Poradna Zelená úsporám /

111222. Akumulační nádrž

Autor: Martin Ježek
Datum: 16.09.2009 13:42

Ve stávajícím topném systému mam akumulační nárž o objemu 2000 litrá, ze které je zároveň ohřívána teplá voda v kombinovaných bojlerech. Mohu ke stávající nádrži, která není v seznamu výrobků připojit solárně termické kolektory (samozřejmě uvedené v seznamu výrobků a montované autorizovanou firmou), nebo bych musel vyměnit i akumulační nádrž a ohřev TUV?

Chronologický seznam příspěvků
Martin Ježek17.09.2009 10:47
Tomáš Chadim - SEVEn17.09.2009 10:24

Datum: 17.09.2009 10:24 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
solární systémy jsou podporovány jako celek, ale osobně neznám formulaci, která by bránila ve využití stávající akumulační nádoby. Dotace je počítána na celkový systém a je pravděpodobné, že pokud bude doplnění vašeho systému levnější, než poskytovaná dotace, nebude vám poskytnuta. Doporučuji tento dotaz směřovat pro jistotu přímo i na SFŽP.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: Martin Ježek
Datum: 17.09.2009 10:47 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Diky za odpověď. Ptal jsem se proto, že v krycím listu je povynné vyplnění nádrže a zásobníků na teplou vodu. Na zelené lince mi odpověděli, ža nádrž musí být také ze seznamu, ale nebyli li si úpně jisti. Náklady budou každopádně vyšší. Mam je spočítané na zhruba 150.000,-. Dotaze 80.000, doplatil bych 70.000. Kdybych musel měnit i nádrže a ohřev, tak se to prodraží o 100.000. Náklady tedy 250.000, mínus dotace 80.000 - musel bych doplatit 170.000. To to bez dotace vyjde levněji. Navíc bych si ušetřil administravu, nemusela by to dělat firma, koupil bych si pouze komponenty za 115.000 a sám zapojil do stávajícího systému. Chápu, že kolektory musí být ze seznamu, aby se nedotovali neúčinné komponenty. Výměnou nádrží se ale nic neušetří - naopak a výrobou nových vzniknou nové emise. Já kolektory za těchto podmínek instalovat nebudu, takže emise také nesníží. Ježek