Malá fotovoltaická elektrárna - legislativa a zkušenosti

Autor: Pavel Fitz
Datum: 03.04.2009 23:29

Doposud jsem se setkal s různými výklady legislativy kolem příjmů z FVE. Všude se mluví o tom, že příjmy z FVE jsou osvobozeny od daně z příjmu prvních 5 + 1 rok od zprovoznění, ale další problémy související s provozováním FVE se jaksi nechávají stranou. Výklady různých provozovatelů FVE se potom velmi liší a co je nejhorší výklady odpovědných institucí jsou různé také. (např. Mnoho lidí provozujících malou FVE se domnívá, že vlastně nepodnikají)
Dovolte mi proto uvést pár bodů ke kterým jsem došel (pokud je některý z mých závěrů chybný , opravte mne prosím).
Píši o provozování elektrárny při běžném zaměstnání, tzn. jako vedlejší příjem .
- FVE provozuji na základě licence na výrobu elektrické energie , kterou uděluje Energetický regulační úřad. Současně s licencí mi Český statistický úřad přidělí IČ a tudíž jsem dle sdělení MPSV ČR považován za OSVČ (osobu výdělečně činnou)
- Protože jsem OSVČ, musím se do osmi dnů od obdržení licence přihlásit na Správu sociálního zabezpečení jako OSVČ a to samé udělat na své zdravotní pojišťovně (pokud to neudělám hrozí mi pokuta až 50 tis Kč)
- Pokud mám FVE jako vedlejší příjem a náhodou přijdu o práci, automaticky se stává příjmem hlavním a já musím začít platit zálohy na sociální a zdravotní, popřípadě to jinak začít řešit (třebas přerušením podnikatelské činnosti). Pokud to nijak nevyřeším nedostanu ani podporu v nezaměstnanosti - jsem totiž OSVČ
- Po ukončení roku vzhledem k tomu, že jsem osvobozen od daně z příjmu, nepodávám daňové přiznání, protože příjmy osvobozené od daně z příjmu do daňového přiznání nevstupují (viz zákon o dani z příjmu). Po skončení doby osvobození od daně mohu elektrárnu začít odepisovat a tím si dále snížit daň z příjmu.
- To že jsem osvobozen od daně z příjmu ale podle informace MPSV ČR neznamená, že jsem osvobozen od plateb sociálního a zdravotního pojištění, ato proto, že jsem OSVČ. Osvobození od daně z příjmů v případě zdravotního pojištění se týká jen zaměstnanců. U OSVČ toto neplatí. ( § 3a zákona č. 592/1992 Sb. to neumožňuje ).
- To pro mě znamená, že musím po skončení roku podat přehled o příjmech na sociálku i na zdravotní pojišťovnu
- Sociálka se platí cca 29% z 50% zisku a zdravotní 13,5% z 50% zisku. Sociálka se u vedlejšího příjmu neplatí pokud je zisk za rok menší než cca 56000,- Kč a zdravotní se platí z jakéhokoli zisku. Problém je, že v době kdy využívám osvobození od daně nemohu proti příjmům postavit odpisy elektrárny a tudíž celý příjem je ziskem. Po tuto dobu tedy platím zdravotní a pokud můj příjem přesáhne onu hranici (což u systémů kolem 5 kw zcela jistě přesáhne), platím i sociální. Tím se mi celkem dost prodlužuje návratnost elektrárny, která už tak není oněch 5-8 let jak uvádějí mnohé firmy, ale je 12 a více let.

Mimo těchto skutečností je nutno vědět také že:
- Malá FVE je napojena pouze na jednu fázi , tudíž rodinný dům nestíhá spotřebovat to co elektrárna vyrobí (spotřeba té jedné fáze) a není pravda, že ušetřím většinu spotřeby domu (jak některé firmy uvádějí). Dle mých ročních zkušeností s elektrárnou je úspora cca jedna čtvrtina celkové spotřeby domu (elektrárna dodává nejvíc energie v době, kdy se v domě tolik energie nespotřebovává).

Dovolil jsem si takto sáhodlouze popsat onu problematiku, protože se domnívám, že mnoho lidí v tomto tápe.
Obávám se, že po uplynutí doby osvobození od daně z příjmu a podání prvního daňového přiznání, nastane pro mnoho lidí rozčarování, protože budou muset řešit na sociálce a zdravotní pojišťovně proč se nepřihlásili a proč neplatili odvody (sociálka a zdravotní pojišťovny jsou napojeny na finanční úřad).

Prosím pokud jsem zde uvedl něco špatně opravte mě. Rád bych aby se kolem toho začala diskuse, která by přispěla k objasnění této problematiky.

Doplněno 24.1.2010
Jak vidím diskuse se rozjela, ale prosím diskutujte u tohoto tématu opravdu jen k legislativě kolem FVE a soc a zdr pojištění. Diskuze na téma bordelu ve společnosti, účinnosti panelů
atd by si zasloužila založení jiného tematu. Děkuji

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 1718   starší >>
Datum: 03.04.2012 12:36 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101951
reakce na ...
Může mně někdo poradit, co se týče nároku na odpočet DPH?
FVE 12kW instalována nyní na střechu RD. Plátce DPH. Zelený bonus.
Jakou poměrnou část DPH z instalované FVE si můžu nechat vrátit?

Autor: Petr Horák
Datum: 03.04.2012 13:05 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100788
reakce na ...
Dobrý den,
já jsem si původně chtěl nechat vrátit celé DPH, ale to neprošlo, tak jsem pak nějak spočítal, že odpočet má být 13%. To FÚ v Chomutově uznal a vrátili mi 87% DPH z pořizovací ceny FVE.

Hezký den.
P. Horák

Autor: Marek Pořízek
Datum: 03.04.2012 13:14 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Horáku, děkuji za odpověď. Můžete mně prosím trochu přiblížit, jak jste došel k tomuto procentu?

Autor: Jana Valdová
Datum: 03.04.2012 13:52 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104680
reakce na ...
Moje zkušenost a postup: o vrácení DPH jsem žádala až když jsem několik měsíců FVE provozovala. Znala jsem tedy již procentuelně vlastní spotřebu. O to procento jsem snížila požadavek na vrácení DPH z pořizovací ceny zařízení. V účetnictví o stejné procento krátím i odpisy. Do budoucna počítám s tím, že bych to ještě prověřila a případnou odchylku ve vlastní spotřebě asi nějak řešila s FÚ.

Datum: 03.04.2012 14:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A můžete mně prosím sdělit, kolik procent výroby přibližně spotřebujete a jaký máte instalovaný výkon FVE?
Já potřebuji vyřešit vratku DPH nyní (do 25.4.) a FVE mám v provozu cca 14 dní. V tomto období spotřebuji cca 95% výroby při instalovaném výkonu 12KW, ale jak to bude v létě????
Hlavně nemám jasno, zda v případě např. 50% spotřeby výroby by měla být vratka DPH krácena 50%. Hlavní příjmy z FVE, ze kterých odvádám DPH, je zelený bonus (cca 5,-Kč). A ten účtuji, tedy odvádím z něj DPH, i při vlastní spotřebě.... Jaký na to máte názor?

Autor: Jarus Vítek
Datum: 03.04.2012 19:31 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109407
reakce na ...
Provozuji 10Kw od r 2010.Měl jsem vratku celé DPH.Vždyť Vy vůbec nevíte kolik toho spotřebujete a kolik toho dodáte do sítě.
Každý měsíc se rozchází klidně 10%.Záleží ne počasí.
Jak Vám můžou říct 50%.Jednou máte licenci tak pro Vás platí snad stejný podmínky jako pro každého jiného živnostníka.Až Vás vyhodí s práce tak Vám taky na pracáku nikdo nic nedá máte příjem z FVE.Na mém finanční úřadě jsme se dohodli tak že z veškeré prodané elektřiny zaplatím DPH.Tzn. že vyfakturujete ZB +DPH,Přebytky pokud jste EON +DPH,a na konci roku jednou fakturou buď osobě blízké,nebo osobní vlastní spotřeba,cenu určíte Výkupní cena-cena ZB v daném roce plus DPH.(12,75-11.67=1.08 za KWh+DPH.)V mém případě pro letošní rok.
A máte vyfakturovanou veškerou vyrobenou a prodanou elektřinu plus DPH.Odpisy také celé a né nějakých 50%.
Zkrátka co finanční úřad to jiný názor.Jen se braňte.Když to jde jinde co by to nemohlo jít také u Vás.

Datum: 03.04.2012 21:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Vítek, děkuji za reakci. Vaše řešení se mně líbí, vy vlastně máte celé zařízení pro podnikání, protože vlastní spotřebu rovněž prodáte - osobě blízké. Ten prodej osobě blízké předpokládám že zahrnete do příjmů, takže je otázka, zda není výhodnější nechat si o několik procent pokrátit vratku DPH a pak se 20let nestarat o prodej vlastní spotřeby a s tím spojené odvody.
V mém případě jsou totiž pořizovací náklady FVE menší než polovina oproti r.2010, takže zas tak velké DPH to nebude.
Pokusím se dohodnout na FÚ, snad mně budou schopni něco říct.

Autor: Petr Horák
Datum: 04.04.2012 10:23 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100788
reakce na ...
Dobrý den,
na mě byla paní správce daně nějak připravená.
Cituji ze zápisu:
Jak bylo zjištěno, elektřina z FVE je využívána i pro vlastní spotřebu v rodinném domku, čili pro neekonomickou činnost. To znamená, že plátce má podle par 72 odst 5 zákona 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty ve znění.. nárok na odpočet jen v poměrné výši odpovídající rozsahu pro ekonomickou činnost.
V případě, že bude uplatněn nárok na odpočet, je vlastní spotřeba EE předmětem daně dle par 13, odst 5 zákona o DPH. Vzhledem k tomu, že plátce si uplatnil nárok na odpočet v plné výši a z vlastní spotřeby daň nepřiznal, má správce daně pochybnosti o správnosti údajů uvedených v přiznání...

Konstrukce odpočtu 13% byla také navržena správcem daně. Je to podíl teoretická výroba FVE x cena silové enregi dodavatele (bez distribuce) ku teoreticé výrobě FVE x Zelený bonus. Už si ale napamatuji tu story kolem.
Petr Horák

Autor: Jiří Brabec
Datum: 04.04.2012 10:37 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101775
reakce na ...
13% OK, ale jak k tomu přišli? Já mám FVE z roku 2009, tedy ZB 12,61 Kč a prodávám přebytek PRE za 0,40 Kč. I když bych předpokládal, že spotřebuji vše, tedy 100% vyrobené EE, je to poměr těchto dvou čísel. Hrubým odhadem, jsou to 3% a opakuji, pokud bych spotřeboval vše (o co se samozřejmě snažím). V mém podnikání je příjmem prakticky "jen" platba za ZB. Uvažuji o tom, protože i PRE chce platit v dalších letech nic za prodané přebytky, že přestanu prodávat přebytky. S tím by měla být spojená (asi) úhrada za "pronájem" drátů?!? A měla by odpadnout. Nebo?

Autor: Petr Stávek
Datum: 04.04.2012 10:38 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109413
reakce na ...
Je fakt, že co FÚ to jiný výklad. Navíc ti lidi tomu nerozumějí, neumí to vyargumentovat a jen papouškují co jim přišlo shora.

Datum: 04.04.2012 10:43 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Průměr cen?? Je potřeba do toho zahrnout domimanci na trhu: takže zbývá EON, ČEZ a PRE. Když ČEZ dává 6 haléřů?? Myslím, já mám PRE se 40 h. Proto můžete Bicorny a podobné vynechat.

Datum: 04.04.2012 10:49 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
A podle jakého předpisu se musí počítat dominance na trhu? A jaký použijete výpočet, podle prodaných MWH z Temelína ( absolutně s tím nesouvisí) nebo podle vykoupených MWH ze slunce. To by pak neměl být ČEZ dominantní, protože proč prodávat za pár haléřů, když prodávám za 1 korunu. Nano a Bicorn určitě vykoupí dost...

Datum: 04.04.2012 11:03 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Temelín do toho nemotejte, fórum je o FVE. Myslím, že to je celé kravina, viz mé příspěvky v tomto fóru. Pokud by to mělo být (podle názoru některých FÚ) top, musela by se vzít dominance na trhu, protože Nano Energy, Bicorn aj. vykoupí za 1 Kč tak malé množství, že to průměrnou cenu neovlivní. Je na vás jak to pochopíte.

Datum: 04.04.2012 12:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Jsem rád, že jste mě objasnil, jak to cenu spočítám.

Autor: Jarus Vítek
Datum: 04.04.2012 19:26 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 109407
reakce na ...
Pane Pařízek
Prozkoumejte zpět toto téma,já jsem to okopíroval od pana Klaina,ten s úřady bojoval o každou korunu a vyhrál.Ano jak píšete všechno zdaním včetně příjmu osobě blízké,ale je to vše v pořádku i z pohledu FU.Dokonce znám lidi co mají 30Kw tak si na podnikání koupili nové auto včetně odpočtu DPH.Já nemám bazén,topím dřevem,takže ohřívám pouze dva bojlery spínané přes počítač.Za rok 2011 jsem vyrobil 11000Kw a doma spotřeboval 4150Kw což je asi 37%.Pochybuji že Vy spotřebujete víc jak 50%,v létě nevíte kam to poslat.
A hlavně to musíte též ošetřit nějakým řídícím systémem,protože výroba hrozně kolísá.
Ať nám slunce svítí.

Datum: 04.04.2012 20:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Vítku, v mém případě bude mnohem výhodnější krátit DPH, než pak 20 let zdaňovat vlastní spotřebu jak z hleduska DPH, tak z příjmu FO. Zhruba jsem to počítal a stálo by mě to více než dvojnásobek. Pořídil jsem FVE relativně levně, takže vratka DPH není až tak zázračná (12kW za cca 330tis. bez DPH). Co mě trápí, je jak určit výši krácení DPH na vstupu. To fakt nevím.
Co se týče vlastní spotřeby, tak zatím spotřebuji takřka vše, mám wattrouter a v tomto období postačí instalovaných 12kW tak na temperaci RD. Pokud budu chtít přes léto teplou vodu v bazénu, tak těch přebytků do distribuce moc nepustím...

Autor: Tomáš Tomáš
Datum: 05.04.2012 07:20 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100229
reakce na ...
Dobrý den p. Pořízek ta vaše cena za 12kW je velice hezká, nevím moc se neorientuji, mám šanci jako běžný smrtelník se této ceně přiblížit?

Datum: 05.04.2012 08:35 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Určitě, nevidím žádné překážky. Já technologii pořizoval leden-únor, k dnešku ceny PV modulů ještě klesly. Rozhodující u mě bylo to, že jsem si vše nainstaloval a zapojil sám (rozuměno svépomocí). Teď se dá pořídit na klíč 1kW za 40.000,- což je super cena. Já jsem vlastně ušetřil hodně na montáži, ale věřte, že dnes bych to za tuto cenu na klíč už sám nedělal. Budeteli chtít, dám Vám kontakt na hodně slušnou firmu, která se tímto zabývá od počátku a je schopna to na klíč udělat za zmíněnou cenu. Jen značkové komponenty...

Autor: Robert Vrána
Datum: 05.04.2012 09:51 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100453
reakce na ...
Pane Pořízek zajímaly by mě Vaše zkušenosti při svépomocné stavbě FV. Můžete uvést cca kolik jste svépomocí ušetřil?
Rád bych kontakt na firmu, kterou zminujete. KDyž jsem já ted v lednu poptával byla cena za kWp 50t kč. Bohužel jsem nestihl včas podat žádost, snad tedy se mi to podaří příští.

Datum: 05.04.2012 15:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Ozvěte se případně na můj mail , předám vám kontakt, nechci tady dělat nepovolenou reklamu.

Datum: 05.04.2012 15:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
p. Pořízek děkuji za nabídku, trošku s tou možností laškuji, mám střechu na jih 7x11m dům s TZ 6kW vše na elektřinu spotřeba loni 7,5MW, letos tipuji 5MW (nově Tč na ohřev vody). Vůbec si nedokážu představit jak velký výkon instalovat aby to nebyl ekonomický nesmysl. Vedle mne bydlí v RD rodiče kde bych třebas nějaké přebytky uměl poslat, lednička, bojler. S bazénem nepočítám ten nemám a kvůli solarum nebudu stavět. Ta spotřeba 5MW je bez topení, mám sice el. podlahovku a přímotopy ale topím podle ceny komodit na burze. Momentálně vychází lépe dřevo,-) Jak to je s připojením do sítě? Tuším že je stop stav nebo se pletu? Díky za kontakt

Datum: 05.04.2012 20:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Nevím u jakého distributora jste. Já jsem připojen do DS E.ON a ten nyní kladná stanoviska nevydává. Bez zeleného bonusu nemá asi ještě FVE smysl, ta návratnost bude asi za životností zařízení. Určitě bude lepší využít spíše solárního ohřevu, kde je trochu jiná účinnost, ale nevím jak je to s pořizovacími náklady - od toho vůbec nevidím.

Datum: 05.04.2012 21:27 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Mám tomu rozumět že momentálně skončil zelený bonus pro nové instalace. Čímž se FVE zakonzervovala a na střechy domů se skoro nedostala. Zato máme v krajině výrazné krajinné prvky. Ještě že vinaři nevyměnili víno za panely.

Autor: Robert Vrána
Datum: 06.04.2012 11:15 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100453
reakce na ...
ZB dejure neskončil, pouze se vyčerpala kapacita pro přidělování rezervovaného příkonu danná ČEPS.
ZB tím defacto skončil.

Datum: 05.04.2012 14:26 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Snad to není firma Solarhaus z Brna. "Spolehlivá firma", když to slyším nebo čtu, napadají mne slova jako podvodníci, lumpově a podobná!!

Datum: 05.04.2012 15:17 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Pane Brabec, nikdo tady nepsal nic o Solarhaus, tuto firmu neznám. Jestli máte nějaký osobní problém, řešte to klidně v samostatném vlákně a podělte se se zkušenosti s ostatními. A věřte, že solventní firmy existují, pokud jste se nechal napálit - váš problém.

Datum: 04.04.2012 09:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Připadá mi, že všechny FÚ k tomu přistupují zcela jinak. Většinou posuzují poměr mezi vlastní spotřebovanou energií a prodanou energií. Já mám však za to, že podnikáním (příjmem) je výplata zeleného bonusu. A její výše se spotřebovanou energií vůbec nesouvisí. Tak jak se k tomu staví, by znamenalo, že v případě celé spotřeby nebo i v případě, že bych ten zbyteček, který sám nespotřebuji, nepošlu do sítě (za tu almužnu), přestávám být podnikatelem. Nevím, nevím.

Autor: Daniel Svoboda
Datum: 04.04.2012 10:29 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108832
reakce na ...
Ano je to přesně tak. Jak už jsem tu jednou psal u malé domácí FVE je daňovým příjmem (dáno zákonem) celý zelený bonus a je úplně jedno, kolik z toho činí vlastní spotřeba RD.

Autor: Kamil Novák
Datum: 05.03.2012 13:25 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 101847
reakce na ...
Dobrý den, rád bych se optal, vyvstal mi jeden problém se kterým si nevím rady. Mám FVE na střeše RD, režim ZB a tudíž mám nějakou vlastní spotřebu. Měl jsem daňovou poradkyni a ta krátila pouze odpisy. Nyní mám novou a ta mi tvrdí že musím krátit i výdaje, např. u mě úroky z úvěru. Máte někdo nějakou zkušenost jak to tedy má správně být, každá poradkyně tvrdí něco jiného?

Děkuji

Autor: Daniel Svoboda
Datum: 05.03.2012 14:34 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108832
reakce na ...
Dobrý den, mohu se zeptat, proč to krácení odpisů atd.? Jak to zdůvodňují? Mně bylo na místním FÚ řečeno, že daňovým příjmem je celá výroba FVE a tudíž to není jako např. u zemědělce, který část sklizně sám spotřebuje a proto jí pak nemá ani v příjmu a musí krátit např. ty výdaje! Ještě by mě naopak zajímalo, jak to řešíte s tím umístěním FVE na střeše? Odpisujete i budovu (pokud ano, jak jste stanovil poměrnou část) a udělal jste "technické zhodnocení budovy" (o stavební část FVE)?

zobrazuji 1 - 30 z 1718   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.