Poradna Zelená úsporám /

111201. Dotaz na cenu zateplení - konečná cena

Autor: Jan Honzík
Datum: 15.09.2009 19:29

Dobrý den. Rád bych zateplil starší domek, který je stavěn samozřejmě z cihel a obvodové zdi jsou v tloušťkách 30 - 45 -60 cm ( každá strana jiná ). Pokud budu zateplovat svépomocí, tak materiál ( polystyren - lepidlo -perlinka -hmoždinky -penetrace ) vychází cenově na cca 220-240 Kč za metr čtvereční dle použitého materiálu a momentální akci v obchodě. Zajímalo by mě, na kolik vlastně vyjde konečná cena za metr čtvereční, pokud si zažádám o dotaci a nechám tedy zateplení zpracovat firmu. Co jsem se ptal v okolí, tak za metr zateplení ( bez konečné fasády ) si firmy účtují od ccca 800,-Kč výše a to nevím jestli v tom je vůbec materiál. K tomu připočtu nějaké audity a já nevím co ještě... Vyplatí se vůbec žádat o dotace? Okna plastová jsem udělal loni než vyšla ta zelená usporám, kotel mám na uhlí a funkční ( a fungl nový stojí cca 16 tisíc - proti drahým kotlům na bio ), uhlí mě stojí cca 17 tisíc za rok plus cca 2 tisíce za dřevo, plyn tu nemáme a nikdy mít nebudeme, půdu kvůli uskladnění starých bot zateplovat nebudu.

Datum: 22.09.2009 00:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
samozřejmě se rozhodněte na základě svého cenového odhadu. Nabízené ceny realizačních firem se výrazně liší, ze zkušenosti i o 200%, proto je pro takovouto kalkulaci vhodné mít zpracovaných raději více cenových nabídek.
Kromě investičních nákladů je potřeba také uvážit výhodu (obvykle) kvalitnějšího zpracování profesionály a zároveň poskytnutou záruku na dílo.
Na zpracování projektoví dokumentace a energetického posudku je zatím také udělován příspěvek od SFŽP.