Hledám jednoduchý teplotně diferenční spínač, který mi bude spínat relé vždy, když bude platit T1 > T2. Hystereze fixní (cca 2°C). Přesnost 1 až 2°C. Víc od toho nečekám. Nechci žádný display, žádné kontrolky, žádné přídavné funkce. Pracovní teplotní rozsah by měl být -20 až +50°C
Nenalezl jsem komerční diferenční regulátor, který by byl takto jednoduchý a s odpovídající cenou.
Výborný tip,sám jej používám jednu sezonu pro spínání čerpadla bazenové filtrace v závislosti na teplotě vstupní a výstupní vody solar. kolektoru - plná spokojenost .Doplnil jsem jej dvěma digit. teploměry,taktéž ze stavebnice od Conrada a za cca 1500,- mám sdružený přístroj,který ukazuje teplotu vody v bazenu,na výstupu z kolektoru a sám se stará o ohřev.Rozdíl teplot mám nastaven na 6°c .
hmm, 400 za čidlo s 6m kabelem. Není to málo, ale v součtu to je pořád nejlevnější. Diskusi o PICAXE sleduji, ale je úplně mimo obor mých zájmů. Asi bych to zvládl sestavit a naprogravat, ale za neúměrně dlouhou dobu (než bych vše nastudoval a prošel si všemi pokusy-omyly). A nebo Vás napadá ještě nějaká jiná alternativa???
To s tím PICAXE máte za večer naštudované a oživené :-) Jenom bych Vám doporučil příkaz readtemp12, protože readtemp bere jenom celé °C a to je dost nahrubo :-)
"To s tím PICAXE máte za večer naštudované a oživené :-)" Tak to silně pochybuji :( Ale pozte mi (i dalším čtenářům). Kam se ten čip dá (nějaká "krabička"? kde jí vezmu?) Čím se napájí? Jak se napojí na PC? Nebo přes co se vlastně programuje?
Díky, diferenční regulátor ETR-78 má příznivé nastavení hystereze a teplotní deiference, ale teplotni rozsah opět pouze v kladných hodnotách. Cena 2500,- bez DPH také není málo.
V podstatě postavit komparační teploměrný spínač je jednoduché, jen jestli jste sám bastlíř a nebo nějakého šikovného znáte. Problém je jen jeho kalibrace, to chce trochu času. (Nastavení diference - dáte místo R1 potenciometr) Rzv= nastavení Zpětné vazby t.j spínací hystereze teplotní rozsah dle použitých termočlánků -nutno využívat v pásmu linearity aby byla možná kalibrace diference.
Tak co si upravit již prodávanou stavebnici např. http://www.conrad.cz/smd-teplotni-spinac+dp46407/ ve schematu najdete obdobné připojení jen na místo pevného odporu R2 uděláte vývody na zapojení druhého termočidla (a zapojte paralelně kondenzátor 100nF obdoba C1) a místo R1=22K dáte 5,6K a trimr P1 nahraďte trimrem menším cca 10k.
No, já bych tedy osadil R1=5k1 a P1=1k0. Tím bude mít tazatel možnost srovnat odchylku mezi čidly a nastavit rozdílovou teplotu cca v rozsahu +- 10°C. S Vašimi hodnotami by to šlo posouvat jen na jednu stranu a v obrovském rozsahu, tedy necitlivě.
Chápete to dobře. Mějte jenom na paměti, že použitá teplotní čidla jsou silně nelineární, takže v uvažovaném rozsahu teplot -20..+50°C budou jak teplotní diference, tak i hystereze silně proměnlivé. Zhruba v poměru 3:2 (-20/+50) http://www.ortodoxism.ro/datasheets/infineon/1-kt.pdf
Já používám pro měření teplot 1-Wire čidla od Dallasu DS18B20 (v GM za 60Kč, ale pořízení pár kousků se dá vyřešit vzorky zdarma od výrobce), která pracují v rozsahu -55 - +125stC a posílají rovnou digitální informaci o teplotě, takže už není třeba nic linearizovat a stačí "primitivní" HW zapojení.
Já používám pro komunikaci s čidly PIC 12F629 (v GM tuším 27Kč), ke kterému připojuji už jen X-tal (funguje to ale i s interním oscilátorem) a odpor 4k7 pro parazitní napájení čidel - pak stačí propojit čidla a PIC pouze 2 dráty - DATA a GND. Procesor samozřejmě můžete použít libovolný, pokud si netroufnete na implementaci 1-Wire protokolu, dá se pořídit převodník z 1-Wire na RS232 (DS2480B), USB (DS2490) nebo I2C (DS2482), opět v řádu desetikorun. Zapojení vč.zdrojáků pro AT89C2051čku naleznete třeba na http://www.malecky.cz/?q=OK1HMA , přímé připojení na sér.port PC zde http://sklenik.net/info/teplomer/navod/ , můžete se podívat i na http://www.hobbyrobot.cz/picaxe.htm , kde by měla být podpora těchto čidel přímo ve výj.prostředí.
Já komunikuji se šesti paralelně zapojenými čidly na dvoudrátech v UTP kabelu pomocí pasivního převodníku z těch pár diod a odporů připojený na sériový port starého noteboku a je to naprosto bez problémů. Ovládací program stažený z netu ukládá měřené hodnoty do textových souborů (CSV formát) zvlášť pro každé čidlo. Pro začátek není ani potřeba tedy řešit komunikaci s čidly a je možno využívat pro další aplikace dat z těchto souborů.
Čo to znamená paralelne? Na tých 6 čidiel stačí 1 prevodník na RS232? Vývody všetkých 6 čidiel sa normálne pred prevodníkom spoja (nie všetky do jedného, ale data ku data, GNG ku GND atd.)? Aký je potom rozdiel,keď použijem nejaký mikrokontrolér(napr. atmel), alebo keď to zapojím do sériového portu?
Každé čidlo má svou unikátní adresu, takže jich můžete na jednu bránu připojit teoreticky několik desítek až stovek. Toto paralelní připojení ovšem přináší jeden problém a to je právě nutnost znát adresy konkrétních čidel a jedno po druhém je "oslovovat". Je-li připojeno pouze jedno čidlo, adresace není nutná. Pokud se připojujete přes sériový port PC, máte situaci snazší, protože můžete vytvořit obslužný program v nějakém vyšším jazyku, kde se dá algoritmus procházení sběrnice a identifikace čidel naprogramovat rel.jednoduše, s jednočipy je psaní a ladění programů horší, ale zase nepotřebujete převodník TTL-RS232.
Dal som si objednať nejaké snímače od Dallasu, len neviem ako zistím adresu každého snímača? S programovaním nebude problém.Mám problém aj s umiestnením snímačov. Chcem ich umiestniť tak, aby neboli viditeľné. Kde ich máte umiestnené? Pochopil som to správne, stačí naťahať dvojžilové káble - keďže sa GND a +5V spájajú dokopy? Maximálna vzdialenosť snímača od PC bude cca 10m, aké káble sstačí naťahať? Ešte raz to zhrniem: Takže potrebujem snímače(budem ich mať 12), káble,1ks prevodník 1-wire/USB(resp.RS232), je to všetko? Vám je načo v zapojení aj ten PIC?
S/N teploměrů není až tak triviální získat, k tomu slouží speciální algoritmus procházení sběrnice, který je popsán v datasheetech. Pokud jej programujete v nějakém vyšším jazyce v PC, je to určitě jednodušší než v assembleru nějakého jednočipu. Zapojení 2 žilové má jednu nevýhodu - musíte každé čidlo "probudit" a nechat mu min.750ms na změření teploty, u zapojení s +5V můžete vyčítat teplotu okamžitě. Pokud máte možnost, je podle mne lepší tahat dráty 3. Čidlo je dost malé, aby se dalo bez problémů zamaskovat. PIC používám jako "inteligentní" interface - po připojení napájení detekuje připojená čidla (vzhledem k omezené velikosti paměti 12F629 mohu obsluhovat max 16 S/N) a pak z nich periodicky čte teploty, které po RS232 posílá do PLC. Tím pádem nepotřebuji převodník 1wire-RS232 a nemusím řešit obsluhu 1wire sběrnice až v PLC. Přesnost měření se dá zvýšit zapojením více čidel do jednoho místa a následným průměrováním hodnot nebo kalibrací před instalací. Ze zkušeností ale mohu říci, že čidla pracují s větší přesností, než udávaných 0,5stC.