Tepelné čerpadlo - štrkový zásobník

Autor: Marek Slavik
Datum: 21.09.2006 13:09

Je to zvláštne ale ešte tu nikto nespomenul výhody kombinácie tepelného čerpadla a solráneho vakuového systému spolu s štrkovým akumulačným zásobníkom tepla......

Práve využitie vakuových solárnych kolektorov spolahlivo pracujúcich aj pri teplotách -30°C a kombinovaného akumulačného zásobníku s jemným štrkom v ktorom sú umiestnené tepelné vedenia a to či už na prívod (solárne panely) alebo odber tepla (tepelné čerpadlo) umožnuje naplno využit koeficient zisku 5:1 a krátkodobo aj viac.....

Počas slnečného dna (kolektor pracuje aj pri zamračenom počasí) solárne panely akumulujú energiu v štrkovom zásobníku a následne tepelné čerpadlo odoberá naakumulovanú energiu na vykurovanie......

Počas leta bude možné využívať solárne tepelné kolektory na výrobu elektrickej energie.....každopádne bude nutné zapojiť viacero kolektorov pre dosiahnutie min pracovnej teploty 130°C.....

čo sa týka ceny a dostupnosti ceny tepelných čerpadiel pre veľkoodber klesli napr. pre tepelný výkon 26Kw až o 40% takže už to nie je otázkou vysokých vstupných investícií...

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 49   starší >>
Datum: 18.02.2012 00:28 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108845
reakce na ...
Vážený pane
Vámi popisovaný systém je samozřejmě možný, ale tak drahý, že je investice nenávratná. Navíc bude technicky složitý a to přináší problémy se spolehlivostí. Při současné úrovni cen technologie i energií doporučuji pořídit TČ vzduch/voda a tím topit a ohřívat TUV. Přesné zdůvodnění proč to tak jepřesahuje možnosti této diskuze. Ale kdyby to ekonomicky fungovalo, už dávno by se to dělalo třeba u bytových domů, nebo administrativních budov.
S pozdravem
Milan Hladký

Autor: Miloš Marton
Datum: 08.11.2011 14:11 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107481
reakce na ...
Dobrý deň prajem. Chcel by som Vás poprosiť či by ste sa mi neozvali mailom na . Rád by som s vami prediskutoval túto tému, pretože to mam ako tému diplomovej práce. Vopred ďakujem.

Autor: VLADA KAMAUTU
Datum: 03.01.2010 15:22 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
DOBRY DEN MĚL BYCH ZAJEM SOLARNY KOLEKTORY NA HREV VODI BOLERU KLIK BY STALO A JAK JE DLOUHA TOHOTO ŽIVOTNOST ČEKAM OD A CENU

Autor: Patrik Ponc
Datum: 04.12.2009 11:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Hej, toto suhlasim, skus si o tom precitat viac tu: http://www.yzamer.sk/produkty/tepelne-cerpadla
Tepelne cerpadla a problematika tepelneho cerpadla je tam dobre spracovana.

Autor: petr kocina
Datum: 28.09.2006 17:48 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
precet jsem si celou diskuzi.
podobne veci uz jsem s jednim resil pred cca 15 lety a cim dal tim vice jsme pak zjistovali,ze je to vetsi a vetsi nesmysl.ne ze by to bylo technicky nemozne,ale je to cenove nevratne.
nejdrive jsme uvazovali o vode,ale to bylo dost technicky slozite (nadrz na cca 50-70 m3).jen izolace takoveho zemniho zasobniku by vyla tenkrat na majlant a dneska by to nebylo o moc lepsi.pak byla teorie taky do sterku a nakonec jsme skoncili u sudů naplnenych vodou,kde by cirkulovala voda a ty sudy by byly opsypany sterkem.jenze co za par let ??? objem byl tenkrat cca 100 m3.
nakonec se od vseho ustoupilo.je to proste financne nenavratny !!!

Autor: jozef jjj
Datum: 29.09.2006 06:54 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
jedine co by sa oplatilo je asi ukladanie prebytkov tepla zo solaru do vrtu tepelneho cerpadla. Pan Zeravik to tu niekedy davno spominal, ze to bude skusat.

Autor: Novotný Pavel
Datum: 21.09.2006 20:50 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tomu říkám nadšení s minimem fyzikálních a zcela bez ekonomických znalostí. Ona samotná ekonomika vakuových slunečních kolektoru je prachbídná a pokud jí spojíme s štěrkovým zásobníkem, no ...

Datum: 22.09.2006 09:36 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Hmmm zaujímavý názor.....ibaže ja mám celý systém tzn. solárne vakuové panely 3x 56 a tepelné čerpadlo 25Kw voda/voda + riadiace elektronika + vodné zásobníky 2 x400l len za 120.000SK a naviac môj štrkový akumulačný zásobník je ideálne miesto pre postavenie sklenníku......a tie technické informácie ktorými ma tu chcete uhúriť su len z brucha vytahané hodnoty pretože na presné vyjadrenie hodnôt potrebujete poznať minimálne druh zeminy/látky/jej percentuálnu vlhkost....naviac vstupná teplota do tepelného čerpadla je na optime 15°C dôležitá je teplotná stabilita a v prípade vodného zásobníka by došlo práve k tomu že teplota by bola príliš vysoká takisto ako prestup z jedného media na druhý......

Takže páni prosím netahajte sem veci ktoré sú len predmetom povyšovania.....

Autor: Peter Švančárek
Datum: 22.09.2006 10:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mne by z celeho vasho systemu stacili tie kolektory a riadiaca elektronika. Kolko by to potom stalo? TC ani bojlery nepotrebujem.
Strkovy zasobnik- to je zbytocne mrhanie peniazmi na izolaciu, radsej kupte velku cisternu naplnte ju vodou a obalte aspon 1m vaty a mate perfektny zasobnik o mensom objeme a podstatne vacsej kapacite. Inak je hospodarnejsie si tu vodu ohriat a potom ju pouzivat na ohrev TUV nepriamo cez tepelny vymennik. Staci vam netlakovy zasobnik do 2m3(a drainback system pre pouzitie dazdovej vody), s takymi kolektormi ako mate ani tento objem pravdepodobne nedostanete v nasich podmienkach do varu. Ale mate dva zasobniky po 400l- uz ste skusali ako funguje? Do akej teploty sa vam voda ohriala?

Vlhkost media ako je strk, piesok hlina alebo co by ste pouzili je dolezita ale len nepatrne. Tej vody je tam malo na to aby zdvihla tepelnu kapacitu zasobnika podstatne, navyse by vam ta vlhkost dlho nevydrzala, voda sa odparujeeeeee...... Potrebovali by ste to vzduchotesne uzavriet. Toto vsetko su realne veci. Navyse pre TC je lepsia cim vyssia teplota media z ktoreho chcete teplo odoberat. Nevadi ani vacsia teplota ako 100 stupnov. Zalezi od konstrukcie. Ak chcete ohrievat na take male teploty(15 stupnov) tak sa pripravte na objemy zasobnika v stovkach m3, k tomu stovky az tisice metrov rur( a z toho vyplyvajuci hydrodynamicky odpor a zvysena spotreba energie cerpadlami), stovky m3 izolacii, a podobne "fantazmagorie" Toto nie je sranda co navrhujete, to mi uz pripada ako "monstrozita". Cim to mate vy podlozene? Ja som mal na vyske aspon 4 semestre fyziky, 2 semestre fyzikalnej chemie a podobne veci. Ked som si robil doktorat tak som sem tam tiez potreboval pracovat s pojmami ako tepelna kapacita, vodivost. Aj ked uz to je dobrych par rokov daleko.

Datum: 22.09.2006 11:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak u Vás iba nepatrne znamená 300%......super pretože len napr. druh a typ pôdy ako i napr. obsah vlhkosti v pôde dosahuje práve takéto a niekedy aj vyššie hodnoty.....

Datum: 22.09.2006 13:35 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
OK takze takze podla vas je narast specifickej tepelnej kapacity z 0.2 na 0.37Wh/kg.K 300%? (strk s 37% vody ma specificku tepelnu kapacitu 0.37Wh/kg.K) Objemova tepelna kapacita vzrastie z 360 na 810 Wh/m3.K, ale je to stale malo v porovnani s cistou vodou. A nezabudajte jakmile tam date vodu nemozete ist nad 100 stupnov( to by bolo BTW aj tak neprakticke) a zaroven to potrebujete vzduchotesne uzavriet kvoli uniku vlhkosti. A stale zabudate na izolaciu. cim vacsie nadrze tym viac treba izolovat a to nerastie linearne Ono so zdvojnasobenim plochy nadrze potrebujete na rovnaku tepelnu stratu dva krat hrubsiu izolaciu:
Teda v pripade strku s vodou potrebujete priblizne o tretinu vacsi objem ako pri cistej vode, co sposobi ze plocha nadrze bude v pripade kockoveho tvaru mat 1.3x vacsiu plochu stien nadrze a teda aj 1.3 x vacsiu hrubku izolacii. Mysli sa pre rovnake delta T.

Datum: 22.09.2006 13:53 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
3x 56 trubic ? Kdesi ste tvrdili, ze velkoodberatel ma 30 trubic za 18000 takze tych vasich 168 trubic by malo stat 100800sk... ako sa vam do tejto ceny este vmestia 2x 400litrov bojler, tepelne cerpadlo 25kW, a riadiaca elektronika to je premna zahada... kde je hacik?

Datum: 22.09.2006 14:19 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Háčik je ten že ja som importér týchto solárov a aj čerpadiel......a toto si staviam pre seba.......

Datum: 22.09.2006 14:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Aaaahaaaa... tak to sa necudujem... potom to musia byt tie ceny riadne premrstene pre koncoveho uzivatela!
120000sk za taku zostavu!!! Normalne by clovek dal viac ako 2x tolko. Len to 25kW tepelne cerpadlo moze stat viac ako 100000sk pre koncoveho uzivatela (bezneho nakupcu)...

Datum: 22.09.2006 14:30 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Riadne pridajte cena konkurencie je 211.560Czk

Datum: 22.09.2006 14:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
prosim znacku toho TC a cenu... velmi ma zaujima ako sa moze vmestit do tej sustavy s cenou len 120000... je to vzduch voda?

Datum: 22.09.2006 14:41 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
voda - voda..... značka som ja je to vyrábané pre moju firmu.....

Datum: 22.09.2006 14:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Skoda... mam maly pozemok na zemny kolektor... vrty neuvazujem kvoli cene. A pre PD by bola cena overkill. (Aj pre moju penazenku pri tej malej navratnosti.)
Cena?

Datum: 22.09.2006 15:38 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
čo si myslíte o veternej elektrárni cca 3kw spriahnuť to cez elektrickú špíralu s tepelným čerpadlom.....uzavretý okruh....čerpadlu stačí 15°C.....

veterná mini eletráren je invetícia cca 50tis....

Datum: 22.09.2006 16:51 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
ak by to bola veterna oblast... ak tam fuka dostatocne len par tyzdnov v roku tak sa to neoplati( na slovensku som si neni isty vyuzitelnostou veternej energie... ani v takom Nemecku alebo rakusku sa to pokial viem nevyplaca...

Inak potom uz lepsie nieco vacsie a na to tepelne cerpadlo sa vykaslat. Co potrebujete je lacny zdroj energie. Dobre zatepleny dom aby nebolo treba vykurovat.

Cim viac stupnov date k vystupu(mam na mysli napr. od tej vrtule k TUV) tym je to nakladnejsie, narocnejsie na udrzbu. Ako sa hovori po anglicky KISS (Keep It Simple Stupid).

Autor: milos viktorin
Datum: 22.09.2006 15:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
a aká by bola cena vášho TČ - pre mňa ako známeho z TZB fóra? :))

Datum: 22.09.2006 15:49 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
JE mi luto ale ceny sú pre velkoodberatelov ale môžem Vám povedať že cenu sú nižšie o 40 - 60%

Datum: 22.09.2006 14:34 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
čakam na odštartovanie predaja plynového hybridného kotla vyrába teplo a elektrický prúd..... výrobca mi ho chce uvolniť do predaja až v priebehu 12-18mesiacov to bude killer pre klasické plynové kotle naviac rozmery sú podobné bežnej automatickej práčke....

Datum: 22.09.2006 14:41 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Aky princip? solid state fuel cell? Nieco podobne som videl v Svajciarsku... Aby sa to stalo killerom by musela riadne klesnut cena... Pri cca 70-75% ucinnosti premeny na EE ako avizovali by to bol naozaj killer lebo by sa dalo odpojit aj od elektrickej siete...

Datum: 22.09.2006 14:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
teplo je hlavným produktom ako odpad to dáva do max 2kw elektrickej energie.....

Datum: 22.09.2006 14:48 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
To je zleeeeee; pre PD potrebujem hlavne EE, 2-3kw odpadoveho tepla by sa dalo pouzit na ohrev TUV ak by to zaroven vyrobilo 6-9kW EE, ale co z tolkym odpadovym teplom...

Datum: 22.09.2006 14:53 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ja viem ale lepšie ako klasika.....zvlášť ak je k tomu možné pripojiť tepelné čerpadlo cez rekuperátor odpadového tepla z spalovacieho procesu......2Kw stačia na dalšie cca 12Kw tepla grátis

Autor: Antonín Topič
Datum: 28.09.2006 13:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Já myslím, že jste zbytečně skromný. Kdybyste vzal sadu vakuových slunečních kolektorů, zapojil je do kaskády aby to dalo na výstupu těch 130°C, pak tou horkou párou poháněl turbínu, a
1) tou turbínou poháněl tepelné čerpadlo, které by čerpalo zbytkové teplo z výstupu turbíny
2) proudem vzduchu z té turbíny poháněl větrnou elektrárnu,
tak Vám z toho vyjde strašná spousta tepla a elektriky na prodej.
Provozní náklady nulové!

Datum: 22.09.2006 15:07 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
ake trubicove kolektory predavate? zaujimal by ma typ "tepelna trubica" pretoze by som chcel v buducnosti postavit drainback system. Uvazujem okolo 100 trubicovy solarny kolektor(pre cca 6 clennu rodinu). Aka by bola cena?Zatial nie som pri dnesnych cenach presvedceny o navratnosti pre moj PD(cisla nepustia).

Datum: 22.09.2006 15:18 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
vyrabajú sa pre mna od dodávatelov aj pre taliansko, fancúzko, nemecko.....

47mm, 56mm, 70mm

zobrazuji 1 - 30 z 49   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.