Rekuperace ThermWet

Autor: Jaroslav Tachecí
Datum: 22.08.2007 14:47

Nemáte s ní někdo zkušenosti? www.avpreal.cz
děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 144   starší >>
Datum: 15.11.2011 15:50 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100419
reakce na ...
Větrání se zpětným ziskem tepla prochází stále vývojem a zkoumáním. Dovoluji si přidat do této diskuze příspěvek o tom, že Helix, rekuperační výměník, který nezamrzá byl nominován na cenu inovace roku 2010 v rámci ČEEP.
Helix Ventbox je již kompaktní jednotka s vlastním řízením a to buď jednoduchým manuálním a nebo přes čidla například kvality vzduchu.

Autor: Jozef Homola
Datum: 15.11.2011 16:19 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100172
reakce na ...
http://vetrani.tzb-info.cz/108914-ceep-2010-rekuperacni-vymenik-helix-byl-nominovan
Nominovat se dá cokoliv. Nezamrzající výměník a vysoká účinnost jsou protichůdné parametry.

Autor: Barbora Hrdinová
Datum: 16.11.2011 11:18 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100419
reakce na ...
Protiproudý trubkový výměník i při mrazech větrá. Tedy může omrznout a snížit se mu účinnost, ale větrá. Jaká je účinnost deskového výměníku, který je potřeba vypnout při podnulové teplotě, aby se nepoškodil?
Deskový výměník je nějaká kategorie a protiproudý trubkový zase nějaká. Naše filosofie je větrat s nízkými provozními náklady s dobrou účinností, bez případného směšování odpadního vzduchu s příchozím, nevypínáním v mrazech ani nemáme potřebu chránit výměník elektrickým zdrojem.
Jako inovace současných způsobů větrání to určitě stojí za zmínku.

Autor: jaroslav Šalý
Datum: 15.11.2011 18:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100056
reakce na ...
kdybyste napsala výměník s "normální" , tedy nic moc účinností, tak se to dá brát, ale jaký vliv má na to nominace inovace to tedy nevím

Autor: Rostislav Bezděk
Datum: 27.01.2010 20:12 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
A teď něco pro fajnšmekry k účinnosti zemního registru (3x20m KG trubky 110 mm) a rekuperace - včera jsem prováděl opětovné měření s těmito výsledky: teplota venku -14,5°C, teplota za ZR před rekuperátorem 3,5°C!, teplota vzduchu odváděného z baráku 22,3°C, teplota na přívodu do místnosti 20°C, tj. jestli jsem to dobře spočítal, tak účinnost samotného rekuperátoru cca 87%, účinnost spolu se ZR 93,5%. Co mě lehce zamrzelo bylo, že na přívodu vzduchu do ložnice bylo jenom 14°C, protože je v pokroví a přívodní trubka vede přes celou půdu asi 12 m a ačkoli je izolovaná a ještě zaházená rockwoolem, tak ten vzduch tam zase chladne, ale jinak spokojenost, zejména jsem byl nadšen ze ZR, kdy i ráno venku -20°C a za ZR 2,8°C!

Autor: Jarka Černá
Datum: 27.01.2010 22:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Takýto príspevok vždy obohatí a ukáže pravdu o ZR. V akej hĺbke ho máte uložený?

Autor: Martin Šperl
Datum: 27.01.2010 23:34 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Docela dobré je podívat se na tuhle tabulku http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/30-vypoctove-teploty-zeminy-dle-csn-06-0210 Zemina pod podlahou je udávána trvale +5°C. Je pak otázkou, kde se měření výstupu ze ZR provádí a na kolik je ovlivněno teplem z domu. Jestliže někdo uvede teplotu 3°C při -20°C, bude mít ZR hodně hluboko, nebo v blízkosti jiného zdroje tepla. Měření může být nepřesné a nebo také může mít dotyčný štěstí. Z takového příspěvku rozhodně není možné vytvářet signifikantní závěr. Já měřím teplotu v ZR trvale v několika úsecích pomocí 3 čidel, ZR mám v hloubce 3 a klesá až do 5m, je speciálně konstruovaný jako cirkulační a celková délka je 50m. V současných teplotách dlouhodobě pod bodem mrazu se výstupní teploty pohybují kolem už kolem -2°C a dále klesají. Jelikož už dlouho jede vzduch jen skrz ZR, nestíhá se regenerovat. Po všech anabázích a několikerém předělávání a vylepšování, po problémech s kondenzátem a zatuchlým vzduchem, po proinvestovaných desítkách tisíc Kč (celkem 3x vybagrováváno), pokusy s různým materiálem obsypu i zabetonování části vedení, bych do toho už NIKDY nešel a to mi většinu nákladů na "výzkum" hradila firma. Neberte můj příspěvek jako klíč k načnutí přestřelky zastánců a odpůrců ZR, jen je to ukázka stejně málo vypovídajícího příspěvku jako u předešlé chvály.

Autor: Jozef Homola
Datum: 27.01.2010 23:46 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ten odkaz nějak nefunguje, tak nabízím tento:
http://www.tzb-info.cz/2772-vyuziti-zemnich-vymeniku-tepla-ve-spojeni-se-zarizenim-pro-bytove-vetrani-a-rekuperaci-tepla

Datum: 28.01.2010 09:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pán Šperl, súhlasím - čísla pána Bezděka poukazujú na malý podiel ZR na celkovej účinnosti systému. To som myslela tou "pravdou o ZR". Napriek tomuto poznaniu plus informáciám z článku, na ktorý odkazuje p. Homola, sme ZR realizovali.

Odkaz nefunguje kvôli bodke na konci...
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/30-vypoctove-teploty-zeminy-dle-csn-06-0210

Autor: kocina petr
Datum: 28.01.2010 10:09 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
a jake jsou vysledky ZR ve vasem pripade?

Datum: 28.01.2010 11:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Zatiaľ žiadne, ešte sa nepoužíva.

Datum: 28.01.2010 20:11 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
No já tedy nejsem žádný extra matematik, ale podívám-li se do tabulky v tom článku, tak bez ZR mít na přívodu cca 16 nebo se ZR cca 19 jsou cca 3°C, které musím dotopit, což nevím kolik stojí a zda se ZR vrátí, ale každopádně když bych to nechal bez dohřevu, tak by to bylo určitě subjektivně nepříjemné, myslím jako studený průvan. Takže souhlas, že to má malý podíl, ale velký význam, samozřejmě pokud bych měl dát za ZR 50tis., tak je to nenávratná investice, když jsem si ho udělal za 10tis., tak to asi stojí za to, takových položek bylo hodně a i zbytečnějších.

Datum: 28.01.2010 19:26 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Námitku připouštím, měřil jsem to asi půl metru pod podlahou v místnosti s 15°C a to se mi zdálo dostačující, i vzhledem k tomu tahu vzduchu, teď jsem tedy to čidlo spustil do hloubky 1,3m na dno přívodu (ne ZR, pak to jde ještě o metr hlouběji, ale za rohem) a bylo tam 4°C, bohužel zatím venku je jen -2°C, takže vyčkám a info dodám. Jinak ZR je v průměrné hloubce asi 1,5 m, má délku 20 m, ale je ze tří trubek KG 110 mm, které se až u domu spojí v jednu 180 mm, jsou vyspádované od domu kvůli kondenzátu a ústí volně bez šachty, protože tam je svah, takže se k ústí dostanu pod svahem, žádné zatuchlosti zatím nepozoruji, mám to rok v provozu, pokud to přijde, tak to zkusím vypláchnout, jiné čištění asi nepřipadá v úvahu. Na nasávání trubek mám jen perlinku proti hmyzu aj. zvířeně, filtr je až v domě. Anabázi jsem si užil jen jednu, to když pitomec v bagru do celé vybagroval ve spádu, ale k domu, takže jsem to musel zpět doházet ručně, pak do toho zapršelo a celé jsem to dělal v blátě, takže to je ta basa piv 12°. Takže závěr zní, že zopakuji měření až bude zase mrznout a uvidíme, třeba mám to štěstí, jak řikáte.

Autor: kocina petr
Datum: 28.01.2010 08:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
zkusil jsem si to vcera taky zmerit.
venkovni -14st a do rekuperacni bedny vstup 8,9st.zbytek jsem nemeril.

Autor: Martin Šperl
Datum: 28.01.2010 11:53 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Já jen k tomu měření teplot v zemním výměníku. Mám dostatečně velký pozemek a tak ZR je natažen směrem přímo od domu k revizní šachtě 25m a klesá od domu z 3 až na 5m. Teploty, které jsem uváděl, jsou měřeny na posledním ze tří čidel cca 4m od domu v hloubce 3m.
V některých vzduchotechnických jednotkách jsou čidla na vstupním vzduchu (v hrdle) a ikdyž jsou v potrubí dlouhém jen 1m a to potrubí je izolované, stačí to na to, aby měly odchylku od venkovního vzduchu 5-7°C. To uvádím proto, že je opravdu velmi důležitá metoda, místo měření.

Datum: 28.01.2010 13:46 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
OK.

Datum: 20.01.2010 21:23 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Přidám taky svou zkušenost, spokojeni jsme velmi, větrání s rekuperací jako takové je jedinečná věc a bez něho bych dnes barák vůbec nedělal, thermwet má svoje výhody, což byla jednoznačně bezkonkurenční cena, zpětný zisk je snad kolem 70 % (zkoušel jsem měřit jen jednou, venku nula, uvnitř dvacet a na přívodu 17, mám ale ješte zemní registr, který tomu přidá), nevýhody má, a to: velký rozměr, který mně ale nevadil, možná je o něco hlučnější než od konkurence, ale neobtěžuje. Každopádně od konkurence jsou i dražší s vyšší účinností, ale ta návratnost tam není podle mého názoru. Každopádně s montáží a jednáním jsem byl spokojen velmi, poradí, vysvětlí a hlavně je to za normální cenu, ne to co si říkají zpovykaní řemeslníci tady u Prahy. Konkurence nějaká je, ale od nich jsem si nechal dělat jenom nabídky a u toho to skončilo, protože to bylo předražené nehorázně.

Autor: Radek Müller
Datum: 20.01.2010 22:07 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Bezkonkurenční cenou myslíte co? Já aktuálně hledám rekuperaci a Thermwet zdaleka nepatří mezi cenově výhodné. Mám nabídky na kvalitnější a přitom levnější jednotky. AkorEHR za 32k ,Duplex 360 BP za 30k a celkově nejvýhodnější Nilan Green za 25k.

Autor: Karel Varel
Datum: 20.01.2010 22:22 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
a máte nabídky celého systému?

Datum: 21.01.2010 08:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Celý systém se u mě skládá z jednotky, rozvodů a montáže. Jednotky jsem dostal od firmy na výběr, rozvody 24k a montáž 18k jsou furt stejný. S verzí Nilan Green sem celkem se vším na klíč za 69k .

Datum: 21.01.2010 11:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, je potřeba srovnávat srovnatelné. Jaký typ regulace obsahuje Vaše nabídka, jaké budou provozní náklady-jak je řešen protizámrz, jaká je filtrace, jak náročný bude servis, jakou spotřebu mají ventilátory, jak je bude lze vyměnit atd.Dále je potřeba se podívat na deklarovanou účinnost a na běžnou účinnost během roku. Nemohu říci zda by ThermWet měl lepší cenovou nabídku, pokud neznám podklady.Je však pravděpodobné, že pokud se budeme mírně lišit v ceně, mírně lišit v nákladech na provoz a mírně se budeme lišit v účinnosti, že je to pro českého výrobce určitě dobré znamení, že jde správným směrem.
Nilan je celosvětově zastoupená společnost s výbornými výsledky a zázemím, pokud jsme ve výsledku mírně horší, nebo dokonce stejní, pak je to pro nás čest a je jen na zákazníkovi, zda nás bez újmy podpoří.

Autor: Jiří Vondrouš
Datum: 21.01.2010 12:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
mám podobnou nabídku. Bud s Nilan Green nebo Atrea Duplex- je to za stejný peníz

Datum: 21.01.2010 13:21 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Atrea Duplex nemá EC ventilátory, musela by to být Atrea Duplex EC a ta je za 40k.

Datum: 27.01.2010 20:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak ať jsem konkrétní, s cenou jsem se vešel do 50tis. za vše, měl jsem 3 konkurenční nabídky a žádná nešla pod 100tis. Samotný rekuperátor se dá sehnat i z USA za 700 $, ale není to jenom o tom, potřeboval jsem, aby to fungovalo jako celek včetně návrhu, zaregulování apod. Třeba dnes je konkurence větší a seženete něco výhodněji, já to řešil před rokem a pořídil jsem jak jsem pořídil.

Autor: Karel Varel
Datum: 20.01.2010 22:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
http://www.rekuperace.cz/, na těchto stránkách se ukazuje při těchto hodnotách účinnost 85%..takže dobré a hlavně to nezamrzá, tedy celoročně dobré, bez vypínání a dohřevů

Autor: jez abel
Datum: 21.01.2010 17:21 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
To Rostislav Bezděk.
Váš příspěvek považuji za průhlednou reklamu a jako "výtah" pro zapadlé, nezajímavé vlákno Thermwet.Nejste ovšem sami kdo si tady v diskuzích dělá zdarma PR.-Můj názor.

Datum: 25.01.2010 18:27 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane beze jména zaaliasseschovávající-jak máme vědět, že zrovna vy nejste ten, co si zde zdarma dělá reklamu? K jiným jednotkám se nevyjadřujete, nebo jen pochvalně a ThermWet otevřeně napadáte? Zajímavé je, že když někdo ThermWet pochválí, tak je to podle vás skrytá, nebo i otevřená reklama. Pan Bezděj je zákazník a vyjádřil svůj názor, tak jak tady činíme všichni. Přeji hezký den

Autor: jez abel
Datum: 26.01.2010 10:28 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
paní se jménem, pravým nebo smyšleným, čtu-li z mého pohledu hlouposti, pak se k nim vyjádřím - infratopení mi taky leží v žaludku.Reklamní bláboly útočí na peněženku lidí často neznalých problematiky - i v případě thermwet není nízká cena pravdou! Můj názor - dovolte mi ho mít.

Datum: 27.01.2010 19:54 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Infratopení mám v celém domě, ale to tady raději nebudu rozebírat, ať to není reklama :-)

Datum: 28.01.2010 08:21 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
jinde zde v diskuzi jste mne "odhalili" jako pravou osobu,která Thermwet již třetí rok používá a půl roku i prodává, bylo zde řečeno, že i jiní zástupci firem se zde vyjadřují k fungování toho, či oného. Máte-li názor, že rekuperace s celoroční účinností cca 80%,s malými provozními náklady,dostupným, ale ne každým rokem nutným servisem, komplet provedená od projektu, přes materiál, k montáži a seřízení stojící od 60ti tisíc do RD je drahá, pak je to Váš názor a opravdu Vám ho nikdo nebere. Jen by bylo příjemné, aby, když něco "obhajujete" bylo zřejmé i proč. Jinak jsou to výkřiky do tmy a nikoho neobohatí. Beru TZB jako diskuzní fórum, které skýtá zkušenosti ostatních a to, že někde něco funguje, nebo ne, je námět pro zlepšování a přemýšlení jak věci udělat lépe. Hezký den

zobrazuji 1 - 30 z 144   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.