Alternativní pelety jsou levné.

Autor: Vladimír Verner
Datum: 02.09.2007 17:35

Přečetl jsem si několik příspěvků a chtěl bych přidat následující, zatím nemáme problém pro své zákazníky sehnat pelety EKOVER, nebo od ATEA Praha do 2,3 Kč/kg (dále se rodí několik dalších výrobců pelet ze slámy, které lze v našich kotlích velice dobře spalovat a avizují stejné ceny). Dle našich zkušeností na normální dům postačí cca 5,5 tun na rok, toto je statistika z cca 1 000 prodaných kotlů (povětšinou lze říct, že se spálí o cca 15 % míň nežli hnědého uhlí). Co se komfortu týká, většinou instalace jsou takové, že se přes týden o kotel nestaráte, až zase v sobotu. A ještě jednu poznámku, letos se nám podařilo nakoupit cca 150 tun obilí do 1 500 Kč/tunu, stačí se jen starat (jedna nepřesnost, ono to už obilí nebylo, ale topit se s ním dá).
Verner

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 55   starší >>
Datum: 28.01.2010 23:18 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
tento příspěvek byl redakcí odstraněn

Autor: Synek Jan
Datum: 25.08.2009 20:15 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pan Verner si dela reklamu jedte se tam podivat a uvidite z ceho jsou pelety pro Skoda auto ktera je spluje v obrovskem kotli kde se vse ztrati.

Autor: Synek Jan
Datum: 25.08.2009 20:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Alternativni peletky jsou urcite dobre protoze je spaluji jiz druhym rokem a bez vetsich problemu akorat kdyz jsem si objednal peletky od druzstva Ekover tak nehoreli a spekali se.
Kdyz jsem zjistoval proc tak jejich peletky jsou vyrabeny z dodavek ZD Brezovice ktere patri take k druzstvu kde ma sidlo Ekover a to ze vsech moznych rostlin ja napriklad mel pelety z kminu no ale preci jen jsem je spalit i kdyz mnohem vice nez z kvalitni slamy.Mam kotel od Benekov.Dnes obednavam pelety od jine firmy a je vse bez problemu z cenu do 2,80 za kilogram i s DPH.Nebudu uvadet jmeno aby to nebylo brano jako reklama.
Zdravim Synek.

Autor: šumavský vlk
Datum: 16.03.2009 14:21 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ani po přečtení diskuzí týkajících se peletových kotlů jsem nenašel odpověď: Jaký kotel zvolit pro vytápění a celoroční ohřev TUV. Požadovaný výkon 60 kW. Nabídka kotlů na bílé pelety je široká a volba závisí jen na finančních možnostech investora a požadovaného komfortu. Myslím, že pro uvedený výkon 60 kW by již stálo za úvahu zvolit kotel na spalování alternativních pelet (předpokládaná roční spotřeba bílých pelet asi 30 tun, alternativních asi 35 tun) jak z důvodu finanční úspory tak především větší nezávislosti na dodavatelích pelet.
Uvažuji správně?
Můžete někdo poradit vhodný kotel?

Autor: Dalibor Kalousek
Datum: 16.03.2009 15:08 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Proč peletama? Uhlí vyjde o 40 proc levněji.

Autor: šumavský vlk
Datum: 16.03.2009 17:15 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Do budoucna pochybuju. Uhlí ubývá a ještě ho zelení zdaní.
Věřím alternativním peletám, ale nevím o žádném kotli.

Autor: Václav Jílek
Datum: 16.03.2009 17:17 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pokud máte zájem o info na kotel napiste na a můžeme společně něco vymyslet. vjil

Autor: Václav Jílek
Datum: 16.03.2009 17:15 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Při stejné spotřebě a letošní ceně uhlí si myslím, že těch 40% je hodně nadsazených. 10% snad.......

Autor: Jindřich Sinkule
Datum: 28.01.2010 23:24 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nabízíme Vám kotel Ekoefekt PETRO 49 (až 65 kW) na rostlinné peletky.obilí.kukuřici a zadinu,kterou seženete za babku.Ozvěte se
Jindřich Sinkule Systémy s.r.o.výrobci hořáků PETRO.777700097

Autor: vladimír verner
Datum: 07.03.2009 11:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Topná sezóna je za polovinou a pomalu hodnotíme, tak jen uvedu, že máme celou řadu i nových zákazníků, kteří obilím topí cca za polovinu až třetinu nákladů oproti plynu, já o kotli s kukuřicí doma doslova nevím, jak bych měl plyn, nebo elektriku. To je praxe, ne reklama. Píšu to jen proto, že mám dobrý pocit, když si vzpomenu na tu řadu útoků i na těchto stránkách. Děkuji každýmu, kdo obilí fandí. Verner

Autor: Jiř íček
Datum: 07.03.2009 12:17 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
I když nemám Váš kotel a pálím zemědělské odpady, vč. obilí, tak se přidávám do fan clubu těch kteří obilí fandí !! Už jsme 2.

Autor: Nechvátal Josef
Datum: 20.02.2010 13:36 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den pane Vrnere,
vlastním již čtyřy roky váš kotel A 25. Mám kotel v přízemí v kotelně. Zásobník na palivo mám na půdě nad kotelnou. Je samospádový. Palivo v zásobníku vydrží na celou sezónu i déle. Prozatím obilí či pelety doplňuji do stávajícího zásobníku jenž je součástí kotle. Pokud bych chtěl využít pudní nasypky jako celo sezóní je určitě třeba udělat nějaké změny v přívodu paliva ke šnekovému podavači. Také je třeba zabespečit prohoření paliva.
Poradíte mi jak to mám udělat?
S pozdravem váš spokojený zákazník.

Datum: 03.03.2009 20:13 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Protože jsem měl několik telefonátů, mám potřebu napsat, že pan Verner z EKOVER je jen shoda jmen, VERNER a.s. výrobce kotlů s ochranou pelet nemá nic společného. Děkuji Verner Vladimír
P.S. dnes nám nejlépe cenově vychází zrno, ať již kukuřice pšenice, žito, nakoupili jsme palivo od 1 do 3 Kč/kg i s DPH

Datum: 04.03.2009 18:11 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
To jsem sám rád.

Datum: 02.12.2007 18:40 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
V současné době lze říct, že velice dobře vychází pelety od společnosti CANABIA - Hodonín, vyrábí pelty z pazdera konopí, jsou kvalitní.
První posouzením alternativních pelet je jejich vzhled, pokud nejsou pevné a drolí se, bude s nima problém i v dopravních cestách a při hoření, popelnatost bohužel zjistíte až doma. Velice dobré zkušenosti máme s mícháním s kvalitními dřevěnými peltami cca 1/3 dřevěných 2/3 alternativních, dají se míchat prostě při sypání do zásobníku.
V současné době lze říci, že spalování obilí, hořčice, řepky a dalších semen je bezproblémové, zde pouze pozor na oves, ten se absolutně nespéká, krásně hoří, ale má objemný popel - jako peří a to může být problém, předvedení kotle na oves neznamená, že v kotli jde i jiné obilí. Velice dobře jde spalovat žito a pelty z žita.
Verner

Autor: Libor Zavi
Datum: 07.03.2009 11:45 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Verner funguje ještě firma Canabia? Nemůžu ji na Internetu nikde najít. Díky za odpověď.

Datum: 08.03.2009 16:34 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
V tuto chvíli nevím, ale zapsal jsem si a obchodní oddělení se ozve, ale Hodonín není tak velký, měli by se najít. Verner

Autor: Libor Majernik
Datum: 02.12.2007 16:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ja mám v novostavbe nainštalovaný automatický kotol na pelety ATMOS D15P,keď z neho odmontujem horák (sú to dve motýlikové skrutky,celá prestavba trvá menaj ako 1 minútu) a dám tam liatinový "dekel" ktorý je súčasťou príslušenstva kotla, kotol funguje ako klasický (nie splynovací) na drevo.Používam ho druhú sezónu a som spokojný.Čo ma štve je cena peliet ktorá u nás rapídne stúpla,keď som kalkuloval cenu
pri inštalácii kúrenie bola 3-4 Sk/kg s Dph,teraz je 6-8 Sk/kg s Dph a želaný efekt sa vytráca...

Autor: Ing Martin Sopko
Datum: 29.04.2008 09:59 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
pelety EKODOS 4,76za kg s dph

Autor: Jiri Stepnicka
Datum: 23.11.2007 15:14 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
atea Big bag 2,90 Kč/kg

Autor: Lukáš Maloň
Datum: 09.10.2007 17:58 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Na Herkules Duo jsem se již díval, ale píšou, že se v něm spalují pouze dřevní pelety, jak by fungoval na pelety alternativní??...pokud je vůbec možné v něm tyto spalovat?

Autor: Marek Bednář
Datum: 01.03.2009 21:08 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, mám herkules duo a co se týče alternatyvních pelet tak spalovat jdou, jde jen o to z čeho přesně jsou některé jdou bez problémú - stačí naprogramovat kotel, některé jdou hůře, ale i i přes to jdou. Skoušel jsem i kukuřici a obilí a tampokud nejsou dostatečně suché tak spalování není možné.

Datum: 04.03.2009 18:11 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jaké palivo lze použít v kotlích EKO KOMFORT a EKO PERFEKT?
Doporučené palivo pro kotle je černé uhlí, hnědé uhlí (ořech 2) a dřevěné pelety. U paliva jsme omezeni rozměrem 5 až 25 mm. U kotle EKO PERFEKT pak lze v ručním režimu (tedy rukama) topit dřevem, koksem, uhlím atd.

Mohu použít pelety které se vyrábějí z různých rostlinných zbytků?
Rostlinných pelet (tzv. alternativních) se vyrábí velké množství. V zásadě tyto pelety v kotlích s retortovým hořákem lze použít.

Můžete mít ale následující problémy :
některé alternativní pelety mají vysokou zápalnou teplotu (takže nehoří)
některé alternativní pelety mají nízkou teplotu tavení popele (takže se může ucpat hořák)
alternativní pelety jsou obvykle vyráběny z jednoletých rostlin, při spalování těchto rostlin mohou vznikat poměrně agresivní spaliny a může dojít k výrazné zkrácení životnosti výměníku kotle
Shrnutí : rostliné pelety můžete použít jen na své riziko, pokud dojde ke korozi výměníku kotle nebude možno uplatnit záruční opravu.

Lze použít piliny, nebo štěpky?
Piliny ani štěpky použít nelze. Když pominu vysokou vlhost štěpky (obvykle přes 50%), pak u obou paliv je problém s ucpáváním šnekového dopravníku.

Lze použít směsné spalování pilin s uhlím, štěpky s uhlím apod?
Veškeré palivo které je mimo doporučené palivo je vždy váš výzkum a vývoj. Kotel není pro takové spalování určen a proto nejsem schopen říci zda budou problémy či nebudou.

Mohu spalovat ve vašem kotli obilí?
Obilí v našich kotlích spalovat nelze, navíc vzhledem k vývoji ceny je diskutabilní zda se to vůbec vyplatí. Obilí má stejnou výhřevnost jako hnědé uhlí, ale cena je cca dvojnásobná.

Autor: Lukáš Maloň
Datum: 17.09.2007 21:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, příští rok mě čeká výběr kotle a jsem rozhodnut pro kotel ma alter pelety, už kvůli dodavateli který je přímo v naší obci. Mohl by mi někdo prosím doporučit nějaký kotel, který umí spalovat alter. pelety a zároveň by se v něm dalo topit i dřevěnými poleny?? existuje něco takového??

Datum: 23.09.2007 14:10 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vážený pane Maloň,
pokud chcete kombinovat pelty a dřevo, je dle našich zkušeností nejlepší instalovat kotel na pelety a do místnosti krbová kamna, nebo interiérový kotel s napojením na radiátory. Možná toto řešení bude o něco dražší, ale rozhodně ne podstatně a provoz vám to vynahradí. Měli jsme v nabídce hledaný kotel, byl to ZEUS, ale po několikaletých zkušenostech (včetně zahraničních) u zákazníků jsme jej stáhli z trhu a nahradili kombinací dvou topidel, každé jen pro jedno palivo.
Zdarví Verner

Datum: 03.03.2009 13:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Zemědělští peletáři nebudou muset platit „desátek“
Zdeněk Valečko

Dobrá zpráva pro další rozvoj tuhých biopaliv ze zemědělských surovin v Česku. Článek je přímým pokračováním článku Zemědělští výrobci pelet, braňte se „vynálezům“ z 19. dubna tohoto roku.

Jestliže se 11. září stalo pro celý civilizovaný svět synonymem reálné hrozby islámského terorizmu, pak se 10. září možná stane pro české zemědělské producenty tuhých biopaliv symbolem pádu jednoho (všeho)schopného podnikavce. Nastává Konec Vernerových „vynálezů“ v Čechách, použiji-li parafrázi názvu známého českého filmu. Důsledkem bude uvolnění dusné atmosféry v oblasti produkce a prodeje topných pelet ze zemědělských surovin.

Úvodem trocha retrospektivy k osvěžení paměti. Výše uvedený článek upozorňoval na nevybíravé až agresivní způsoby uplatňování svých práv z patentů a užitných vzorů, které přesahovaly všechny morální a možná i některé zákonné meze. Zároveň jsem v něm zpochybnil oprávněnost uvedených dokumentů pro naprostý nedostatek novosti jejich obsahů. Vrcholem arogance pana Vernera a spol. bylo podání žaloby na pana Zdeňka Novotného, vyrábějícího krmiva ve Výrobně krmných směsí v Bezně. Způsob vyžadování „desátku“ za nikdy neposkytnuté služby, včetně udání na policii, se hodí spíš do těch oblastí světa, kde ještě dnes žijí lidé ve středověku, než do naší snad přece jen civilizované střední Evropy.

Zmíněného 10. září t.r. mělo na návrh Vernera a spol. proběhnout u Krajského soudu v Praze jednání, ve kterém byl pan Novotný obviněn z nekalé soutěže, porušování práv z průmyslového vlastnictví a porušování obchodního tajemství. K jednání (bohužel) nedošlo. Žalobci Verner a spol. totiž čtvrt hodiny před zahájením jednání žalobu v plném rozsahu stáhli. Chce se mi říct, zbaběle stáhli. Protože se domnívám, že za prožité dlouhodobé šikanování včetně probdělé poslední noci by si „obžalovaný“ nepochybně zasloužil alespoň satisfakci v podobě soudního vítězství, které bylo více než zřejmé… Takže justiční triumf sice nemáme, ale morální jistě ano. A navíc, a to je ještě důležitější, přibližujeme se i k vítězství právnímu. Zpracoval jsem a téhož dne (10. září pár hodin před stanoveným soudním jednáním) podal na Úřad průmyslového vlastnictví v Praze žádosti o zrušení Vernerova patentu a výmaz tří užitných vzorů (viz obr. 1). Nyní proběhne řádné zrušovací řízení, na jehož konci asi za tři měsíce budou s pravděpodobností blížící se jistotě zmíněné dokumenty prohlášeny za neplatné. A to se zpětnou účinností této neplatnosti, jako by právní ochrana nikdy nevznikla.

Autor: Jiř íček
Datum: 03.03.2009 15:10 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Skvělá zpráva pro nás majitele kotlů co spalujeme zemědělské odpady. Každopádně si myslím, že vyhráno ještě není, protože je potřeba zapracovat na osvětě spalování těchto agropaliv, abychom si tu ten vzduch ještě více neznečistili.
Každopádně si myslím, že bysme my zemědělci měli spalovat paliva v tom stavu, v jakém nám zůstanou, bez potřeby ekonomicky nákladné peletizace. Vím, že je to problém, v čem spalovat, ale ne neřešitelný. Takovéto kotle již na trhu jsou, a je potřeba jen o nich vědět. Jsem majitelem jednoho takového zařízení a v nejbližší době jich v mém okolí bude asi pět dalších nainstalováno. Zatím je naprostá spokojenost. Byl jsem sice v očích ostatních za podivína, ale dnes už všichni jen tiše závidí.
Než jsem si ho koupil, uvažoval jsem o nákupu peletizátoru od kovo novák, ale teď už nemám důvod. Spaluji vše tak jak mi to dovezou a bez potřeby peletizace. Ta by mi pomohla možná jen v eliminaci záboru prostoru, ale toho mám dost, takže je vše ok.

Autor: Antoš Jiří
Datum: 12.03.2009 16:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den uvažuji o koupi lisu na pelety od pana nováka v čem byl problém.

Autor: Jozef Irha
Datum: 22.03.2009 19:31 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Zdravím p. Jiříček. Váš príspevok ma zaujal. Je skvelé čítať o tom, že agropalivá sa dajú spaľovať aj bez nutnosti peletizácie. Pošlite mi prosím viac informácií o takom kotli na mail:

Autor: Tomáš Zeman
Datum: 14.01.2010 09:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
A jaký kotel používáte ?

zobrazuji 1 - 30 z 55   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.