regulace

Rubriky:

Reklama
JS Jaroslav Sedlář @jaroslav.sedlar před 15 roky07.10.2008 22:03:00
regulace

Zdravím. Mám dotaz ohledně regulace otopné soustavy. Jedná se o starší jednopatrový domek s různou tloušťkou stěn, kompletně vyměněná okna (za plastové). Kotel Protherm Tiger 24 KTZ, rozvod je proveden nyní nově v mědi, tvořilo se to za pochodu bez projektu (asi chyba). Radiátory zůstaly starší deskové, instalatér doporučil neměnit, prý jsou ještě v úplném pořádku. Celkem je na systém připojeno sedm radiátorů - tři jsou ovládány termoregulační hlavicí a podlahové topení v kuchyni (rozloha cca 16 m2 zalito anhydridem cca 7-8 cm). Podlahové topení je připojeno přímo na okruh a na vratce je osazeno regulační hlavicí oventrop. Používám vestavěnou ekvitermní regulaci s čidlem na severní straně domu. Nyní k problémům, které bych potřeboval vyřešit. Za prvé: v teplejším počasí (venkovní teplota 15C) je problém za celý den vůbec natopit podlahovku tak aby bylo znát že je teplá, radiátory bez problémů topí, teplota otopné vody byla kolem 41 C. Pomohlo až když jsem omylem vypnul kotel z elektriky a pak naskočilo hodinové vytápění na 80C. Za druhé: kotel velmi často spíná třeba jen na 8 - 15 - 20 vteřin, teplota otopné vody se za tu dobu zvedne na teplotu danou ekvitermní křivkou a po několika minutách se vše zopakuje čerpadlo je na nastavené na střední rychlost. Za třetí: je běžné aby se PT připojovalo přímo na rozvod otopné vody bez mísící armatury a na vratce byl osazen ventil s regulační hlavicí? Jsou nějaká všeobecná pravidla pro regulaci otopného systému, respektive jeho vyladění? Omezení průtoku radiátorem škrtícím šroubem na výtoku z radiátoru, rychlost oběhového čerpadla atd. Vystřídali se u nás tři firmy, jen ta poslední to dorazila do konce, ale tyhle dotazy jsem nestihl "vznést", protože jako všichni ostatní pospíchali.... Co se týče podlahovky, přikládám foto jak je to provedeno. Děkuji za odpovědi.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

48 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.