Vnitřní zateplení epRD

Reklama
Jan Šulc @jan.sulc101 před 16 roky26.09.2007 13:17:00
Vnitřní zateplení epRD

Zdravím všechny diskutující! Jako mnoho z vás, i já uvažuji nad stavbou svého pasivu a hledám co nejoptimálnější řešení jak celkové koncepce, tak jednotlivých detailů. Jedním z ne nepodstatných je skladba obvodové obálky domu (OOD).

Podle mého je vcelku jedno, z které strany nosného prvku tepelná izolace je, zda z jedné, druhé nebo dokonce obou.
Ať už preferujeme tepelný izolant na té či oné straně, podstatné je, jaké vlastnosti bude celá skladba kce mít: tepelně, zvukovo, paro a vzduchovo izolační, jak je proveditelná, náročná jak investičně, tak i technologicky, jak náročné a proveditelné je napojení na ostatní kce (střechu, podlahu, vnitřní nebo vnější stěny, výplně otvorů,..) a v neposlední řadě jakou má životnost.

Nejsem ortodoxním zastáncem ani jednoho systému zateplení, ale vzhledem k tomu, že můj dům bude jednopodlažní bez vnitřních nosných stěn s vnějšími nosnými prvky, systém vnitřního zateplení se zadá být lepší.

Pozorně jsem pročítal starší diskuse zde na TZB (i na Livingu), ale nenašel jsem jednoznačnou odpověď, jak systém vnitřního zateplení provést, aby splňoval výše uvedené vlastnosti. Doporučovaná skladba stěny je (z exteriéru) BST + izolační komplex (dále jen IK, deska EPS s nalepeným SDK). Nicméně nikde (ani v technických listech výrobců IK) nelze nalézt odpověď na následeující otázky: Jaká je neprůvzdušnost? Jaký je difúzní odpor vodníh par? Jaký je zvukově izolační odpor? Jak spojit jednotlivé desky a jaký má takový spoj vlastnosti?
Nehleďě na to, že desky IK se vyrábějí jen v omezené síle izolentau, pro pasiv nedostatučující.

Vzhledem k ceně IK a výše uvedeným nejastnostem hledám jiné rozumné řešení, které splní mé požadavky na vlastnosti OOD.

Skladba OOD, kterou považuji za nejoptimálnější, je na přiloženém obrázku.

K tomu komentář:
Proč masivní kce a ne dřevostavba? Zejména hlukově izolašní vlastnosti a dále schopnost stěny být relizována jedním človkem. Proč ne tenkostěná nosná OK vzor mara mara? Můj projektant mne od ní odrazuje z požárních důvodů, navíc se neobejdu bez stavební mechanizace.
Proč BST 15? Nejlevnější nosný stavební materiál s rychlou výstavbou na trhu. Stěna bude mít ze statických důvodů probetonované armované rohy a hrany otvorů oken a dveří. Dá se zdít sólo a přesně (prakticky vyzkoušeno).
Proč 30 cm EPS? Podle mého nejrozumnější síla izolace OOD pro pasiv. Proč EPS? Jednoduchá aplikace a příznivá cena. Existují i levnější izolace, např. foukané nebo sypané, ale ty by vyžadovaly stabilní vnitřní stěnu, buď subtilní nějakým způsobem kotvenou ke vnější (riziko tepelných mostů) nebo silnější samonosnou (riziko vělší investice).
Proč PUR mezi EPS? Zvýšení stability stěny a eliminace rizika nedostatečné stabilizace EPS v době instalace.
Proč Thin-Set Special? Mrazuvzdorné univerzální stavební lepidlo, doporučované na vnější KZS s dobrými uživatelskými zkušenostmi (zde na TZB). Proč na zubatou stěrku? S tímto si nejsem zcela jist, ale kvůli stabilitě a částečně nosné fci EPS (nenese střechu, ale další vrstvy OOD). Celoplošným lepením se ale kce částečnš difuzně uzavírá (stěna nedýchá :-)). IK se doporučuje lepit pouze na buchty.
Proč Thin-set Standard na zubatou stěrku pod SDK? Vzduchovo-paro izolační vlastnosti stavebního lepidla nejsou nikde dané, ale předkládám vytvoření jakéž takéž parobrzdy a zárověň neprůvzdušné obálky. Lepidlo Stndard je levnější ale není mrazuvzdorné. Do interiéru nevadí.
Proč 2. vrstva SDK a opět lepidlem celoplošně? Chci tím 1. posílit fci parobrzdnou a vzduchotěsnou, 2. vytvoření "nosné" vnitřní obálky, odolné dovádějícím dětem, do které mohu zatlouci 2cm hřebík a pověsit obrázek bez strachu z porušení vzduchotěsnosti (do vrchní vrsvy je také možné umístit slabší kabel). A další započitatelný prvek do zvukotěsnosti OOD. A investičně? 1m2 lepidla s SDK vyjde na 70 kč. Ví někdo o jiném řešení (ytong, sádrové bloky, OSB,???) za 140 kč/m2 (komplet včetně lepidel a štuků) ??? Těžko! :-)))

Jaké jsou výhody této kce?

1. Nízká cena
2. zvládnu to sám
3. vzduchotěsnost (doufám)
4. difuzně otevřená kce (pokud budu lepit EPS na BST pouze na buchy, tak je difuzní skladba ideální :-)
5. Obecná výhoda vnitřního zateplení: neřeším tepelný most u paty OOD, mohu na vnější stěny zavěsit stínící prvky, přistavět stěnu garáže, apod.

A nevýhody?
1. Neznámá parotěsnost (ale kce je difuzně otevřená, takže asi není problém)
2. nemožnost vést instalace (slabý kabel ano, jinak nikoli) (prodejci IK uvádějí vedení istalací pod SDK v EPS jako výhodu...)
3. Nemožnost pověsit kusy nábytku (police, skříňky) na OOD
4. obecná nevýhoda vniřního zateplení: tepelné mosty v úchytech výplní otvorů

Otázka do pléna: CO VY NA TO?
Je tu nějko, kdo se odhodlal pro vnitřní zateplení? Jakou skladbu? A za kolik? A s jakými "multi"izolačními vlastnostmi?
Narazil někdo na výsledky blower-door testu domu s vnitřním zateplením?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

533 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.