Fotogalerie: Zvažujeme u našeho domu postavit terasu z betonové vymývané dlažby (jde o terasu "na zemi", ne o "střechu, po které se chodí"). Po celé jedné straně terasy stojí náš dům (úroveň terasy je pod vodorovnou hydroizolací domu), po dvou dalších stranách terasy je terén o cca. 30-80cm výše a jedna strana je metr nad terén - tam všude budou stát betonové opěrné zídky (viz schematický nákres). Zajímalo by mne, jakým způsobem byste řešili odvodnění terasy. Opěrné zdi kolem terasy a obvodová zeď domu totiž vlastně vytváří vanu. Celková plocha terasy cca. 40m2.
Dostal jsem dva návrhy:
1. Celou terasu zabetonovat (udělat "deku") s vyspádováním, položit hydroizolaci (sklobit třeba) a svést do kanálku, který napojím na kanalizaci. Na to dát písek a do toho uložit dlažbu (opět vyspádovanou).
2. Nic nebetonovat, ani neizolovat. Pouze navést a zhutnit kamenivo, pak dát vrstvu písku a do toho se spádem položit dlažbu, kterou svedu do kanálku a kanalizace.
Zahradní architekt radí dát jen do písku (stačí svedení vody stékající po dlažbě, průsak je zanedbatelný), stavební inženýr radí betonovat (průsak spárami dlažby je významný, případná izolace spár nebude mít dlouhou životnost při položení dlažby jen do písku,...).
Rozdíl v náročnosti provedení a ceně si asi každý představí... Navíc se v případě betonové deky bojím o její životnost (pokud praskne, jistě se přetrhne i hydroizolace a celý systém bude k ničemu).
Úplně náhodou jsem narazil na svůj příspěvek a vzhledem k tomu, že je celá akce hotova, nahrál jsem nějaké fotky z realizace.
Nakonec jsem vybral takovéto řešení: Výkop do hloubky 60-70 cm (nebylo moc třeba, díru jsem tam už měl), položení vyspádovaných dřenážních trubek obalených netkanou textilií, zasypání hrubým kamenivem, pak jemnějším. Na kameny jsem dal betonové dlaždice (nejsou na obrázcích) a na ty dlaždice položil terasu (položil trámy a na ně napříč našrouboval nerezovými vruty prkna).
Terasa je krásná a po celý rok je na ní moc hezky. Voda perfektně odtéká a všechno drží a je rovné i přesto, že některé zimy voda/led hodně pracovala. Jsem rád, že jsem se rozhodl pro tuto jednodušší variantu a nedělal betonovou desku.
Jako dřevo jsem zvolil materiál Massaranduba (exotické dřevo), které ale nakonec vyšlo levněji než profesionálně ošetřený smrk (koupený někde v obchodech typu Bauhaus, OBI apod.). Každý rok napustím olejem (akce na hodinku dvě) a po třech letech (a čtyřech zimách) vypadá úplně jako nová.
Nic nebetonovat,ani neizolovat - všechno časem praskne.A navíc je to nesmyslné řešení.Vám tam zásadně vadí prosakování vody z terasy ? Pokud ne je postup následující: l.Drenáž v podkladní vrstvě s vyústěním do kanalizace.(Pokud to půjde použijte soustavu drenážních trubek společně pro odvod vody za opěrnými stěnami). 2.U zadní opěrné stěny v nezámrzné hloubce položit vodorovnou kanalizační trubku průměr 125 mm s kolmým vyústěním o průměru 100 mm zhruba 2 m od zadních rohů terasy.Pokud to bude možné je dobré dodržet 80 cm. 3.Postupně zavážet,řádně hutnit,poslední vrstvy - hrubé kameni- vo a drcený kámen frakce 0 - 4 mm.Touto poslední vrstvou udělat spád od domu k zadní opěrné zdi max. 3 cm.( jestli jsem dobře měřil šířka terasy je cca 4,5 m a délka cca 9 m) Větší spád poznáte jen na plném hrnku kafé,jinak vliv na odvod dešťové vody to nebude mít. 4.U zadní opěrné zdi vybudovat betonové kanálky se spádem do svislého odpadního potrubí. Jsou k dostání ve stavebninách již hotové kanálky z plastbetonu a nerezovým krycím plechem. jsou krásné, ale poněkud dražší. Jsem zcela jist, že takto odvodněná terasa bude suchá dřív,než na ni dopadne déšť.Určitě nebudou problémy ani v zimě.Samo- zřejmě je nutné napadaný sníh pokud možno odstraňovat. Ať se Vám dílo daří!!!!!
pokud je Vas dotaz stale aktualni, doporucil bych system MEATEC (priklanejici se castecne k Vasi variante c. 2) - pouzivany presne pro pripad odvodneni teras, zelenych strech a pod.
rez terasou viz obrazek
V sortimentu nasi firmy je nekolik malo dni, zatim neni prezentovan ani na webu, proto me pokud mate zajem zkontaktujte na a ja rad blizsi info a materialy zaslu.
Boj s vodou nelze výhrát. Voda si cestu vždy najde. V betonu vždy vznikne trhlinka, ve spáře dlažby také. Mráz pak dílo zkázy dokoná. Osvědčená metoda byla, je a bude. Voda vždy přiteče a je důležité ji poskytnout takové podmínky, aby odtekla. Při odtoku by však neměla zamrzat. Takže drenáž a do nezamrzavé hloubky.
Znamená to tedy, že mám po celé ploše terasy natahat v hloubce cca. 80cm (od konečné výšky terasy) vyspádované drenážní trubky a ty svést např. do kanalizace? Ty trubky bude asi třeba zasypat kamenivem, že? Jak daleko od sebe doporučujete ty trubky dát (s jakým rozestupem)?
Z vlastní zkušenosti vím, že drenáž stačí uložit do hloubky cca 60cm. Navíc, drenáž bude zasypaná kamenivem, takže v případě "Ladovské zimy" bude dán vodě-ledu prostor k roztažení (mezi kameny). Rozteč drenáže? záleží na půdních podmínkách. Pokud jste v oblasti s nízkou hladinou spodních vod a půdní vrstvy dobře a rychle zasakují, tak drenáž ani být nemusí. Já mám na jílu pod garážovým vjezdem rozteč 80cm. U terasy bych dal 60cm + vyspádování hlíny k trubce.