DAKON DUA 24CK

Autor: Radim Kříha
Datum: 13.01.2008 18:02

Dobrý den.Mám problem s ohřevem teplé vody DAKON DUA 24CK.Když zapnu teplou vodu vyteká poměrně dost malým tlakem oproti vodě studené.Topeni termostat v pokoji má natopíno ale i přes to když nechám téct teplou vodu a šahnu přitom na vstup a vystup ohřevu vody do topení u kotle jsou trubky docela horké oproti trubkám na topení TUV.Domnívám se tedy že je špatný třicestný ventil a špatně přepíná a tudíž topí do topení i vytapí TUV.Je to možné? a dále bych se chtěl zeptat zda je i ten malý prutok možný tím že by byl špatný ten třícest.ventil? Voda do vany teče tepla pak studená a tak se to pořád střídá.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 93   starší >>
Datum: 12.04.2012 08:14 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 102083
reakce na ...
Dobrý den.
Mám kotel Dakon Dua 24CK.
Při puštění TUV dochází k cyklování, tzn. voda teče malým průtokem, po nahřátí teče teplá normálně a po cca 5 sec. se stáhne průtok.
Tak se to několikrát opakuje, než se spustí normálně.
Mám podezření na 3CV, respektive termostat v 3CV.
Může mne někdo ujistit.
Děkuji za info.

Autor: Pavel Pavlo
Datum: 12.04.2012 15:39 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100426
reakce na ...
Toto nemá s 3CV ventilem nic společného.Záleží zda vám kotel zhasíná a znovu zapaluje.Jinak bych to viděl na vadné čidlo TUV.

Autor: Bert Západ
Datum: 02.05.2012 08:05 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Plamen nezhasíná, ale sníží se výkon.
Z kotle vychází divný zvuk (jakoby syčení)
Mám pocit, jako by ve vodě bylo hodně vzduchu (bublinkatí z kohoutku)
To čidlo TUV jde nějak změřit ohmicky?

Datum: 02.05.2012 12:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Při cca 20°C má mít +/- 10k Ohmů.

Datum: 09.05.2012 13:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím.
Tak čidlo jsem měřil a při pokojové teplotě cca 9kohm.
Po zahřívání fénem klesal na cca 2kohm.
T.j. se jeví dobré.
Mám podezření na omezovač průtoku, jelikož po poklepání začal být tok vody na nějakou dobu lepší.
Ten omezovač je asi na principu termostatu, t.j. po zahřátí vody se má otevřít?

Datum: 09.05.2012 13:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zavolejte mi na 606 806 527.Probereme to lépe.

Autor: Ondřej Gotfrýd
Datum: 26.02.2012 17:13 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108977
reakce na ...
Dobrý den,
mám kotel DUA 24CT, poslední dva měsíce mi po otevření kohoutku teplé vody teče voda naplno - průtok není omezen po dobu zahřívání. Z návodu jsem vyčetl, že pravděpodobně na vině bude termostatický omezovač na výstupu z kotle. Kotel má cca 8 let.

Chtěl jsem se jenom zeptat, jestli má cenu ten omezovač zkoušet vymontovat a nějak vyčistit/rozhýbat (zarezlý, přicpany, zaseklý apod.) nebo mám rovnou koupit nový popř. objednat výměnu?

dekuji za odpověď

P.S.
(poctivě jsem se snažil projít všechny příspěvky, ale odpověd jsem nenašel)

Datum: 26.02.2012 17:38 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
S největší pravděpodobností vám praskl termostat TUV a spříčil klapku,která omezuje průtok.Nebo praskla pružina klapky a tím nedovírá.Vyčištění je dosti problematické,protože po tolika letech by se vám celý segment pravděpodobně rozpadl.
Takže bych volil jednodužší cestu.Nejprve si sehnat novou patronku termostatu a až potom povolit zátku pod kterou je umístěna,protože když to uděláte dříve než ji budete mít a pokud je klapka spříčená-vysype se vám to do dlaně a potom by vám tekla voda pouze MIN průtokem.

Datum: 10.02.2012 20:53 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Zdravím.
Začal mi blbnout kotel Dakon dua plus 24CK.
Termostat sepne, ale kotel nereaguje.
Po puštění teplé vody v kohoutku teče teplá voda a po zastavení se kotel přepne pro ohřev vody do topení a jede.
Má někdo tip kde hledat problém.
Nejhorší je, že to nedělá pokaždé.
Děkuji za jakýkoliv nápad.
Bert

Datum: 11.02.2012 07:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Budete mi muset zavolat.To bychom tady nevyřešili.
Tel.606 806 527

Autor: Radek Klim
Datum: 31.01.2012 09:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108063
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den, mam prosbu. zda je normální stav u kotle DAKON DUA 24CT, že při vypínání teplé vody asi 5 sekund kmitá rele RL3. Relé se nachází na úrovni pojistky, naležato co nejvýš při pohledu na desku zabudovanou do kotle. Přikládám obrázek. Jak závadu odstraním.

Prosím, máte a můžete mi zaslat popis a schema desky, má verze je ještě s analogovou logikou (Operační zesilovače), tj bez procesoru. Na obrázku je už deska novější tj. s procesorem, ale konektor a rozmístění rele je stejné.

Autor: Karel Janásek
Datum: 31.01.2012 11:59 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105404
reakce na ...
Prověřte ellyty 47uF ,označené C9,C3,C12

Datum: 31.01.2012 14:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Toto relé je pro spínání čerpadla.V podstatě by nemělo kmitat vůbec,ale proměřte kondenz.jak radil pan Janásek a překontrolujte spíše letované kontakty na straně spojů.Ve většině případů je tam studeňák.

Datum: 01.02.2012 09:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky pánové, večer jsem se díval na elektroniku a kondenzátory C9,C3,C12 jsem nenašel. Ale jsou tam podle označení 47uF/25V tak je prověřim a nejspíš vyměnim za nový. Zřejmě na desce dostávají zabrat a teplem vysychají, neb už dřív jsem musel měnit kondik 10uF/63V co je u druhého relé (je paralelně k vinutí cívky relátka a způsoboval podobné kmitání). Dam tam 47u/25V pro teploty do 105C, snad to bude spolehlivější.

Datum: 01.02.2012 12:58 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Když elektronika je položena konektory k vám, pak C3 je vpravo od C1=1G/50V,C9 je pod ním,mírně vlevo.Popis je pod nimi.

Datum: 02.02.2012 13:06 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky pánové, trefa do černého. Kondenzátory byly tam kde jste psali. Vyměnil jsem nakonec všechny elektrolitické kondenzátory, tj. hodnoty 47uF/25V, 1uF/63V a 10uF/63V. Neměnil jsem 1G/50V neb jsem ho neměl doma, ohmetr se tvářil, že nějakou kapacitu ještě má, ale asi ho v budoucnu také vyměním. První 4 měněné kondenzátory jsem proměřil a kapacita se u 3 pohybovala pod 150nF (mělo být 47uF), u čtvrtého to bylo 18uF. Před 5 lety měněný kondenzátor 10uF (dával jsem z nouze 11uF jako složeninu dvou 22uF, do 85 stupnů Celsia) jsem také změřil a měl kapacitu 8uF. Zcela evidentně jim teplo kotle nedělá dobře.
Také jsem vyměnil původní potenciometry, při minimální šikovnosti se dají použít 10K/lineární z GES.cz za 10 Kč/kus.
Teplotní čidlo ještě vyměním, je jen šoda, že se nedá použít NTC z elektra, kde stojí 10 Kč, elektricky je stejný, jen jak ho uchytit?

1) Prosím o informaci, co ještě rádo na desce odchází či co se hodně mění.
2) poradíte, kde se nastavuje kratší doběh čerpadla po té co kotel přestane hořet. Slibuji si od toho delší cykly mězi zapínáním a tím úsporu plynu.

Datum: 02.02.2012 15:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dejte kontakt,tady to nebudeme probírat.

Datum: 02.02.2012 18:07 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
mnp.hys(zavináč)centrum.cz

Datum: 28.12.2011 12:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
kotel: Dakon DUO 24CT
závada: opakované zapínání a vypínání kotle bez zažehnutí plamene při topení
projevy: pokud je v otopné soustavě horká voda, tj. ve zpátečce je voda odpovídající vodě na výstupu z kotle, tak kotel spustí větrák a připraví se na zapálení plamene, následně plamen nezapálí a větrák vypne a tak to dělá v cyklech dokud voda na zpátečce neklesne. Když plamen zapálí tak hoří 10s a vypne ho a pokračuje v cyklech.
zkoušel jsem: při odběru TUV kotel zapne okamžitě, je li voda na zpátečce studená tak také kotel zapne bez problémů
doplnění: v kotli je cca 10 let stará řídící jednotka neobsahující mikroprocesor, logika je dělaná pomocí operačních zesilovačů (4x operační zesilovač v intergovaném obvodu), kotel provozuji v Praze na měkké vodě.
Měnil jsem před lety: termostat – čidlo, kondenzátor u relátek na řídící desce, trojcestný ventil, dofukoval expanzní nádobu
Předpokládám, že problém by vyřešilo nastavení větší hystereze mezi zapínáním a vypínáním kotle na základě poklesu teploty otopné vody.
Prosím o nasměrování na to co si ohlídat nebo změřit a následně nastavit.

Autor: Vladimír Křen
Datum: 28.12.2011 12:44 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100035
reakce na ...
Drobná otázka proč je v topném systému topná voda na uvedené úrovni?

Datum: 28.12.2011 13:22 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Voda na zpátečce je horká pro to, že se vytopila celá soustava a již se nestačí ochlazovat v radiátorech. Jevu přispívá i několik paralelně zapojených větví kdy větev s nejmenším odporem nechává protéct horkou vodu do zpátečky.

Datum: 28.12.2011 15:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Možností je více.Pravděpodobně je vadné čidlo UT (na pravé straně).Nebo je vyběhaný potenciometr UT.

Datum: 29.12.2011 09:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky za doporučení na vadné díly. Neměl jsem čas a tak jsem aspon proměřil čidlo na pravé straně, při telpotě 25 stupnů má odpor 6,4kohmu a při teplotě 70 stupnů má odpor 4,2kohmu. To mi připadá vpořádku, zkusim ho ještě proměřit v době kdy se bude závada vyskytovat.
Potenciometr jsem neproměřoval, ale je otázkou, zda by šlo vychození zjistit proměřením. Navíc teplota je dlouhodobě nastavená a neměníme jí, tak by šlo spíš o změny v důsledku oxidace či ušpinění.
Je ještě něco co by mohlo závadu dělat případně kde co proměřit či otestovat?

Datum: 29.12.2011 10:23 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
No a to je právě špatně.Hodnota termistoru by měla být při 25°C cca 10 Kohm - 11Kohm.

Datum: 29.12.2011 11:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Díky, tak to bude oprava jednoduchá. Jen musím vydržet do příštího týdne neb ted jsou všude inventury a nebo neberou telefon. Cena je 233Kč.

Datum: 29.12.2011 11:54 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Kupte si raději "klap čidlo",nemusíte vypouštět vodu.Staré tam nechte našroubované a "klap" nasaďte pod něj.

Datum: 29.12.2011 12:57 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
To zní dobře, jestli tomu dobře rozumím, ta se jedná o čidlo které se nasadí na trubku. To se dodává přímo od Dakonu nebo jak to mam popsat, abych koupil správně? Předpokládám, že to budou mít prodejci náhradních dílů ke kotlum. Nasazovat čidlo na na trubku mi připadá lepší.
Když se čidlo šroubuje dovnitř trubky, tak se snižuje průtok, potřebuje tesnění a při tom ta trubka je měděná a dobře vodivá. Je jen větší jistota, že dojde k přenosu teploty.

Datum: 29.12.2011 17:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
"Klap čidla" přišla až s DUA Plus.Je to naprosto srovnatelný prvek.
Jsou dva druhy-odporově je to stejné, ale jejich klipsna se liší velikostí pro nasazení na trubku.Na TUV je menší průměr(cca 15) a na UT větší(cca 18).V podstatě se dá použít obojí záměně.
Je poze o trošku dražší než šroubovací.

Autor: Marek Wrana
Datum: 19.12.2010 15:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103083
reakce na ...
Dobrý den, mám kotel DAKON IPSE 24 CK a mám na něm v poslední době dva problémy, o kterých jsem se nikde nedočetl:
1/ Po zásahu servisního technika, který mi kvůli problémům se zapalováním (kotel se při zapalování blokoval), předělal v kotli zapalování ze staršího typu na novější (bez zapalováčku), ale od té doby se kotel chová jinak než předtím. Kotel se již zapaluje bez problémů, ale při vytápění se chová tak, že když dosáhne teplotu cca 75 st. (teplotu vytápění mám nastavenu na 74 st.) se vypne hořáček, kontrolka topení stále svítí, běží jen čerpadlo a to tak dlouho, až teplota vody v systému klesne na cca 39 st. (cca 10 min). Poté hořáček naskočí a topí zase až do oněch 75 st. a tak pořád dokola. Dříve se hořáček znovu zapaloval, už když teplota klesla na 68-69 st. Dům se sice pomaleji vytopí, ale při velice nízkých venkovních teplotách už je to problematičtější. Problém bude nejspíš v tom, že technik změnil při tomto zásahu nějaký servisní parametr, protože se v tom hrabal. Ale když jsem se s ním opakovaně telefonicky bavil, tak netuší který.

2/ Poslední týden mám ještě další závažnější problém. Opakovaně mi klesá tlak vody v otopném systému. Prakticky od r. 2001, kdy tento kotel mám, mi cca co 2-3 měsíce klesne tlak pod 0,7 barů a kotel spadne do poruchy LP. Musím dopustit vodu na tlak cca 0,9 -1 bar, při topení pak tlak vzroste na cca 2,1 – 2,2 baru. (více než 1,2 raději nedávám, protože se stává, že mi pak stoupne tlak na více než 2,5 baru a na kotli bliká porucha HP).
V posledním týdnu mi tlak opakovaně spadl pod 0,7 b každý druhý den. Nezjistil jsem, že by někde utíkala voda z radiátoru.
Neporadíte mi, v čem by mohl být problém? Díky moc.

Datum: 20.12.2010 07:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
K první části otázky-
nastavení původních hodnot v servisním menu je naprostá banalita-samozřejmě je k tomu nutá servisní tabulka,jelikož hodnoty jsou asi na čtyři A4 listy.Ale je to naprosto běžný úkon,který musí servisák znát.
V podstatě - po úpravě zapalovací elektroniky (vnitřního zapojení) se v menu změní pouze položka "Pb"-na přímé zapálení.Jinak není potřeba v menu nic měnit.
Teoreticky se mu mohlo stát,že změnil položku AF-cyklování hořáku.Ovšem to by musel být velice nepozorný (doporučeno je "5").

Pokud bude menu nastaveno jako s fabriky neměl by být problém.
Podle popisu závady bych vyměnil termostat 3CV ventilu.
Je stejný jako na DUA kotlích.Jestli má stáří nad 3-4 roky tak by už mohl být "načatý".
Ovšem se zásahem do elektroniky-kterou servis předělával- to nemá nic společného.

K druhé části otázky-
máte vadný expanzomat,proto dochází k přetlakování,a nebo k nedostatku vody v UT.
Popis jak dotlakovat exp. jsme tady již mnohokrát popisovali,takže je potřeba si to najít.

U starších IPSE se stávalo,že se poškodil "snímač tlaku ",pak dochází k absolutně nesmysnému vyhodnocování tlaku vody.Někdy stačí do kotle jenom klepnout a hodnoty se naprosto změní.
Ten by bylo nutné vyměnit,protože se v podstatě "nedá" rozebrat.

zobrazuji 1 - 30 z 93   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.