Atmos + aku nádrže + podlahovka + radiátory regulace?

Autor: Kema
Datum: 07.12.2005 21:33

Zdravím všechny, mám následující systém vytápění:
kotel Atmos 25kw, za tím Laddomat, akumulační nádrže 2x 750l, 150l expanzní nádrže, trojcestný směšovací ventil, za tím čerpadlo žene teplou vodu do radiátorů a paralelně do rozdělovače podlahového topení. Čili klasické doporučené zapojení. Systém ještě není úplně vychytaný, zatím hlavně natápím podlahy. Teď k problémům:
- dá se koupit příložný termostat pracující s teplotami které jsou na povrchu kouřovodu? Bude spínat čerpadlo na Laddomatu při cca 100 stupních
- je vhodné regulaci podlahového topení provádět spínáním oběhového čerpadla v rozdělovači? Podle mě je logické, že pokud při překročení nastavené teploty v místnosti vypnu oběhové čerpadlo například termostatem, zastaví se oběh teplé vody v trubkách a teplota by zase měla klesnout
- jaký dosah mají bezdrátové termostaty? Pokud ve volném prostoru má 100m, nebude snad problém 8m přes 2 stropy a stěnu. Spínal bych tím hlavní oběhové čerpadlo.
Regulace teploty v místnostech s radiátory bude jednoduchá termostatickými ventily.
Máte někdo případně nějaký jiný vhodný a finančně nenáročný návrh regulace?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 86   starší >>
Datum: 02.03.2011 21:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104326
reakce na ...

Autor: Bohuslav Hubička
Datum: 23.09.2010 19:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101521
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den, řeším zapojení a řízení topného systému kotle na TP s akumulační nádrží 500l (1xvstup,1xvýstup) s paralelním zapojením kondenzačního kotle. Nakreslil jsem si dle různých rad a zdrojů své schéma, které přesně odpovídá mým požadavkům. Bohužel však nejsem topenář, tak nevím zda třeba něco nemám špatně.
Jedná se mi i o řízení čerpadla spolu s třícestným ventilem a čerpadla před vstupem do kotle - v případě topení kotlem na TP.
Chtěl bych nějak zkloubit regulaci kondenzačního kotle s regulací kotle na TP s akumulační nádrží...tedy v případě vychládnutí kotle na TP i akumulační nádrže převezme ohřev kondenzační kotel.
Měděné trubky jsou pr.28, Kotel Dakon DOR24, Aku Dražice NAD500v2, tříc.směš.ESBE(70°C).
Můžete mi prosím poradit nějaké řízení nebo popřípadě okomentovat schéma?

Předem děkuji :-)

Autor: Vladimír Křen
Datum: 03.10.2010 08:15 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100035
reakce na ...
Pokusím se sice opožděně odpovědět. Nejdřív k zapojení. Na teplé větvi před radiátory je připojení kondenzačního kotle. Bylo by vhodné do obou tras vložit zpětné klapky aby se topná voda dostávala vždy pouze k radiátorům. To horní boční připojení nevím proč se stále opakuje. Horní připojení z nejvyššího bodu jinak se okrádáte o část obsahu akumulátoru. Spodní boční připojení má opodstatnění využije se spodek nádrže jako kalník. Dále zapojení boilerů na TUV. Zvažte možnost instalace kombinovaného boileru, který by měl možnost náhřevu z akumulátoru. Teď k ovládání. Kotlová oběhovka je ovládaná termostatem na výstupu z kotle OK, domovní oběhovka je ovládaná od teploty na vstupu do akumulátoru to je taky OK. Zde bych doporučil ještě buď nějakou regulaci na trojcesťáku nebo nastavit trojcesťák na jednu hodnotu a instalovat do ovládacího okruhu domovní oběhovky pokojový termostat (drátový nebo bezdrátový). Další je doplnění ovládání kondenzačního kotle o seriové zapojení klidových kontaktů termostatu kotlového i termostatu u akumulátoru. Jak by to fungovalo. Pokud by byl akumulační systém bez energie (studený) je v provozu kondenzační kotel. Jakmile by jste zatopil v kotli na tuhá paliva (překlopí termostat na výstupu z kotle) vypíná se kondenzační kotel. Za nějakou dobu provozu (řádově minuty) nastartuje domovní oběhovka a topení jede z kotle na tuhá paliva. Pokud vychladne kotel a ještě nevychladne akumulátor nic se nemění a teprve po vychladnutí akumulátoru se uvolní start kondenzačního kotle.

Autor: Bohuslav Hubička
Datum: 05.10.2010 23:24 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101521
reakce na ...
Dobrý den pane Křen,
děkuji Vám za potřebné připomínky, rozhodně je vezmu v potaz, co nevidět to ještě letos budu realizovat.
Měl bych ještě dotaz na expanzní nádobu 80l, zda je vpořádku její umístění, nebo by bylo vhodnější umístění před akumulační nádrž?
Ještě bych se chtěl zeptat, zda neznáte nějaký vhodný ekvitermní regulátor...poměr cena výkon... :-) pro řízení toho třícestňáku.
Ještě by mne zajímalo, jestli při použití ekvitermního regulátoru pro řízení tříc.ventilu není vhodnější použití také pro spouštění čerpadla místo nastaveného termostatu? Měla by funkce trojc.ventilu s čerpadlem být nějak provázaná?

Předem Vám děkuji za odpověď.

Autor: Vladimír Křen
Datum: 06.10.2010 11:23 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100035
reakce na ...
Expanzní nádrž bych raději viděl v uzlu kde se spojují studené topné vody. Před kotlem je už ohřátá topná voda. Teplá voda expanzce nedělá dobře i když se výrobci dušujou že to nevadí. Pokojový termostat stejně budete potřebovat. Začal bych s jeho instalací a uvidíte jak se to vše bude chovat. Viděl jsem instalaci pouze s ručním nastavením trojcesťáku a pokojový programovatelný termostat se o zbytek postaral.

Autor: Petr Tulach
Datum: 21.04.2009 21:58 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, může mi někdo poradit s výběrem vhodného zapojení ATMOS DC32GS, AKU nádrž 2,2m3, boiler kombi el+UT, radiátory a podlahové vytápění. Nevím jestli mezi kotlem a AKU je vhodný Laddomat nebo termoventil ESBE + čerpadlo nebo třícestný řízený ventil + čerpadlo s řízením ADEX Midi. Má někdo zkušenosti s Atmos ADC 01 nebo s ADEX Comfort 03K? Jaké jsou výhody a nevýhody.
Děkuji předem za odpověďi.

Autor: tomáš tkáč
Datum: 02.01.2009 15:19 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
pán Sedláček, keby som mohol aj ja poprosiť to PDF kotolne, ďakujem

Autor: Vláďa z Valach
Datum: 17.11.2008 18:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Posílám jedno z možných zapojení kotle na pevná paliva k akumulátoru.

Autor: Michal Kubíček
Datum: 01.10.2008 21:59 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
dobrý den, ted jsem ve fázi pořízení topení a potřeboval bych poradit ze zapojením, jestli by mi nekdo venoval chvilku a navrhl levnou a učinou kombinaci a nakreslil zapojení: kotel atmos, akumulacni nádrž, bojlervy tapeny kotlem(nebo brat užitkovou vodu přímo nebo přes akumolační nádrž?), podlahove topení.
ještě bych mel otazku zda do celeho baraku podlahovku, či udelat kombinaci, dole podlahovka a v patře radiatory

děkuji

Autor: Radek Sedláček
Datum: 02.10.2008 07:45 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, máte-li zájem, zašlu vám na mail technickou dokumentaci k mojí kotelně. Mám to v PDF. Jde o kotel VIADRUS+AKU+Bojler mimo aku (Dražice OKC)+Regulace. Vyzkoušeno a provozováno 3 roky k plné spokojenosti. Ovládá i má technicky nedotčená žena :-)

Zdraví Radek

Autor: Michal Kubíček
Datum: 02.10.2008 17:01 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
jiste mam zájem ,muj mail je
děkuji

Autor: Karel Blažek
Datum: 09.10.2008 22:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mohu prosím poprosit o Vaši technickou dokumentaci.
Předem děkuji.

Autor: Vilém Malý
Datum: 09.10.2008 23:31 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, řeším totožný problém jako pan Kubíček. Chtěl bych požádat, jestli byste mi nemohl poslat dokumentaci k inspiraci. Děkuji, mail je

Autor: Roman Prymus
Datum: 13.10.2008 22:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,také nyní řeším problém s výběrem regulace,VIADRUS+DRAŽICE750.. jestli bych mohl prosit o zaslání nákresu zapojení.
Děkuji

Datum: 14.10.2008 07:14 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
e-mail ?

Datum: 14.10.2008 07:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...

Autor: Karel Blažek
Datum: 14.10.2008 21:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Moc Vám děkuji pane Sedláček.

Datum: 15.10.2008 08:26 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Děkuji za zaslání.

Autor: Roman Roman
Datum: 06.11.2008 12:53 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý deň.
Mohol by som poprosiť aj ja o to zapojenie? Ďakujem pekne.

Autor: Jozef Čakajda
Datum: 28.10.2008 21:18 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobry večer pan Sedlaček,chcem vas poprosiť o tu vašu technicku dokumentaciu,ktora by ma velmi potešila a dala nejake vedomosti.V tejto dobe som namontoval Atmos. Dakujem za vaš čas a informacie. s pozdravom Jozef čakajda slovensko

Datum: 29.10.2008 07:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
e-mail prosím

Autor: Miro Harustiak
Datum: 23.09.2009 21:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobry den pan Sedlacek, prosim Vas mohli by ste mi zaslat na adresu danu schemu zapojenia? Dakujem pekne.

Autor: Lubor Berni
Datum: 05.10.2010 10:01 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101737
reakce na ...
dovoluji si Vás kontaktovat se žádostí o zaslání schématu zapojení vaší kotelny. Viadrus+aku+regulace.

Autor: Radek Svitak
Datum: 11.11.2008 12:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobry den, resim velmi podobnou soustavu, mohl bych taky poprosit o Vasi dokumentaci (? Predem dekuji, Svitak.

Autor: vera vera
Datum: 16.11.2008 18:31 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Prosím prosím i já o zaslání. Jsem také žena technicky nedotčená...........:-)
Děkuji.

Autor: Bartel St.
Datum: 20.11.2008 18:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Sedláček. Poprosil bych, aby jste schéma zaslal i mně. Je to jistě zajímavé zapojení.
email:

Autor: Luděk Král
Datum: 22.11.2008 21:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý večer pane Sedláček! Máme problém se zapojením kotle Vitolig 150 v kombinaci s akumulační nádrží a kombinovaným bojlerem.Mohu Vás poprosit o technickou dokumentaci kotelny.
Moc děkuji Král Luděk

Datum: 24.11.2008 05:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
email prosím :-)

Autor: Martin Šafran
Datum: 09.12.2008 12:10 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Můžu taky poprosit, díky -

Autor: Andy Wise
Datum: 17.12.2008 12:18 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den pane Sedláčku, mohl byste mi prosím také zaslat na email zapojení kotelny. Děkuji andy.wise77(zavináč)gmail.com

zobrazuji 1 - 30 z 86   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.