Bezkontaktní zateplení - vzduchová mezera

Autor: Martin Szkandera
Datum: 16.04.2009 11:51

Vážení diskutující. Dostal se mi do ruky článek ohledně údajně bezkontaktního zateplení. Jsem sám zvědav, jaká diskuze se k tomuto článku rozeběhne.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 34   starší >>
Datum: 22.02.2012 14:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 104239
reakce na ...
fana nyni presmerovava na ecoraw

zajímavá forma neplacené reklamy ...

Autor: Tomáš Maier
Datum: 22.02.2012 13:46 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108881
reakce na ...
Měl bych dotaz:
Rekonstruuji dům (stáří 300let), původní stav:
obvodové zdi - nepálené hliněné cihly tloušťky 70cm, kamenné základy, bez hydro izolace a tepelné izolace, shnilé dřevěné podlahy, šílené vlhko (v létě při každodenním několikahodinovém větrání 86% - 94%).
Rekonstrukce (postupné zbourání zdí a výstavba nových):
nové betonové základy, obvodové zdi z Porothermu 44 P+D, betonové podlahy + hydroizolace, polystyren a teplovodní podlahové vytápění, litá podlaha+ dlažba, zateplit obvodové zdi.

A zateplit vatou nebo polystyrenem - a kontaktním nebo bezkontaktním systémem? Nebo použít cihly plněné vatou a zateplit, nebo už nezateplovat a případně čím? Děkuji za hodonotné informace. Bylo mi řečeno, že polystyren není vhodný, prý má životnost 30 let a pak se musí vyměnit - a to se mi chtít už dělat nebude znovu.

Dům má tvar obdélníku s rozměry 5x15m, přízemí a patro, jako přístavba je plánována jídelna a technická místnost, dům má sedlovou střechu. Vše dělám svépomocí, takže rád uvítám rady odborníka, neb odborník nejsem.

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 22.02.2012 13:57 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100179
reakce na ...
Dobrý den. No podle popisu to není rekonstrukce, ale stavba nového domu na stejném půdorysu. Nebylo by lépe to jednorázově strhnout a na zelené louce si postavit něco pořádného, s lepším půdorysem ? Já jsem naprosto jednoznačně přesvědčen, že Vás ta rekonstrukce vyjde jednak dráž a pracnost bude dvojnásobná. Navíc nebezpečí samovolného sesunutí části domu a jeho destrukce plynoucí z vybourání kusu stěny včetně základů, je celkem velké. I když na druhou stranu jsem jezdil kolem podobně předělávaného domu, ale to nebyla taková nudle. Když ale jinak nedáte, tak po položení vodorovné izolace a postavení nových stěn vlhkost bude v normálu a je úplně jedno z čeho postavíte a jak zateplíte. To se zde řeší pořád dokola, tak si můžete vybrat. Všechno již bylo řečeno a vyčísleno.
S pozdravem Laďa

Autor: Pavel Kříž
Datum: 13.02.2012 18:21 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100055
reakce na ...
Dobrý den pane Vaigl,
zateplení s provětrávanou mezerou mezi izolantem a nosnou konstrukcí má význam pouze u velmi malého počtu staveb. jedná se o budovy, kde dochází k vlhnutí zateplované stěny. V ostatních případech je provětrávaná mezera kontraproduktivní. Výzkum, který jak uvádíte prováděl Doc. Vlček v roce 2006 jistě neuvažoval tloušťky izolantu, které se používají dnes. Takže tehdy mohl být další důvod pro odvětrávanou mezeru odvod případného kondenzátu.
Další věc, na co chci upozornit je požární bezpečnost staveb. Pokud vím, požárníci požadují lepení EPS na rámečky právě kvůli tomu, aby nevznikal komínový efekt a zabránilo se tak šíření požáru za izolantem. Pokud není použit EPS, ale vata odpadá vzhledem k difusnímu odporu důvod provětrávanou mezeru provádět.
Pokud se ještě vrátím k použití provětrávané mezery u budov kde dochází k vlhnutí zdiva, tak je mnohem lepší zabránit vlhnutí a pak zateplit běžným způsobem.

Autor: Radek Vaigl
Datum: 10.02.2012 11:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108708
reakce na ...
Dobrý den
k vaši diskuzi snad jen následující:
Nemáte všechny potřebné informace a podklady k výpočtům, proto jsou vaše výpočty a domněnky mylné. Kontaktujte oprávněné osoby na stránkách společnosti ECORAW ( p. Martinát) rádi vám informace poskytnou, nebo alespoň upřesní .Firma (pobočky) mají za sebou spoustu realizací a spokojených zákazníků (2004-2012). Není to žádný marketingový tah,jak tady píše jeden z pánů, systém již funguje několik let nejen v ČR a pomaly se více tlačí na trh.Tato debata je na více času a nelze ji vést, dle mého názoru, touto písemnou formou.
Věřím osobně více ověření v praxi a dlouholetému výzkumu ,nežli tabulkovým výpočtům, které se mnohdy od praxe na stavbě zcela liší.

Autor: Milan Jakovec
Datum: 10.02.2012 12:08 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Mě by ale zajímaly ty nespokojeni, proč byli nespokojeni, a jak jste jim "to" vysvětlili. Nejlépe zde, písemně, aby se k tomu mohli vyjádřit odborníci, jelikož odborník nejsem a nevím, jaké odborné argumenty použijete, a zda ty vaše nebudou mylné.

Poskytněte, prosím, potřebné informace a podklady k výpočtům.

Datum: 13.02.2012 10:21 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den,
co vím jen já: tak výzkum a studii ohledně vzduchových mezer nedělali žádní amatéři , ale bylo zadáno u Vysokého Učení Technického v Brně (Fakulta stavební) v roce tuším 2006 a vedl ji pan Doc. Ing.Milan Vlček ,CSc. který je pod tímto dokumentem ( který má cca 50 stran) i podepsán.
Myslím si ,že tento velmi vzdělaný člověk, by si mylné výpočty a posouzení nedovolil.
Obávám se ,že dokument si nedovolí jen tak někdo zveřejnit, jelikož v tom jsou nemalé finance, ale já jsem jej měl k nahlédnutí.
Odpovím Vám jinak : Domnívám se ,že více jak 1/3 zateplení ETICS u nás , je nyní stejně dělaná se vzduchovou mezerou jelikož málo která firma jej (ETICS) dodržuje ( myslím tím vyrovnání fasády do roviny před instalací zateplení, což je mimochodem podmínkou zateplení ETICS) a provádí jej na cementové terče "buchty" mnohdy i bez ohrádek.
Jsou to mé poznatky z praxe při kontrolách na stavbách, můžete mít jiný názor , ale mé oči vidí dnešní realitu v zateplování. Pohybuji se v tomto odvětví již dosti dlouho a poznatky našich největších odborníků na zateplení (p. ŠÁLY či p. MACHATKY) doznaly co se týče vzduchové mezery, taktéž velkých změn v jejich prospěch.
Doporučení na závěr : Každý dům či fasáda má své specifika a svůj stávající stav a podle toho by měl projektant i investor postupovat a né od stolu dát ten, či onen zateplovací systém zrovna podle toho , který nyní “frčí“ když to řeknu tak škaredě. Příkladem :nechápu , když na zcela evidentně zavlhlý dům projektant či firma navrhne kontaktní zateplení , což je bohužel u nás v ČR zcela normální
Ale to už se naše debata ohledně vzduchových mezer zcela odklonila od tématu , za což se omlouvám.

Autor: petr kocina
Datum: 13.02.2012 13:17 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 105454
reakce na ...
zaptam se vas jinak.
provedl jsem zatepleni dobre,kdyz bylo provadeno na hreben 8mm a rovinnatost sten byla 2mm ??
staci mi odpoved ano ne.
dekuji.

Datum: 13.02.2012 15:44 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den pane Kocina.
Odpověď ano či né je podmíněna odpovědi na spousty otázek.Po jejich zodpovězení vám můžu říci svůj názor.Každopádně jste dodržel 100% jeden ze systému ETICS .
1-Zateploval jste starší dům či novostavbu?
2-Dům byl suchý či vlhký ?
3- Z jakého materiálu a jaké tl. máte obvodové zdivo?
4- Jakou jste zvolil tl zateplení a druh izolantu?
Lépe je dům vidět , proto zde píši že rozhodnout se pro druh zateplení jen tak od stolu nelze.
Vždy se snažím od zákazníka dostat co nejvíce informací o zatepleném objektu a posléze pro něj najít to nejvhodnější zateplení.

Datum: 14.02.2012 10:04 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
1. novy dum
2. je suchy - YTONG
3. YTONG P4-500 tloustka 20cm
4. 30cm EPS 70F

lepeno na hreben 8mm po cele plose EPS bez kotev.

pro pana Vintra - teplota studene vody do baraku z hlavniho řádu 6st.

Datum: 14.02.2012 13:42 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ano, pro tuto tl pol. a charakter pasivního domu je systém zvolen vcelku dobře.

Datum: 14.02.2012 13:52 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
dekuji.
nekteri jedinci muj dum nazyvaji paskvilem a vlhkou zmrseninou.
zatim vse naprosto bez problemu.

Autor: bob svaton
Datum: 15.02.2012 08:10 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108292
reakce na ...
kocino v cem se chces utvrdit? system hreben a EPS v tvem pripade je samozrejme v poradku. problem je pouziti toho lepidla na obkladacky, kterym si to prilepil.

Datum: 15.02.2012 08:48 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den. Mě se u flákačekocinijoudy,vidláka@CSC líbí ten jeho všudypřítomný časový údaj "zatím". On tutovka očekává něco katastrofálního, ale netuší co. Proto pořád píše u mě zatím dobrý. To je jak v tom fóru : padá chlápek z mrakodrapu a v každém nižším patře lidi slyší, když letí okolo, jak volá - zatím je to dobrý.
S pozdravem Laďa

Datum: 15.02.2012 16:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
zajimave je, ze problemy a to vazne maji jini :-))))
holt jim radili odbornici :-))))))))

Datum: 15.02.2012 19:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
k = jednotka abslutní lidské blbosti paní Kocinová, přebalte joudu, zase se počural
flákačikocinijoudo,vidláku@CSC zkušenosti a praxe, které tu prezentuješ a vnucuješ, je jeden nekonečný problém od samého zrodu, kdy tvého houpacího koně společně s tvým joudou, napadlo stavět pasivní dům. naštěstí většina lidí se s lehkostí vrcholového atleta vyhnnula tvým zhoubným myšlenkám a na rozdíl od tebe postavila přesně to, co měli v úmyslu.joudo

Datum: 15.02.2012 16:32 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
a to jste mi tu kdysi rikal,ze lepidlo THINK-SET special je dobre lepidlo :-)))))))))))
bylo taky pekne drahy.

Datum: 15.02.2012 18:13 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3
trotle zadny THINK-SET neexistuje. Je to THIN-SET. Nejdrive ho vyrabela firma CUSTOM a pote vyrobu prevzal EXCEL MIX. Take muze byt tento vyrobek z produkce WEBER. takze ja nevim co si kde ukradnul nebo ti nekdo dal nebo si to nekde nasel. Nicmene je to dobra volba za slusne penize.

Autor: Bohuslav Vintr
Datum: 14.02.2012 07:22 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 100268
reakce na ...
I když (bohužel) to tak dělají třeba na 1/3 staveb (to Vám věřím), tak to neznamená, že je to nejvhodnější způsob. A už vůbec to neznmená, že je vhodné kontaktně zaizolovat vlhnoucí zeď.
P. Kříž (a také já) jsme několikrát psali, že provětrávaná mezera pod izolací může být jistým východiskem z nouze. Tedy menším zlem v případě vlhké stěny.
Jsou ovšem i lepší způsoby, i kkdyž pomeneme ten nejsprávnjší - tj. provedení funkční izolace proti zemní vlhkosti.
Třeba izolace difuzně propustným materiálem a provětrávanou vrstvou vně tepelné izolace.
1) I když nebudete uvažovat ochlazování proudícím vzduchem (které tam ale bude), tak i jen odvod tepla unikající vodní párou bude značný (výparné teplo vody).
2) Bude docházet k intenzivnímu zasolování zdiva.
3) Jelikož proudění tam bude, bude v kritickém místě v patě (nejčastěji) cihlového zdiva na kamenné podezdívce kombinace těch nejnepříznivějších vlivů:
- vysoká vlhkost zdiva vzlínáním + kondenzací na studeném povrchu zevnitř
- ochlazování TM z podezdívky
- ochlazování vnikajícím vzducem s teplotou = vnejšímu prostředí.
Tedy bude docházet k cyklickým zmrazovacím cyklům. Typicky 1 cyklus denně.
p.s. Výsledky požárních zkoušek jsou nezpochybnitelné a pokud vím, tak např. i p. Machatka kvůli tomu spolupracuje na změnách technických postupů na provádění ETICS. Kromně toho, že se považuje za samozřejmé, že pod ETICS neproudí vzduch, tak se zavádějí spec. úpravy na patě a u parapetů.
pps. Pracovníci nemají rámeček rádi, protože je to náročnější. Má být rámeček po okraji desek, ale současně nesmí tmel vniknout do spár mezi deskami.

Autor: zdeněk svoboda
Datum: 14.02.2012 16:32 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108541
reakce na ...
moc tomu příkladu nerozumím,ale ve stručnosti asi takto
čím větší velikost svetru na košile tím tepleji pro člověka a tak je tomu
i při zateplení domu
izolace v prvé řadě musí dobře držet a také částečně provětrávat ,tj
spodní lištu nechat lehce ,,pootevřenou vzduchově,,a tudíž nechat tak
částečné umožnit proudění vzduchu
staré stavby nepodizolované je hloupost zateplovat poněvadž takový dům je vhodný pouze pro udržování ovoce a zeleniny

Autor: Lumir Novák
Datum: 23.02.2012 11:53 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108928
reakce na ...
izolace musí provětrávat-je vidět,že forum ovládají diletanti,co o zateplení nemají páru

Datum: 23.02.2012 12:15 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
neovladaji. to jen se vynorila nejaka nula co se potrebuje vykecat. tento tyden to je trotl freedom.

Datum: 10.02.2012 12:24 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
pane Vaigl nic proti vam - zajimave ovsem je,ze se na TZB za ty roky nikdo o bezkontaktnim zatepleni ani nezminil.
kde jsou ty mraky spokojenych uzivatelů??
znate odpoved? ja nikoli :-(

pokud verite vyzkumum musite zaroven verit i tabulkovym vypoctům.

Věřím osobně více ověření v praxi - ja rovnez to mi verte,jen tu nejak postradam ty spokojene uzivatele s nejakymi cisly z praxe.kde nic tu nic :-(

Datum: 13.02.2012 10:33 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Dobrý den ,
obávám se ,že vám zde nemohu odpovědět .Názory, poznatkyči zkušenosti mám ,ale zveřejňovat takto jej nehodlám ....mám svou práci rád.

Datum: 13.02.2012 13:18 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
ani se vam nedivim.
nastesti o svou praci nemam obavy.je zcela jineho charakteru.

Autor: Milan Jakovec
Datum: 13.02.2012 14:31 odpovědět upozornit redakci
reakce na ...
Tak si ji zarámujte a pište k tématu.

Ostatní poznámky mimo téma viz http://forum.tzb-info.cz/121432-tloustka-obvodoveho-zdiva#text152

Autor: Tomáš Maier
Datum: 20.02.2012 10:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108881
reakce na ...
Měl bych dotaz na pana Vaigla:
Rekonstruuji dům (stáří 300let), původní stav:
obvodové zdi - nepálené hliněné cihly tloušťky 70cm, kamenné základy, bez hydro izolace a tepelné izolace, shnilé dřevěné podlahy, šílené vlhko (v létě při každodenním několikahodinovém větrání 86% - 94%).
Rekonstrukce (postupné zbourání zdí a výstavba nových):
nové betonové základy, obvodové zdi z Porothermu 44 P+D, betonové podlahy + hydroizolace, polystyren a teplovodní podlahové vytápění, litá podlaha+ dlažba, zateplit obvodové zdi.

A zateplit vatou nebo polystyrenem - a kontaktním nebo bezkontaktním systémem? Nebo použít cihly plněné vatou a zateplit, nebo už nezateplovat a případně čím? Děkuji za hodonotné informace. Bylo mi řečeno, že polystyren není vhodný, prý má životnost 30 let a pak se musí vyměnit - a to se mi chtít už dělat nebude znovu.

Dům má tvar obdélníku s rozměry 5x15m, přízemí a patro, jako přístavba je plánována jídelna a technická místnost, dům má sedlovou střechu. Vše dělám svépomocí, takže rád uvítám rady odborníka, neb odborník nejsem.

Autor: Jaroslav Mikuš
Datum: 03.06.2010 14:14 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nu, co se týká zateplení s přiznanou mezerou, mohu říci, že systém jako takový je certifikován, kotvení je patentováno.
tento systém funguje bez problémů už skoro 20 let. a co se týká snížení tepelného odporu vespod zdi ( kde je nasáván vzduch )
tak dle propočtů ( je doloženo zkušebním ústavem ) je Rko sníženo do výšky cca 1 metr, poté už je hodnota taková, jaká má být.
Také mlhu říci, že mezera mezi zakládací lištou a zdivem se nechává volná pouze v případě, že zdivo je zavlhlé a je třeba, aby vysychalo. Jinak se mezera zakrývá.
Důležité je, že je tato mezera po celé ploše fasády a má svoji danou šíři cca 15-20 mm.
jakákoli pára, která se v souvrství srazí, se gravitací dostane ze souvrství pryč ( tak jako padne mlha )
Mnoho informací naleznete třeba na www.marshal-logistic.com

Autor: jiri holub
Datum: 17.04.2009 07:58 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
pokud má hlava si dobře pamatuje tak k článku byla vydaná opravenka a konečná "vypočtená" ztráta profukem byla větší, jiné desetinné místo 15% resp 1,5%.

Autor: Pavel Lanciger
Datum: 16.04.2009 18:48 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
no tomu článku moc nevěřím, ale budiž. když jsem si na místní tabulce simuloval plynosilikát 40 cm i s omítkou, tak při -10 C. je na rozhraní izolace a plynosilikátu 4,6 C!!! tak kde se jim vzduch ohřál na +10? to musí být buď totálně nachcanej plynosilkát, nebo je tam nějaký jiný zádrhel. jinak já mám za těchto podmínek na rozhraní cihly a izolace teplotu cca. 17 C, takže kondenzace se nemusím bát a pro mokré stavby je dle mého názoru mnohem lepší kontaktní s provětrávanou mezerou ale až mezi venkem a izolací!!! čím horší izolační vlastnosti zdiva, tak tím více ztrát a prochlazování zdiva. jinak zhoršení izolačních vlastnosti se mi nezdá!!! buď výrazně zhorším izolační vlastnosti nebo budu málo větrat. zajímal by mě poměr difuze vodních par vůči odvodu vodních par z mezery. prostě další marketinogový trik. to že roztál sníh u mezery a výdech není zázrak, ale pouhá ukázka, že ztráty jsou a jsou vysoké!!!

zobrazuji 1 - 30 z 34   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.