Který automatický kotel na uhlí? |
Autor: Petrásek Milan Datum: 11.09.2005 15:05 | Dobrý den, k vytápění rodinného domu jsem si zvolil automatický kotel na hnědé uhlí. Který z nabídky je "nejlepší": Varimatik VM25 (ten je asi shodný s Ekoefekt 24) Viadrus ViaLing 25 líbil se mi i Varikot 25 (měl by umět i peletky), ale KSK se k němu nějak moc na svém webu nehlásí ... Co byste mi doporučili? Preferuji co nejvíce bezobslužný provoz. Díky, Milan Petrásek
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Standa Nebesky Datum: 11.03.2012 00:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109161 reakce na ... | Fotogalerie:
| Dobrý večer, mám již třetím rokem ekoscroll V7, 25kw, přes počáteční potíže při uvedení do provozu a laborování s nastavením nyní kotel šlape jak hodinky. Měl jsem problém s řídící jednotkou SP24,byla mi vyměněna. Kotel čistím jednou za měsíc smetáčkem, dávám hodně vzduchu, uhlí je tím pádem pěkně prohořelý, žádný nespálený uhlík. Podávání 40s, prodleva20s, ventilátor klapka skoro 2cm, 80%otáčky. Kotel mohu doporučit, po tříletém provozu žádný vetší problém. Pár fotek z kotelny.
|
|
| |
| |
 | Autor: paja sedl Datum: 11.03.2012 10:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104997 reakce na ... | podávání není směrodatné záleží na poměru otáček šneku,někomu se o točí 1x za minutu někomu 0,5,a jsou i s 3 otáčkami,ekoscroll má pul otáčky za minutu=je to pomaluběžná převodovka nord
|
|
| |
 | Autor: Standa Nebesky Datum: 11.03.2012 22:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109161 reakce na ... | Dovolím si malé doplnění, samozřejmě záleží na otáčkách šneku, ekoscroll má otáčky 1ot za 1min, 42sec. další faktor bude stoupání šneku. Napadá mě, máme zde různé kotle pojďme sem do diskuse dát kolik uhlí podá podavač za minutu, mám na mysli gramy/min.
|
|
| |
 | Autor: Standa Nebesky Datum: 11.03.2012 22:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109161 reakce na ... | První sezónu 2009/2010 jsem protopil 40q ale topil jsem i občas plynem, sezónu 2010/2011 jsem protopil asi 60q, plus minus 5q, nevím kolik toho ve sklepě zůstalo,plynem jsem netopil. Letošní sezónu 2011/2012 mám protopeno asi kolem 45q možná víc, neodhadnu to.
|
|
 | Autor: paja sedl Datum: 11.03.2012 22:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104997 reakce na ... | nevím jak vy ale já měl u v8+ pul otáčky za minutu byl tam poměr cca 110gr uhlí za minutu chodu šneku
|
|
| |
Autor: jirka syk Datum: 28.02.2012 13:45 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107124 reakce na ... | dobry den pracku na teplou vodu z bojleru sem pripjil pred rokem muzu doporucit 1x smesovaci ventyl henewell 30-60 stupnu a 1 kohout tricestny smesovaci. Nastavim teplotu na 40 kohout pretocim na teplou a pustim pracku po sca 10 MINUTACH prepnu kohout spatky na studenou vodu,zdima us na studenou . Spotreba el.asi tak o 70 procent menci mereno mericem spotreby ze zasuvky. Na mycce to mam stejne ale uspora tak 25 procent kvuli suseni nadobi tam si asi zase ohriva vodu na suseni
|
|
Autor: Martin Vejmola Datum: 12.02.2012 16:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | Fotogalerie:
| Dobrý den pane Petrásku, prvně zvažte zda budete příštích 30 let chtít topit vždy jen a pouze hnědým uhlím... Za druhé zvažte, zda Vám nevzniká nějaký spalitelný materiál, který byste chtěl (musel) nějak zužitkovat - větvě, prkna, obaly, atd. Za třetí zvažte co budete dělat v případě: - Výpadku produ - Aktuálním nedostatku paliva (nepřivezli, zamrzlo auto, zapomněl jste objednat :-) - Nějaké závady v budoucnu, která kotel vyřadí třeba na týden z provozu. Pokud: - Budu topit vždy jen uhlím - Nemám odpad ke spálení (nebo likviduji jinak) - Mám řešení pro případ závady (krb, elektrokotel, atd.) Doporučuji Ekoefekt 24 nebo jeho klon - soused ho má již několik let a nemůže si ho vynachválit - jednoduchá konstrukce, robustní provedení, bezzávadový systém podávání (žádný šnek). Pokud: - Chcete mít v budoucnu možnost změnit palivo (černé uhlí hrášek, pelety, agropelety, zrní, drobnou štěpku) ale NOUZOVĚ i kusové dřevo, koks, černé uhlí - Chcete mít nouzově teplo i v případě výpadku automatu (porucha, nedostatek paliva) - Potřebujete se občas zbavit i dalších spalitelných odpadů Pak doporučuji to co mám já: Automatický hořák 27 kW domontovaný v klasickém litinovém kotli. Video z mé kotelny zde: http://www.youtube.com/watch?v=KbrAOclFG5k Odkaz na hořák zde: http://www.autokotle.eu/univerzalni-horak-27kw V každém případě si vyberte kotel, který má elektronickou regulaci otáček větráku - ne jen klapkou. Přesné nastavení výkonu větráku je zásadní pro funkčnost. Klapkou to jde velmi nepřesně. Plechový kotel má větší účinnost, ale menší životnost - rozhodnutí je na Vás :-)
|
|
| |
 | Autor: Martin Vejmola Datum: 12.02.2012 18:52 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | Rozdíl v účinnosti je cca 10 % Plechový kotel cca 90% Litina s hořákem cca 80% Ročně tak přijdete o cca 2000,- Kč Ale zase u litiny nemusíte používat hlídání zpátečky teplé vody - žádný 3-cestný ani 4-cestný ventil čímž ušetříte na investici a případném servisu. Také můžete celý kotel provozovat na nižší teplotě než běžných 80°, čímž účinnost zase malinko roste. Je na vás jakému řešení dáte přednost
|
|
 | Autor: paja sedl Datum: 12.02.2012 19:00 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104997 reakce na ... | nebojte znám,pokud nebudete hlídat teplotu zpátečky bude vám kotel dehtovat a napékat se bordel na spodek litiny,i když je hořák,jen si zkuste topit na teploty pod 50c, tím pádem se vám sníží učinost,a ta životnost,kolik si myslíte že je síla stěny u té litiny ty doby kdy to mělo 1cm je dávno pryč ted to má tak okolo 5mm,a ta učinost.....
|
|
 | Autor: Martin Vejmola Datum: 13.02.2012 16:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | Dobrý den, delší životnost litinového kotle není dána jen tloušťkou stěny, ale HLAVNĚ materiálem. Litina má jiné chemické složení, které je odolnější chemikáliím, které při spalování (respektive následných reakcích) mohou vznikat. K tomu aby došlo k nízkoteplotní korozi, musí být teplota 55° na straně plamene. V případě automatického kotle se však vnitřní povrchy ohřejí nad 55° velmi rychle (během pár sekund) a tím další riziko zmizí. Prostě u mě žádné dehtování, srážení vody, atd. prostě nevzniká - nemůžu si pomoc :-) Přijďte se klidně podívat - bydlím v Mníšku pod Brdy Předchozí kotel co jsem měl byl obyčejný plecháč, byl namontovaný stejně (bez regulace zpátečky), pálil jsem v něm uhlí a dřevo. Obojí strašně dehtovalo, kouřilo a já nevím co ještě, prostě hrůza, výkon žádný, kouř po celém domě, dehet jsem osekával majzlíkem, prostě hnus. (kvuli tomu jsem si koupil automat) a PŘESTO vydržel 22 let a když jsem jej vyhazoval tak byl "funkční" - nebyl propálený nebo prorezivělý. Tím nechci nikoho od regulace zpátečky odrazovat - je si prostě MYSLÍM, že jsou to vyhozené peníze.
|
|
 | Autor: Petr Němec Datum: 13.02.2012 17:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100548 reakce na ... | Já se o tom bavil s topenářem a ten říkal, že i litiňák potřebuje svoji teplotu na zpátečce, jinak půjde do kelu též, jen to déle potrvá než u plecháče.
|
|
 | Autor: Martin Vejmola Datum: 13.02.2012 19:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | Svůj systém jsem konzultoval s bratránkem - majitelem velké topenářské firmy na Moravě (tisíce instalací) Původně jsem to měl navržené s ekvitermou a 4-cestným ventilem se servem. Říkal mi: Na to se "vys.." To navrhujou projektanti, kteří dostávají provize z ceny instalací. Lidem se to věčně porouchává a my jim to dáváme za velký peníze dohromady. Litinovej kotel bez kontroly teploty zpátečky vydrží 30 let. S hlídáním zpátečky 40 let. Ale investice NAVÍC je dejme tomu 10 tisíc a potom: - možnost poruchy (za dobu životnosti kotle se to pos... tak 2-3x (co 10-15 let) - než se to opraví netopíš, nebo s problémy - platíš za nové zařízení, servis, dopravu atd. (+ 5000,-) - za 15 let už staré zařízení nikdo opravovat nebude (ventily, serva) - nové zařízení nebude na staré pasovat, takže se opravy prodraží ještě o nějaké "dodělávky" - kotel musíš provozovat na vyšší teplotě o cca 20°, čímž roste spotřeba (větší vyzařování povrchu kotle, menší teplotní spád uvnitř kotle, větší ztráty v rozvodech, které nevedou v obytných prostorech) - neustále mají lidi problémy teplotu 80° vůbec natopit (viz i diskuze zde na fóru) Takže sakum prásk dávat navíc 20 000,- a prodloužit si životnost o 10 let, když novej kotel stojí 25 000,- mi přišlo jako neekonomické. A hle zapojení mám jednoduché, všechno funguje hladce, žádné dehtování, žádné srážení vody, v domě jako v pokojíčku, v každé místnosti mám teplotu jakou si nastavím na obyčejné hlavici za 200,- (nastaveno od 22 do 26° podle místnosti) Dokonce jsem odpojil i termostat, který jsem si koupil, protože se to prostě nevyplatilo. Setrvačnost domu je tak velká, že například větší spotřebu při mrazu (porovnání mezi 0° jeden den a -15° další den) poznám až o den později. Což je také důvod proč nepoužívám ekvitermu - řídí dům "o jeden den pozdě" :-) Řídit v takovémto objektu teplotu v rámci několika hodin jednoho dne se prostě neosvědčilo. (v méně masívních objektech a například s podlahovkou už ekviterma samozřejmě svůj smysl má)
|
|
 | Autor: milan dos Datum: 13.02.2012 19:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100397 reakce na ... | Fotogalerie:
 | Dobrý večer, co je proboha na mém schématu složitého drahého a poruchového. Mám to takto zapojeno 5 let a chodí to samo bez jakéhokoli zásahu.
|
|
 | Autor: Martin Vejmola Datum: 13.02.2012 19:53 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | V jednoduchosti je krása... - Kolik vás to stálo? Kotel + 3-cestný ventil - Jak natápíte boiler v létě?
|
|
 | Autor: milan dos Datum: 14.02.2012 09:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100397 reakce na ... | Kolik to stálo už nevím ,ale vzhledem k jednoduchosti to moc nebylo. V létě pozavírám všechny hlavice na radiátorech a topí to jen do bojleru, můžu nechat běžet i žebřík v koupelně.
|
|
 | Autor: Alojz Valent Datum: 14.02.2012 10:54 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102141 reakce na ... | Pane Dos, môžete mi poradiť? Tiež sa pohrávam s myšlienkou využiť kotol na teplú úžitkovú vodu aj v letných mesiacoch. Doteraz som vždy po skončení topnej sezóny prepol bojler na elektriku.Máte skúsenosť čo je ekonomicky výhodnejšie? Ďakujem Valent.
|
|
 | Autor: mafilipes mafilipes Datum: 14.02.2012 11:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100377 reakce na ... | Kdybyste potreboval vytapet bazen, tak nereknu, ale bojler vam urcite vytopi levneji elektrina nez uhli. V bojleru mate 2kW spiralu, sazba je aktualne 2,08 Kc s DPH za 1 kWh, coz je cca cena 1 kg uhli. I kdybyste na ohrati bojleru spotreboval jen 4 kg uhli, tak dalsich 8-10 kg budete potrebovat po zbytek dne na provoz kotle v utlumu.
|
|
 | Autor: milan dos Datum: 14.02.2012 11:29 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100397 reakce na ... | Vychází mi to asi 20 Kč/den jen v uhlí nevím kolik el. proudu si veme kotel, to znamená ,že bojler elektřinou je levnější, ale možná to líp vypadá při vyúčtování od ČEZ.
|
|
 | Autor: mafilipes mafilipes Datum: 14.02.2012 11:33 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100377 reakce na ... | Ja wattmetr mam, pokud si dobre vzpominam, tak ventilator bere 100W a motor kolem 500W, takze prikon kolisa mezi 100-600W behem topeni. Pokud se navic bojler vytapi v sazbe vyssiho tarifu, tak o to hure.
|
|
 | Autor: Martin Vejmola Datum: 14.02.2012 11:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108307 reakce na ... | Dobrý den, spotřeba je 90 W motor, 50W ventilátor, 28W oběhové čerpadlo. Podávání je však cca 22s podávání 50 s pauza. Čili spotřebu motoru je potřeba dělit 3. čili 30 W motor, 50 W ventilátor, 28 W čeradlo. Toto vše však běží pouze max. 2 hodiny denně - zbytek je kotel v útlumu a nepotřebuje nic. Uhlí v hořáku (pokud netopíte peletama) vydrží 6-12 hodin. čili (30+50+28) to celé x 2 hodiny = 216 W Kdybychom počítali pro jistotu 500 W, je to i při ceně vysokého tarifu 2,5 Kč za celý den.
|
|
 | Autor: mafilipes mafilipes Datum: 14.02.2012 12:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100377 reakce na ... | Mam Ling 25 a motor podavace bere cca 500W. nedokazu si predstavit, ze motor podavace u jineho kotle bere jen 90W, co mate za kotel ?
|
|
 | Autor: paja sedl Datum: 14.02.2012 12:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104997 reakce na ... | no u hořáku ling je motor 185w,a ventilátor 60,u ekoscrolla je motor 90w a ventilátor 85,co vám to tam prosím vás daly???
|
|
 | Autor: mafilipes mafilipes Datum: 14.02.2012 17:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100377 reakce na ... | Ja vim, ze v papirech je uvedeno 230W, ale okamzity wattmetr mi ukazoval kolem 500W. Jdu to promerit, at nekecam.
|
|
 | Autor: mafilipes mafilipes Datum: 14.02.2012 17:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100377 reakce na ... | Motor na stitku 180W. Ventilator cca 45W. Ventilator s podavacem cca 345 W. Spletl jsem se.
|
|
|