Poradna Zelená úsporám /

111028. Castecne zatepleni a U<2,5. Jake jsou moznosti?

Autor: Miroslav Buráň
Datum: 07.09.2009 11:19

Dobry den!

Mame v planu zateplit rodinny domek z tricatych let - mame nova okna, zatepleny strop. Podle tepelneho auditora na kompexni zatepleni (70kwh/rok) bude nesmirne tezke a nakladne dosahnout, proto jsme se spise zamerili na castecne zatepleni. Tady je vsak potreba splnit U<0,25 u obvodovych zdi, coz pri plne cihle 45cm znamena cca 15cm polystyrenu. To vsak pomerne hodne "utopi" okna. Jako rozumne maximum bereme 12cm, coz vsak na pozadovane "U" nestaci.

Napadlo mne pouzit kvalitnejsi "sedy" polystyren (s primesi grafitu) ktery ma zpravidla podstatne nizsi tepelnou vodivost (cca λ = 0,031 W/mK pro "sedy" vs. λ = 0,039 W/mK pro bezny polystyren).

Z materialu jsem zatim zvazoval:
Baumit open reflect (λ = 0,031 W/mK)
BASF MultiTherm® NEO (λ = 0,032 W/mK)

Skladba obvodovych by byla:
1) 20mm vnitrni omitky
2) 450mm plna cihla (dum z 30let)
3) 30mm skrabana omitka (cca 15 let stara)
4) 120mm "sedeho" polystyrenu
5) venkovni omitka

Pro vypocet jsem pouzil kalkulacku na TZB-Info.cz:
http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/68-prostup-tepla-vicevrstvou-konstrukci-a-prubeh-teplot-v-konstrukci

a vyslo mi, ze pri sile 120mm "sedeho" polystyrenu bych mel pozadovane U splnit (vyslo mi U=0,24).

Muze mi prosim nekdo potvrdit, ze muj amatersky vypocet je realny? Ubirame se spravnou cestou? Existuji jeste jine alternativy?

Predem velke diky!

Miroslav Buráň

Chronologický seznam příspěvků
Franta Nekvasil09.09.2009 19:00
Petr Zahradník-SEVEn08.09.2009 16:20
Hugo Zhor08.09.2009 10:52
Miroslav Buráň08.09.2009 10:24
Petr Zahradník-SEVEn07.09.2009 23:00

Datum: 07.09.2009 23:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,

dosáhnout na parametry komplexního zateplení (A.1) nemusí být nereálné, závisí to samozřejmě na tepelně-technických parametrech těch konstrukcí, které byly již vyměněny resp. zatepleny.
Při dílčím zateplení (A.2) je požadováno mj.splnění doporučených hodnot "u" podle ČSN 73 0540, což je pro obvodové stěny u=0,25 W/m2K. Váš orientační výpočet je rozhodně reálný. Pro poskytnutí dotace Vám musí energetický expert potvrdit alespoň 20% úsporu oproti stávajícímu stavu. To je při uvažovaném zateplení stěn reálné.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: Miroslav Buráň
Datum: 08.09.2009 10:24 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Pane Zahradnik!

Diky mnoho za vasi odpoved!

S A.1 je to u nas slozitejsi. Dum je podsklepeny a je zde ordinace praktickeho lekare pro deti a dorost. Je tedy take z vetsi casti vytapeny. Zateplovani stropu ve sklepe tedy nedava moc smysl, musely by se vybourat podlahy a zateplit podlahy ve sklepe + obkopat dum a zateplit obvodove zdi az k zakladum. Toto je za behu ordinace bohuzel velmi tezko realizovatelne, navic by to bylo asi pomerne hodne nakladne. Otazkou by take byl ekonomicky i ekologicky prinos.

Z techto duvodu se tedy zamerujeme spise na castecne zatepleni. Jsem rad ze jste mi potvrdil realnost meho vypoctu, nebyl jsem si jisty jaky je presne tepelny odpor "plne cihly" (muj propocet muzete najit v priloze).

Jeste jednou diky za pozitivni zpravu!

S pozdravem,

Miroslav Buráň

Autor: Hugo Zhor
Datum: 08.09.2009 10:52 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
podle přiloženého obrázku je vidět, že nemáte započítaný Odpor při přestupu tepla na vnitřní a na vnější straně. Takže výsledný odpor bude ještě o něco větší. Aspoň podle ČSN 73 0540. Nevím jak je to popsané v TNI 73 0329.

Autor: Petr Zahradník-SEVEn
Datum: 08.09.2009 16:20 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
V první své reakci jsem zmínil možnost celkového zateplení (A.1) (nesprávně jsem použil slovo "komplexní"). V této oblasti podpory není nutně požadováno zateplení i spodní stavby resp. podlahy, je to pouze jedna z dalších možností. Ve Vašem případě to opravdu bude ekonomicky nevýhodné. Při jisté konstalaci stávajícího stavu a navržených opatření by možná bylo reálné na kategorii A.1 - celkové zateplení dosáhnout i bez zateplení podlahy a suterénních stěn. To už ale musí být konkrétně posouzeno.
Při Vašem výpočtu jste si opravdu "přihoršil" tím, že jste nezapočítal součinitele přestupu tepla. Výpočet je potřeba stále považovat za orientační.

Autor: Franta Nekvasil
Datum: 09.09.2009 19:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Buráň,
pozor na jednu věc, výpočtové vzorečky a prográmky na portálu TZB info jsou fajn a já je hojně používám pro praktické výpočty nicméně nemusí být podle platných norem.
Např. ČSN 06 0210 byla zrušena a výpočet pro dotaci zelená úsporám musí být proveden dle ČSN EN ISO 13790 s okrajovými podmínkami podle TNI 73 0329 (RD) a TNI 73 0330 (BD), což je úplně jiná káva.
Hodně zdaru