Kam umistit rozvody VZT??? |
Autor: Namornik Datum: 14.01.2006 07:36 | Chci do domu podlahove topeni ale zaroven rizene vetrani s rekuperaci. Jen premyslim, jak tam udelat ty rozvody, aby to vyslo nejlevneji. Projektant na VZT mi rekl, ze odsavani musi byt ve strope, a vydechy mohou byt kdekoliv, strop i podlaha. RD prizemi a podkrovi. Dole 2 pokoje + 1WC, 1koupelna vcetne WC, 1 kuchyn a v podkrovi 4 pokoje, 1 WC a 1koupelna vcetne WC. Varianta 1. Rozvody udelat v podlahach. Toto reseni se mi zda jako asi nejdrazsi, pac bych musel zvysovat tloustku polystyrenu aby se to tam veslo. Navic si dokazu predstavit konplikace pri stavbe, az by po tom delnici slapali. Cili rozvody by byly v obou podlahach a jeste odvod vzduchu pod stropem. Takze v podstate 4 urovne. Varianta 2. Vse dat pod strop v prizemi. Udelat si tam 10cm podhled ze sadrose a do nej vse narvat. Takze vydechy pro prizemi by byly ze stropu a v 1. patre prostupama z prizemi v podlaze. Odsavani koupelny a WC v 1. patre bych resil vytazenim jedne vetve v pricce ke stropu, kde by byl otvor. Co vy na to? Poradite mi co si myslite, ze by bylo nejlepsi a hlavne nejlevnejsi. Rikam si, ze druha varianta by se dala vyuzit na reseni zabudovovanych bodovek do stropu a zaroven ruznourovnovy strop (neprime osvetleni atd) pokud by tam byl jen beton, jedine reseni co se osvetleni tyce by asi bylo klasicke lustry, coz nesnasim. Suma sumarum, vidim v te druhe moznosti i dalsi vyuziti, takze jsem zatim naklonen prave ji. Necham si ale rad poradit. Predem diky za reakce
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Mir Pol Datum: 22.09.2010 10:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Vzhledem k tomu, ze mam obdobny dotaz jako puvodni tazatel, tak ho polozim sem. RD jiz stoji, vevnitr je komlet hotovy a obydleny. Pri vystavbe se s rekuperaci nijak nepocitalo. VZT rozvody bych zasekal do obvodovych zdi zvenci a v miste vyusteni udelal pouze pruraz do mistnosti. Nasledne bych cely dum zateplit 20cm polystyrenem. Dum je postaven z ytongu 37cm. Je toto reseni vhodne, nebo je lepsi reseni vest rozvody uvnitr? Jak sem jiz uvedl, interier je hotovy, tudiz by to bylo docela komlikovane. Take me napadlo, ze v mistech rozvodu bych pouzil polystyren s lepsi izolacni schopnosti. Jeste by me zajimalo jake varianty se pouzivaji, aby se potrubim nesiril hluk mezi mistnostmi. Predem diky
|
|
 | Autor: sup supec Datum: 22.09.2010 11:09 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100319 reakce na ... | Placatý rozvody možná, aby se nenarušila statika domu... Ale i tak to bude velký zásah do zdiva. Já bych volil radši SDK "kastlíky" v horních a spodních rozích místností, případně podhled, kde by toho bylo víc.
|
|
| |
 | Autor: Mir Pol Datum: 22.09.2010 14:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Vest rozvody uvnitr neni jen o "kastliku". Jednak je dum z tohoto pohledu docela clenity, a v mistech pripadnych prurazu (pricky) vedou instalace atd. A to nemluvim o prurazu stropem, kde je navic podlahove topeni. Take by bylo nutno pouzit mnoho "zatacek". Vedeni pod fasadou by bylo nekolikatinasobne jednodusi - v podstate by se jednalo pouze o dve stoupacky. Slo me spis o to, zda toto reseni nebude mit vliv na funkcnost a zda se vyznamne nesnizi ucinnost rekuperace. Jaky by mel byt rozmer plocheho potrubi, ktere by se rovnalo prumeru roury 150mm? Jak se resi rozboceni do dvou mistnosti z hlediska sireni hluku? Pro upresneni jsem si dovolil pouzit obr z jineho vlakna http://forum.tzb-info.cz/t.py?t=34&i=115145&idtext=1&poradi=1 - mam na mysli prechod ze 125 trubky na dve stovkovy trubky - tak aby bylo zamezeno sireni hluku. Diky
|
|
 | Autor: sup supec Datum: 22.09.2010 17:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100319 reakce na ... | "v podstate by se jednalo pouze o dve stoupacky. Slo me spis o to, zda toto reseni nebude mit vliv na funkcnost a zda se vyznamne nesnizi ucinnost rekuperace. " A vodorovně to povedete jak? To asi nebude jen o stoupačkách... Když budete mít přes kanály dost EPS, tak problém nebude.
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 22.09.2010 17:59 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Stoupacky budou primo propojene na pude pod vatou - to problem neni. Polystyrenu bude na kanalech 20cm.
|
|
 | Autor: sup supec Datum: 22.09.2010 18:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100319 reakce na ... | Možná bych to spíš zadlabal do EPS, pokud je ho tam tolik. Případně můžete 5cm přidat a jste zpět na 20cm EPS všude, protože ploché kanály mají myslím kolem 5cm výšku
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 22.09.2010 22:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | ...5cm je OK - to klidne zadlabu aniz bych mel strach, ze narusim statiku. Kazdopadne dekuji za Vas nazor.
|
|
 | Autor: Miroslav Němeček Datum: 01.01.2012 19:28 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 104751 reakce na ... | Dobrý den, realizoval jste rozvody ve venkovní zdi a funguje vše jak má? Uvažuji také o této variantě vs. rozvody na nevytápěné půdě.
|
|
 | Autor: Mir Pol Datum: 01.01.2012 19:37 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100591 reakce na ... | Ano, rozvody mam zasekane ve zdi z venkovni strany - pak je cela zed zateplena 20cm polystyrenem. Na nevytapene pude mam okolo rozvodu a rek. jednotky 14 cm EPS. Vse se zda byt OK.
|
|
Autor: Michal Uhlíř Datum: 09.01.2009 23:39 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Zatím mi nikdo neporadil, kudy vést rozvody pro vyfukovaný vzduch z rekuperační jednotky. Zeď bude z 30cm cihly, stropy z panelů. Myslím, že by bylo velice nákladné vést rozvody podhledama a dělat kvůli tomu sádrokartonové stropy. Hledal jsem na internetu, zda odborné firmy nemají nějaké schema, ale nic jsem nenašel.
|
|
| |
 | Autor: Michal Uhlíř Datum: 10.01.2009 10:06 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Můžete mi to prosím podrobněji vysvětlit, neumím si to představit. Odsávání plánuji v koupelnách v 1.NP a 2. NP. Chceme stavět svépomocí a náklady na odvětrání snížit na minimum.
|
|
| |
 | Autor: Michal Uhlíř Datum: 10.01.2009 17:37 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Ano, přesně tak. Jde mi o celý systém zapojení. Prostudoval jsem montážní a servisní manuál firmy Air Minder, tento systém by byl myslím vhodný. Z finančních důvodů bych chtěl tento systém rozvodů instalovat svépomocí a dodatečně koupit rekuperační jednotku. Investice do materiálu pro rozvody by neměla být velká. V případě, že by se rozvody instalovaly do podhledů a bylo nutné dělat sádrokartonové stropy, cena by se výrazně navýšila. Stropy by také neodpovídaly minimální výšce 265cm, tudíž by se to muselo celé zvednout. Jak už jsem zmiňoval, tloušťka zdi je plánovaná na 30cm + 10cm zateplení. Nabízí se, hadice zasekat do zdi. Ty do kterých by se to ale musel zasekat jsou nosné. Nevím, zda by to bylo možné. Ještě mě napadá, že bych je zasekal do 2.NP nad věnec a udělal svislé odbočky do pokojů 1.NP. Další návrh je, abych udělal pouze odtah v koupelnách a v místnostech bych udělal průchodky pro čerstvý vzduch. V tomto případě by asi vznikaly velké tepelné ztráty a zateplení by ztrácelo smysl. Zeď bych v tomto případě udělal z cihly 44cm bez zateplení, kde se nemusí tolik větrat, protože je větší propustnost vlhkosti. Díky za vaše příspěvky do diskuse.
|
|
| |
Autor: Karel Jedlička Datum: 27.02.2006 14:30 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Je třeba si uvědomit základní věc a tou je ten fakt, že o provětrání místnosti rozhoduje umístění a dimenzování přívodních vyústek. O umístění odsávací vyústky tolik nejde, pokud se neodsává přímo u zdroje vznikající škodliviny- v obytných domech nejčastěji kuchyně a koupelna. Umístěním odsávací vyústky zřejmě chcete dosáhnout toho, abyste do rekuperátoru dostal co nejteplejší( a také nejvlhčí) vzduch ke zpětnému využití tepla. Pokud však budete mít dobře navržený přívod vzduchu pod stropem u t.zv. směšovacího způsobu větrání, nebude podle mého odhadu u běžně vysokých místností teplotní gradient mezi podlahou a stropem o mnoho přesahovat 2 K, protože tento teplejší vzduch se smísí s přiváděným. Můžete však také použít t.zv. vytěsňovací způsob přívodu vzduchu ( Quellueftung, Displacement system). U tohoto způsobu přivádíte vzduch velkou plochou a s malou výstupní rychlostí a o 1 až 2 K chladnější, než je je teplota vzduchu v místnosti. V tomto případě je lepší umístit vyústku spíše k podlaze a nestavte těsně před ní nábytek.Odsávání je u stropu. Tímto způsobem větrání Vám čerstvý vzduch zůstane při zemi a pod stropem bude vzduch teplejší, tady bych odhadoval teplotní gradient na cca 4-5 K. Takže při teplotě venkovního čerstvého vzduchu 0°C, teplotě v místnosti 20°C budete odsávat vzduch 24°C. Při 75% účinnosti rekuperace se Vám větrací vzduch předehřeje přesně na těch 18°C, co potřebujete ke správné funkci systému.Musíte však uvažovat se zvýšením topného výkonu otopné soustavy o cca 70 W na 100 kubických metrů přiváděného vzduchu za hodinu.
|
|
 | Autor: Smik Otto Datum: 15.04.2006 08:52 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Mám taky dotaz na rozvody VZT. Jaké mají být cca průřezy potrubí u odváděného vzduchu z koupelen, kuchyně. Projektant chce umístit rozvody VZT pod strop v chodbě v 1.NP v dimenzi 1x 20cm a 1x 11cm (nevím to přesně byla to konzultace) tím m bych ale musel řešit podhled v chodbě, který bych musel o cca 25cm a při světlé výšce 2,65m v 1.NP se nevejdu do požadované min. výšky 2,5m. Nejdou tyto rozvody řešit v podlaze 2.NP plochým kanálem o rozměru takovém aby byl zachován průřez potrubí? Nechce se mi dělat moc podhledů a navíc snižovat světlou výšku.
|
|
 | Autor: Radek Havlík Datum: 15.04.2006 18:59 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | samozřejmě lze dělat rpzvod i plochý. Já ho budu mít například z kuchyně. Průřez Vám nikdo takhle neporadí. To se musí spočítat.
|
|
| |
Autor: Bohuslav Vintr Datum: 15.01.2006 17:48 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Kvůli kanálům v podlaze pro rozvody VZT přece nemusíte dávat silnější izolaci po celé ploše. Stačí zaizolovat v místě kanálu. Pravda, bude složitější tvar (podkladové desky). Dělám to také tak. Preferuji přivést teplý vzduch pod okna. Záleží spíš na tom, kde máte více místa, jestli pod podlahou, nebo v oblasti stropu. Co se týká odtahu ten nemusí být nahoře. Hlavně musí být co nejdál od přívodu (provětrání celé místnost) a pokud možno co nejblíže zdroji škodlivin. Koneckonců, jestliže budete trvat na odtahu nahoře, můžete ho tam vytáhnout jak sám píšete. VZT pro patro je většinou nejjednodušší vést na půdě. Pokud ale budete VZT přecházet přes stropy do jiného podlaží, uvažte také požární bezpečnost. Přes VZT se rychle šíří kouř i plamen.
|
|
 | Autor: Namornik Datum: 15.01.2006 20:33 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Projektant mi rekl, ze pres pudu se to delat neda, protoze nebude zaizolovana, cili byly by tam velke tepelne ztraty. Dale mi rekl, ze odtah MUSI byt ze shora, vydechy je jedno. Myslim tim ted jen vetrani cili ne teplovzdusne topeni, tam to opravdu musi byt v podlahach. Mno nevim, ale kazdopadne moc dekuji za Vasi odpoved. Cenim si jakehokoliv jineho pohledu na vec. Diky
|
|
 | Autor: Pavel Datum: 16.01.2006 09:09 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | pokud jde o půdu, tak v půdě to být samozřejmě může, ale minimální doporučená izolace rozvodů v nevytápěných prostorách je kolem 10 cm vaty ve všech směrech. jak se říká, všechno de, jen je to otázka peněz
|
|
| |
 | Autor: Bohuslav Vintr Datum: 17.01.2006 08:22 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Téměř vše potřebné bylo řečeno, rozhodnout se musíte sám. Podhledy rozhodně nejsou levná záležitost. Při umístění v podhledu je také obtížnější dostatečné odiozolování proti šíření hluku.
|
|
 | Autor: sup sup Datum: 11.01.2009 20:52 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | A kolik vlastně stojí m2 SDK podhledu zavěšeného cca 20cm pod stropem (pokud to budou malé místnosti, největší např. 8x4m, jednoduché tvary místností - obdélník)? Mám na mysli cenu materiálu a zvlášť cenu práce. Bez tepelných izolací, zavěšeno na Spirollech. Zamýšlím vést v podhledech kromě VZT i vodorovné rozvody elektriky, pro svislé by byly využity dutiny ve VPC (žádné sekání drážek, pouze vrtání děr pro krabice).
|
|
| |
 | Autor: sup sup Datum: 11.01.2009 22:07 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | To chápu, ale to neřeší elektroinstalace, to bych musel udělat "truhlíky" po celém obvodu domu (všude, kde by byla třeba zásuvka, pokud bych chtěl využít dutin ve VPC stěnách). Taky bych tim eliminoval případné praskání omítek na spirollových stropech - např. při pozdější stavbě příček v podkroví. Kolik tedy stojí m2 SDK podhledů?
|
|
 | Autor: jenom laik Datum: 22.01.2009 22:49 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Aktuálně jsem dostal nabídku na sádrokartonové podhledy 806 Kč/m2, v podkroví to bylo tuším 1200 m2 s 10cm vaty a parotěsnou zábranou.
|
|
| |