Vnitřní tepelná izolace obvodového zdiva

Reklama
JC Jindřich Chaloupek @jindrich.chaloupek před 19 roky31.03.2005 15:57:00
Vnitřní tepelná izolace obvodového zdiva

Vážení obracím se na Vás, kdo máte nějaké praktické poznatky se systémem vnitřního zateplení rodin.domku.
Vzhledem k uváděným parametrům uvažuji o použití jako nosné zdivo skeletové betonové tvárnice(tl.nosné stěny200mm(tvárnice 200x200x500mm)-tl.stěny tvárnice cca 16-20mm) zděné dnem nahoru spojované betonem s možností vazby pomocí ocelového armování a vylití betonem v rohu a na ukončení patra(věnec-tyto konstrukční prvky zabezpečují ve spojení s konstrukcí stropů vysoce pevný a odolný celek-ostatně podobných systémů je více) s vnitřní izolací- polystyren(tl cca 140-160mm)parozábranou(svařovaná folie)a přizdívka sádrový blok o tl.60mm nebo je ne trhu i tl.25mm(ale zde budou asi problémy s uchycením vnitřního vybavení).Variantně uvažuji o použit na přizdívku Ytong, ale vzhledem k složitosti při finální povrchové úpravě a i při dodržování technologických postupů s diskutabilním výsledkem, byl jako prvá alternativa zvolen sádrový blok.
Firma, která zde na trh tyto rod. domky dodává, dokladuje vyřešení napojení vnitřní tepelné izolace na dveře, okna, stropy, příčky, nosné zdí a napojení izolace podkroví na vnitří tepelnou izolaci podlahy a stěn v celku v rozumné, technicky zdůvodnitelné podobě, stejně tak jako u podél přizdívky vedených rozvodů.Po konzultacích s různou odbornou veřejností bylo více názorů proti tomuto systému.
Od jiných bylo doporučeno po zkušenostech z ciziny vnitřní příčky vyzdít z klasických zdících materiálů, což nemá naprosto žádný vliv na tepelně izolační vlastnosti obvodových zdí,stropu, podlah a podkroví, ale podle poznatku např. projektantů z Rakouska toto zlepšuje vnitřní pohodu pro bydlení(zvyšuje vlhkost), protože sendvičová konstrukce prý vysoce snižuje vnitřní vlhkost.V oponentních připomínkách bylo često zmiňováno rosení nebo vznik vlhkosti v sendviči(plísně atd.), myslím, že tento problém je u každého špatně vypočítaného a špatně provedeného zateplení.Ozvěte se a uveďte konkrétní příklady, proč tento systém nemůže fungovat jak je kolikrát presentováno. Prosím ozvěte se, kdo má praktickou zkušenost od nás či ze zahraniči s bydlením v takto vnitřně izolovaných stavbách(v článcích je uváděna Kanada,Francie, severské státy dokonce i Asie atd.). Zajímá mne názor na tepelnou pohodu a ekonomické dopady tohoto systému na topení(vždy je u těchto konstrukcí vynášena vysoká úspora energie).Dále mne zajímá vhodný sytém vytápění pro takto zateplený domek- bez tepelné akumulace a setrvačnosti-díky vnitřní izolaci(vynechal bych rekuperaci, el. topení a tepelná čerpadla).Z hlediska tohoto problému mne zajímá např kombinace malý plynový kotel, krbová vložka s teplovodním výměníkem napojeným na ÚT a s využitím dalšího tepla na teplovzdušný rozvod bez elektricé regulace - uvažuji pouze s dvěma rameny teplovzdušných rozvodů do podkroví regulovaných mřížkou s klapkou.Domek má půdorys cca 8,5x7,5m s na jihovýchod obrácenou prosklenou stěnoun o ploše cca 3x6m.V celém domku uvažuji klasický rozvod ÚT.
Vzhledem ke všem možným vyslechnutým názorům, pátrám po něčem konstruktivním a pobytem v takto izolovaném domku odzkoušeném řešení. Děkuji.
Chaloupek : jindrach at tiscali.cz, m:603442208

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

90 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.