Izolace kanalizačního potrubí

Autor: Jan Burian
Datum: 18.06.2009 07:12

Dobrý den. Řeším momentálně následující problém. Vzhledem k tomu, že jsme se rozhodli kvůli orientaci světových stran stavět dům na opačné (tedy protilehlé straně) pozemku, dostáváme se díky vzdálenosti cca 25m s kanalizačním potrubím nad úroveň zámrzné hloubky. Vzhledem k tomu, že chceme dodržet spád 2% kvůli problematickému spádu veřejného řadu, kdy hrozí "vracení se" splašků zpět do potrubí např. při přívalových deštích atp., není jiná možnost jak celý problém vyřešit. Opačná strana pozemku je navíc hluboko pod úrovní, proto ani zvýšení domu o dalších cca 35-40cm nic neřeší, už tak ho zvedáme o cca 1m. Existuje nějaký elegantní a jednoduchý způsob, jak potrubí o průměru 200mm izolovat přímo v zemi? Máte někdo podobnou zkušenost?

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Chronologický seznam příspěvků
Petr Malý03.02.2012 14:54
Laďa Jaskva19.06.2009 23:47
Jan Burian18.06.2009 19:37
Petr Stoll18.06.2009 12:26
Jan Burian18.06.2009 10:16
Martin Cakl18.06.2009 08:50
Jan Burian18.06.2009 08:33
Martin Cakl18.06.2009 08:11

Datum: 03.02.2012 14:54 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 108578
reakce na ...
Zamrzlé potrubí?

V těhle mrazech nic napomůže žádná izolace. Osvědčil se mi elektrický topný kabel PPC, který má termostat a je připravený pro zapojení rovnou do zásuvky. Naštěstí jsem ho sehnal včas a dokonce i s informací od techniků V-systém, jak ho připevnit. To se hned tak nestává.

Takže doporučuju rychlé řešení využít včas.....

Autor: Laďa Jaskva
Datum: 19.06.2009 23:47 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý večer. Nedříve si musíte ujistit spád, protože zde často
dochází k nedororumění. Vámi uváděný spád 2% znamená spád
trubky 3,49 cm / m. na délce odpadního putrubí je to 25 x 3,49
celých 87 cm. Pro dokonalé odvedení splašků stačí spád 1 cm/m,
což představuje pouhých 25 cm. Rozdíl v hloubce na počátku
kanalizace dělá celých 62 cm! Problematický spád věřejného řádu se spádem Vaší kanalizace nemá vůbec žádnou souvislost, protože pokud hrozí vniknutí splašků zpět, tak to může ošetřit pouze zpětná klapka.
Jinak si myslím, že jste popletl stupně spádu s centimetry
a tím pádem rozdíl v hloubce při spádu 1cm/m proti 2cm/m bude
jenom 25 cm na celou délku Vaší kanalizace. Pokud se tímto
opatřením nedostanete do nezámrzné hloubky , musíte to potrubí
tepelně izolovat. Nejlépe nejlehčím ecostyrenbetonem a zasypat
pískem a hlínou.
S pozdravem Laďa.

Autor: Petr Stoll
Datum: 18.06.2009 12:26 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Autor: Filip Cingroš
Datum: 07.07.2008 01:07Dobrý den, prosím o radu, jestli následující projekt není blbost;)

Na chalupě potřebuji napojit (pouze) WC na stávající žumpu, která je poměrně vzdálená a jediná možnost je, vést vodorovný svod po vnější obvodové zdi domu nízko nad zemí.

Potrubí DN 100 HT povede 9m suterénem a sklepem se spádem 5%. Pak projde potrubí obvodovou zdí (nad zemí) a bude pokračovat 11 metrů podél zdi nad zemí a ke konci asi 3 metry pod zemí (zde KG), celé se spádem 3%. Venku bude potrubí opatřeno izolací Mirelon 40mm s povrchovou úpravou pro vnější podmínky a pod zemí navíc chráničkou. Případně pod izolaci umístit topný kabel s výkonem 10W/m. Předpokládám ale, že objem vody o teplotě 5 C při každém spláchnutí dokáže potrubí rozmrazit i bez topného kabelu.

Je izolace dostatečná? Příp. jakou nejlépe zvolit?
Je nutný topný kabel? (jaký výkon)
Nevadí zmenšení sklonu potrubí? (příp. jak to řešit?)
Není potrubí příliš dlouhé?

Moc Vám děkuji za rady!

Datum: 22.07.2008 13:17 odpovědět upozornit redakci nahoru
Mám takový pocit,že si řešení Vašeho problému sám komplikujete.
Pro informaci co se týká spádů : Pražský standard pro potrubí
D300 je 14 promile,běžně se pokládá potrubí pro gravitační ka-
nalizaci D300 se spádem 0,3 - 0,5 % (procent).Pro úplné pocho-
pení,jak je to se spádem : 100% spád svírá s vodorovnou rovinou
úhel 45 stupňů,neboli spád l00 cm na 1 m je 100% spád.Spád 1 cm
na 1 m je 1% spád. Spád kanalizačního potrubí l cm na metr
potrubí je dlouhodobě prověřen praxí a není důvod o tom vůbec
pochybovat,zejména při použití plastového potrubí KG.Pravděpo-
dobně jste zaměnil spád v procentech a ve stupních. Na Vámi
uvedenou délku potrubí 23 m stačí výškový rozdíl ( spád )
23 cm. Doporučuji znovu proměřit výškové rozdíly,vykašlat se
na stupně a počítat pouze v centimetrech.Jedná se samozřejmě
o část potrubí,které povedete podél stěny.Zde Vám zcela jistě bude stačit spád 1 cm na 1 m.Tímto se pravděpodobně dostanete pod zem již za průchodem stěny.Já prostě nemám rád odpadní potrubí venku na stěně. Izolace 40 mm Mirelonu je nedostatečná,
navíc tak silnou izolaci ( sílu 40 mm) firma Mirel,která toto vyrábí,ani nemá v nabídce,ledaže byste provedl návin pásu.
Já bych použil sílu 25 mm a jako další vrstvu bych použil
lehčený beton z ecostyrenu v síle minimálně 10 cm kolem celého
obvodu.Mechanická ochrana - stačí překrýt zeminou. Na Vaše
otázky :izolace odpovězeno,topný kabel nedoporučuji - trvalá závislost na elektrice a nutnost automatizace, zmenšení
sklonu potrubí - vysvětleno, potrubí je přesně tak dlouhé,jak
potřebujete - evidentně nemůže být kratší.Vzhledem k délce,
je ale nutné zhruba v polovině délky potrubí vložit čistící
kus.Váš předpoklad, že voda o teplotě 5 stupňů při každém
spláchnutí dokáže rozmrazit potrubí je mylný. Pravý opak je pravdou - při nedostatečné tepelné izolaci bude voda namrzat
na vnitřní povrch tak dlouho,až se celý prostor uzavře ledem.
Obecně lze říci,že je lepší tepelnou izolaci přehnat, než
řešit zamrzlý odpad.
Ať se dílo zdaří!!!!
http://forum.tzb-info.cz/107261-splaskova-kanalizace-nad-zemi

§ 44
Kanalizační přípojky a vnitřní kanalizace

(1) Je-li stoková síť oddílná, musí být i vnitřní kanalizace oddílná.

(2) Potrubí kanalizační přípojky musí být uloženo do nezámrzné hloubky nebo se musí chránit proti zamrznutí, například tepelnou izolací.
http://www.podnikatel.cz/zakony/vyhlaska-c-137-1998-sb-o-obecnych-technickych-pozadavcich-na-vystavbu/ctreti-d2/

http://konzern.energieag.at/eagcz/resources/474090673679897943_326149564769595923.pdf

Datum: 18.06.2009 19:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nerozumím - v tomhle vláknu se jednalo o nadzemní vedení, já potřebuju řešit uložení pod zem ...

Datum: 18.06.2009 10:16 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Díky moc za tipy. Ať jsem hledal internetem křížem nebo krážem, nikde jsem podobné řešení nenašel. Násypný "břeh" bohužel řešit nejde, uprostřed zahrady by byl napříč hrb :-) a u paty domu by pak byl problém s ostřikem dešťovou vodou (dům je izolován FTX UD). Myslel jsem na nějakou kruhovou izolaci kolem trubky, skládat to z desek perimetru asi to stejně někde bude mít díru ... Ten nápad dát to do druhé trubky je taky zajímavý ... Bojím se, co by se dělo, kdybych to tam dal bez izolace, v okamžiku kdy by se do potrubí dostala teplá voda a zemina okolo by byla zmrzlá - aby nedocházelo k rázům nebo pnutí a poškození roury

Datum: 18.06.2009 08:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Omlouvám se, na tak důležitou infomaci jsem zapomněl ... :(. Potrubí se dostane nad zámrznou hloubku (pokud počítám 60cm) v délce cca 15m, což při sklonu 2% dělá na konci cca 30cm - takže rozpětí těchto dvou hodnot

Autor: Martin Cakl
Datum: 18.06.2009 08:50 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tak to je opravdu hodně mělko...
Buď tedy zkusit to co jsem popsal poprvé...Nebo nevím jestli by nebylo možné volit trasu potrubí tak,aby ho bylo možno nadsypat zeminou...nějaký falešný "břeh"..to ale záleží na místních podmínkách..které neznám.
Při takto mělce uložené kanalizaci nebude problém se k ní kdykoliv dostat...bez velkých nákladů..Takže bych to asi první rok vyzkoušel..,a pokud by byl problém,pak se vždy dá udělat nějaké temperování el.kabelem..(ale to je až opravdu to poslední co bych dělal...).Koneckonců,pokud bude "bílá" zima,pak samotný sníh funguje jako izolace...Při holomrazech by to ale problém být mohl..

Autor: Martin Cakl
Datum: 18.06.2009 08:11 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Nepíšete jak hluboko bude potrubí uloženo...jen to že bude v zámrzné hloubce..
Nejjednodušší bude obsyp potrubí nezamrzavou sypkou zeminou,ev.jako další možnost je uložení hlavního svodného potrubí do ochranné trubky většího průměru,kde izolaci bude tvořit vzduchová mezera..Určitě by bylo možné i vyplnit tuto mezeru nějakou izolací na bázi PUR (ale pak by to musela být izolace,která nenasaje vodu,ev.by se potrubí muselo utěsnit.
Ono zase tak velký problém to v reálném provozu nebude..Potrubím bude odtékat spíše teplejší voda...a při 2% spádu vždy odteče a nebude v potrubí "stát"..takže by nebylo ani moc reálné že v potrubí bude mít co zamrznout.
Napadají mne i další řešení,ale ty jsou již investičně dražší..

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.