Môj "pasívny" dom pri Prešove |
Autor: Giorgio Grados Datum: 23.07.2009 19:49 | Fotogalerie:
Rozhodol som sa založiť túto novú diskusiu o EPD. Rád sa podelím s dobrými radami, ktoré som dostal a verím, že mi mnohí pomôžu odstrániť tie úvodzovky v názve diskusie. K môjmu domu: Staviam na kopci, smer domu je cca na juh, ide o poschodový dom s cca 230 m2. Materiál: zvažoval som dlho Ytong, nakoniec som skončil pri BST z Popradu (rodia ich aj v Prešove). Strop 1NP som riešil ako drevený, zateplenie vnútorné EPS 70F, plochá strecha. Rýchlosť stavby: v apríli som kúpil pozemok - stav posúdte sami. Pripája foto z apríla (pozemok), mája (základy) a júna (hrubá stavba) a júla (okná+strecha)
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
|
| Příspěvky |
Autor: Roman Novák Datum: 22.01.2012 14:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Fotogalerie:
| Dobrý den, navážu na poslední informace o možnosti provést BD-test samo-domo. Napodlo mě proč nevyužít základních znalostí Pascalova zákona a principu spojených nádob na měření delta P a zároveň změření objemu prostým nafouknutím igelitového rukávu známých rozměrů, tedy i objemu. Na místo ventilátoru použít průtokově stabilnější "vakuovou pumpu", kterou máme každý doma, tedy vysavač. Nafouknutím toho rukávu za určitý čas jsem zjistil průtok mého vysaveče 2900 litrů za minutu. Trochu méně než jsem čekal. Micméně z toho plyne, že na domy s objemem do 500m3 by mohli stačit ty pumpy 2. Jedna se známým průtokem a duhá regulovaná. Z provedeného pokusu plyne, že není potřeba elektronická zpětná vazba pro regulaci průtoku. Ta hodnota se nastaví a delta P se nemění, popř je možné udělat korekci během měření ručně. Jako spojené nádoby mi posloužila průhledná plastová hadička naplněná obarveným benzínem. (Foto). Uložením hadiček pod úhlem 30 stupňů, jsem dosáhl rozlišení 50Pa odpovádající 14mm rozdílu hladin. Jelikož zatím nemám vhodný dům pro měření tak nízkým průtokem, pokusil jsem se provést měření alespoň v jedné místnosti. Bohužel ani tak jsem nedosáhl potřebných 50Pa ale jen 32Pa (9mm rozdíl hladin). Jak se ukázalo vzduch unikal podél okrajů dřevěné dodlahy do dalších místností. (Foto) Opakovaným měřením průtoku vysavače při 32 Pa jsem dospěl ke stejné hodnotě. Obyčejný vysavač by měl být stabilním zdojem průtoku vzduchu bez ohledu na delta P. Pokud použijete ještě jednu pumpu s regulovatelným výkonem, mělo by se podařit nastavit delta P na požadovanou hodnotu. Měřením objemu vzduchu z této pumpy, výše posaným způsobem získáte všechny potřebné hodnoty pro výpočet netěsnosti. Závěrem: Pro získání hrubé informace o těsnosti domu by to mělo být víc než dostačující. Pokud se hodnotu delta P podaří nastavit je hodnota netěsnoti 0,6 nebo lepší (už měřitelná). Pokud se nastavit nepodaří je větší. Zda má smysl přidat další pumpu nebo se pustit do hledání netěsností je na zváženou.
|
|
Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 19:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Fotogalerie:
| a nakoniec trochu zabavy :-D ja akoodraz vo vchodovych dverach a nase psy; cast odhalenych zakladov pri vonkajsom schodisti; a na zapadnej strane - evidentne teplo stupa zo zeme; + pri parkovisku Ak by som mal este nieco odfotit, kameru mam do rana 6.00, tak cakam na vase navrhy.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 17.01.2012 20:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Zkuste mne říci co za obrázek je na první fotce. Vypadá to na nějakého krocana. Jak vidím problém bude s kalibrací absolutních teplot tedy s emisivitou. Dá se tam nějak toto ovlivnit?
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 20:35 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Pan Homola, ten "krocan" som ja - teda moj odraz v skle vchodovych dveri. :-( ci :-D - ani neviem. Inak pisem to hore pri popise snimok. A kalibrovalo to pred kazdou snimkou.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 17.01.2012 20:55 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Nechci Vám kazit radost ale ty snímky jsou pouze orientační, že něco je jinak ale to se musí dát nějak do relací s emisivitou. Jinak na snímku tváře se dá poznat správnost teploty, protože je to tělo s povrchovou teplotou nad asi 30°C. To že jsou jiné barvy může být způsobeno dvěma faktory, buď mají jinou teplotu nebo jinou emisivitu (schopnost vyzařovat) a kamera nepozná o co se jedná. Proto je lépe měřit bezkontaktním teploměrem bodově malou plošku a vždy nastavit správnou emisivitu. U většiny materiálů stavebních jsou hodnoty dosti podobné ale ne zcela. To že na snímcích se dá soudit na jiné teploty není ani tak způsobeno izolací jako takovou ale prouděním - omýváním teplem z druhé strany. Prostě něco je "vytápěno" lépe a jiné hůře.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 21:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Prepacte, ale nechapem. 1. Snimka nie je moja tvar, ale iba "odraz" z dveri - stal som cca 1,5 metra od sklenenych vchodovych dveri. Odraz ako v zrkadle. To iste je vidiet aj na inej snimke, kde su moje deti v odraze v okne a predsa boli 5 metrov od okna. Tym ale nespochybnujem vas usudok, len nechapem to s tymi 30°C 2. Bezkontaktny teplomer nemam a ono sa kalibrovalo vzdy samo. Vyda to signal, ze je to skalibrovane - niekedy sa snimka zmenila rapidne, inokedy vobec. 3. Posledne 2 vety totalne nechapem. Bojim sa ich porozumiet tak, ze cele meranie termoviziou je na figu, lebo aj tak je nepresne, nakolko tu je este navyse prudenie - omyvanie teplom + to, ze nieco je vytapane lepsie a ine horsie.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 17.01.2012 21:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100172 reakce na ... | Ten výraz "samokalibrace" je něco jiného. To se občas tedy u lepších kamer (nevím jak u této) představí uvnitř před matrici detektorů na chvilku vyhřátá ploténka na určitou teplotu a všechny pixely se opraví na stejný el. signál, tedy řeší se tím rovnoměrnost veličin.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 21:25 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | To nemam ani potuchy, ako je to tu. Pri skoleni ako s nou narabat mi bolo povedane, ze sa to skalibruje samo.
|
|
| |
 | Autor: Roman Novák Datum: 17.01.2012 21:13 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Dobrý den, o tepelných mostech víte. Chtěl jsem s kamerou udělat pokus a nasnímat krytická místa z hlediska s cílem zjistit netěsnost. Nejdříve při přetlaku a následně při podtlaku v domě. Mám za to, že při přetlaku (snímáno uvnitř objektu) se krytická místa vzhledem k vnitřní izolaci rychle prohřejí. Při podtlaku naopak rychle vychladí. Nejpatrnější rozdíly v teplotách by měli ukázat místo poruchy. Nevím jaký problém pro Vás teď ten přetlak a podtlak bude možné vytvořit.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 21:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Mozno iba spustenim rekuperacie na maximum a to bud iba ventilatora na vstupe alebo iba na vystupe. Ale neviem, ci to budem vediet tak spustit.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 22:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Chcel som to vyskusat, no ventilatory zobudili deti, tak som to vzdal. Pojdem pomaly - takpovedac centimeter po centimetri a budem sledovat aj male odchylky na stene. aj ked nepredpokladam ziadne vaznejsie okrem uz zistenych.
|
|
Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 19:40 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Fotogalerie:
| ukotvenie schodista v komore (vonku vobec nie je viditelne); jedno zo severnych oknie (vsetky su podobne); juzne okna (ti duchovia su moje deti, co stali vedla mna 5m od okna a tak sa odrazali v skle); miesto prepajania venca a obvodoveho mura; okno hore; vchodove dvere - prah; roh vchodovych dveri+privod ee
|
|
Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 19:36 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Fotogalerie:
| vzduchotechnika 2x - pohlad do vnutra rury (tu sa ukazuje teplo, ktore prenika cez nosnu strenu najma z obyvacky, kde je konvektor, do zeme); 2x detail na dolne balkonove dvere; 2x horne rohy zvnutra zapadneho okna na prizemi; balkonove dvere a nakoniec tie iste dvere zatiahnute zavesom
|
|
Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 19:31 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Fotogalerie:
| dalej pohlad na ukoncenie tramov na zapadnej strane (na vychodnej ich nebolo vobec vidiet); okno a balkonovr dvere dole na juznej strane; dalsie dolne okna na juznej strane (2x); horne balkonove dvere s oknom, horne okna (vsetko juzna strana); detail hornej casti okna na zapadnej strane (obyvacka) (2x)
|
|
Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 19:26 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Fotogalerie:
| takze pripajam foto z vonku. ide o foto okien na vychodnej strane; vstupne dvere; okna v kupeniach na severnej strane; okno na schodisti a v komore; okno v dolnej a hornej obyvacke
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 17.01.2012 20:21 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Mě by zajímalo, co Vy osobně z těch fotek vyvozujete a jaké můžete udělat závěry. Děkuji za vysvětlení. S pozdravem Laďa
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 20:46 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Keby som to vedel :-D. Mozem iba tipovat: - TM napojenie venca obvodovych stien a venca vnutorneho nosneho muru - vedel som - TM tramov nie je (aj vdaka vam) - Najviac tepla unika cez ramy okien a horne casti zasklenia (cudoval som sa) - dost to chladi na podlahe pri vchodovych dverach - je to dane napojenim dlazby na ram dveri, ale inak si to ani neviem predstavit, ak dakto ano, nech da navrh - pri vchodovych dverach je aj otvoreny vyvod EE - budem ho tesnit pri dokoncovani schodista. Ale TM tam daky bude, nakolko teplo unika von - bal som sa JZ rohu hore, ale snimky neukazali nic vazne - prekvapila ma aj teplota v potrubi, ktore pri vypnutej rekuperacii sa unika von - planujem potrubie oblozit kamenom a tak teplo udrzat v lokalite. - TM schodista tu je. Suma sumarum neviem, co by som mohol vyrazne urobit, aby som znizil spotrebu EE. Maximalne to vidim na utesnenie toho otvoru pri dverach a zateplenie schodista - teda zeleza. po celej dlzke podesty - cca 1 m. Izolacia sa tak zvysi z 0,3 na 1,3 m, aj ked z hornej strany v tom poslednom metri nebude. Ine ma nic nenapada.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 20:48 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Este k tomu schodistu - zhora je tam cca 4 cm OSB a este pojde koberec, tak daco to isto spravi. A ten TM ma az tak nemrzi, nakolko chladi komoru, kde je dobre mat nizsiu teplotu.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 21:30 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Uvazujem este, ci to nie je dane aj konstrukciou BST tvarnic (sklořepinovych - asi tak sa volaju u vas). Ak ano, tak TM na nich nezbadam - rozplynie sa v ramici ich vzduchovych bublin. No a ani neviem, ci je to dobre alebo zle :-D A ci vobec tato uvaha ma realny zaklad.
|
|
 | Autor: Roman Novák Datum: 17.01.2012 21:44 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Taky si myslím, že tyto tepelné mosty se na kameře objeví z venku spíše jako velký flek s mírně zvýšenou teplotou a to pro "velkou" tepelnou vodivost betonu. Tyto mosty budou výraznější snímkováním zevnitř. Ochlazování bych se nebál tak jako rosení.
|
|
| |
 | Autor: Roman Novák Datum: 17.01.2012 22:08 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | Ano, myslím přímo na těch železných profilech při nízkých venkovních teplotách. Jak se to zakryje, tak už se to nedovíme. Nekondenzuje na krajích voda když je to otevřené? Doposud jsem byl přesvědčen že ano.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 22:19 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Este ani raz. A vonku uz bolo aj menej ako -10°C. Oni nie su ladove, su studene - aj podla termokamery maju tak okolo 14°C, ked "opustaju" izolaciu a vonku bolo okolo -8°C.
|
|
 | Autor: Roman Novák Datum: 17.01.2012 22:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 105259 reakce na ... | V každém případě až se zaizolují jejich teplota klesne a pak už bude hlavně záležet na parozábraně před izolací.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 23:06 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | To ano. Inak som dufal na viac postrehov, ale dnes tu "skapal pes" :-D. Presiel som prizemie, no nic extra som nenasiel az na dovod ochladzovania technickej miestnosti - a to hned dva, no nic nove - jednak privod a odvod studenej vody a po druhe privod studeneho vzduchu zvonku podlahou - to chladi podlahu a jeho odvod stenou tam je izolacia prerusena na cca 1-2 cm stierkou, ktoru tam dali az k okraju potrubia, aj ked som im to nekazal. A mna nenapdlo to osekat - no da sa to, aj ked to nevidim ako nejaky extra velky problem. Dole je to horsie pri vstupnych dverach. Teplo unika cez most - dlazdice/prah dveri a medzera medzi prahom a dverami. Tiez som si vsimol vyraznejsi pokles teplot v oblasti ramov tam, kde je kovanie. Dost vyrazny. Asi tych 750W, co dodavam celemu objektu teraz za hodinu fakt koresponduje s tepelnou stratou, ktoru som vypocital v programe 2273 kWh za rok, co odpoveda v ramci "topnej sezony uvadzanych 212 dni" v priemere 450 W za hodinu. Len najst lacnejsi zdroj tepla.
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 23:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Tak este zopar postrehov, kym pojdem spat. Sumarizujem uz prizemie i poschodie. 1. Teplota toho schodista je pri opusteni izolacie 12°C (nie 14), no teplota ramov okien na severnej strane je 10°C (teplota okolia 17°C). Takze schody ci budu alebo nie zaizolovane - nie su hlavny problem. 2. Teplota tramov pred izolaciou je zhodna s teplotou okolia. Vobec nie je vidno v termokamere prechod medzi tramom a izolaciou (vysvetlenie necham na lepsich hlavach) 3. Vsimol som si, ze CD profily su uzasne nosice chladu :-D vsade v rohu, kde sa dotykaju tepelneho mostu na venci, alebo su v jeho blizkosti, vidno pokles teplot aj par metrov dalej. 4. Spodne rury pod domom po spusteni rekuperacie stratili svoju teplotu, co mali predtym. Vonku je - 6°C, no kovova spojka nad TC ma 9-10°C. Cize teplo "naakumulovane do zeme pod domom cez nosny mur sa teraz odbera spat do systemu. To beriem ako potvrdenie mojej uvahy o takomto vedeni potrubia. 5. Teplota ramov okien na juhu je 12°C pri teplote izby 21°C 6. Teplota nosnej steny je pri podlahe 16°C, pricom v strede je 21°C (v spalni). 7. Teplota pod dverami zvnutra je minusova, cize tu sa "najviac chladi" vstupna chodba. RIESENIA: 1. Schodiste zateplit - ramy-pri vymene okien dat lepsie :-D 2. Tramy vyrazeraju byt OK, ziadny TM 3. Asi som sa mal rozhodnut pre drevenu konstrukciu, nie kovovu, ako je v USA. Zvazoval som ju, no kazdy mi tvrdil, ze CD profily su lepsie (teraz viem, ze su naozaj lepsie vodice tepla :-D ) 4. Este zabezpecit, aby neunikalo cez vstup - ale to asi az v jari tym kamennym oblozenim v drozenom kosi - aby to bolo aj esteticke. 5. vid 1) 6. vid 4) uz som videl foto, ked dal pod nosnu stenu v dome EPS alebo akykolvek polystyren. No dokedy mu to vydrzi, tak to neviem. Mozno som mal zvazit tehlu, ci Ytong na spodne rady, ale bal som sa zmeny nosnosti - aby sa to neponicilo ako s tym EPS. 7. Tu ma napada iba lepsie utesnit dvere zospodu - cez 1) tesnenie pod prah, lebo sa hybe - nadvihuje; az po 2) tesnenie na spodnej strane dveri, ktore by sa pritislo k prahu a tak znemoznilo pridenie chladneho vzduchu do izby, aj ked to tak necitim. Viac prudi vzduch cez ten otvor pre EE - mozno ho jednoducho zapenim nizkoexpanznou penou. Ta to utesni a bude aj ako izolant. Ak sa vam nieco nepozdava, ci mate ine napady, som same OKO :-D
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 17.01.2012 23:58 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Snazil som sa este najst U ramu oknie, k viem ze bolo 0,5. Ur je 1,2, cize tepelny odpor ramu ziadna slava. Zvnutra som ich scasti prekryl EPS, tak som mozno aj dobre urobil, aj ked ramy vyzeraju tenko.
|
|
Autor: Juraj Gradoš Datum: 20.10.2011 13:51 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Takže krátky prehľad: 2010/12 - dom dokončený na 95% 2010/05 - osadenie šachty na dažďovú vodu - rozsýpanie ornice na políčku + sadenie zemiakov - posledný víkend 2010/06 - osadenie žumpy 2010/07 - od začiatku prázdnin v novom - presťahovaní na 80%, no už bývame - spustenie Nilanu VP18K - v vodovodnom systéme je použitá dažďová voda - PROBLÉM: zaliate vzduchotechnické potrubie - zlý sklon - prevŕtali sme základy a aj potrubie, aby mala kade voda z kondezu vytekať - prvé pokusy zapáliť dom deťmi 2010/08 - spustenie vody na ulici KONEČNE - schody na políčko - základy pod balkón - zber zemiakov - rekordne krátky cas, no máme ich ešte aj teraz - z dvoch 5kg vreciek sme nazbierali 1 a pol veľkého vreca. 2010/09 - konečne máme schody k domu - osadenie filtrov na Nilane - terénne úpravy pred domom - už nemáme krtince - oprava el. vedenia do budúceho altánku - vznikla elektrická slučka 2010/10 - a máme balkón - potvrdenie - mám dom kategórie A aj pri slovenských čudných výpočtoch, teda PASÍV (LTT) - oprava podperného múru - mráz poškodil betón OČAKÁVAM KOLAUDÁCIU - foto bude na webe do týždňa
|
|
 | Autor: Juraj Gradoš Datum: 25.10.2011 19:18 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 107234 reakce na ... | Fotogalerie:
| Takze pripajam foto balkona - to je najpodstatnejsia viditelna zmena. Spoje i balkon som si navrhol sam. Stolar sa prv troxu bal, no nakoniec to vyslo aj podla neho i vedlajsich murarov dobre. Ide sice o makke drevo, no dufam, ze ten vosk na nom bude v pohode. Trochu sa bojim zabradlia, ci deti nebudu mat tendenciu cez neho skakat dole. Pre tento pripad tam xcem dat zo strany domu lexanove priesvitne dosky. Inak na zemi v pozadi vidno komposter. Uvidim, ci z toho daco bude. A hore je vytiahnuty koaxial na antenu ci satelit - este neviem.
|
|
|