Regulace externího vzduchu u krb. vložky

Autor: Libor Novák
Datum: 01.02.2008 14:58

Dobrý den,
rád bych se zde zeptal, jak velký problém je absence regulace externího vzduchu, který je nutností v pasivním domě.

Konkrétně se jedná o RD s 6kW ztrátou a TČ Nibe Fighter 600P,
krbová vložka se mi líbí BeF 520H, ale "asi" nemá regulaci externího vzduchu.

Bojim se, aby absence regulace ext. přívodu nezpůsobovala nekontrolovatelné sání a vlastně nekontrolovatelnost hoření celé vložky...

Díky.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Jan Temr29.01.2012 20:34
Hindukus Hindukus29.01.2012 15:00
Jan Temr26.01.2012 21:19
Jan Temr26.01.2012 21:09
Hindukus Hindukus25.12.2011 11:12
Zbigniew Adamus25.03.2008 23:41
Pavel Lanciger04.02.2008 16:18
Libor Novák04.02.2008 15:15
Pavel Lanciger04.02.2008 10:25
Libor Novák04.02.2008 09:59
Jaroslav Koutný04.02.2008 08:24

Datum: 25.03.2008 23:41 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vážený pane,
pokud se mohu vyjádřit k podstatě vaši otázky, pak vidím možnost v použití automatické regulace přívodu vzduchu RMT 001, kterou distribuuje firma ROMOTOP. Pokud jsem jednal o možností kompletace u výrobků BeF, pak o tom v nejbližší době firma údajně neuvažuje. Přesto se instalace regulace přívodu vzduchu do krbových vložek BeF nevylučuje.
O schopnostech automatické regulace přívodu vzduchu jsem informoval na řádcích Kominického věstníku, naposledy v čísle 1/2008. Cena je poměrně příznivá (cca 11-13 tis.Kč) a řízením přívodu vzduchu pro spalování přes malý počítač a regulovatelnou klapkou dosáhnete málem dokonalého spalování po celou dobu hoření paliva v krbové vložce.
S pozdravem Z.Adamus

Autor: Hindukus Hindukus
Datum: 25.12.2011 11:12 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107441
reakce na ...
Nehorázná cena :) Osobně jsem, ale hledal a opravdu ty ceny regulace jsou takto přemrštěné.
Rád bych se zeptal...

1. Co by regulace měla řídit stupně otevření klapky v závislosti na teplotním čidle spalin ?
2. Zátop a pohasínání ?

Jak určit křivku sání a spalování?

Chtěl bych to postavit sám, ale nevím co naprogramovat a co ověřovat co je na sebe návazné.

A cena může být i daleko nižší.

Proč regulace sání i s klapkou nestojí 3000 kč ?

Má někdo levnější alternativu.

Autor: Jan Temr
Datum: 26.01.2012 21:09 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100666
reakce na ...
Fantastická odpověď:

"Nehorázná cena, mělo by to být skoro zadarmo, výrobce-lump chce asi vydělávat peníze, notabene na tom, co velmi dlouho a draze vyvíjel, potýkal se s problémy, piloval mnoho algoritmů řízení než došel k v praxi použitelnému výsledku, dělal stovky zkoušek a měření, nechával vyrábět vzorky, zaměstnával lidi včetně odborníků na technologie spalování, platil stovky hodin v autorizované zkušebně..."

A ještě lepší otázka:

"Proč regulace sání i s klapkou nestojí 3000 Kč?"

Jestli ono to není třeba tím, že je tam velmi spolehlivý servomotorek, teplotní čidlo s odolností 1100°C a vysokoteplotní izolací kabeláže, mikroprocesorová jednotka s displejem, lidská práce, know-how a právě výše zmínený vývoj?

Teda nezlobte se na mě, ale nechcete svůj příspěvek radši ještě přepsat? To, že na něco já zkrátka peníze nemám, nemusí nutně znamenat, že je to "nehorázně drahé", co myslíte?

Autor: Hindukus Hindukus
Datum: 29.01.2012 15:00 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 107441
reakce na ...
Cena servomotoru je tak 2500 kč profi videl jsem ho u jedne regulace sani a byl to produkt jedne firmy co se zabyva servopohony.
Program + HW do 2000 kč pak samotna klapka 500 kč a to jsou maloobchodni ceny.
Celkem 4500 kč.
Dalo by se to celé smontovat i za mnohem min s rizikem nizssi zivotnosti.
Co jsem se díval tak některá serva jsou velmi pofiderni u regulaci za 20000kč a víc (optimalizovana vyroba). Co se týče regulace = mapa promennych pokud byla regulace trojrozmerna ne jen dvourozmerna pak je opravdu tezsi regulovat. Ale rekl bych ze teorie spalovani podobna spalovacim motorum by mela stacit.
Teplotni cidlo spalin VS natoceni klapky. Plus nekolik stavu vyhasnuti roztapeni atd.
Myslim ze ta regulace neni az tak slozita a pokud ano rad bych to tu rozvedl a docilil know how.
A prosím bez útoků
Nejsem zrovna bez penez, ale jsem naruzivy technicky tip.

Datum: 29.01.2012 20:34 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Já jsem zase náruživě naštvaný, když si někdo nedokáže vážit dobré práce českých hlav a rukou. Měli bychom být pyšní na to, že tu máme takové výrobce a že se za několik málo let uměli dostat mezi naprostou evropskou špičku. Místo toho špekulujeme, jak jejich dobrou práci a snažení obejít a odrbat to. To nemusíte brát nijak osobně, je to bohužel stále ještě častý znak české nátury obecně...

Když už bych přistoupil na tu otrockou "kalkulaci", tak mi v ní rozhodně chybí ještě zmiňovaný termočlánek pro měření vysokých teplot a především ona práce (ať už duševní či manuální) a v neposlední řadě také náklady na dopravu, vývoj a nezbytný zisk.

Fakt bych pochopil, že jste třeba zapálený kutil a chcete si něco vyrobit sám třeba i s většími náklady (mluvím především o investovaném čase), než byste měl při obyčejné koupi, ale nechápu ty hloupé poznámky o předraženém zboží. Tím spíš, že si v podstatě odpovídáte sám, když v jedné větě napíšete, že neznáte algoritmus (a rád byste ho z někoho dostal bez jakékoli vlastní námahy či investice) a následně ho oceníte téměř na nulu Kč.

To se na mě nezlobte, ale mě to přijde hloupé a všeodhalující...

Autor: Jaroslav Koutný
Datum: 04.02.2008 08:24 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vážený pane Nováku,

obavu máte zcela oprávněnou. Krbová vložka v pasivním domě by rozhodně měla mít externí přisávání vzduchu a měla by být maximálně zatěsněná, tak aby pro hoření byl přiváděn pouze vzduch z venku. I tak se Vám může stát, že krb při přikládání zakouří do místnosti. Dá se to také řešit komínovým ventilátorem zajišťujícím stálý tah komína. Dle mého soudu je lepší některé technologie (rekuperace nebo tepelná čerpadla vs. krb nebo kamna) raději nekombinovat.

Datum: 04.02.2008 09:59 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mockrát děkuji za váš názor.
Právě, že krb chceme (kvůli úspoře el. energie v zimě a pro zpříjemnění "pobytu"), plyn není zaveden.

Právě mi obchodnizce z BeFu odpověděla, že zmíněná vložka BeF 520H má regulaci (před koupí si to ještě fyzicky ověřím). Pokud bude externí přívod regulován, pak není co řešit.

Spíš nevím co s větrací mřížkou komína, která je v obytné místnosti a bude způsobovat vysávání teplého vzduchu ven :-(

Datum: 26.01.2012 21:19 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,

vložka přívod vzduchu SAMOZŘEJMĚ regulovatelný má, nebojte. Pokud na trhu najdete krb. vložku bez regulace, dejte vědět, zapíšu si do notýsku velmi archaickou raritu :)

Jinak počítejte s tím, že ve skutečném PD bude funkce krbu na nic - nikdy jí nebudete provozovat v optimálním režimu provozu (tedy na jmenovitý výkon) a tedy nebudete spokojen Vy jako uživatel (černé sklo, pach dehtu v obýváku, zadehtovaný kouřovod a komín) ani Vaší sousedé (emise + prach).

Autor: Pavel Lanciger
Datum: 04.02.2008 10:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
proč je nutné přisávání venkovního vzduchu? a jaký má ta vložka výkon? mám v NEDu krbová kamna a nevidím jediný důvod, proč mít externí přívod vzduchu.

Datum: 04.02.2008 15:15 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nutnost přisávání venkovního vzduchu je z toho důvodu, aby v domě nevznikl podtlak a nešel kouř do domu...
Když bude vložka sát vzduch z místnosti, kde budou zavřená okna, tak po nějakém čase bude vzduch vyčerpán...proto externí přívod vzduchu.

Autor: Pavel Lanciger
Datum: 04.02.2008 16:18 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
pokud mluvíte o PD či NED, tak tam je vzduchotechnika skoro předpokladem, takže není problém při nedostatku vzduchu nechat dosávat přes vzduchotechniku. jinak 20 m3 za hodinu není zas tolik vzduchu, aby se nepřisálo i při velmi těsném domě.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.