jak vytopit RD |
Autor: Julius Marek Datum: 24.02.2009 09:20 | Dobrý den, máme RD z 60.let určený k rekonstrukci. tepelná ztráta 13 kW, v obci není plyn, dům je řadový, původní vytápění obstarávaly Petry. Je vhodné použít k vytápění elektrokotel? P.S. peníze vzaly za své při koupi domu :) Děkuji za připomínky
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: RENATA ŠEVČÍKOVÁ Datum: 12.05.2009 15:32 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | byli jsme nedávno v podobné situaci - domek ze 60-tých let, a my bez peněz. V obci není plyn. Začali jsme zateplenním - rok 2OOO (10cm polystyrenu + výměna oken+5cm polystyrenu do podlahy) to se odrazilo na spotřebě elektrokotle jen málo - protože jsou zimy rozdílné odhaduju tak asi 5-10%, ale penízky došly, tak jsme (požárníci by mě rozcupovali) strop zateplili prozatimně 5xfúrou slámy na půdu - a to bylo poznat dalších 5-10%,možná i víc. stejně se ale orosíme každý rok, když přijde faktura za el. 70m2 je užitná vnitřní plocha domku,topíme na cca 20,5C ve dne i v noci - máme malé děti. Spotřeba el. na vytápění je od 11-14MWh/rok Spotřeba el. na ohřev teplé vody 6-7MWh/rok (4os) máme u kotle navíc elektroměr - aktivní dědeček, a spotřebu bojleru jsme stopovali několik týdnů. nevím přesně kolik ta MWh stojí, ale i s domácností platíme měsíčně zálohu 5200 za elektřinu, zálohy nám většinou sotva stačí. jen dodám že v zimě suším prádlo v sušičce-pěkně žere, tak se to taky ve spotřebě odráží. Řekla bych, že pocitově je těch 20,5C málo a 5200Kč zase moc! Uvažujeme o tepelném čerpadlu, solárech nebo krbu, ale pro lajka je to k neprokousání - každý odborník říká něco jiného. a pak ještě ty pořizovací ceny....
|
|
 | Autor: Michal Šetřivý Datum: 18.05.2009 11:13 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Vaše vysoká spotřeba proudu je způsobená vysokou teplotou. 21*C je opravdu moc. Doporučuji koupit pár svetrů a nastavit 18*C v místnostech kde je to potřeba (koupelna, obývák, kuchyně, ložnice) a 15*C na chodbách, záchodech atd. Nejen že ušetříte, ale vy i vaše děti budete otužilejší a zdravější. Lidé, co mají doma moc teplo, dle lékařských studií prokazatelně častěji zkolí nakažlivé nemoci šířící se v hromadné dopravě, ve školách, obchodních centrech atd. Místo teplovzdušné sušičky doporučuji jakýkoliv jiný způsob sušení prádla.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 18.05.2009 11:40 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | pro tepelné čerpadlo (ne klimatizační jednotky předělané na tepelná čerpadla) s kompletní montáží dodavatelsky můžete počítat min 200 tis.
|
|
Autor: Jana Vozková Datum: 04.05.2009 08:03 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Rozdíl v pořizovací ceně elektrického kotle a tepelného čerpadla je sice značný, ale na úroky, které byste platil z půjčky na tepelné čerpadlo ušetříte na nákladech. Navíc můžete získat příspěvek od státu až 75 000,- Kč, viz www.zelenausporam.cz
|
|
 | Autor: Vláďa z Valach Datum: 04.05.2009 09:03 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pro výkon 13kW slušné tepelné čerpadlo je cca za 190000, el kotel Rejnok je za cca 23000. Rozdíl je 167000. "Zelenou úsporám" je třeba důkladně prostudovat. Je to hromada papírování a složité podmínky. Raději bych nejdřív pořídil el. kotel dále zateplil (na zateplení je též dotace) a potom teprve bych uvažoval o tepelném čerpadle.
|
|
| |
| |
Autor: Petr Voz. Datum: 02.03.2009 16:45 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Slyšel jsem o vytápění velkou akumulační nádrží (velikost by musel určit projektant) která se vždy natopila pouze "nočním proudem" a následně ekvitermní míchání 3 cestným ventilem do topení. Podmínkou je ovšem přiznání tarifu akumulace. Možnost mít tam zapojenou 1-2 patrony na přímohřev. Nevím ovšem jestli máte možnost někam tak velkou nádrž umístit. Dokonce v severských oblastech se používají obrovské podzemní zásobníky topné vody s akumulací tepla přes léto sluncem.... odkazy bych na to ještě někde našel.
|
|
| |
 | Autor: Petr Voz. Datum: 02.03.2009 17:16 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | to každopádně, v tomto domě o kterém mluvím byla jako akumulační nádrž použit nějaký zásobník z něčeho.... cena vyráběného by byla asi jinde.....
|
|
| |
| |
| |
 | Autor: Pavel Pleva Datum: 02.03.2009 13:17 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Není krb jako krb. Vyplatí se mrknout na biom.cz/czp-spalovani-biomasy/odborne-clanky/topenarsky-axiom-konecne-prolomen
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 02.03.2009 13:48 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Tak jsem si ten odkaz přečetl a docela mne ta "nová nauka" pobavila. Je to dobrá sofistikace (vzbuzení klamného myšlenkového pochodu). Např. do očí bijící tvrzení, že vzduch nasávaný z místnosti (20°C) v desítkách kubíků není tepelnou ztrátou.
|
|
 | Autor: Pavel Pleva Datum: 02.03.2009 15:54 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dovolím si nesouhlasit. Pokud máte teplotu spalin konstantní, tak buď si vezmete teplejší vzduch z místnosti (kam přijde studený zvenku, který zase musíte ohřát), nebo studený zvenku. Takže je to prašť jako uhoď a ztráta to není. Máte pravdu v tom, že to není ani úspora. Pokud byste ovšem bral vzduch zvenku na topení, a byt větral (a to třeba je, už jenom kvůli vlhkosti), tak ztrátu máte. Vyvětráte teplý vzduch, který mohl odejít komínem a vlhkost vzít s sebou. Možná se mýlím, ale nevím kde.
|
|
| |
| |
 | Autor: michal kop. Datum: 16.03.2009 13:09 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | krbu je dobré přivést vzduch z venku . některé krby už mají možnost ten vzduch brat rovnou do topeniště. Vy máte taky možnost tento přívod osadit nějakou uzavíratelnou klapkou, takže když netopíte, tak ju normálně zavřete. Tím se vyřeší nedostatek spalovacího vzduchu a pak není taková potřeba výměny vzduchu v místnosti.
|
|
| |
 | Autor: michal kop. Datum: 16.03.2009 14:08 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | a abych nezapoměl, vklidu je zapojím do akumulačky - k tomu hodím elektrokotel/plynovej kotel/tepelný čerpadlo atd.
|
|
Autor: Churles Churles Datum: 24.02.2009 13:37 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Vzhledem k tep. ztrátám, nedostupnosti plynu (a nedostatku času zatápět tuhými palivy-můj skrytý předpoklad, ve kterém se možná pletu) bych se nebránil tepelnému čerpadlu. topení přímotopy či elektrokotlem by byla zdřejmě ta z těch dražších variant. Berte to jako můj osobní tip.
|
|
| |
 | Autor: Tom áš Datum: 24.02.2009 12:54 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Váš účet za elektřinu by byl nejspíš 60000 topení + 10000 ostatní spotřeba, u dřeva,uhlí,peletek,bbriket budete tak na 20000,-
|
|
 | Autor: Julius Marek Datum: 28.02.2009 09:23 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dobrý den, chvíly jsem tu nebyl... Vaše náklady na provoz elektrokotle odpovídají tomu, co jsem odhadnul, ale přesto, pokud se dům zaizoluje a dají se nová okna, stejně už to potřebují, dá se odhadnout od jaké tep. ztráty se už el.kotel vyplatí? Jak jsem se díval na ostatní diskuze, to tepelné čerpadlo není zanedbatelná investice, hypotéku už jednu mám a názory na to které a od koho se silně různí. Topit tuhými palivy nebudu mít čas a ani místo na kotelnu paradoxně nemám. Není zde někdo, kdo má el.kotel zabudován a provozuje ho? Skoro nikoho jsem tu nenašel. Díky Julda
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 28.02.2009 11:49 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Hodně lidí, co topí elektřinou, mají i (při)vytápění dřevem či něčím jiným. Např. krbovou vložku s dřevem a tepelným výměníkem. Takže se málokdy od někoho dozvíte smysluplné hodnoty. Pokud má onen dům skutečně TZ=13kW, tak ji musíte srazit minimálně o 50%, abyste se pak při pohledu na fakturu za elektřinu neorosil. Což je bez investic v řádu stovek tisíc Kč prakticky nemožné. Musel byste vyměnit okna, zaizolovat stěny alespoň EPS 100mm, zaizolovat střechu, zaizolovat i podlahu a základy. Při srovnání těchto scénářů vychází i ono nezanedbatelně nákladné TČ ekonomicky výhodněji, ovšem to vám vydrží tak 10-15 let. Renovace domu je naopak z pohledu lidského života prakticky nafurt. Na vytápění potřebujete TZ x 2000 kWh. Při TZ=13kW je to tedy 26000 kWh, k tomu +2000kWh domácnost a jste na 28000 kWh. Při ceně 2,50Kč/kWh jste na 70 tisících Kč.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 28.02.2009 13:13 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Jestli jsou TZ skutečně 13 kW (u řadového domku je to hodně), tak to v porovnání s odhadem pana Lukáše tipuji na mírně vyšší náklady. Mám to nějak odpozorováno bohužel z výpočtové oblasti -15 a v případě el. vytápění včetně přípravy TUV cca 29 000 kWh ročně.
|
|
 | Autor: Petr Lukáš Datum: 28.02.2009 16:07 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Uvažuji, že tam bydlí (zatím) 2 lidi, co oba nyní choděj do práce. Pokud to je/bude rodinka se 2 děckama, přičemž půlka rodiny bude imrvere doma (tj. nebude možné dělat přes noc a dopoledne útlumy ve vytápění), tak to klidně může jít na těch 29.000kWh za rok zcela bez problému (i více). Spotřebu lze taky silně srazit tím, že se bude topit pouze v těch pár místnostech, kde se aktivně bydlí. Hodně lidí, poté, co se zdražil otop všeho, to tak dělá. A jde to klidně srazit až na 2/3, větší asketi až na 1/2 spotřeby "ala celobarákový výtop". Já mám taky radiátory v přízemí, kde je prádelna, garáž, vstupní hala, atd. - ale netopím tam vůbec (míň jak 13-15 st.C tam nikdy i tak není).
|
|
 | Autor: Julius Marek Datum: 03.03.2009 13:36 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Jenom jestli se mě nepletou hrušky s jabkama, když mě topenář přišel do domku, vynásobil kubaturu místností 60-ti, podle toho odvodil výkony těles, sečetl je a vyšla mu tep. ztráta v kW, mělo by tohle číslo, podle kterého navrhl velikost kotle, odpovídat tepelné ztrátě objektu? Jestli se ptám extrémě blbě, tak proto že mi ty čísla nesedí.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 03.03.2009 16:09 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Nenechte nic "počítat" topenáře. Nechte spočítat tepelné ztráty u projektanta - jinak klidně dvakrát předimenzováno
|
|
|