Návrhy,Realizace. |
Autor: Bartel Datum: 05.08.2004 09:16 | Návrhy otopných a jiných soustav a zařízení,vyžadujících elektronické či hydraulické řízení jsou většinou závislé na skladbě,použitém materiálu a hlavně na finančních možnostech investorů nebo provozovatelů. Pokud prováděcí projekt neobsahuje toto řešení řízení,uživateli se zdá navržený způsob pro něho nevhodný,nebo většinu prací si dělá sám svépomocí-bez projektu-,Má každý možnost se na mne obrátit o radu,případnou konzultaci u mne na provozovně v Havířově-Šumbarku.Adresa a tel.spojení je na portálu TZB-info Bartel Etrans-Energoservis. Doporučené řešení může vyústit i v realizaci u odběratele.Návrh se bude odvíjet kromě jiného i od finančních možností odběratele a skladby obvodů,v neposlední řadě i od přání odběratele a tech.dokonalosti řízení. Toto platí pro různá technologická a technická zařízení, elektrokotle a výrobky Protherm,Dakon,automatické regulace a měření v průmyslu,terciální sféře,vzduchotechnik,klimatizací a pod.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
| |
 | Autor: Bartel Datum: 11.07.2005 20:23 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Ano navrhuji,montuji a dávám do provozu s jakýmkoliv řídícím automatem-spíše jeho poruchovkou. Při všech servisech na plynových kotelnách,technologických provozech,garážích,skladech a pod. doporučuji instalaci detektorů výbušných plynů, par hořlavých látek a oxidu uhelnatého i když to norma u malých kotelen nevyžaduje.Ale jak se říká,čert nikdy nespí a zase to není tak vysoká finanční zátěž pro toho,kdo chce klidněji spát.Dvoustavové detektory svazuji výstupním signálem s poruchovou jednotkou/druhý stupeň vypíná zdroj,první stupeň signalizuje,nebo spouští ventilátor/.Nebo samostatná funkce samostatným zdrojem a sirénkou. Nejlépe bude,když se se mnou spojíte pro upřesnění.
|
|
Autor: Kamil Datum: 01.07.2005 09:31 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Rekonstruuji RD se dvema bytovymi jednotkami a po kompletnim zatepleni a vymene oken, prijde na radu i topeni, kotel, TUV, solar, rekuperace. Rad bych se na Vas obratil s projektem otopne soustavy a MaR, tak aby to nebylo "kazdy pes jina ves" a aby to bylo cele komplexne rizeno. Jsem z Ostravy a termin relizace by byl 09/10 2005. Mohu se obratit?
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 01.07.2005 09:42 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Můžete.Spojte se se mnou a domluvíme podrobnosti.Dnes odjíždím na servis,ale od pondělka budu v dílně na Havířově-Šumbarku.
|
|
| |
Autor: Prošek Datum: 23.06.2005 14:30 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Děláte i kompletace dodávek podle projektů,zajištění materiálu případně zajištění náhrad? Chtěli bychom i koordinaci od vás. Lze to?
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 23.06.2005 16:14 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Ano.Nevím ovšem,v jakém jste vztahu k prováděné,nebo snad připravované stavbě.Zda investor,dodavatel nebo subdodavatel.V každém případě je to předmětem uzavírané smlouvy o dílo. Nejlépe bude,když mi zavoláte a domluvíme schůzku.Adresa a spojení na mne je někde tady na portále.Zřejmě máte na mysli dílčí dodávky.
|
|
Autor: Heina Datum: 16.06.2005 10:01 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Mám elektrokotel PTE Dakon.Chci zásobník na teplou vodu anějak to regulovat.uvažuji i o Aku nádrži.Poraďte prosím.Děkuji.
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 17.06.2005 09:12 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | p.Heina.Těch možností je více,ale v zásadě není problém.Podle toho jak to máte topenářsky zhotovené se dá rozhodnou na místě.Buď čerpadlovým okruhem-přidáním čerpadýlka do primáru/do vložky/-dvě čerpadla proti sobě,ale se ZPĚTNÝMI klapkami!pochopitelně ve zpátečkách,toto kombinovat s třícestným rozdělovacím ventilem pružinovým na výstupu z kotle,nebo pouze ovládat dvě čerpadla z elektroniky kotle + relé/zpětné klapky zase musí být/,nebo pouze jedno čerpadlo,stále běžící a za nim pružinový rozdělovací ventil,ovládaný z kotle přes relé-dodatečně se musí namontovat,stejně jako termostat do zásobníku TUV.Ten musí být v každém případě.Na toto používám rozdělovací ventil 1" nebo 3/4",obyčejně Honeywel,které mám skladem.Pokud si však koupíte nepřímo ohřívaný zásobník z Dakonu-B60 Lux,nebo PT2 tak relé a termostat už jsou v nich.Pak jenom přidat-viz výše,topenářsky upravit,propojit elektricky s kotlem a je to.Když je provoz kotle řízen jinak-třeba od nějakého regulátoru-jsou i rozdělovací ventily na malé napětí. Ještě jsem si vzpomněl na dotaz AKU nádrže.Je opravdu výhodnější toto provozovat s akumulační nádrží,proto-že pro zajištěníˇdostatečné teploty teplé vody je třeba na elektrokotli zvýšit kotlový termostat o 8-10 stupňů,aby nevypnul dříve,než termostat zásobníku.
|
|
| |
 | Autor: Bartel Datum: 18.06.2005 12:40 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Tak to je trochu složitější.Pro dobrou funkci ohřevu TUV je třeba na kotli zvýšit kotlovou teplotu o 10 stupňů,což by vadilo podlahovému topení.Když máte dnes nastavenou teplotu kotle třeba na 40 stupňů a vytápíte jenom podlahové okruhy,tak zvýšení na 60 stupňů je velmi nebezpečné.Tady bych doporučoval opravdu AKU nádrž,třícestný mix na podlahovku a řídit to třeba Komexem,nebo zastavování oběhového čerpadla od havarijního termostatu ve vstupu do podlahovky./na kotli PTE zrušit spoj 7-12 a místo něho do serie s klidovým kontaktem relé pro ohřev TUV zařadit rozpínací kontakt havarijního termostatu.Pak teprve realizovat zapojení se dvěma čerpadly proti sobě se zpětnými klapkami.Pokojový termostat dát paralerně se spínacím kontaktem relé pro TUV.Termostat v zásobníku TUV napájet buď samostatně přes pojistku,nebo napětím z kotle-svorka 5. Když jste z Koběřic,od Havířova to není zas tak daleko,tak se stavte z výkresama a něco vymyslíme.Adresa tady někde je.
|
|
Autor: Kraina Z. Datum: 13.06.2005 09:43 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | p.Bartel.je vaše firma nebo vy sám osobně schopen udělat předprojektovou přípravu oprav nebo rekonstrukcí?Jakou cestou se ubírat když chceme opravit nebo něco změnit?
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 13.06.2005 17:37 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Ano.Jsem schopen a taky se snažím dodávat komplexní práce a to nejen v tepelné energetice,MaR či regulaci.Buď sám,nebo se spolupracujícími se mnou firmami a živnostníky.Prohlídka technologie,případné měření provozních stavů před zpracováním nabídky je samozřejmostí.To je myslím ta cesta,kterou se snažím praktikovat už nějaký ten pátek a vždy se to osvědčilo. Navíc zkušebna a opravna.
|
|
| |
 | Autor: Bartel Datum: 01.04.2005 08:44 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pane Tomáš.Řízení,nebo lépe řečeno neřízení podlahovky se mi vůbec nelíbí.Aspoň proti přetopení by se termostat s ventilelem,či jinak vyřešit/zastavit čerpadlo,které tam ovšem není/ hodil.Podívám se na to podrobněji a napíšu Vám na email. Mám obavy také z řádného vychlazení zpátečky a použití přepouštěcího ventilu.
|
|
 | Autor: Daniel Banas Datum: 01.04.2005 09:29 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | p.Bartel, aké sú požiadavky na bezpečnostnú automatiku ak ide kotol na nízky tepl. spád? Napr. ak je vykurovacia sústava (čistá podlahovka, prípadne veľkoplošné radiátory) dimenzovaná napr. na teplotu vykurovacej vody 45oC pri výp. teplote. Stačí keď je to zabezpečené automatikou na kotli? Alebo tam musí byť ešte ďaľšie nezávislé zabezpečenie? Ako je to riešené napríklad v sústavách s čisto podlahovým vykurovaním napojeným na kotol. Napr. v technických podkladoch výrobcov kotlov som požiadavku na dodatočné zabezpečenie nenašiel, bol spomenutý havarijný termostat kotla (stále sa bavíme o max. teplote vyk. vody, na ktorú je dimenzovaná aj podlahovka). Treba počítať aj s haváriou kotla zároveň s poruchou havarijného kotlového termostatu?
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 01.04.2005 10:10 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Přetopení podlahovky může nastat a od toho se odvíjí i její zabezpečení.Může nastat poruchou,jak uvádíte může nastat špatnou funkcí následné regulace,nebo jenom prostě tím,že pojedete s kotlem na vyšší teplotu-nastavíte kotlový termostat na více,než je obvyklé a na který máte spočítaný tepelný spád.Termoventily se začnou zavírat a kam půjde otopná voda,tam kam má volný průchod-do podlahy.Tepelný spád je jedna věc a možnosti kotle/je to tvrdý zdroj/ druhá,pro zabezpečení podlahovky podstatnější.Proto je třeba jí zabezpečit něčím,co s regulací nemá nic společného,a regulaci natolik ovlivní,že sama se zablokuje.A toto by mnělo být v návrzích a v projektech.Rozdělovač podlahovky,osazený armaturami,čerpadlo,havarijní termostat/né na kotli,ale na přívodu do podlahy/ určitě nejsou samoúčelné a zbytečné.A názor,že to nemohu nikdy přetopit a proto to nepotřebuji je názor špatný.Ještě doplním.Výrobce kotle nezajímá,jak si uživatel postaví soustavu.On zabezpečuje kotel svým havarijním zařízením,nebo skladbou ochraných prvků.Zhotovitel díla pak udělá taková opatření,která jsou nutná pro provoz.Když to uživatel nechce,nikdo ho na to nepřesvědčí,ale projektant je povinen prokazatelně ho na to upozornit,případně si to nechat jim schválit.
|
|
 | Autor: Tomáš Datum: 26.04.2005 15:38 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | ASi jste hodně zaneprázdněn, ale mohl byste mi k tomu napsat něco víc?? Realizace se blíží:)) Místo toho přepouštěcího ventilu raději nechat topné těleso v tech. místnosti bez termohlavice??? A co ta podlahovka ?? Pokud by k přetopení došlo maximálně "jednou za deset let" tak jsou nějaká opatření zbytečná, ne? děkuji
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 26.04.2005 18:05 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pane Tomáš,nelíbí se mi to.To přepouštění tam máte v podobě armatury Hydrolux,ale proč je přímo na kotli?Kondenzační kotle to nemají rády.Ani nastavení té armatury není v technickém popisu projektu.Když začnou zavírat termoventily,tak stejně máte otevřené obě podlahovky a tlak čerpadla kotle půjde do ní,stejně jako zvyšující se teplota.Tady to můžete přetopit raz dva.A ten spád na podlahovce 50/45 stupňů,to neuhlídáte. Určitě bych na podlahovky,na každou větev zvlášť/jsou dvě/dal škrtící ventil s pevným nastavením/Drosselventil mit Fefesteinstelung/a navíc přepoušťěcí ventil s teplotním čidlem na přívodu do podlahy,nezávisle na kotli.Stejně si myslím,že kondenzace kotle během roku si moc neužijete.
|
|
 | Autor: Tomáš Datum: 26.04.2005 20:11 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Ještě jedna věc, prováděcí firma mi do nabídky přidala navíc další expanzomat, tvrdí, že 7 litrů v kotli DAKON je málo a nevyrovná to rozdíl tlaků. PS:Proč by kotel neměl kondenzovat?? :))
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 27.04.2005 08:15 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | No,těch radiátorů je tam dost.Nevím kolik litrů vody bude v oběhu ale projektant vám další expanzomat tam nedal,tak ten v kotli stačí.Maximálně se vám bude často zavzdušňovat systém. Expanzomat můžete přidat vždy. O té kondenzaci.Přepouštěcí ventily vždy zvyšují teplotu zpátečky a ve vašem případě je přímo na výstupu kotle-není to dobré.Neřízená podlahovka může v některých okamžicích představovat hydraulický zkrat-zase zvýšení teploty zpátečky.Voda prostě půjde cestou nejmenšího odporu,tam proletí jak žebřiňákem a tepelný spád nic moc.Když chcete snížit teplotu na podlaze nezávisle na radiátorech,musíte přepustit ventilem vodu zase do zpátečky.Řízené čerpadlo v kotli sice sníží otáčky,ale teplota zpátečky pulzuje a od ní se odvíjí kondenzace.Nevěřím,že projektant se zabýval výpočtem tlakových ztrát,když je má v technické zprávě uvedené v milimetrech?
|
|
 | Autor: Tomáš Datum: 27.04.2005 09:32 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | V tomto článku http://www.tzb-info.cz/1912-strucna-teorie-kondenzace-u-kondenzacnich-plynovych-kotlu je odstavec: "Ideální jsou systémy, u kterých je teplota vratné vody po celé topné období (tedy i při nejnižších venkovních teplotách) o 5°C nižší než skutečná teplota rosného bodu spalin. Pro soustavy s kondenzačním kotlem na zemní plyn je tak trvale zaručen nejvyšší normový stupeň využití ve spojení s teplovodními nízkoteplotními systémy se spády 40/30 až 55/45°C. Ke kondenzaci bude docházet po celou dobu provozu kotle, při každém stupni zatížení". Když mám naprojektovaný systém na spád 55/45°C tak i při největších mrazech musí kotel kondenzovat, tedy nikdy bych neměl překročit na výstupu z kotle teplotu 55°C, ne?
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 27.04.2005 10:47 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Nejedná se výstup z kotle,ale o teplotu zpátečky.Taky si všimněte tepelného spádu na podlahovce.Ke kondenzaci dochází skutečně o těch 5 stupňů pod rosným bodem spalin,jenže ten se mění v závislosti na výkonu,tj na poměru plynu a vzduchu.Při 30-ti procentním výkonu kotle a neřízeném množství vzduchu je rosný bod kolem 38 stupňů a s teplotou zpátečky musíte jít níže,aby docházelo ke kondenzaci.Na toto jsem odpovídal v článku o aut.regulacích-sekce MaR panu Naďovi 10.3.2005 v 9.27hod.Podívejte se tam.Taky se tam mluví o systémech,které jsou schopny zabezpečit nízkou teplotu zpátečky nikoliv o kotli,ale u vás se mi to nezdá,že by to bylo schopno. Vámi zmiňovaný článek patří ke kotlům Geminox,které jsou schopny řídit svou elektronikou i tento poměr lambda.Pak zůstává rosný bod spalin skutečně kolem 55 stupňů po celý rok i v případě topení na vodu TUV.
|
|
 | Autor: Tomáš Datum: 27.04.2005 11:28 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | V návodu k tomuto kotli DAKON je uvedeno: "Směs plynu a spalovacího vzduchu se připravuje v potřebném množství pomocí ventilátoru ve směšovači využívajícího principu Venturiho trubice. Vhodný poměr, množství spalovacího vzduchu a plynu, je zajištěn v celém regulačním rozsahu." Takže i Dakon umí nějakým způsobem řídit poměr vzduchu, ne?
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 27.04.2005 12:55 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Omlouvám se přehlédl jsem typ kotle.Dakon to pochopitelně taky umí rozsahem otáček ventilátoru 30-100 procent z 5000ot/min. Z továrny nastaveno v automatice Firimat 853 na 90 procent UT,99 procent TUV,startovací 70 procent.Kotel je OK.
|
|
 | Autor: Tomáš Datum: 27.04.2005 13:59 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Uf, to jsou šoky, já už měl obavy, že je to celé špatně:) Dík moc za informace. Přepouštěcí armaturu nedáme a s tou podlahovkou ještě zvážím Vámi uvedené řešení.
|
|
 | Autor: Daniel Banas Datum: 06.05.2005 12:09 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pan Bartel, dal by sa projekt p.Tomasa riesit aj takto? : - zjednotit tepelny spad v sustave na 50/45 alebo na 45/40 (je potrebne prepocitat prietok a nastavit ventily na radiatoroch) - skontrolovat ci cerpadlo kotla sustavu utiahne - pre 6kW pri spade 45/40 to vychadza na cca 1000 litrov/hod - treba este zrata tlakovu stratu celej sustavy - mala by byt do cca. 30kPa pre strednu rychlost cerpadla (podla grafu UNRS 15/6-3 pre Dakon KZ 15) - radsej menej, inak to bude treba riesit inak a s dalsim cerpadlom - rozvody podlahovky pripojit na rozdelovac/-e, privod vyk. vody do rozdelovaca pre podlahovku oddelit poistnym ventilom (prepustaci ventil s tepl. cidlom) nastavenym na cca. 50oC - okruhy podlahovky by sa zaregulovali skrtiacimi ventilmi na spiatockach na rozdelovaci - pouzit ekvitermicku regulaciu, na radiatory termostaticke hlavice Mohla by takato sustava korektne fungovat? (Dakon KZ 15 + QAA73) Na spad 45/40/20 doskove radiatory este vychadzaju celkom prijatelne - plati samozrejme pre mensie tepelne straty v miestnosti. Spad 45/40 zabezpeci vhodnu teplotu spiatocky pre kondenzaciu a tak nas jej dodatocne znizovanie hadam moc nemusi zaujimat (radiator v garazi, podlahovka v spiatocke, znizovanie prietoku a pod.).
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 06.05.2005 16:45 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Z toho čerpadla mám právě obavu,zda soustavu utáhne.Tady se musí jít cestou snížení nároků na oběhové množství čerpané vody.Tady asi bude docházet k "přetahování" jednotlivých okruhů a ke značné změně průtoků vody na oběhovém čerpadle.Přednastavením termostatických radiátorových ventilů se umožní zajistit stejný odpor ve všech radiátorových okruzích. Zmíněný otopný okruh/a nejen tento/,je dynamický systém,kde diferenční tlak kolísá podle tepelné zátěže a proto bych doporučoval decenralizované řízení diferenčního tlaku/předpokládám větší celkový diferenční tlak než 0,25 barů/.A to na přívodu do radiátorového okruhu automatický stupačkový regulátor tlakové diference-/třeba Danfos ASV-P/pro zajištění rovnoměrného průtoku,čímž se vlastně sníží požadavek průtoku na čerpadlo a udrží se stálý diferenční tlak i když budou termoventily přivírat.Podlahovka není vybavena žádnými nastavitelnými ventilovými tělesy a může dojít k nárustu diferenčního tlaku při malých zátěžích.Tady je vhodný regulátor s omezovačem průtoku/Danfos ASV-PV/s regulačním a měřícím ventilem ASV-I.A jako omezovače teploty vratné vody na podlaze bych použil ventily typ FJVR,taky od Danfosu.Dojde určitě k "promíchání" vypočtených tepelných spádů. Jistě-že by byly lepší rozdělovače zvlášť pro podlahu a zvlášť pro radiátory.Ekvitermní regulace na otopném systému by neměla význam,jedině v okamžiku kdy by se použily dvoucestné ventily VARIVALVE/směšovačeče s proměnným Kv/ a to s motorkem SQS 25,a řízeny ekvitermním regulátorem. Jinak kotel Dakon s pok.regulátorem QAA 73 po sběrnici Open+ je schopen řídit se podle ekvitermní křivky,nezávisle na diferenčním stavu soustavy,ale diferenční tlak v soustavě je ovlivněn změnou tepelných nároků otápěných prostorů a ty musí být spočítány,nebo jinak upraveny,pokud to nejde jinak tak automatickými vyvažovacími ventily,jak v tomto případě. Nějak si to přeberte pane Banas podle toho,co jsem tady narychlo stvořil.
|
|
 | Autor: Daniel Banas Datum: 10.05.2005 22:57 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pan Bartel dakujem - toto riesenie sa mi celkom pozdava. Viac sa mi pozdava zaregulovat obidva okruhy ako pripojit podlahovku pomocou primiesavania. Pozeral som sa na tie armatury od Danfossu - maju aj celkom pekne spracovanu dokumentaciu. Pre mna su dostupnejsie aramtury Herz - neviem ci mate o nich prehlad (a cas sledovat tuto diskusiu ;-) ), ja som u Herzu nasiel podobne armatury ake odporucate: Jednotny tepl. spad - 45/40/20. Rozdelovace budu zvlast. Radiatorovy okruh (8 telies - dokopy cca. 4kW) a podlahovkovy okruh budu kazdy oddeleny zdruzenym regulatorom tlakoveho rozdielu a prietoku - Differenzdruck und Volumenstromregler 4002 (http://www.herz-armaturen.com/de/pdf/NB_4001-4002.pdf). Na privode podlahoveho okruhu bude termostaticky ventil Thermostatventil TS-90 - 1" (http://www.herz-armaturen.com/de/pdf/NB_HERZ-TS-90-1.pdf) s hlavicou s priloznym cidlom - Temperaturregler mit Anlegefühler (http://www.herz-armaturen.com/de/pdf/NB_Therm_7420.pdf) nastavenym na cca. 50oC. Minimalny prietok okruhom zabezpecim jednym radiatorom bez termostatickej hlavice. Nie som si vsak isty, ci ochrana podlahovky bude v pripade havarie reagovat dost rychlo. Ventily na regulovanie teploty spiatocky (RTL, FJVR, ...) byvaju vacsinou len na mensi priemer potrubia - na "radiatorovy" rozmer.
|
|
 | Autor: Bartel Datum: 18.05.2005 20:43 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Díval jsem se na armatury HERZ.Mají opravdu i větší průměry u omezovačů teploty zpátečky.Nevím,jak je to s cenou.U Danfosu stojí 1/2" ventil FJVR 507kč a hlavice s reg.teplotou 10-50 stupňů-731kč.Ale lze dodat typy FJV 1/2"-5/4",ale ty jsou dražší/6040-7200kč/.Používám většinou Danfos,mají velmi širokou nabídku včetně příslušenství,regulátorů,trysek,měřičů energií,automatik hořáků,ventilů,pohonů a co já vím co ještě.Jsou sice dražší,ale kvalita je to to,proč jejich sortinent používám.Hlavně při vyvažování systému použití ventilů ASV je vynikající.Pro omezení teploty podlahovky jsou dobré regulační ventily FHV v krabicích v omítce a čidlem FJVR.Místo hlavice se může dát i prostorové čidlo. Co se týká regulace PŘÍvodní teploty do podlahovky,jsou k dispozici u mne samočiné termostatické hlavice FTC a dvoucestné ventilové tělesa RA-N a RA-C,kde se teplota v přívodním potrubí měří povrchovým čidlem,připevněným páskem.Uzavírá s rostoucí teplotou-rozsah 15-50 stupňů a je to rychlé.3/8" až 1".Tady k přetopení podlahovky už nedojde,a jsou rychlé.
|
|
|