dobrý den, nevíte někdo, jestli jsou povinné měřáky na topení? jde o to, že bydlim v paneláku a topení se rozpočítává na byt.jednotky podle plochy. pořídila sem si plastové okna, abych ušetřila za topení a platím úplně stejně, přičemž topím minimálně. v baráku bydlí převážně důchodci a těm nejspíš toto vyhovuje, že topí ostošest, v zimě okna dokořán a platí stále stejně. nevím, jak donutit naše byt.družstvo, aby pořídilo na každé topení měřák a každý si zaplatil to, co protopí.
Dobrý den. Přečetl jsem si všechny příspěvky na dotaz paní Terezy Svobodové. S některámi názory mohu souhlasit a opačně. Naše bytové družstvo v této záležitosti nemá zásadní problémy.Měřáky, neboli rozdělovače topných nákladů (RTN) nejsou vlastně žádnými měřidly, pouze indikují chování uživatele bytu v otázce s hospodařením tepla dodávaného do bytu.Proto se také jedná o poměrová měřidla. A jak již z názvu vyplývá slouží k poměrovému rozdělení nákladů za dodané teplo.Žádný předpis nenařizuje jejich povinné instalování.Podle platné Vyhl. 372/2001 Sb.se celkové náklady rozdělí na složku základní 40-50% v poměru započitatelné podlahové plochy a zbytek 50-60% v poměru údajů poměrových měřidel(měřáků,rozdělovačů topných nákladů)Jednoduchý příklad: Náklady na dům-zúčtovací jednotku jsou 100.000,-Kč.Základní složka 50%,tzn. 50.000,- Kč se rozdělí v poměru započitatelných podlahových ploch(definice podlahové plochy je ve výše uvedené Vyhl.)Spotřební složka 50%,tzn. 50.000,- Kč se rozdělí v poměru údajů poměrových měřidel.Pokud měřidla nejsou, tak se pochopitelně náklady rozdělují jako 100% v poměru započitatelných podlahových ploch. Je sice pravdou, že naši důchodci mají rádi teplo, ale většinou se jedná o přirozený stav a každý z nás bude jednou důchodce, pokud se vůbec dožije a pak také bude mladší generací osočován známým způsobem.Je třeba se chovat objektivně a lidsky.Termostatické ventily jsou právě ten úspěšný klíč k tomu, aby byty nebyly přetápěny.Dokonce to ani nepovoluje již zmiňovaná Vyhláška. Ta totiž povoluje max. 2°C nad výpočtovou teplotu v místnosti.Instalaci RTN odmítají přirozeně uživatelé krajních bytů, protože tyto byty jsou většinou více ochlazované a k zajištění tepelné pohody v bytě je pochopitelně třeba dodat více tepla.Existují sice přepočítávací koeficienty, které eliminují rozdíly mezi více a méně ochlazovanými byty, ale bohužel uživatelé krajních bytů těmto koeficientům subjektivním důvodem nedůvěřují. Rozhodování o instalaci se řídí hlasováním dle stanov družstva nebo společenství vlastníků.Takže při dodržení tohoto postupu mohou o instalaci montáže poměrového měření rozhodnout na schůzi např. i 3 oprávněné hlasy z celkových a opět např. 48 b.j. Mohl bych psát ještě dlouze, ale zde není prostor.
Mám následující problém : mám pronajaté dvě celkem velké kanceláře v objektu velkého domu, celkem mám 60m2 a od nájemce jsem nyní dostal pálku ve výši 2500kč jako doplatek za topení a to platím 1300kč měsíčně zálohy. Netopím vůbec, protože stoupačky od majitele nademnou jsou tak teplé, že to bohatě stačí a navíc mám kanceláře na jižní straně. Ti co jsou na severní straně potřebují asi topit, ale i v budově samotné je pořád hrozně přetopeno a topí se neustále pánu bohu do oken. V kanceláři mám teplotu 28 stupňů a musím tedy několikrát denně větrat, abych to srazil na snesitelných 24st.
Ptám se tedy, zda by mi nějak pomohly ty rozdělovače tepelných nákladů, tzv. měřáky a jak by to pak bylo technicky možné provést. Nechci totiž neustále sponzorovat ostatní subjekty v budově, protože celkový výměr se rozpočítá podle m2.
Pane Knoll- zašlete laskavě na můj mail bližší podrobnosti o domě /byty-velikost, nebytové prostory-dtto, kdo je správcem nebo vlastníkem domu, jaký je vytápěcí systém. Pokud máte ještě kopii posledního vyúčtování topné sezony za r. 2008. Sdělím k tomu podrobnosti.
Dobrý večer, zaujal mně Váš dotaz a ráda bych se zeptala, jaké jste dostala odpovědi, Já má úplně stejný problém a ráda bych s tím pohla. Nebo jakýkoli odkaz. Mockrát děkuji za Vaši odpověď. Hezký večer Kytková
dobrý den, tady máte odkaz na diskuzi ohledne meho dotazu. http://forum.tzb-info.cz/105172-merak-na-topeni bohuzel nic se mi nepodarilo vyresit, protoze predseda a mistopredseda jsou nejchytrejsi a nejdulezitejsi panove ve veku a prisli s tim, ze kdyz by lidi meli meraky na topeni,tak kdyz na to budou poustet studeny vzduch nebo foukat studenym vetrakem,tak tim srazi pristroj dolu a pak to nebude sedet. jenomze uz se zapomneli odborniku zeptat a dozvedet se to, ze samozrejme studenym vzduchem namerene hodnoty mohou klesnou, ale to by na to musel studeny vzduch foukat nepretrzite asi 10h, primo na merak a pak by to o nejaky ten dilek slo dolu. takze meraky nemame, bohuzel duchodcu je vic a jim to naprosto vyhovuje. pretopeny byt, otevrena okna dokoran a topeni na plne kule.
Taktéž jsem dopadl podobně. Barák plný důchodců je největší zlo. Teď si ti blbci stěžovali, že se vytápí moc a ať se to sekne u dodavatele. Né že by někoho napadlo použít kolečko u radiátoru co škrtí teplo že? Vše je o dialogu, ale strany musí být ochotny poslouchat, což se vždy neděje.
Pani Svobodová-vím jak je těžké diskutovat a věcně přesvědčovat "nejmoudřejší osoby" ve SVJ nebo na SBD v otázce instalace IRTN. Pohled na dům plný důchodců, kteří podle Vás topí "pánu bohu do oken" může být i opačný-ten znám zase já,jako člen výboru SVJ-když jsou instalovány IRTN. Tam důchodci nakoupili deky a bačkory a topení téměř uzavřely- raději kradou teplo z okolních bytů. Podle vyhl. 372/2002 Sb. existující dolní a horní hranici +- 40% ve spotřební složce lze upravit a to s ohledem na tepelnou stabilitu objektu, na hodnotu -20 až -25% /musí odsouhlasit 50% vlastníků/. Tam potom ti "zabalení šetřílkové" doplácí na teplo do této hodnoty. V našem domě to funguje a doplatky těchto osob jsou nemalé i několik tisíc Kč. Dále bych si dovolil upozornit vaše "moudré pány" na vyhl. 177/2006 Sb, která novelizuje energetický zákon 406/2000 Sb, kde v § 6a se ukládá vlastníku budovy nebo SVJ, splnění mj. i porovnávacích ukazatelů /míněno energetických/, které stanoví prováděcí právní předpis a tím je vyhl. 194/2007 Sb. V příloze 2 této vyl. jsou právě ty měrné ukazatele spotřeby tepel. energie pro vytápění a pro přípravu TV. Pokud si vaše moudré hlavy porovnají skutečnou spotřebu tepla pro vytápění s těmito závaznými ukazateli, tak zcela určitě změní své argumenty proti IRTN. Tímto srovnáním a změnou pohledu na IRTN to však ještě nekončí. Co by to bylo za zákon, kdyby neobsahoval pasáž o správních deliktech a výši pokut za tyto delikty. Tak za překročení měrných ukazatelů spotřeby tepla pro vytápění nebo přípravu TV je pokuta do 50 tis.Kč. Kdo že by ji asi zaplatil? Je s podivem, že zákon platí od 1.7.2006 a dosud se mnohde topí jak uvedeno v úvodu a bez pokut. Jak dlouho ještě ?
Váš problém se dá řešit jen obtížně. Žádné příkazy nepomohou, tak že jedině oklikou. Je celkem jasné a spočitatelné o kolik klesne spotřeba na energie při řádné regulaci topného systému a jeho poměrového měření. Konec konců odhady lze provést celkem přesně podle již hotových podobných domů. Při zachování tepelné pohody pak v každém případě dochází k úsporám. Je z podivem že naši „ chudí důchodci“ platí za zbytečné. Tak tedy nějaký odborný posudek , a každému do schránky. Náklady – výnosy. Dnes už celkem banální záležitost. No a v dnešních cenách komponentů vše vychází určitě výhodněji než v cenách budoucích, to je přeci jasné. Ke družstvům se nedá říci nic jiného, než že je to časovaná bomba, která vybuchne, až se jejich předsedové rozhodnou o převody majetků ve svůj prospěch. Např. mobilní převod peněz z Karibiku na své konto je otázkou několika vteřin. Družstvo je přeci soukromá společnost. Ta pak patří tomu kdo má podpisové právo k jeho účtům. Zákony, stanovy, vyhlášky a jiné nevýznamnosti na tom nic nezmění.
Dobrý den, koupili jsme mámě byt a máme stejný problém s "důchodci" jako vy. Jsem taktéž pro měřáky na topení a nevím jak s tím pohnout.. přemýšlím i o tom že požádám i o vlastní smlouvu s vytápěcí společností.. jen se zeptám, přisla jsem už na něco jak tuhle hrůzu vyřešit?
Myslím si, že s těmi měřáky na radiátory by to nemuselo být tak žhavé, za určitých podmínek. Problém je, že monopolní dodavatelé nám perou do domu teplo a nezajímá je šetření. Jejich zisk je z odebráného tepla (Gj). Existují automatické regulace na patách domů, které automaticky regulují přijaté teplo od dodavatele do jednotlivých bytů všem stejně. Lidé byli společenstvím upozorněni jaké mají udělat opatření v bytech aby neplýtvali ve svém bytě teplem (záclony přez radiátor, větrání ve spížích a pod.)že víc tepla jak většina ostatních nedostanou a hotovo. Takže šetříme svorně celý dům a náklady se dělí podle plochy bytu. Nehádáme se o dílky na měřácích a procentech z průměru odebraného tepla jak je to v některých domech. Nevynakládáme finance za měřáky, instalaci, a platby za vedení rozúčtování. Je to jen otázka domluvy a hlavně síly prosadit regulaci tepla na patě domu s monopolním dodavatelem, který se tomu brání zuby nehty.
Sám jsem bojoval za to aby se ušetřilo v panelácích a to s dodavatelem, tak jak bylo již řečeno, který nemá zájem ušetřit, tak s vedením družstva. Vedl jsem nějakou osvětovou kampaň a to v době kdy šetření nebylo na pořadu dne ale časem se to vyplatilo. Dnes tam nebydlím a mám dobrý pocit, že spotřeba sídliště z 15 tis. GJ klesla na 10 po mnoha opatřeních. Jsem toho názoru, že vyspělí nájemníci se obejdou i bez poměrových měřidel na radiátorech. Když jsou, tak se najdou extrémní šetřílkové, nebo ti, kteří nepobývají doma a odstaví otopná tělesa úplně k tíži sousedů a i když třetinu zaplatí podle podlahové plochy, tak jsou na tom lépe. Podle mne se dá odborníkem vypracovat informační leták, který dokáže vyčíslit každý dílčí krok jak se asi projeví na úsporách.