Nucené větraní DUPLEX versus krb

Reklama
.V p.Vonka @p.vonka před 19 roky21.02.2005 08:51:00
Nucené větraní DUPLEX versus krb

Vracím se ještě k problému: nucené větrání DUPLEX versus krb. Dovolte uvést základní fyzikální fakta:

1) Běžná výhřevnost dřeva je 4-5 kWh/kg, dle druhu.

2) Účinnost krbových vložek je běžně 80%.

3) Pro spálení 1 kg dřeva se spotřebuje 5 až 7 m3 vzduchu /kg dřeva (při jeho vlhkosti do 20%). Toto množství platí pouze pro uzavřené krbové vložky - ne pro otevřené krby s podstatně vyšším sekundárním, tlakovým přívodem vzduchu.

4) U běžných jednoplášťových krbových vložek je pod skleněnými dvířky z čela instalována pro přívod spalovacího vzduchu z místnosti šterbina max. 10x70 mm (0,0007 m2), např. u franc. LAUDEL Cheminees.

5) Pro topný výkon 8 až 10 kW je pak spotřeba dřeva (s účinností 80%) cca 2,5 kg/h, a k tomu je nutné množství vzduchu pouze cca 12-18 m3/h!

6) Rychlost proudění ve štěrbině je cca 5 m/s, což také odpovídá výpočtu asi 12 m3/h vzduchu.

7) Běžný vztlak komína 6-8 m při trvalém provozu krbové vložky (ne při zatápění!) je běžně určitě vyšší než 5 až 10 Pa.

8) Pro režim DUPLEX "nucený chod" při externím signálu z WC, koupelny pak stačí pouze přepojit otáčky sacího ventilátoru na nižší (v rozvodnici DUPLEX), a tím dosáhnout přibližně rovnotlakého provozního režimu (+- 3 Pa).

9) V době klidu jsou krbová dvířka hermeticky těsněna azbestovou šňůrou, nemůže docházet k samovolnému odsávání a žádná další uzavírací klapka není nutná. Problém může však vzniknout v těsnění nerez trubek pro odtah spalin - proklamované žáruvzdorné tmely stejně zkřehnou a vypadnou, a mezerami až 0,5 mm může gravitačně táhnout.

10) Samostatné přívodní potrubí v podlaze (nebo ve stěnách) pro přívod spalovacího vzduchu k uzavřené krbové vložce považuji za zbytečné (u otevřených krbů s přebytkem vzduchu je přívod však nezbytný!). Dochází k prochlazení podlah, mrazivý vzduch je vyústěn přímo do pobytové zóny (!), a v době klidu bude samovolně táhnout, neboť žádná klapka není zcela hermetická.


Ing. Petr Morávek, CSc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.