Cyklování kondenzačního kotle?

Rubriky:

Reklama
LU Luděk @ludek473 před 18 roky05.09.2005 10:12:00
Cyklování kondenzačního kotle?

Dobrý den, jako v mnoha předchozích dotazech stojím před výběrem kondenzačního kotle. Mám vypočítanou tepelnou ztrátu na 7,5kW. Nevím, jaký výkon kotle zvolit v tomto případě, když plánuji připojení externího zásobníku TUV cca 100-120l. Zvažuji mezi kotli:
Geminox s výkonem 2,5-13kW - pro vytápění jistě optimální, ale nevím jak to bude s ohřevem 120l TUV, není 13kW málo. Nemám z tím zkušenosti, může prosím někdo poradit z praxe? Jinak Geminox je dost drahý a nevím, zdali se mi tato investice vrátí.

Immergas 4,7-23kW - výkon pro TUV je OK. Ale nevím, zdali není 4,7kW vysoký spodní výkon. V souvislosti s tím se zde mluví o tzv. cyklování. Nevím v jaké míře se jedná o negativní jev. Jak moc se časté spínání kotle projeví na životnosti a spotřebě? Jak jsem pochopil z předchozích diskuzí, tak optimální je dloho topit malým výkonem. Jakým způsobem do tohoto pravidla zasahuje ohřev vody?

Jak to tak vidím, tak můžu při velké vstupní investici mít efektivní topení, ale někdy se mi stane, že si počkám na teplou vodu :-( a nebo ne zcela efektivní topení, ale komfort s TUV. Nejsem schopen posoudit, jak se mi změní provozní náklady v těchto dvou variantách.

Předem děkuji za vaše rady a zkušenosti.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.