rosení oken (obrázky)

Autor: David - Pardubice
Datum: 23.11.2008 13:39

Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3
Přidám jen pár dalších obrázků k věčnému evergreenu - loni na podzim vyměněná plastová okna se nám začala pěkně rosit... Panelák je kompletně zateplený, venkovní noční teploty cca -1 až +5, v bytě trvale kolem 21°C a ráno potopa na všech oknech. Musím říc na rovinu, že zatím nebylo díky masivnímu zateplení a vnitřní teplotě potřeba zapínat topení (což je asi příčina), ale přece tu nebudeme mít jak v sauně. Pozná někdo, co je to za rámeček? A máme to zkusit reklamovat? (teď v listopadu se okna rosí každý den, fotky jsou z konce října, v noci bylo +4, přes den cca +10).
Dík.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
petr kocina04.02.2009 12:50
Janek Mladý04.02.2009 00:39
Janko B9lek04.02.2009 00:37
Ing.Vaculík Vladimír03.02.2009 16:13
Jiri holub03.02.2009 15:52
Ing.Vaculík Vladimír03.02.2009 15:47
Ing.Vaculík Vladimír03.02.2009 15:17
David - Pardubice03.02.2009 14:40
Jan Pikl03.02.2009 14:35
Kirinovič Martin03.02.2009 14:21
Jan Pikl03.02.2009 12:27
Ing.Vaculík Vladimír03.02.2009 12:08
Jiri holub03.02.2009 12:06
Kirinovič Martin03.02.2009 11:51
Jan Pikl03.02.2009 11:37
Kirinovič Martin03.02.2009 11:33
Vladimír Buk03.02.2009 11:16
Chalupný petr02.02.2009 23:52
petr kocina02.02.2009 23:46
hetzer hetzer02.02.2009 22:23
Ing.Vladimír Vaculík02.02.2009 19:44
Ing.Vladimír Vaculík02.02.2009 19:39
Chalupný petr02.02.2009 19:35
hetzer hetzer02.02.2009 19:27
Ing.Vladimír Vaculík02.02.2009 19:03
Ing.Vladimír Vaculík02.02.2009 18:50
hetzer hetzer02.02.2009 18:30
Kirinovič Martin02.02.2009 18:29
Jozef Homola02.02.2009 18:21
David - Pardubice02.02.2009 18:19
Ing.Vladimír Vaculík02.02.2009 17:03
Kirinovič Martin02.02.2009 12:47
Pavel Kříž01.12.2008 23:25
Vladimír Buk01.12.2008 22:27
Jan Koloděj24.11.2008 08:44
Pavel Kříž24.11.2008 08:31
David - Pardubice23.11.2008 20:00
Vladimír Buk23.11.2008 18:30
jiri holub23.11.2008 17:41
Franta Novák23.11.2008 16:02
Jozef homola23.11.2008 15:53
Jan Sup23.11.2008 15:04
Jan Sup23.11.2008 15:03
Franta Novák23.11.2008 14:59
Chalupný petr23.11.2008 14:44

Datum: 04.02.2009 00:39 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Objednal sem okna od firmy ALU.PLAST s.r.o. a musím říct, menší firma, ale o to víc to mají pod kontrolou. Jsem spokojen s okny, montáží a mám-li se vyjádřit k rosení, mám okna s Ug 1,0. nerezový rámeček a nemám nejmenší problém. Kontakt na ně na http://www.dvere-okna-plast.cz a informace mimojiné i o rosení skel na http://www.forum.dvere-okna-plast.cz/viewtopic.php?f=17&t=30

Autor: Janko B9lek
Datum: 04.02.2009 00:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Objednal sem okna od firmy ALU.PLAST s.r.o. a musím říct, menší firma, ale o to víc to mají pod kontrolou. Jsem spokojen s okny, montáží a mám-li se vyjádřit k rosení, mám okna s Ug 1,0. nerezový rámeček a nemám nejmenší problém. Kontakt na ně na http://www.dvere-okna-plast.cz a informace mimojiné i o rosení skel na http://www.forum.dvere-okna-plast.cz/viewtopic.php?f=17&t=30

Autor: Ing.Vladimír Vaculík
Datum: 02.02.2009 17:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Uvedeným problémem se zabývám a další kritickou oblastí pro vlhnutí je přechod vnitřního parapetu a okenního rámu. Vnitřní parapet je doražen pod rámem k podkladnímu profilu a k tomu je z venkovní strany přiražen venovní parapetní plech. Dalším kritickým místem oken se tak stává roh mezi vnitřním parapetem a rámem okna vedle v této diskuzi probíraného rosení vlivem distančních ráměčků. V odpovědích bylo uvedeno několik příčin. Obecně lze také konstatovat, že výplň otvoru, tedy okno, je příliš zapuštěno do obvodového pláště a je u okna omezeno ohřívání teplým proudícím vzduchem od topných těles. V diskuzi se nikdo nezabýval velikostí otopných těles pod okny, a zda je umožněno proudění teplého vzduchu od radiátoru na povrch okna,snad jen zmínka o zpuštěných žaluziích, aby jej ohřál a odpařil vysráženou vlhkost. Po zateplení uživatelé bytů pouští radiátory pouze v jedné místnosti a vytápění bytu zajišťují otevřenými dveřmi mezi místnostmi. Pokud by se využívala termoregulace a nedocházelo k přerušování dodávek tepla v noci (přežitek z doby, kdy se termoregulace nepoužívala), kdy venkovní teploty klesají k extrémům, zajistily by termoregulační ventily ohřátí topných těles a proudění vzduchu kolem promrzajících oken a parapetů, čímž by se zvýšila jejich povrchová teplota a omezila by se kondenzace. Protože jsem se účastnil revitalizací již většího počtu bytových domů (proinvestováno bylo již více jak 250 mil.Kč), z vad se kterými se setkám mi vyplývá, že revitalizace domů bude pokračovat ve výměně otopných těles v bytech tak, že se jejich výkon bude muset změnšit a jejich plocha roztáhnout pod celé výplně otvorů. Tzn. např.krátký článkový litinový radiátor z doby, kdy dům nebyl zateplen a okna byla klasická zdvojená, nahradit deskovými radiátory např. s jednou deskou, ale s rozměrem vykrývající celou délku pod oknem. Je třena docílit proudění teplého vzduchu pod celým oknem a je třeba docílit ohřátí, tedy zvýšení povrchové teploty vnitřního parapetu na styku s okenním rámem a teplotu povrchu rámů a křídla.
Další věcí, kterou jsem v této diskuzi hledal, jsou skušenosti s tepelněizolačními venkovními parapety, protože tepelná izolace pod venkovním parapetem neřeší nedostatečnou izolaci podkladních profilů, ke kterým se přiráží i vnitřní parapety. Použjí-li se vnitřní dřevěnné parapety, obyčejně se vlivem vysrážené vlhkosti rozlepí a rozpadnou, použijí-li se plastové komůrkové parapety, ty se nerozpadnou, ale zdeformují se.
Ptám se zda má někdo zkušenosti s tepelněizolačními venkonvními parapety a s jejich připojením k plastovým oknům.
Děkuji

Autor: Jozef Homola
Datum: 02.02.2009 18:21 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
U mne se venkovní plech nedotýká podkladního profilu ale je tam vzduchová mezera. Zapadá do takové předsunuté drážky. Ostatně mohu posloužit obrázkem jak jsem ostění právě s podezřením na promrzání řešil. Je potřeba vzít v úvahu, že řešení je poplatné zkušenostem nebo možnostem v roce 1998. Jsem spokojen.

Datum: 02.02.2009 18:50 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dle technologických doporučení různých výrobců oken se parapatní plech kotví právě k podkladnímu profilu šroubkem a venkovní hrana oplechování se zachytává na pomocnou plechovou sponu, která se kotví do ostění pod zateplení. Má to umožnit délkovou roztažnost plechu, protože přilepení plechu PUR pěnou, nebo tekutými hřebíky na podkladní XPS brání teplotní roztažnosti a může dojít k odtržení od podkladu. Někteří výrobci odtokový otvor umísťují tak, že voda z rámu vytéká na povrch rámu. Otvor je kryt výtokovou krytkou. Pak je možné parapetní plech osadit do první drážky na rámu. Pokud jsou však odtokové otvory ve spodní části rámu, musí být parapetní plech zachycen až v té další drážce a tím se přitiskne k podkladnímu profilu. Problémem podstříknutí parapetního plechu pěnou PUR je její nabývání, které může způsobit deformaci plechu, pokud není z dostatečně silného plechu.
Z celé problematiky mi vyplývá, že je vhodnější používat okenní rámy o velké stavební hloubce, např. Finstral o stavební hloubce 130 mm, kde je možné umístit dva podkladní profily s tím, že mezi nimi vzniká ještě prostor pro vstříknutí PUR pěny. Na venkovní profil uchytit parapet venkovní a na vnitřní podkladní profil vnitřní dorazit vnitřní parapet. Zlaté kastlové rámy

Autor: hetzer hetzer
Datum: 02.02.2009 19:27 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
ano montaznici mi parapety prisroubovali k podkladnimu profilu. ani za mak ale neverim izolacnim schopnostem podkladniho profilu. mam parapety hlinikove tak jsem na tepelnou roztaznost zvedav uvidim v lete, kdyz tak to prilepim necim pruznym. vsechny ramy ktere jsem videl a vybiral z nich mely vytokovy otvor vepredu ( popravde mi z zadneho zatim nevytekla ani kapka )

Datum: 02.02.2009 19:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dle obrázku, byť je tam vzduchová mezera, která má tepelněizolační vlastnosti, v kombinaci s tepelně vodivým plechem na povrchu se vlastnosti mezery degradují. I na obrázku je videt poměrně malá vzdálenost vnitřního parapetu od venkovního prostředí.
Úprava předsazení venkovního parapetu předsazením před rám je zajímavou úpravou. Co ale udělá kombinace různých teplených roztažností na způsobu vytěsnění styku. Silikony mají trvanlivost do pěti let.
Na zamyšlenou by byla technologie obrácené střechy, tj. tepelně izolovat hydroizolační materiál. Tj. na plech položit ještě další vodě a UV záření a dalším bakeriální vlivům odolnou tepelnou izolaci. Tedy např. PUR desky nebo XPS s UV ochranou. Jsou i výrobci, kteří nabízejí plastové venkovní parapety, které by měly být na tom o něco lépe s tepelnou izolací, ale nemám s jejich užíváním zkušenosti.

Datum: 02.02.2009 18:30 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
pod venkovni parapety se dava EPS.
na podzim jsem u jednoho okna zkusil hlinikovy parapet podstriknout PU penou v cele vysce podkladniho profilu a parapet jsem prirazil tesne pod krytky vytokovych otvoru ramu.

Autor: Chalupný petr
Datum: 02.02.2009 19:35 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
U parapetů na jih bych pod parapetní plech volil vatu. Z důvodu tepelného namáhání a lepší odolnosti proti teplotám.

Datum: 02.02.2009 19:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Varianta s PUR pěnou nebo XPS deskami je variantou, kdy tepelná izolace je vystavena klimatickému působení. Vata by byla deštěm vždy promáčena a navíc by se třepila a uvolňovaly by se z ní částice.

Datum: 02.02.2009 23:52 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
co by tam mela delat voda. tomu snad musi byt zamezeno.

Autor: Jiri holub
Datum: 03.02.2009 12:06 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
spíš než deštěm by se nacucla normální mollierovou vlhkostí-viz teorie dýchání, je fakt v létě by jste na parapetu mohl dělat vaječinu.

Autor: Ing.Vaculík Vladimír
Datum: 03.02.2009 15:47 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Uvedl jsem systém obrácené střechy, tj., že hydroizolace je položena dřívě, než teplená izolace a teplená izolace musí umět odolat klimatikcým vlivům. Byla doba, kdy se takto dělaly střechy s nástřikem PUR pěny, které byly proti UV záření ochráněny nátěrem. Takže to byla podobná myšlenka, na plechový parapet udělat nástřik z PUR pěny. Toto by měly řešit již systémové parapety z tvrzené PUR pěny. Akorát jsem se s nimi fyzicky ještě nesetkal a proto bych rád, kdyby mě někdo nasměroval kde záskat více informací a montážních detailů.

Autor: Jiri holub
Datum: 03.02.2009 15:52 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
pokud se nepletu tak píše o nich myslím pan kocina níže, možná jsou na některých fotkách viz diskuze, pasivní dům.

Datum: 03.02.2009 16:13 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ano, jenže k nim nic víc neuvedl, jen že je má a je s nimi spokojený. Kdysi dávno jsem je na webech hledal, ale většinou se všichni zaměřovali na parapety vnitřní a k těm venkovním toho moc napsáno nebylo, natož tak např. nějaký montážní detail, nebo alespoň nakreslený řez.

Autor: petr kocina
Datum: 04.02.2009 12:50 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
mohu uvect jen to,ze odmrazeny byly cca 10cm od okna pri nejvetsich mrazech.jak je to s AL parapety a jejich roztaznosti nemohu slouzit.
zatim jsem s parapety maximalne spokojen.AL parapetry jsem nechtel z duvodu TM spodni hrany oken.nejslabsi clanek u kazdeho domu.

Autor: petr kocina
Datum: 02.02.2009 23:46 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Použjí-li se vnitřní dřevěnné parapety, obyčejně se vlivem vysrážené vlhkosti rozlepí a rozpadnou, použijí-li se plastové komůrkové parapety, ty se nerozpadnou, ale zdeformují se. - tohle by me zajimalo.muzete to rozvinout?

co se tyce venkovnich parapetu.nechtel jsem pouzit Al jak se bezne pouziva (TM jak prase).proto jsem zvolil parapety z PUR peny s tvrzenym povrchem.jsem s nimi maximalne spokojen.
nemam plastovy okna mam EURA.cekaji me jeste vnitrni parapety a tato problematika me zajima.neslabsim clankem meho domu jsou prave ty parapety :-(

Autor: Jan Koloděj
Datum: 24.11.2008 08:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
mrkněte se na diskuzi http://forum.tzb-info.cz/107963-plastova-okna-roseni zde jsme řešili obdobný problém. O víkendu jsem se byl podívat na místě, okna jsou opravdu špatná a budeme podnikat další kroky. Váš rámeček je nerezový, který má lepší vlastnosti než Al. Požadujte po výrobci posouzení nejnižší vnitřní povrchové teploty konstrukce. Neposkytne - li protokol, lze povrchové teploty vypočítat, resp. zjistit na základě měření vlhkosti a teploty v interiéru, exteriéru a na povrchu oken.

Datum: 02.02.2009 19:39 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Koloději,
díval jsem se na ty fotografie a domnívám se, že selhalo to základní zadání zakázky. Paneláky, které se revitalizují, tj. vyměňují se jim okna a provádí se venkovní zateplení domu, se řeší tak, že se věnkovní ostění oken zatepluje. Musíme si uvědomit, že okno má stavební hloubku cca 70 až 80 mm (pokud nejde o zvětšenou stavební hloubku rámu tj. 105 m Rehau, Kömmerling, 130 mm Finstral). Stěna má tloušťku více jak 400mm. Kolem rámu okna tak nastávají plochy, které jsou vystaveny vynkovnímu prostředí, tedy jde o ostění. Venkovní ostění má na rozdíl od běžné tloušťky stěny mnohem kratší vzdálenost od vnitřního povrchu jak vnitřního ostění, tak i vnitřní části stěny. Pokud okno osadíme blíže vnitřnímu povrchu, zabrání srážení povrchové vlhkosti na jeho povrchu, ale bez masivního zateplení venkovního ostění se vnitřní okolí okna vystavuje srážení vlhkosti a tvorbě plísně. Umístníme-li okno blíže k venkonímu povrchu, zpravidla jej odsoudíme k orosování a tvorbě plísní na vnitřní straně ostění. Protože je blízko tomu venkovnímu a špatně do vnitřního otvoru okna proudí teplý vzduch z místnosti.
Takže při zadávání oken bych si měl především uvědomit, zda budu dům někdy zateplovat, či nikoliv. A od odpovědi na tuto otázku se odvíjí to další.
Já ve své diskuzi řeším problém dolního okraje okna, protože s ostěním a nadpražím již problém nemám. Je utěsněno páskami z vnitřní strany a z venkovní strany je styk zateplovacího polystyrenu a rámu vyplněn komprimační páskou,která nepropouští venkovní vodu, ale je schopna kondenzát páry odvětrat. Problém mám pouze se stykem vnitřního parapetu a rámu okna.
Na vašich obrázcích jsou však problematické i rohy, z čehož vyplývá, že nebylo provedeno ani utěsnění ostění před prosakováním atmosferické vlhkosti a ochráněno před srážením páry z vnitřního prostředí. Dále dle obrázku bych si dovolil upozornit na to, že se mi vnitřní parapet jeví poměrně hluboký, která vysazuje okna hodně do vnějšího prostředí. Problém je pak s velkou plochou studeného vnitřního povrchu nad parapetem, kde se nedostává cirkulující vnitřní telý vzduch. K obrázku na venkovní parapet. Je lze doufakt, že dojde k dodatečnému zateplení, nebo alespoň překrytí venkovního ostění, aby voda tekoucí po vnějším ostění odkapávala na parapet a nikoliv do prostoru mezi ostěním a parapetem.
Co Vám doporučit. Pokud nebudete zateplovat dům, tak stávající okna s tenkým rámem (70-80 mm), nahradit rámem s velkou stavební hloubkou. Tím rám zůstane ve venkovním prostředí a bude krýt nezateplené venkovní ostění a současně vnitřní plocha skel a rámů a křídel se přiblíží vnitřnímu teplejšímu prostředí. Vnitřní parapet nebude tak dlouhý a teplý vzduch od radiátorů bude mít k povrchům oken blíže.

Datum: 02.02.2009 22:23 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
mam okna s vnitrnim parapetem sirokym 45cm. roseni na spodni hrane skla se objevilo pouze v male mire v nejvetsich mrazech pouze v loznici.

Autor: Vladimír Buk
Datum: 03.02.2009 11:16 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jen několik poznámek k příspěvku pana Vaculíka. Venkovní stěnu panelového domu o tl. 400 mm bez zateplení jsem nezaznamena1. Masivní zateplení venkovního ostění je hezká myšlenka,ale realizačně ji lze řešit: větší šířkou spáry /nedoporučuji/ nebo téměř úplným zakrytím rámu. V praxi se doporučuje max. tlouštka izolace na venk. ostění do 45 mm.
Spodní strana okna- problémových míst jak uvádíte je několik. Já mám nejhorší poznatek ze spojení podkladní lišty s rámem okna, kde lišta je běžně zaklapnuta do rámu, bez jakékoliv tepelně-izolační výplně-pouze silikon z vnější strany podkl. lišty. Zaznamenal jsem dokonce průvan od tohoto detailu. Osvědčilo se mezeru mezi rámen okna a podkl.profilem lehce vypěnit před zaklapnutím rámu a případně i nalepením EPS tl.1-2cm na podklad. lištu ze strany obou parapetů. Podkl. lišta je pouze 1komorový prvek a ten má svůj negat. vliv. Navrhovaná desková tělesa pod celý profil okna je vize pro další generaci. Rosení dobrých oken-při normálních podmínkách bydlení- lze eliminovat dokonalým rámečkem na bázi pěnových materiálů /bez kovového obalu rámečku, který mají téměř všechny dosavadní/ a tím je nový rámeček SUPER SPACER. Je jen škoda, že se dosud jen velmi málo používá.

Autor: Kirinovič Martin
Datum: 03.02.2009 11:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vize moc pěkné, ale 99procent zákazníků se prvně dívá na cenu, nebo ještě hůře na slevu, kteru mu výrobce, nebo překupník nabídne. Pak se nestačí divit.
Firmy to samozdřejmě většinou nemají problém vyrobit s nejleších technologií, nebo materiálů, ale zákazníci to nejsou ochotni zaplatit. Toť příčina drtivé většiny problémů. Jistě, montáží se daji ´zabít´ sebelepší výrobky.

Autor: Jan Pikl
Datum: 03.02.2009 11:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
dobrý den,

dneska se již "jednokomorové" podkladní profily nepoužívají. Používají se opravdu běžně 3-5 komorové podkladní profily s těsněním - jen upřesňuji, nikoliv opravuji .o) viz.

http://www.argona.cz/s/cs/467/podkladove-profily.aspx?page=1

kde to kupuje od podobných firem polovina národa

snažil jsem se domu osadit okna snad valné kvality - 3-skla se swisspacerem. Oproti "klasickému" ditermu co mám v garáži je to neporovatelné, i oproti fuj - střešním oknům. Musela by ale nastat ideální situace všeho, aby se i trojsklo, neorosilo by´t třeba proužek 2 mm u těsnění. Chtě, nechtě je to pořád nejslabší článek na srážení vlhkosti.

jinak samože detail napojení podkladního profilu u okna - je problém a nejslabší článek

Datum: 03.02.2009 11:51 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Když jste zvolil trojsklo, předpokládám, že i profil okna má vlastnosti, které tuto volbu nedegradují a připojovací spára není jen tubo/pěna/zedník.

Datum: 03.02.2009 12:27 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
nestavím žádný NED, bohužel jsem pásky nepoužil - chyba, nějak jsem to v té době neřešil .o( toho asi u oken lituju jediného, osazoval jsem ještě zvenku rolety na rámy - neskloubil jsem spáru dobře .o(

Datum: 03.02.2009 14:21 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
nejde o to jestli stavite NED, ale že investice do trojskel, je ve většině případů zbytečná, pokud nemá podobnou tep. prostupnost i zbytek. Nejvíce se mi líbí reklamy firem na U=0,7, ale už nedodají, že je to jen sklo a celé okno může mít buhví kolik. Dát tam dražší sklo výrobce nic nestojí a zákazník jen zbytečně přeplatí, je třeba okno vyrobit vyváženě jako celek. Navíc zkoušky mají výrobci jen na nějaké vzorové okno 1x1m kdy odpovídá doloženému U, nicméně v praxi jsem moc oken 1x1m neviděl, takové panelákové výlohy jsou na tom uplně jinak, navíc ikdyž se to nezdá, tak sklo z celého okna tvoří někdy i méně, než 50procent plochy.
Stejně tak je nesmysl připlácet za nějaké speciální plyny ve skle, rozdíl 0,1-0,3U nikdo nepozná, za 2 roky stejně ten plyn už uvnitř není a jste zase někde na 1,1 ale zaplatili jste zbytečně peníze navíc.

Datum: 03.02.2009 14:35 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
měl jsem trojskla za "hubičku", vůbec okna celkově. Spíš jsem se snažil při použití trojskel dimenzovat okna konstrukčně a členěním, aby těch 30 kg/m2 nebyl nikde znát. Profily jsou "obyč" 6ti komor gealan S8000. Mám od výrobce profilů programy na výpočet prostupu - kde se zohledňuje profily, sklo, meziskelky / taky obstojná vražda - je-li to pravda/ apod.

DO zkušebny se zpravidla dělají 1kř okno 1x1,5 m, dvoukřídlo štulpové a balkonové dveře. Mám vice prosklená okna. U okna 1x1 metr je Učko když to vážeme na trojsklo hůře, než okno 1,5 x 1,5 m, kde je mnohem větší plocha skla. Zabýháme tady ale do detailů, kde pak když někdo ty okna zmrská, tak uteče balkonovkama, nebo dveřma .o)

tabulky s výpočetem pro domek mám spíš ze zájmu, zcela ty desetinky nehonim,

jak dlouho vydrží plyn ze sklárny bez zkušebny nikdo nikdy nezjistí, což je drahý špás. Dnes se plní plynem né foukáním, ale v komorách, kde se dosahuje kolem 98%, dříve to bylo podstatně méně.

- každopádně pásky jsem osadit mohl a měl .o(

Datum: 03.02.2009 14:40 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak se vracím po nějaké době jako autor původního příspěvku... Okna nás už snad dlouho trápit nebudou, když to dobře půjde, budeme se koncem jara stěhovat... Shodou okolností jsme si do nového domu objednali trojskla a zateplení grafitovým EPS, celý tenhle nadstandard (na relativně velký dům, hodně EPS i hodně skla) vyšel na nějakých 33.000 Kč, to je méně jak 1% z celkové ceny, snad se to vrátí. Jinak doufám, že díky tomu, že budou/jsou trojslka a 6-komorový profil (taky Gaelan 8000) se nám nic srážet nebude. Okna jsou osazena/zarovnána na vnější stranu 30cm porothermu, vnitřní patapet tak potom bude minimálně 25 cm - doufám, že to nepřinese nějaké problémy. Akorát mi teď došlo, že nepoužili parotěsnou butylenovou pásku, doufám, že to tím není úplně zabité...

Datum: 03.02.2009 15:17 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Zateplení EPS s grafitem, což je výrobek firmy BASF, by měl mít cca o 20% menší prostupnost tepla, tedy tam, kde by se dal EPS tl. 100 mm, stačí 80mm. Opticky není dům tak zabalený.
U těch oken z profilu Gealan IQ 8000 6 kom. bych však příliš nejásal. V dnešní době, kdy se zateplují stěny, bych si již okna s rámy o menší stavební hloubce než je 80 mm nenamontoval. Nejlépe je si vybrat již stavební hloubku více jak 100 mm. Odpadají problémy např. s promrzajícím podkladním profilem. Ještě bych uvedl, že Gealan IQ 8000 považuji za zastaralou koncepci rámů. Vemte si řez rámem okna a počítejte komory v řezu křídla, v řezu rámu a rovině styku křídla a rámů. Kde máte těch 6 komor? V rovině styku křídla a rámů jste na velmi malých komorách a jedné velké. Ono je k těm komorám třeba uvesét ještě něco. Proč má nejčastější kombinace dvojska 4-16-4 vzduchovou mezeru 16 mm? Protože toto je nejoptimálnější velikost vzduchové mezery, kde ještě nedochází k cirkulaci vzduchu. Překročíte-li tuto velikost, dochází k cirkulaci vzduchu a tím přenosu tepla a tepelněizolační vlastnosti mezery klesají. Takže pokud máte stavební hloubku rámu 74 mm, jako má Gealan IQ 8000, a vytoří se v této malé stavební hloubce 6 komor, tak velikosti komor jsou tak malé, že význam vzduchovové izolace je nepatrný. Proto také není velký rozdíl mezi 5 a 6 komorovými profily při stejné stavební hloubce z hkediska prostupu tepla. Proto se řešila otázka spáry ve styku mezi křídlem a rámem a další vývojový trend přinesl tzv. středová těsnění. V případě Gealanu jde o IQ 7000. Proto se dnes plastová okna dělí na okna s dorazovým těsněním (AD) a středovým těsněním např. u Trocal Innova jde o označení M.
Má osobní volba by byla okna se stavební hloubkou rámů 130 mm od firmy Finstral. Okna již mají středová těsnění a do křídel je možné provést zasklení jak dvojskly, tak i trojskly až do stavební hloubky 40 mm. Dokonce k rámům dodávají i systémové tepelně izolační venkovní parapety. Otázka utěsnění ostění páskami je již věcí montážní firmy. Budu-li si stavět své vlastní bydlení a přikročím-li k výměně oken, tak jdu do hlubokých rámů. Vždyť nejde o nic jiného než o historické kastle, které pak byly nahrazovány v případě zdvojených křídel tzv. osazovacímy rámy. Toto se běžně dělo ve výstavbě v 50.-60.tých letech. A pak přišel nějaký osel a začal nahrazovat osazovací rámy tzv. euro okny o stavební hloubce 58 mm, dnes je jasné, že je to málo a i Euro okna jsou ve stavební hloubce 80 mm. Takže plastová okna by neměla mít menší stavební hloubku.
Jo a ještě ty rámy dávají výhodu, že do nich lze implementovat síťku proti hmyzu a vodící drážky pro rolety. Ještě jsem objevil dvě zajímavosti u těchto oken, která mě zcela unesla. První zajímavostí je varianta okenního křídla, které nemá z venkovní strany rám křídla, ale sklo přímo přez těsnění doléhá do okenního rámu. Je to výborné řešení pro malá okna, kde robustnost rámů a křídel zcela zlikvidují prosklenou plochu. Tady zůstává prosklená plocha větší jak v případě euro oken. A co mě úplně dostalo je varinata okenních křídel, kdy k nosnému křídlu osazenému dvojsklem je z venkovní strany připevněno další otevíravé křídlo s jednoduchým zasklením, obdoba našich zdvojených křídel u dřevěnných oken, které umožňuje do meziprostoru osadit klasicnou žaluzii. V čem tkví výhoda. Akustická - zvuk prostupuje přes tři tabule skla, optimální, aby jejich tloušťka se lišina kvůli rezonanci, další význam je tepelně technický nejen z hlediska tří tabulí skla, ale i proti nadměrnému oslunění. Stínící žaluzie je umístěna z venkovní strany, tzn., že dokáže zastínit nejen viditelné záření, ale tím, že je před izolačním dvojskem, zabrání se rozšíření tepla do místnosti. Takže v letním období jsme schopni ochránit místnost před přehříváním. Klasické vnitřní stínící žaluzije osazené z vnitřní strany a to jak v případě dvojskel, tak trojskel, již neřeší problém zabránění proniku nechtěného tepla do místnosti. Naopak vytažením žaluzie se její funkce ruší a teplo a světlo může klidně prostupovat do místnosti. Toto je výhoda proti trojsklům, které mají za úkol v kombinaci skel docílit maximální světelné propustnosti, ale zabránit pronikání tepla. A zabraňují oběma směry, tedy jak teplu ven, tak teplu dovnitř. Poslední výhoda v umístění žaluzie do zdvojeného rámu křídla je její ochrana před prášením, není nutné ji neustále čistit od prachu, jak to musíme dělat u běžně umístěných vnitřních žalizií. Takže toto, co jsem popsal by byla moje volba.

Datum: 03.02.2009 12:08 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pokud se týká tloušťky stěny, měl jsem na mysli celou tloušťku stěny, nikoliv hloubku vnějšího ostění. Zateplení do 45 mm tohoto ostění je skutečně na hraně překrytí rámu a osazení nějakých protihmyzových mřížek nepřichází v úvahu.
Swisspacerem jsou tzv. teplé meziskelní distanční rámečky. Jsou již i ve druhé generaci. Jde o materiál ze kterého se vyrábí nárazníky aut. Problém s prodyšností plastů řeší kovová fólie. Dokonce se rámečky vyrábějí v barvě rámů oken, takže opticky je to velmi pěkné, když např. hnědá okna mají i hnědý distanční rámeček a pokud jsou ještě těsnění v barvě rámů, pak již jen podle rohového sváru zjistíte, že jde o plastová okna.
Podkladní profil u oknen, kde problém řeším je ze dřeva. Bylo to vývojové opatření výrobce oken, který zjistil, že plastové podkladní profily mají problémy.

Datum: 23.11.2008 18:30 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Hodně psaní, 3 obrázky a celkem málo informací o vašem problému. Většinou pánové hodnotí vysokou vlhkost v místnosti-to je pouze jedna pravda a co ty další ?
Pro komplexnější posouzení chybí vaše odpověď na tyto otázky :
- Kde jsou ta orosená okna umístěna :kuchyně, ložnice ...
- pokud jsou orosená okna v ložnici / kolik osob tam spí
- jaký je profil oken
- počet komor /rámu a křídla okna/
- jaká jsou skla v oknech
- jaká byla technogie montáže: zda podle ČSN 73 0540, nebo
typicky česká /kotva, pěna, zedník/
- firma, která okna dodávala a montovala, předložila nějaké
reference o svých dodávkách
- podle foto jde o dosti jednoduchá okna, soudím podle tvaru
zasklívací lišty, rovněž vodící prvek žaluzií a jeho upevnění
v křídle okna rámu je v havarijním stavu
- podle pohledu na 3 foto se jeví umístění rámečku málo
zapuštěné do okenního křídla
- také neuvádíte, zda se u Vás větrá a jak často
To jsou asi základní otázky a odpovědi na ně, případně doplněné o další dle vašich odpovědí, mohou dát komplexnější pohled na váš problém a z něho pak odvozovat možná řešení.

Datum: 23.11.2008 20:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, díky za reakci, pokusím se odpovedět

Q: Kde jsou ta orosená okna umístěna :kuchyně, ložnice ...
A: bohužel se rosí okna v celém bytě, i v místnostech kde se nespí

Q: pokud jsou orosená okna v ložnici / kolik osob tam spí
A: v ložnici 2 dospělí, v pokojíčku jedno dítě

Q: jaký je profil oken, počet komor /rámu a křídla okna/
A: pětikomorová Roplasto, 72mm
http://www.karde.cz/produkty-a-sluzby/5-komorova-plastova-okna/

Q: jaká jsou skla v oknech
A: 4-16-4 planibel top N+, argon, planibel top N+

Q: jaká byla technogie montáže: zda podle ČSN 73 0540, nebo
typicky česká /kotva, pěna, zedník/
A: protože autorský a stvební dozor se doslova předháněli, kdo ho má většího, tak donutili firmu použít kompletní řadu Illbruck, včetně značkové montážní pěny a tmelů a parotěsné butylenové (nebo jak se to jmenuje) pásky,

Q: firma, která okna dodávala a montovala, předložila nějaké
reference o svých dodávkách
A: ano, montovala firma, která montuje při regeneracích v celé ČR

Q: podle foto jde o dosti jednoduchá okna, soudím podle tvaru zasklívací lišty, rovněž vodící prvek žaluzií a jeho upevnění
v křídle okna rámu je v havarijním stavu
A: obávám se, že máte pravdu, i nám profil přijde takový spíš někam do provozu nebo do fabriky

Q: podle pohledu na 3 foto se jeví umístění rámečku málo
zapuštěné do okenního křídla
A: souhlas, ovšem dozor byl spokojený :-(

Q: také neuvádíte, zda se u Vás větrá a jak často
A: řekl bych že větráme poctivě, zatím žádné problémy s plísní, kondenzace je na oknech vždy ráno

Jinak, co se týče skeptiků, kteři by chtěli bydlet v paneláku, kde se nemusí topit: byt je malý, pokoje mají 12+12+15 m2, kuchyň s bídou 8 m2, obývák i ložnice obráceny přesně na jih, kuchyň a druhý pokoj na sever. Zateplení je 10 cm, mezi okny dokonce 20 cm (aby se srovnala fasáda). Z mého pohledy se byt zatím bohatě vytopí tepelnými ztrátami spotřebičů (lednice, každý den myčka, o víkendu trouba, celý večer televize, celé odpoledne počítač, stoupačky). Teď aktuálně je venku -1°C a tady v pokoji 21,5°C, vlhkost 53%

Datum: 02.02.2009 12:47 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, okna máte od společnosti na jejíž web vede uvedený odkaz ve vašem přízpěvku u dotazu na profil a počet komor?
Děkuji

Datum: 02.02.2009 18:19 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, ano jsou to přesně ta okna z odkazu. Máte ta samá se stejným problémem? Dík.

Datum: 02.02.2009 18:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den, ještě jednou se zeptám, okna Vám dodávala a montovala společnost Karde s.r.o., nebo jste odkaz uvedl jen na typ profilu, tedy Roplasto 7001 ? Děkuji

Autor: Pavel Kříž
Datum: 24.11.2008 08:31 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mohu se zeptat jak je popsána technologie montáže oken v ČSN 73 0540?

Datum: 01.12.2008 22:27 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Kříž, norma ČSN 730540 je normou požadavkovou a proto žádné technologické postupy neuvádí, stanovuje pouze požadavky. Technologický postup by si měl vytvořit každý stavební dodavatel tak, aby splnil požadavky z této normy kladené na otvorové výplně vč. připojovací spáry. Protože jde o normu požadavkovou, která nespecifikuje vhodné provedení /materiály a postupy/ splňující dané požadavky, dochází k tomu, že většina montážních firem si vytváří vlastní výklad základních požadavků a to je velké neštěstí pro konečný výsledek díla /nákladné okno a špatná montážní technologie/.

Autor: Pavel Kříž
Datum: 01.12.2008 23:25 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý večer, normu ČSN 73 05 40 znám docela dobře. Ptoto se divím, že se ptáte, zda byla technologie podle této normy. Také vím, že většina oken je zamontována špatně. Ovšem nevím jestli lze tvrdit, že způsob montáže odporuje této normě.

Autor: jiri holub
Datum: 23.11.2008 17:41 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
možná se v budoucnu objeví zasklívací lišty, případně se začnou dělat 3 a vícekomorové zasklívací lišty uvidíme, každopádně je to problém obzvláště u paneláků, kde se topí jen stoupačkami.

Autor: Jan Sup
Datum: 23.11.2008 15:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nárazově pořád větrat musí být pěkná otrava... Spíš bych to řešil vzduchotechnikou, i přesto, že je to velký zásah do bytu. Časem se vám tam možná někde objeví plísně (pokud nebudete poctivě větrat) a neštěstí je hotové.

Autor: Franta Novák
Datum: 23.11.2008 14:59 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Takže tam máte nerozové rámečky,hliník to není, je to patrné z 3 fotografie.Jinak nerez,hliník,plast,SWS,TGI,superspacer - výsledek je stejný.Tepelný odpor rámečku je prakticky zanedbatelný,hlavně v naší republice nezměřitelný,jelikož se jedná o velmi malé hodnoty.Je to pouze a jenom reklamní tah,nic víc.Reklamovat to samozřejmě zkuste,ale neuspějete,jelikož příčina je vysoká vzdušná vlhkost,malá mikroklima.
P.S. : Píšete,že v noci je venkovní teplota -1 až 5 stupnů, topení není zapnuto a v místnosti máte trvale 21 stupňů.Takovoý panelák , který nevyžaduje topení, bych cgtěl taky!Pokud chcete radu,nesmíte v otázce lhát.

Autor: Jan Sup
Datum: 23.11.2008 15:04 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Třeba hodně vařej a pečou... :)

Autor: Jozef homola
Datum: 23.11.2008 15:53 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nejenom vaří a pečou ale možná mají mnoho květin a nějaké to akvárium a sem tam něco usuší v koupelně a pod. To co nadýchají to záleží na počtu osob. Jednoznačně plyne, že nové technologie v zateplování a při výměně oken za těsná vedou ke hromadění vlhkosti v bytě. Jednoduchá pomoc je v systému větrání ale i v chování obyvatel. Otázkou je pouze nakolik zmíněné tepelné úpravy se promítly do nějakého centrálního větracího systému. Chybí nějaká osvětová kampaň pro běžného člověka co to je vlhký vzduch, relativní vlhkost případně absolutní vlhkost a jak se měří. Zkrátka znát tzv. i-d nebo i-x diagram. Možná že by se to mělo učit na základní škole. Bylo by to užitečné pro život.

Autor: Franta Novák
Datum: 23.11.2008 16:02 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jenom jestli by nebylo lepší,aby na základní škole učili NELHAT!!!To by bylo asi lepší.Jinak tady jsou základy fyziky,které jsou všem jasné.

Datum: 23.11.2008 14:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
přičíny jsou dvě. Pvní vznila následně po výměmě oken. Nová okna zapříčinila minimální výměnu vzduchu, což má za následek výšší vlhkost v bytě. třeba i 70%. a při teplotě 21°C a vlhkosti 70% je rosný bod už při teplotě 15,5°C. A tato teplota na oknech určitě bude. Druhá příčina jsou vnitřní žaluzie. ty brání proudění vzduchu kolem oken. konkrétně kolem skel.
řešení je nározové větrání a snížení vlhkosti v domě.
PCH

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.