koroze v systémech topení

Reklama
JZ Jícha Zdeněk @jicha.zdenek před 17 roky23.05.2007 23:08:00
koroze v systémech topení

problém zvýšeného výskytu havárií ocelových kotlů a deskových ocelových radiátorů patrně souvisí s nedostatkem kvalitní suroviny na trhu nebo s její vysokou cenou, a dovoz z východu může hrát svou roli. Osobně se domnívám, že v dnešní době ušlechtilých rozvodů nesluší systémům ocelová tělesa se stěnou 1mm bez antikorové úpravy s životností 10 až 20 let. Jednoho krásného dne takové těleso určitě prorezne a zničený interiér či drahá dřevěná podlaha za to riziko určitě nestojí. Na trhu je hned několik výrobců měděných těles, většinou konvektorového typu, s cenou navýšenou oproti tělesům ocelovým o 10 až 20%, což je pro investora přijatelné. Závisí to tedy hlavně na projektech.
Co se týká vlastního akumulátoru ze 4mm plechu - nemyslím si, že mu hrozí proreznutí. Samozřejmě může být antikorový nebo chráněný žárovým zinkem.
Pokud máte zkušenosti, že v krátké době zničila koroze kotel nebo radiátory, je patrné, že do hry vstoupil nevyzpytatelný fenomén - voda. Pokud se do systému napustí "nějaká voda", v 95% případů se nic moc neděje. Ve 4% případů čistíte sítka a systém se ucpává, v 1% případů jste v maléru - žere a žere. Pokud se objeví elektrický svod (prokleplá fáze hřebíkem v suché zdi) nebo elektrochemické jevy, může být problém vážnější (doporučuji proměřit el. napětí mezi jednotlivými radiátory a hromosvodem). Výše zmíněné korozní potíže s radiátory a kotli se vyskytují na systémech měděných, metaloplastických, ocelových, antikorových, celoplastových bez kyslíkové bariery i  s kyslíkovou barierou. Pokud se v systému použije destilovaná voda (prodává se ve 200l sudech 1,-Kč/litr), můžete na problémy zapomenout zcela. Pokud v objektu investor dá montážní firmě k dispozici "něco" tekoucí z hadice (byť je to pitné), vstupuje do rizika. Voda se liší v lokalitě i dle ročních období, a také v závislosti na suchém či deštivém čase.. apod.
Systémy v teplárnách jsou zcela chráněny před vstupem kyslíku a rozbor s následnou úpravou vody musí dělat týdně. V chladicím okruhu automobilu jsou trubky měděné nebo gumové (tudíž pro kyslík zcela těsné), okruh pracuje na stejné teplotě jako běžně realizovaná topení, a nikdo si nedovolí tam nalít "něco" z hadice.
Pokud tedy firmy prodávají ocelové výrobky bez antikorozní ochrany a nechtějí předepisovat užití destilované vody, měly by minimálně předepisovat kvalitu vody v systému v souladu s platnou normou ČSN 07 7401, aby se vyhnuly reklamacím.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

44 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.