Ochranné pospojování v paneláku?!Proč?

Reklama
BM Bedřich Mikulík @bedrich.mikulik933 před 16 roky01.12.2007 19:45:00
Ochranné pospojování v paneláku?!Proč?

Ochranné pospojování dle ČSN 33 2000-7-701 i MP ČKAIT stanoví - v kostce:

"V bytových koupelnách se často používá doplňková ochrana pospojováním. To je v podstatě propojení všech vodivých předmětů, které se v koupelně nacházejí, včetně ochranných vodičů zásuvek. Tato ochrana je ve smyslu ČSN 33 2000-7-701 povinná tehdy, je-li reálné, že některý z vodivých předmětů by mohl být na potenciálu země, například těleso či armatury ústředního topení, kovové rozvody vody či plynu, kovové odpady nebo rozvody pro klimatizaci. Samotná kovová vana se za takový předmět nepovažuje, pokud je uložena izolovaně od ostatních stavebních či jiných kovových součástí. Stejně tak kovové zárubně dveří se k takovým předmětům nepočítají. Nejsou-li v koupelně kovové předměty, které by mohly do tohoto prostoru zavést potenciál země, není nutné ochranné pospojování realizovat.
V případě, že je odbočka od stoupacího vodního potrubí provedena plastovou trubkou, je třeba vyhodnotit možné propojení přes odpor vodního sloupce v plastové trubce a zahrnout vanovou baterii do ochranného pospojování, případně plastovou odbočku přemostit vodičem pospojování. Pokud je celý rozvod tlakové vody řešen v plastových trubkách, není nutné koupelnové baterie pospojovat."!

Analogicky lze pro náš bytový dům odvodit, že v našem domě by žádné ochranné pospojování nemuselo přicházet v úvahu za těchto okolností?

1.veškeré připojovací i stoupací vodovodní rozvody jsou v plastu
2.připojovací potrubí i odpadní potrubí kanalizace je v plastu
3.stoupačky jsou v plastu a tedy posouzení možného propojení přes odpor vodního sloupce není aktuální
4.koupelny nejsou opatřeny topnými tělesy
5.přemostění hlavního vodoměru (i podružných) není nutné pokud je další rozvod proveden v plastu a to je!!
6.kovová mřížka odvětrání systémem vzduchotechniky se vymění za plastovou
7.vana, vodivě spojená s ocelovou kostrou (L a U profily) umakartového jádra (viz snímek) se odizoluje pryžovými pásy tl.5 mm s izolačním šroubením
8.v koupelně v zóně 3 je instalována zásuvka a vypínač, které by se vymístily do chodby (mimo koupelnu)

Dále: jedná se o 11.podlažní panelový dům "věžového" charakteru s umakartovými jádry, se 4. instalačními šachtami totálně zapranými vedeními interní infrastuktury domu a RT (revizní technik) vymyslel centrální pospojování a svedení těmito šachtami hlavním spojovacím vedením do suterénu s napojením na uzemnění (zatím nevím jak).Vyjde to na velké peníze... Krom toho (podle mně nesmyslně) vyžaduje přemostění hlavního vodoměru na přívodu vody, a to i když venkovní přívodní potrubí (přípojka) a veškeré vnitřní rozvody jsou z plastových trubek.
PS: moje návrhy by stály polovinu, ale hlavně by se nezapraly instalační šachty dalším vedením, se kterým se při návrhu vůbec nepočítalo...

Zdvořile prosím o radu a vyjádření odborníků zda tato moje úvaha potažmo úpravy by byla akceptovatelná pro RT elektro a zda moje návrhy se plně zakládají na současně platných předpisech a zda je lze takto akceptovat.


Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

18 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.