Měření teploty a vlhkosti v NED

Reklama
FM Franta Marek @franta.marek před 16 roky31.03.2008 15:29:00
Měření teploty a vlhkosti v NED

O víkendu jsem provedl měření teploty, vlhkosti a některých dalších veličin ve svém NED.

Co jsem konkrétně měřil a co jsem tím sledoval:

1) Vnitřní a venkovní teplotu a vlhkost (kromě dalších veličin)
2) Rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší teplotou a vlhkostí
3) Vliv slunečního záření (solární zisky)
4) Akumulační schopnost objektu s pohledu poklesu teploty s časem
5) Vliv přítomnosti obyvatel domu na teplotu a vlhkost
6) Vliv některých elektrospotřebičů na teplotu a vlhkost

V příloze je tabulka měření, které bylo prováděno od soboty 15.00 hod do neděle do 15.00 hod pomocí meteorologické stanice WS2350. Snímač vnitřní teploty a vlhkosti byl umístěn v obývacím pokoji, který je společný s jídelnou a kuchyní. Po celou dobu měření bylo vypnuté topení v celém objektu. Konkrétně přímotopné panely, které tvoří jediný zdroj tepla. Objekt je přízemní bungalov o zastavěné ploše 100m2 s vnitřním zateplením. Technologie stavby a druh zateplení je podrobně uveden v jiných diskuzích jak zde, tak hlavně na www.living.cz

Poznatky z měření:
U vnitřního zateplení je často uváděno, jako nevýhoda, absence tepelné akumulace. Na měření je vidět, že toto tvrzení moc neplatí. Je to v podstatě pochopitelné. Každý objekt, i ten s vnitřním zateplením, má podlahy (většinou betonové), stěny, nábytek, spotřebiče apod. To vše tvoří akumulaci. V mém případě je nejvýznamnější částí vrchní železo-betonová plovoucí deska o tloušťce 7cm a ploše cca 80m2. Což je přibližně 5,6m3 betonové hmoty. V tabulce je vidět, že teplota klesá až od 23.00 hodiny, kdy jsme šli spát. I ten pokles je ale velice pozvolný, přibližně o 2°C a končí v době, kdy jsem v 7.00 hodin vstával. Pak už je vidět vliv přítomnosti jedné osoby a to, že jsem vařil čaj. Po 8.00 hod se již opět projevil vliv sluneční energie.
Solární zisky prostřednictvím oken a dveří jsou velmi významné. Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní má okna a balkonové dveře na jih a zároveň další dvě okna na západ. Tudíž slunce topí od rána až do večera. Tento pozitivní jev je velkým přínosem v průběhu celé zimy. Bohužel domek stojí na Vysočině, v místě, kde jsou občas mlhy, jinovatky a slunce občas stávkuje.
Při měření jsem sledoval rozdíl teplot a vlhkostí, jak uvnitř, tak venku. Přesto, že venkovní teplota byla v rozmezí od -4,2 do 15,9 stupňů, což je rozdíl 20,1°C, tak se vnitřní teplota pohybovala od 19,5 do 23 stupňů, rozdíl jen 3,5°C. Poměrně stabilní hodnoty jsou u vnitřní vlhkosti vzduchu v rozmezí mezi 55 do 64%. Tato vlhkost je částečně ovlivněna množstvím kytek a hlavně sazenic muškátů, které má manželka snad všude. Ovšem rozdíl venkovní vlhkosti je významně vyšší. Pohybuje se od 35 do 89%.
Na závěr musím dodat, že jsem si vědom jen malého časového výseku z pobytu v domku, který je TZ mezi PD a NED. Měření bude probíhat dál a pokud by to někoho zajímalo, tak mu rád poskytnu podrobné údaje.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

184 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.