Atmos + aku nádrže + podlahovka + radiátory regulace?
Autor: Kema Datum: 07.12.2005 21:33
Zdravím všechny, mám následující systém vytápění: kotel Atmos 25kw, za tím Laddomat, akumulační nádrže 2x 750l, 150l expanzní nádrže, trojcestný směšovací ventil, za tím čerpadlo žene teplou vodu do radiátorů a paralelně do rozdělovače podlahového topení. Čili klasické doporučené zapojení. Systém ještě není úplně vychytaný, zatím hlavně natápím podlahy. Teď k problémům: - dá se koupit příložný termostat pracující s teplotami které jsou na povrchu kouřovodu? Bude spínat čerpadlo na Laddomatu při cca 100 stupních - je vhodné regulaci podlahového topení provádět spínáním oběhového čerpadla v rozdělovači? Podle mě je logické, že pokud při překročení nastavené teploty v místnosti vypnu oběhové čerpadlo například termostatem, zastaví se oběh teplé vody v trubkách a teplota by zase měla klesnout - jaký dosah mají bezdrátové termostaty? Pokud ve volném prostoru má 100m, nebude snad problém 8m přes 2 stropy a stěnu. Spínal bych tím hlavní oběhové čerpadlo. Regulace teploty v místnostech s radiátory bude jednoduchá termostatickými ventily. Máte někdo případně nějaký jiný vhodný a finančně nenáročný návrh regulace?
Dobrý den, řeším zapojení a řízení topného systému kotle na TP s akumulační nádrží 500l (1xvstup,1xvýstup) s paralelním zapojením kondenzačního kotle. Nakreslil jsem si dle různých rad a zdrojů své schéma, které přesně odpovídá mým požadavkům. Bohužel však nejsem topenář, tak nevím zda třeba něco nemám špatně. Jedná se mi i o řízení čerpadla spolu s třícestným ventilem a čerpadla před vstupem do kotle - v případě topení kotlem na TP. Chtěl bych nějak zkloubit regulaci kondenzačního kotle s regulací kotle na TP s akumulační nádrží...tedy v případě vychládnutí kotle na TP i akumulační nádrže převezme ohřev kondenzační kotel. Měděné trubky jsou pr.28, Kotel Dakon DOR24, Aku Dražice NAD500v2, tříc.směš.ESBE(70°C). Můžete mi prosím poradit nějaké řízení nebo popřípadě okomentovat schéma?
Pokusím se sice opožděně odpovědět. Nejdřív k zapojení. Na teplé větvi před radiátory je připojení kondenzačního kotle. Bylo by vhodné do obou tras vložit zpětné klapky aby se topná voda dostávala vždy pouze k radiátorům. To horní boční připojení nevím proč se stále opakuje. Horní připojení z nejvyššího bodu jinak se okrádáte o část obsahu akumulátoru. Spodní boční připojení má opodstatnění využije se spodek nádrže jako kalník. Dále zapojení boilerů na TUV. Zvažte možnost instalace kombinovaného boileru, který by měl možnost náhřevu z akumulátoru. Teď k ovládání. Kotlová oběhovka je ovládaná termostatem na výstupu z kotle OK, domovní oběhovka je ovládaná od teploty na vstupu do akumulátoru to je taky OK. Zde bych doporučil ještě buď nějakou regulaci na trojcesťáku nebo nastavit trojcesťák na jednu hodnotu a instalovat do ovládacího okruhu domovní oběhovky pokojový termostat (drátový nebo bezdrátový). Další je doplnění ovládání kondenzačního kotle o seriové zapojení klidových kontaktů termostatu kotlového i termostatu u akumulátoru. Jak by to fungovalo. Pokud by byl akumulační systém bez energie (studený) je v provozu kondenzační kotel. Jakmile by jste zatopil v kotli na tuhá paliva (překlopí termostat na výstupu z kotle) vypíná se kondenzační kotel. Za nějakou dobu provozu (řádově minuty) nastartuje domovní oběhovka a topení jede z kotle na tuhá paliva. Pokud vychladne kotel a ještě nevychladne akumulátor nic se nemění a teprve po vychladnutí akumulátoru se uvolní start kondenzačního kotle.
Dobrý den pane Křen, děkuji Vám za potřebné připomínky, rozhodně je vezmu v potaz, co nevidět to ještě letos budu realizovat. Měl bych ještě dotaz na expanzní nádobu 80l, zda je vpořádku její umístění, nebo by bylo vhodnější umístění před akumulační nádrž? Ještě bych se chtěl zeptat, zda neznáte nějaký vhodný ekvitermní regulátor...poměr cena výkon... :-) pro řízení toho třícestňáku. Ještě by mne zajímalo, jestli při použití ekvitermního regulátoru pro řízení tříc.ventilu není vhodnější použití také pro spouštění čerpadla místo nastaveného termostatu? Měla by funkce trojc.ventilu s čerpadlem být nějak provázaná?
Expanzní nádrž bych raději viděl v uzlu kde se spojují studené topné vody. Před kotlem je už ohřátá topná voda. Teplá voda expanzce nedělá dobře i když se výrobci dušujou že to nevadí. Pokojový termostat stejně budete potřebovat. Začal bych s jeho instalací a uvidíte jak se to vše bude chovat. Viděl jsem instalaci pouze s ručním nastavením trojcesťáku a pokojový programovatelný termostat se o zbytek postaral.
Dobrý den, může mi někdo poradit s výběrem vhodného zapojení ATMOS DC32GS, AKU nádrž 2,2m3, boiler kombi el+UT, radiátory a podlahové vytápění. Nevím jestli mezi kotlem a AKU je vhodný Laddomat nebo termoventil ESBE + čerpadlo nebo třícestný řízený ventil + čerpadlo s řízením ADEX Midi. Má někdo zkušenosti s Atmos ADC 01 nebo s ADEX Comfort 03K? Jaké jsou výhody a nevýhody. Děkuji předem za odpověďi.
dobrý den, ted jsem ve fázi pořízení topení a potřeboval bych poradit ze zapojením, jestli by mi nekdo venoval chvilku a navrhl levnou a učinou kombinaci a nakreslil zapojení: kotel atmos, akumulacni nádrž, bojlervy tapeny kotlem(nebo brat užitkovou vodu přímo nebo přes akumolační nádrž?), podlahove topení. ještě bych mel otazku zda do celeho baraku podlahovku, či udelat kombinaci, dole podlahovka a v patře radiatory
Dobrý den, máte-li zájem, zašlu vám na mail technickou dokumentaci k mojí kotelně. Mám to v PDF. Jde o kotel VIADRUS+AKU+Bojler mimo aku (Dražice OKC)+Regulace. Vyzkoušeno a provozováno 3 roky k plné spokojenosti. Ovládá i má technicky nedotčená žena :-)
Dobry večer pan Sedlaček,chcem vas poprosiť o tu vašu technicku dokumentaciu,ktora by ma velmi potešila a dala nejake vedomosti.V tejto dobe som namontoval Atmos. Dakujem za vaš čas a informacie. s pozdravom Jozef čakajda slovensko
Dobrý večer pane Sedláček! Máme problém se zapojením kotle Vitolig 150 v kombinaci s akumulační nádrží a kombinovaným bojlerem.Mohu Vás poprosit o technickou dokumentaci kotelny. Moc děkuji Král Luděk