla asi jedna nebo dvě dlaždice za 10 let provozu). Teplota topné vody byla ve větších minusových teplotách i k 50°C. Jaká je specifikace dlažby netuším, přiznám se, že vhodnost dlažby pro podlahové topení mne nenapadlo řešit, jedná se o dovozový materiál, mám ještě originál obaly, nevím zda zde lze něco vyčíst.
Mě osobně mimo příp. závady podkladu (myslím, že byly použity originál systémové desky s únosností 100) se problém jeví v použití nedostatečně kvalitního lepidla (byť má specifikaci pro podl. topení, zřejmě se bude jednat o nejlevnější výrobek na trhu), popř. nekvalitní pokládku. Jako argument uznávám, že formát 60x60cm bude ten nejnevhodnější a vzhledem k tomu, že se netemperuje stálou teplotou topné vody a změny budou poměrně skokové, je dlažba dilatačně a teplotně zřejmě namáhána nad schopnosti lepidla. Pokud se bude realizovat pokládka dlažby znovu, navrhnete vzhledm k výše popsaným skutečnostem nějaký specifický materiál, který by mohl zvýšenému namáhání a jiné roztažnosti velkoformátové dlažby oproti podkladu splnit očekávání ? Děkuji

Autor: hetzer hetzer
Datum: 18.02.2012 23:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100064
reakce na ...
format dlazby 60x60 na podlahovku neni problem ( davame na podlahovku i vetsi formaty ) ovsem za pouziti KVALITNIHO lepidla a sparovaci hmoty. v pripade nutnosti prekryti dilatacnich spar je nutno pouzit system mapelastic nebo neco podobneho

Autor: melkor unlimited
Datum: 14.02.2012 07:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100033
reakce na ...
Můj názor

1) nesprávný typ izolace použité pod vstvou mazaniny - nedostatečná tuhost (50Z nebo 70Z místo 100S resp 150S)
Závada je neodstranitelná. Zhoršovat už by se neměla.
Požadujte slevu.

2) nesprávně vyhodnocená zbytková vlhkost mazaniny
Závada je odstranitelná.
Požadujte novou pokládku dlažby.

3) možná nebylo použito vhodné lepidlo
V každém případě požadujte u nové pokládky lepidlo kategorie C2 nebo lepší. C1T není pro tento účel dostačující, i když se prodává jako "flexi".

4) špatný návrh podlahového topení (42 °C je hodně)
Závada je neodstranitelná (bez výměny mazaniny s topením)
Požadujte slevu.

Autor: Petr Stoll
Datum: 15.02.2012 17:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100221
reakce na ...
http://www.az-podlahy.cz/zari05/clanek_zari05.htm#cooliris
http://peterpaulik.blog.sme.sk/c/176394/Od-normalneho-betonu-po-betony-ultravysokych-pevnosti.html

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 14.02.2012 07:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. Situace je celkem špatná. Už teplota topné vody svědčí o tom, že něco není správně. Ale ve většině případů se podlahovka dá s takovouto teplotou provozovat. Já jsem před 22 roky zaťukával dlažbu přímo do potěru a v podstatě 160m2 dlažby na podlahovce drží jak čert. U použití lepidla na potěr by nějaká zbytková vlhkost neměla hrát roli. Čili, asi bych to typoval na špatné lepidlo, v kombinaci se šlendiánským položením podlahové izolace, když se podlaha někde propadla. Jaká je jistota, že je to pouze za skříní a že to není i v celé ploše? Nicméně firma se určitě bude bránit tvrzením, že jste tam třeba omylem na krátkou dobu pustil vysokou teplotu topné vody, což by takové odskakování dlažby jednoznačně způsobilo. To jsem viděl u švagra, když mu kotel topil a topil a termostat ho nevypnul. Polovina plochy v obýváku vysočila. Další soused zase použil dlažbu 60 x 60 a také to nebylo to pravé ořechové a to už byl jeho druhý pokus o dokončení podlahy. Jak píše pan Vintr dlažba menšího formátu je zřejmě odolnější, ale ono to souvisí s teplotou topné vody. Co nakonec v rámci reklamace vyřešíte nevím, ale já bych trval na odstranění celé plochy a nalepení nové dlažby na opravdu dobré flexibilní lepidlo určené pro podlahové topení.
S pozdravem Laďa

Autor: Jozef Homola
Datum: 14.02.2012 07:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
Také si myslím, že příčina pohybu a cyklického ohybu betonové desky je "otlačování" izolace na pár hrbolcích, protože kdo by nějak srovnával podklad, když jej nikdo nevidí.

Datum: 14.02.2012 10:08 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ty hrbolky a zatlačení s následným poklesem desky jsou pravděpodobné.
Ovšem to neřeší problém s odskakováním dlažby v ploše. Tedy pokud "nedejbože" není deska prasklá.
PT by mělo v pohodě vydržet topení s přívodem 45°C (havarijně 50°C). Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že jsem v uplynulých mrazech topil do betonového PT 47°C. Zatím mi žádná dlaždice neodskočila (3-4 sezóna topení). Také poměrně rychlé střídání teplot by to mělo vydržet. Několikrát jsem natápěl po odstávce plnou (ekvitermní) teplotou. Co by měli říkat ti, co mají "pulsní" směšovače. Mimo jiné bych se nedivil, kdyby u některých systémů regulace pomocí různých ventilů se dostávala nárazově do PT i voda teplejší, než 50°C

Datum: 14.02.2012 10:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ty hrbolky a zatlačení s následným poklesem desky jsou pravděpodobné.
Ovšem to neřeší problém s odskakováním dlažby v ploše. Tedy pokud "nedejbože" není deska prasklá.
PT by mělo v pohodě vydržet topení s přívodem 45°C (havarijně 50°C). Mohu z vlastní zkušenosti potvrdit, že jsem v uplynulých mrazech topil do betonového PT 47°C. Zatím mi žádná dlaždice neodskočila (3-4 sezóna topení). Také poměrně rychlé střídání teplot by to mělo vydržet. Několikrát jsem natápěl po odstávce plnou (ekvitermní) teplotou. Co by měli říkat ti, co mají "pulsní" směšovače. Mimo jiné bych se nedivil, kdyby u některých systémů regulace pomocí různých omezovacích ventilů se dostávala nárazově do PT i voda teplejší, než 50°C

Datum: 14.02.2012 12:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji též za názor, jsem v této problematice laik, teplota topné vody byla nastavena technikem při uvádění kotle do provozu a celkem vypadalo, že ví o čem podlahové topení je. Jakou maximální teplotu byste doporučili vy ? Vím, že teď je zřejmě již pozdě, ale chtěl bych even. topný systém odzkoušet, jak se bude chovat se sníženou teplotou. Jedná se o přízemní zděný dům, typový projet, podlahové topení bylo provedeno dle projektu, přesto mám takový pocit, že nižší teplotou topné vody by se objekt nepodařilo vytopit na požadovanou teplotu, mimo koupelny je v celém domě pouze podlahové topení. Podlahové smyčky se mi vzhledem k rozteči a počtu metrů jeví jako dostatečné, v souladu s projektem. Alespoń z minulého domu, kde jsem měl též pouze podlahové topení mám ten dojem (zde jediné topení dělala externí firma - bohužel pak jsem se dozvěděl, že zcela bez projektu a znalosti věci - a byl to ten největší průser) - zde jsem musel používat i vyšší teplotu topné vody, aby se objekt vytopil.

Autor: zdeněk svoboda
Datum: 14.02.2012 14:16 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108541
reakce na ...
dobrý den

Hlavní předpoklad pro kvalitní podlahové vytápění každého domu jsou

=rozteč potrubí by nemělo být o moc větší než šíře chodidla
=betonová směs nejlépe s použitím praného křemičitého písku v řidší
konzistenci a v poměru 1:3 bez pužití plastifikátoru,poněvadž znehod-
nocuje kvalitu směsi a náhradou tomu je křem.písek
=dilatace stačí pouze po obvodě do 30m2
=dva měsíce na dozrání betou -nestačí v zimním období
=pokládka dlažby při teplotě podlahy 22-25 st.C
=lepidlo pouze flex -může být i levnější značka
=u krbu nebo kde procházejí teplá a zpáteční voda vytvořit dilatač.
spáru a vyplnit silikonem
=nepoužívat velkoformátovou dlažbu
=2x jistit termostatem
=termoregulační ventil před čerpadlo
=pokud je v podlaze více jako 230 bm trubky použít další čerpadlo
=kvalitní dlažka k tomu určená
=udržovat teplotu podlahy na 25-27 st.C
=první zátop provádět ai 1 měs.po pokládce dlažby
=nepouštět do systému větší teplotu než 40 st.C

zaručené teplo a čistá hlava

Datum: 14.02.2012 19:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Děkuji za obsáhlý elaborát, vidím že zde bylo vše špatně :-( Dům měl být předaný v září, předával se na konci listopadu, kdy už jsem se musel vystěhovat a tak se finišovalo vše na poslední chvíli a dokonce myslím, že při pokládce dlažby bylo do podlahy zatopeno. Takže jedno s druhým a výsledek se dostavil .... Není nad to, když věci dělají odborníci, kteří jednak ctí technologické postupy a dále mají i vlastní zkušenosti. Takže když to shrnu, na 99% je asi největší problém technologie pokládky dlažby spolu s dalšími faktory. No uvidíme, jak dopadne druhý pokus, pokud se k tomu firma postaví čelem. Děkuji všem za podnětné rekace

Autor: Pavel Kříž
Datum: 15.02.2012 17:30 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Pane Svobodo, rozteč se řídí potřebným výkonem podlahového topení a max povrchovou teplotou,ale dejme tomu, že šířka o něco víc nž chodidlo zajistí rovnoměrnější teplotu, tato o něco zvýší množství trubky, v některých případech i 3x.
Co se týká betonu tak nemáte pravdu. Křemičitý písek nic neřeší. Důležitá je správná křivka zrnitosti. U betonu je důležitý tzv vodní součinitel. Čím víc vody, tím horší beton. Takže správně zvolený plastifikátor sníží potřebné množství záměsové vody, zvýší počáteční pevnost betonu. Na vyzrání betonu na konstrukční pevnost stačí 4 týdny. Na vyschnutí betonu není určena žádná doba. Je to dáno fyzikálními podmínkami a je potřeba ověřit vlhkoměrem.
Místo silikonu pokud možno použít PUR tmel. a td...

Datum: 15.02.2012 19:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pane asi takto
poměr který jsem naznačil tj.1:3 dostatečně zajišťuje kvalitu i v tom případě bude-li směs řídká a křemičitý písek a uvedená konzistence
betonu vytváří samonivelizační zpracování a perfektní přilnavost ,která
je nutná pro podlahové topení
rozteče nebudu komentovat,protože tomu nehovíte
pokud chcete být o něco chytřejší tak si zapamatujte ,že lze zahustit
betonovou směs cukrem ,ale nikdy vám neztvrdne

také jsem všeobecně hovořil o zaručené kvalitě a jistotě bez problémů
a tato prodloužená doba to zajistí atd.

Datum: 15.02.2012 19:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Asi jsem to nenapsal dostatečně srozumitelně, tak ještě jednou. Větší množství záměsové vody zhoršuje pevnost betonu. Tedy cílem není co nejhustší beton, ale co nejméně vody. Proto se používá plastifikátor. Na pevnost má dálevliv poměr cementu a kameniva, ale také správná křivka zrnitosti. Pokud bude ve směsi pouze velmi drobná frakce, beton bude nízké kvality.
Rozteč nekomentujete, to děláte dobře.

Datum: 15.02.2012 22:16 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pane hodnotil bych to takto a to, že oba dva jsme řidiči kteří najeli cca 2 mil.
Km, ale rozdíl je v tom,že já jako řidič a pan Kříž jako instruktor tudíž
jako spolujezdec a to v na pravé straně,pokud jste nepracoval v Anglii
kde se jezdí v levo.Tohle vylučuji,poněvadž jste nejspíš TATAR

TEN VÁŠ DOMEČEK A JEHO VYCHYTÁVKY PROSÍM PANE, ať se zasměju

Datum: 15.02.2012 22:25 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ty jsi ten jouda, který na tom svém rajčeti uklouzl a padl na hlavu a má utkvělou představu že něco vychytal ? vyhytal tak kulové. už ti to psal Bob - nemáš něco, co by odfouklo čepici ?
nakonec se budu smáát já, nakonec se budu smáát já to ti zpívá Maruška Rotrová.

Datum: 15.02.2012 22:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Koukám, že se královsky bavíte.... :o)))

Datum: 15.02.2012 22:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Některé kraviny ve mě evokují takové intelektuální asociace, že to vypadne samo. Někdy samozřejmě sklouznu do ubohého stereotypu. A když si poctivě přiznám, že toho o stavebnictní nic, moc nevím, tak co mě asi tak zbývá. I když na druhou stranu jsem přesvědčen, že na flákačekocinijoudu,vidláka@CS má každý. Čili i já. No a když se začíná klonovat, tak to je opravdu už síla.
S pozdravem Laďa

Autor: petr kocina
Datum: 16.02.2012 17:42 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
jak je mozne ze kocinovo spotreby jeste zadny dum neprekonal?!?!
tim se nevytahuji - pouze konstatuji !!!
dle tvrzeni spolku a me vlhke zmrseniny a paskvilu uz je jste je meli ze spolku vsichni davno prekonat - jak je mozne ,ze se tak jeste nestalo???to mam hodne mizerny pomer A/V - mam totiz velkou placku :-)

milej Ladinek holt -
JAS novědec KVA kin :-)) - pouze teoretik - ja si myslim,ze by ............ze by dodal sve spotreby domu za poslednich 5 let a dalsi rok po totalce,kterou uz ma za sebou dodal verejne to uz jej jeksi nenapadne ja jaksi Jaksva :-)))

Autor: bob svaton
Datum: 16.02.2012 17:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108292
reakce na ...
trotle ja mam v prepoctu na plochu lepsi spotreby nez ty

Datum: 15.02.2012 22:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
co tak nový program na zpracování a výpočet dešťové vody jak tomu má být v Polsku a to by byl šolich pro blbce..
,že

vem too a budeš zase jednička

Datum: 15.02.2012 22:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
prosím tě, když dojdeš z místní nálevny, tak nesedej k počítači. to už ani nachápeš sám sebe. a přestaň hulit tu trávu, není pravda, že to nezanechává následky. podívej se na sebe.

Datum: 16.02.2012 17:45 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
a ty prestan uz hulit tu travu - verim,ze lidi nad hrobem ji potrebuji ze zdravotniho hlediska - jenze pak ty stavby v podobe Jaskvy vypadaji - synovi navrhne energeticky paskvil v roce 2004 - no asi bral Jaskva pernik :-)

Autor: Milan Jakovec
Datum: 16.02.2012 12:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104239
reakce na ...
120% K

Datum: 16.02.2012 17:10 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
kocina byl blbej a na vsekerou destovku si nechal udelat projekt a ma ji svedenou na svem pozemku - v lete s ni zalevam zahradu :-))))
kdyz jsem destovou vodou nezaleval zahradu a zaleval ji jen pitnou tak trava vubec nerostla a jeste jsem platil 60m3/rok za vodu na vic.
loni uz jsem zaleval jen destovkou svedenou do rybnika a to jsem to nesetril - jedno zalevani cca 5 hodin pitnu vodou cca 2-3 hodiny a to jsem se kroutil.voda je draha zalezitost.

holt blbej kocina :-)))))))) podle
JAS novědec KVA kin :-))))))))) podle nej mam velikost zahrady
maximalne tak na redkvicky i kdyz to dela skoro 2 000m2 :-)))
az si vodarny budou narokovat prolaceni vody ze strechy to zas bude kriklounu,jak jsou ty firmy nenazrany - ja jsem v klidu :-) - jenze Jaskva je myslenkove totalne prazdnej :-(,zato kvakani mu jde na vysost dobre :-(

zobrazuji 1 - 30 z 75   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.