Čím vyčistit skvrny od železa |
Autor: Vladimír Kašpar Datum: 21.04.2008 14:16 | Dobrý den, na dně plastového zapuštěného bazénu se mi vytvořily červenohnědé skvrny od železa (manganu??). Bazén mám teď vypuštěný. Poradíte prosím někdo čím skvrny chemicky vyčistit? Mechanicky to nejde i když u toho klečím hodinu a drhnu a drhnu :o( Podle všeho bych odhadoval že to bude chlorid železitý vzniklý reakcí chlóru a železa ve vodě.
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: jaroslava bohmová Datum: 29.04.2010 12:47 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | dobrý den, zrovna ted řešíme ten samý broblém, osvědčil se cif a houbička s hrubým povrchem, ale nejlíp to nakonec šlo elektrickou bruskou s nejjemnějším smirkem na povrch karoserií aut, je to hrozná piplačka, ale jde to, tak hodně úspěchů jarka
|
|
 | Autor: Vladimír Kašpar Datum: 29.04.2010 15:10 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | No já tohle řešil už před dvěma lety. Nakonec došlo na malou špachtličku a 3 dny na kolenou :( Ale dostal jsem to z toho.
|
|
Autor: Iva Matoušková Datum: 05.01.2010 14:25 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pokud se jedná o skvrny od železa, je nutné použít kyselinu šťavelovou (POZOR JED). Nejlépe je nasypat malou vrstvičku a překrýt mokrou bílou hadrou nebo buničinou, aby po dobu asi 5 minut místo zůstalo vlhké. V případě, že je sedná o starší skvrny, pak je nutné postup opakovat. Pokud je to manganistan, odbarvovací účinek má SAVO (OBSAHUJE CHLORNAN) nebo kyselina persterilová (ŽÍRAVINA A VÝBUŠNINA) v 1% koncentraci. Nepoškozuje UH.
|
|
Autor: Piterson Petr Datum: 31.05.2008 16:02 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Tak jedna rada. Nevim, jestli to pomuze i Vam, ale me to pomaha. Je to sice prace, ale jde to dolu. Stacila obycejna potrevinarska kyselina citronova ( E330 ) rozpustit ve vode , houbicka na myti nadobi a pevne nervy na slunicku. Hodne uspechu !!
|
|
 | Autor: Vladimír Kašpar Datum: 31.05.2008 18:03 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Fotogalerie:
 | To jsem zkoušel jako první, mám kamaráda numismatika a je to jeho oblíbená chemikálie. Bohužel nefungovalo. Abyste si udělali představu jak to vypadalo přikládám obrázek.
|
|
Autor: Vácha Pavel Datum: 12.05.2008 22:01 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | jde to pokud je to jenom flíček tak Compactal od Fa Vagnerpool s.r.o. pokudje zanesený celá stěna tak je to zdlouhavé a pomáhá Metal Magic od stejné firmy katalog jejich výrobků je na www.vagnerpool.cz
|
|
Autor: Vladimír Kašpar Datum: 08.05.2008 17:06 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Tak už to máme za sebou. Odzkoušeli jsme úplně všechny chemikálie co se v Česku prodávaj a jediné řešení pro plastový bazén je ostrá špachtlička šířky tak 2cm a škrabat.
|
|
Autor: Piterson Petr Datum: 08.05.2008 15:52 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Ahoj, mam podobny problem. Tatik na konci minule sezony iniciativne vzal takovou tu houbicku, co je morena nejakym svinstvem a napovrchu jsou male kovove piliny a funguje to jako dratenka a pustil se do lemu bazenu. Po celem dne i stenach jsou male tecky rovnomerne rozesete a bazen vypada, jako by byl postrikan hnedou barvou. Predem moc diky za radu
|
|