Vložkování komínu |
Autor: Vít Ilek Datum: 14.11.2005 17:43 | Můžu poskytnout informace o vložkování komínů na tuhá paliva.Nechal jsem si od firmy vyvložkovat komín,původně šamotové vložky ktéré byli nahrazeny nerezovými rourami. Moje chybi nemusí být vaše.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Tomáš Munzar Datum: 14.01.2012 20:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108269 reakce na ... | Dobrý den, taktéž se chystám vyvložkovat komín.Mohl by jste mi prosím Vás poslat informace o správném vyvložkování komína? Předem děkuji
|
|
 | Autor: Starek Jaroslav Datum: 06.04.2012 10:01 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109430 reakce na ... | Dobrý den, přesnou odpověď k Vašemu konkrétnímu dotazu se dozvíte určitě u kominictví Uhrín. Pan Uhrín dělá nové komíny, vložkování i frézování, a to již přes 30 let a má tedy zkušeností na rozdávání. Je to opravdu odborník, vždy jsem s ním byl spokojen a lidé, o kterých vím, že jim něco dělal, byli také spokojeni.
|
|
Autor: Petr Němec Datum: 11.09.2011 22:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100548 reakce na ... | kolegové baráčníci, co máte vyvložkováno, poraďte: nechal jsem si vyvložkovat komín nerezem 1mm na průměr 160mm. Vložky jsou pospojovány "po vodě". Kominíci tvrdili, že kotel se do sopouchu napojuje taktéž "po vodě" a ne po staru "po kouři". Jak to máte vy?
|
|
 | Autor: Abrham abrahan Datum: 17.03.2012 20:41 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108724 reakce na ... | Zdravím naprosto správně nebojte vždy po vode.Důvod je dehtování neteče dehet přes spoje ven nebojte kominik Abraham.
|
|
| |
 | Autor: Abrham abrahan Datum: 18.03.2012 08:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108724 reakce na ... | Ano idealne by nemel byt ale dost často byva setří se palivem kamna a kotle se dusi rosny bod dehtu je 60 stupnu.
|
|
Autor: Petra Vojáčková Datum: 27.07.2011 21:42 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105637 reakce na ... | Hezký den, chtěla bych se zeptat, zda existuje nějaký zákon, norma nebo nařízení, které by přesně stanovovalo jakou minimální tloušťku musí mít plech pevné a ohebné nerezové vložky (materiál 1.4404) pro topení pevnými palivy (dřevem)? Nechali jsme si totiž dělat vyvložkování komínu a kominík použil ohebnou vložku 0,3mm a pevnou 0,6mm, což nám připadá velmi málo. Za každé odpovědi děkuji
|
|
 | Autor: Petr Stoll Datum: 28.07.2011 09:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100221 reakce na ... | Autor: Zbigniew Adamus Datum: 18.07.2011 18:16 odpovědět upozornit redakci blokovat uživatel: 102385 reakce na ... Vážená, chlapi mají svůj rozum a jak si něco umanou, tak přes to nejede ani vlak. Nechť si vložkování komína udělá sám, pokud bude něco špatně, pak je to pouze jeho problém. Jistě, na každou sanaci spalinové cesty je třeba vystavit výchozí revizní zprávu (viz ČSN 73 4201 a NV 91/2010 Sb.). Pak budete težce hladat nekoho, kdo bude ochoten se pod dílo Vašeho manžela podepsat. Ale snad se někdo najde. Jinak ke komínovým vložkám pouze drobné upozornění. Flexibilní vložky mají mít sílu materiálu 0,4mm, může se stát, že Vám někdo nabídne 0,3mm - je to vložka pro plyn, nikoliv pevná paliva. Pevné vložky, nejlépe podelně svařované, s vysokou životnosti je nejlépe zajistit z materiálu 1mm. Pokud Vám někdo nabídne klempířský falcované vložky 0,5 až 0,6mm, pak velmi krátce budete mít po radosti. Takové vložky nemají dlouhou životnost. Prodejců kvalitních vložek je na našem trhu dostatek, stačí pohledat na internetu. Nejlepším řešením by však bylo zajistit si vložkování u nějaké odborné firmy, se smlouvou o opravě (úpravě) veci dle občanského zákoníku a ještě si dohodnout rozumnou délku záruky. Z.Adamus http://forum.tzb-info.cz/119488-rekonstrukce-kominu?idtext=2#text2 jediná ohebná komínová vložka, kterou lze použít pro tuhá paliva a dřevo (mat. DIN 1.4432, tl. 0,4 mm) http://bemaci.cz/cz/rady-zbozi http://bemaci.cz/public/img/katalogy/cenik_oheb_vl_1.5.2011.pdf jediná ohebná komínová vložka, kterou lze použít pro tuhá paliva a dřevo (mat. DIN 1.4432, tl. 0,4 mm) http://www.vacovsky.cz/produkty/kominove-vlozky-ohebne---klasik-10 http://www.jami.cz/kominy/vlozkyoh.htm http://www.kalenda.cz/vlozky.html Tyto kom. vložky se vyrábí ve shodě s normami ČSN EN 1856-2 , ČSN 1856-1 a ČSN 73 4201 : 2008 „Komíny a kouřovody – Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv “ a daných druhů korozivzdorné oceli (KO) : KO 1.4301 o jmenovité tloušťce 0,3mm pro suchý plyn KO 1.4404 o jmenovité tloušťce 0,3mm pro lehký olej a mokrý plyn KO 1.4404 o jmenovité tloušťce 0,4mm pro dřevo a tuhá paliva http://www.ok-seto.cz/vyroba.html
|
|
| |
| |
| |
| |
Autor: Vladislav Adamec Datum: 22.07.2011 18:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105598 reakce na ... | Dobrý den. Dnes jsem kontaktoval renomovanou Polskou firmu která byla neobyčejně vstřícná. Ceny-materiál:nerez,1mm: 1.4404 Průměr 150mm 1m roura 100,-zlotých ,,T" kus 110 ,-zl ukončení s dvířky a odkapávačem 120,-zl práce v ČR 450,-zl vše bez DPH.
|
|
Autor: Radim Kolečkář Datum: 14.01.2011 13:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103528 reakce na ... | Dobry den, chtel bych se zeptat na jednu vec ohledne vlozkovani komina na tuha paliva. Mame v dome starsi komin cca 9m vysoky s vnitrnim rozmerem 150x150. Chteli jsme si do obyvaku dat kamna a tak jsem zavolal kominickou firmu. Kominik zhodnotil komin jako vyhovujici, vlozkovani ze neni nutne a jako jedine upravy je nutna nova zder 150mm a nove dvirka na pude. Dal jsem tedy novou zder, vymenil dvirka, koupili jsme kamna a bezproblemu topime. Problem nastal az dnes (asi mesic a pul po navsteve kominika), kdy jsem stejnou firmu pozval na revizi, aby byl papir kdyby neco. Stejna firma mi dnes rekla, ze se v 2011 zmenily predpisy a ze musim nechat ten komin vyvlozkovat cca za 20 tisic. Samozrejme kdybych mel tuto informaci pred mesicem, zadne kamna bychom neporizovali. Chci se tedy zeptat, jestli je k 2011 opravdu nutne mit vyvlozkovany komin na tuha paliva pri rozmeren komina cca 9m vyska, vnitrni rozmer 150x150, zder 150mm a odvod z kamen take 150mm. Moc dekuji za informace. Radim K
|
|
 | Autor: lubos horak Datum: 05.03.2011 12:16 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 102309 reakce na ... | Dobry den,já budu mít stejny problém,taky si chci dát kamna na tuhá paliva do bytu,kominík mi řekl asi před 3 roky že mi krbovky nepovolí jelikož dehtují komín a časem by se to mohlo prosáknout k sousedům o patro víš.Ale obyč.kamna můžu mít. Dnes ale nevím co mi řekne. Jaka kamna vy používáte? Jinak znám několik lidí co nemají vyvložkovaný komín a topi v kamnech a nic se neděje. Já myslím že je to zase akorát tahání peněz z kapes lidí. Vždyt před 50lety se topilo v kamnech skoro všude a nikdo neměl komín vložkovaný,je to jen lobby kominíků jak si vydělat. Byt vámi tak topím dál,protože papír na to už máte od kominíka potvrzený z minula. A nikdo vám nemůže nakazovat a nařizovat co máte a nemáte dělat. Jsou baráky kde kominíka neviděli léta,a vesele si topí.jen kolik je chalup a chat po vesnicích,kde mají kotle na tuhá paliva a nikdo nemá vložkovaný komín. Lidi nebudte hloupí,je to jen byznys pro kominíky.
|
|
 | Autor: Petr Novotný Datum: 26.05.2011 09:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105150 reakce na ... | Dobrý den, Váš příspěvek mne zaujal natolik, že si na něj musím reagovat. Myslím, že celou věc stavíte do nesprávné roviny. Já se pokusím celý problém popsat z jiného úhlu pohledu, přestože jsme vlastně oba na stejné straně. Já jsem totiž obětí jedné kominické nabídkově levné "kvalitní" firmy takže se mi asi rok po jejich "kvalitním" vložkování a frézování začal doutnat stop a stačilo málo a vyhořeli jsme. Na následnou opravu jsem si poté pozval nabídkově původně dražší firmu, která ovšem svým přístupem a zkušenostmi zcela jasně obhájila vyšší cenu za služby. Původní levná firma mi dokonce na komín bezproblémů vystavila revizi a bez jediného slova a upozornění vyinkasovala ony "nejlevnější peníze" - myslím tím v porovnání s ostatními 2 nabídkami, které jsem si nechal udělat a tehdy jsem to blbec všechno řešil a poptával pouze po telefonu, takže jsem vybíral pouze podle ceny. Dnes vím jak špatně to bylo a přesně se mi potvrdilo, že alespoň ve službách, pokud chcete kvalitu tak musíte nejdříve vybírat podle lidí a referencí a pak teprve řešit ceny (oni i ty dražší umějí udělat slevu !!!) Naopak ta původně "drahá" firma (nabídka po telefonu) se při osobním jednání ukázala jako perfektní a vysvětlili mi ohledně komínů vše co jsem potřeboval a tak jsem je nechal celý komín předělat a upravit a snad dnes mohu spát v klidu. K čemu jsem se tím, ale chtěl dostat a reagovat na Váš příspěvek je to, že je dnes obrovský problém v jedné věci: je pro Vás důležitý papír anebo bezpečnost? A to opravdu mluvím z vlastní zkušenosti, protože jsem se po tom mém zahoření o komíny zajímal velice intenzivně! Pokud potřebujete papír, tak ten seženete při větší snaze od 5. anebo nejhůř 10. Pepíka i na komín bez vložky anebo v katastrofálním stavu. Pokud chcete bezpečnost pak je každá rada drahá, protože vybrat toho správného a odpovědného kominíka je opravdu těžké. Většinou bývá nejlepší ten nejpřísnější, který Vás nechá předělat i ten sebemenší detail, protože on za ten komín tou revizí zoodpovídá a ručí! Nemyslím si, že by celé to dění kolem komínů (kontroly, čištění a vložkování) v poslední době bylo nějaké kominické lobby. Když už tak s píše pojišťoven! A jestliže má být nějaká instituce (kominík) pověřen kontrolou a následně odpovědný za Váš komín pak je přeci na něm zda pustí komín s vložkou anebo bez ní. A jestliže je v zákonechúnormách napsáno, že komíny mají být vložkovány tak to ti kominíci vyžadují. A jestli Vy najdete nějakého "Pepíka" který Vám to podepíše bez vložky tak je to jeho odpovědnost. Ale co Vaše bezpečnost? No a s tím argumentem, že ještě před 50-ti lety se topilo tuhými palivy všude a bez vložek je to asi stejné jako když Vám řeknu, že ještě před 15-ti lety jsme kupovali auta kdy snad nebyl ani 1 airbag? A dnes ani nevím kolik jich je vlastně v povinné výbavě? ANO! Nikdo nám nemůže nakazovat u nás doma co máme a nesmíme, problém ovšem je, že pokud komín způsobí požár mého domu a možná i okolních bude muset ty škody někdo zaplatit !
|
|
 | Autor: Petr Novotný Datum: 26.05.2011 09:11 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105150 reakce na ... | Dobrý den, Váš příspěvek mne zaujal natolik, že si na něj musím reagovat. Myslím, že celou věc stavíte do nesprávné roviny. Já se pokusím celý problém popsat z jiného úhlu pohledu, přestože jsme vlastně oba na stejné straně. Já jsem totiž obětí jedné kominické nabídkově levné "kvalitní" firmy takže se mi asi rok po jejich "kvalitním" vložkování a frézování začal doutnat stop a stačilo málo a vyhořeli jsme. Na následnou opravu jsem si poté pozval nabídkově původně dražší firmu, která ovšem svým přístupem a zkušenostmi zcela jasně obhájila vyšší cenu za služby. Původní levná firma mi dokonce na komín bezproblémů vystavila revizi a bez jediného slova a upozornění vyinkasovala ony "nejlevnější peníze" - myslím tím v porovnání s ostatními 2 nabídkami, které jsem si nechal udělat a tehdy jsem to blbec všechno řešil a poptával pouze po telefonu, takže jsem vybíral pouze podle ceny. Dnes vím jak špatně to bylo a přesně se mi potvrdilo, že alespoň ve službách, pokud chcete kvalitu tak musíte nejdříve vybírat podle lidí a referencí a pak teprve řešit ceny (oni i ty dražší umějí udělat slevu !!!) Naopak ta původně "drahá" firma (nabídka po telefonu) se při osobním jednání ukázala jako perfektní a vysvětlili mi ohledně komínů vše co jsem potřeboval a tak jsem je nechal celý komín předělat a upravit a snad dnes mohu spát v klidu. K čemu jsem se tím, ale chtěl dostat a reagovat na Váš příspěvek je to, že je dnes obrovský problém v jedné věci: je pro Vás důležitý papír anebo bezpečnost? A to opravdu mluvím z vlastní zkušenosti, protože jsem se po tom mém zahoření o komíny zajímal velice intenzivně! Pokud potřebujete papír, tak ten seženete při větší snaze od 5. anebo nejhůř 10. Pepíka i na komín bez vložky anebo v katastrofálním stavu. Pokud chcete bezpečnost pak je každá rada drahá, protože vybrat toho správného a odpovědného kominíka je opravdu těžké. Většinou bývá nejlepší ten nejpřísnější, který Vás nechá předělat i ten sebemenší detail, protože on za ten komín tou revizí zoodpovídá a ručí! Nemyslím si, že by celé to dění kolem komínů (kontroly, čištění a vložkování) v poslední době bylo nějaké kominické lobby. Když už tak s píše pojišťoven! A jestliže má být nějaká instituce (kominík) pověřen kontrolou a následně odpovědný za Váš komín pak je přeci na něm zda pustí komín s vložkou anebo bez ní. A jestliže je v zákonechúnormách napsáno, že komíny mají být vložkovány tak to ti kominíci vyžadují. A jestli Vy najdete nějakého "Pepíka" který Vám to podepíše bez vložky tak je to jeho odpovědnost. Ale co Vaše bezpečnost? No a s tím argumentem, že ještě před 50-ti lety se topilo tuhými palivy všude a bez vložek je to asi stejné jako když Vám řeknu, že ještě před 15-ti lety jsme kupovali auta kdy snad nebyl ani 1 airbag? A dnes ani nevím kolik jich je vlastně v povinné výbavě? ANO! Nikdo nám nemůže nakazovat u nás doma co máme a nesmíme, problém ovšem je, že pokud komín způsobí požár mého domu a možná i okolních bude muset ty škody někdo zaplatit !
|
|
 | Autor: ivan mrkva Datum: 26.05.2011 09:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100125 reakce na ... | proč 2x a ještě tak dlouhý nečtivý text? Mě by zajímalo jedno, jaké spočívá požární nebezpečí od zděného komíma nevyvložkovaného, ve kterém samozřejmě nejsou zazděny trámy a je pravidelně čištěn.
|
|
 | Autor: Petr Novotný Datum: 26.05.2011 10:49 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105150 reakce na ... | Zdravím, to že je ten text 2x je můj omyl, za který se omlouvám a ani nevím jak se to povedlo. Že je to tak dlouhé? No prostě mi to tak nějak vyšlo, no... Jaké spočívá nebezpečí u nějakého konktréního komína nevím a nejsem na to ten nejlepší odborník=kominík. Konkrétně u mě (dům z 20tých let 20.století) bylo nebezpečí v původních trámových stopech s prkeným a rákosovým záklopem, přičemž komín nebyl ve stropě ani omítnut. Trám jsem neměl zazděn do komína, ale rákos a prkna se komína dotýkala, stejně tak dřevěná podlaha v horním patře. V tom byl problém u mě.
|
|
| |
 | Autor: Petr Novotný Datum: 26.05.2011 11:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105150 reakce na ... | Ano, doutnat to začalo po tom frézování a vyvložkování (asi 1 rok poté), protože frézou se zeslabí původní cihla a do stropního prostoru se navíc může vydrolit původní zvětralá malta (což se stalo u mě) a protože kovová vložka se jako výborný vodič rozpálí v celé své délce tak myslím již není potřeba dále popisovat. Já jsem komín vyvložkovat musel, protože mi komín neuvěřitelně dehtoval, ale kominíci by měli vždyt upozornit na všechna nebezpečí a doporučit řešení ještě pžed započetím práce a né jenom fréza + vložka pak prachy a po nás potopa resp. požár ! Ale alespoň někteří již to dělají...
|
|
 | Autor: Maros Plsko Datum: 26.05.2011 10:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100234 reakce na ... | Ja prave povazujem popisanie danej skusenosti za velmi prinosne a ze dvakrat zverejnene? Kazdy moze urobit chybu a informacie v danom pripspevku napisane by si niektori, ktori ziadaju o pomoc mali precitat 3x. Preco mate v aute airbag? Preco by mal byt komin vyvlozkovany? Preco mate v aute ABS? Preco robit reviziu na komine. Alebo inak. Ak mate taky komin, tak sa on zodpovedajuco starajte, pozerajte kamerou kazdu skaru medzi tehlami a ked dojde k poziaru, tak utekajte. Usetril ste. A kazdy riadiaci sa Vasim nazorom, bude niekedy utekat tiez.
|
|
 | Autor: ivan mrkva Datum: 26.05.2011 11:02 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100125 reakce na ... | nezveřejňoval jsem žádný názor, ptal jsem se, zkuste chápat psaný text. Chtěl jsem slyšet konkrétní věci viz dotaz, ne Vaše plácání o autech
|
|
| |
Autor: Radek Chytrý Datum: 03.01.2011 18:56 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 103089 reakce na ... | Dobrý den, prosím o radu. koupil jsem si do krušných hor krbovou horkovzdušnou vložku o výkonu 26KW. Vložka má odvod 200mm. a do komína co musím vyvložkovat antikorem se vejde jen 150mm. Mohu použít antikoro jen 0,6mm. , když budu topit jen dřevem
|
|
 | Autor: Jirka NejdekKV Datum: 03.01.2011 19:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 101282 reakce na ... | Zdar sousede :-) tak to bych ti neradil. Když už to budeš dělat, tak na tom materiálu bych nešetřil. Je to pár korun a vzhledem k tý práci anepořádku bych to neriskoval.
|
|
| |
 | Autor: Jozef Homola Datum: 22.12.2010 21:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Použít se dá ale je to zbytečně kvalitní a drahá ocel, používá se především v chemickém a farmaceutickém průmyslu.
|
|
| |
| |
|