Krbová kamna, elektrokotel a akumulační nádoba?

Reklama
IM Ing. Mertlík @ing.mertlik před 20 roky03.02.2004 23:31:00
Krbová kamna, elektrokotel a akumulační nádoba?

Dobrý den,
v rodinném domku bych chtěl pro vytápění použít krbová kamna s teplovodním výměníkem. Jako druhý zdroj připadá v úvahu elektrický kotel. Jako řešení spojení těchto dvou zdrojů s přihlédnutím k obtížné regulaci krbových kamen (a možnému "uvaření" soustavy při přímém osazení výměníku do soustavy - dochlazování vodou z vodovodu pro tento případ se mi jeví jako plýtvání energií) jsem došel k závěru, že nejlepší bude do systému instalovat akumulační nádobu, ve které by se natápěla voda krbovými kamny a elektrokotel by sloužil pro případné dotápění. Vytápění bude realizováno deskovými otopnými tělesy, pro tento případ s uvažovanou max. teplotou vody v systému cca 60°C, aby docházelo k pomalejšímu vybíjení akumulační nádoby. Je výhodný tento typ vytápěcí soustavy pro uvedené parametry? Ztráty činí cca 12 kW. Je výhodné používat elektrokotel pro natápění (nabíjení) akumulační nádoby, nebo je vhodné osadit do soustavy "zkrat" tak, aby el. kotel vytápěl pouze otopnou vodu v soustavě mimo akum. nádobu? Uvažoval jsem asi tak, že by se akumulační nádoba (cca 1,5 - 2 m3) nabila za pomoci krbových kamen, poté by se odebíralo teplo z nádoby, která by se vybíjela a při poklesu teploty vody v nádobě pod určitou mez by se zapnul el.kotel pro případné nabíjení nádoby, či přímý ohřev vody v soustavě. Existují pro toto zapojení nějaká schémata a kde by se dala sehnat?
Děkuji za odpověď.

Ing. Mertlík

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.