Čím vyčistit skvrny od železa

Autor: Vladimír Kašpar
Datum: 21.04.2008 14:16

Dobrý den,
na dně plastového zapuštěného bazénu se mi vytvořily červenohnědé skvrny od železa (manganu??). Bazén mám teď vypuštěný. Poradíte prosím někdo čím skvrny chemicky vyčistit? Mechanicky to nejde i když u toho klečím hodinu a drhnu a drhnu :o(
Podle všeho bych odhadoval že to bude chlorid železitý vzniklý reakcí chlóru a železa ve vodě.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Vladimír Kašpar29.04.2010 15:10
jaroslava bohmová29.04.2010 12:47
Iva Matoušková05.01.2010 14:25
Vladimír Kašpar31.05.2008 18:03
Piterson Petr31.05.2008 16:02
Vácha Pavel12.05.2008 22:01
Vladimír Kašpar08.05.2008 17:06
Piterson Petr08.05.2008 15:52

Datum: 29.04.2010 12:47 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
dobrý den, zrovna ted řešíme ten samý broblém, osvědčil se cif a houbička s hrubým povrchem, ale nejlíp to nakonec šlo elektrickou bruskou s nejjemnějším smirkem na povrch karoserií aut, je to hrozná piplačka, ale jde to, tak hodně úspěchů jarka

Datum: 29.04.2010 15:10 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
No já tohle řešil už před dvěma lety. Nakonec došlo na malou špachtličku a 3 dny na kolenou :( Ale dostal jsem to z toho.

Autor: Iva Matoušková
Datum: 05.01.2010 14:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pokud se jedná o skvrny od železa, je nutné použít kyselinu šťavelovou (POZOR JED). Nejlépe je nasypat malou vrstvičku a překrýt mokrou bílou hadrou nebo buničinou, aby po dobu asi 5 minut místo zůstalo vlhké. V případě, že je sedná o starší skvrny, pak je nutné postup opakovat. Pokud je to manganistan, odbarvovací účinek má SAVO (OBSAHUJE CHLORNAN) nebo kyselina persterilová (ŽÍRAVINA A VÝBUŠNINA) v 1% koncentraci. Nepoškozuje UH.

Autor: Piterson Petr
Datum: 31.05.2008 16:02 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak jedna rada. Nevim, jestli to pomuze i Vam, ale me to pomaha. Je to sice prace, ale jde to dolu. Stacila obycejna potrevinarska kyselina citronova ( E330 ) rozpustit ve vode , houbicka na myti nadobi a pevne nervy na slunicku. Hodne uspechu !!

Datum: 31.05.2008 18:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
To jsem zkoušel jako první, mám kamaráda numismatika a je to jeho oblíbená chemikálie. Bohužel nefungovalo. Abyste si udělali představu jak to vypadalo přikládám obrázek.

Autor: Vácha Pavel
Datum: 12.05.2008 22:01 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
jde to pokud je to jenom flíček tak Compactal od Fa Vagnerpool s.r.o. pokudje zanesený celá stěna tak je to zdlouhavé a pomáhá Metal Magic od stejné firmy katalog jejich výrobků je na www.vagnerpool.cz

Datum: 08.05.2008 17:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak už to máme za sebou. Odzkoušeli jsme úplně všechny chemikálie co se v Česku prodávaj a jediné řešení pro plastový bazén je ostrá špachtlička šířky tak 2cm a škrabat.

Autor: Piterson Petr
Datum: 08.05.2008 15:52 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ahoj, mam podobny problem. Tatik na konci minule sezony iniciativne vzal takovou tu houbicku, co je morena nejakym svinstvem a napovrchu jsou male kovove piliny a funguje to jako dratenka a pustil se do lemu bazenu. Po celem dne i stenach jsou male tecky rovnomerne rozesete a bazen vypada, jako by byl postrikan hnedou barvou. Predem moc diky za radu

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.