Poradna Zelená úsporám /

111276. Podlahová plocha bytový dům

Autor: Vladimír Novotný
Datum: 18.09.2009 14:31

Dobrý den, nemám jasno co lze zahrnou do užitné podlahové plochy u BD. Máme na každém patře chodbu s výtahem, která je temperována. Pak je také na každém patře místnost s kójemi. SFŽP z definice podlahové plochy určitě neuzná ty kóje - sklepy. Ale co to schodiště s výtahem? Jak se na to dívate Vy? Slyšel jsem více výkladů jejich definice. Děkuji a přeji pěkný víkend.

Chronologický seznam příspěvků
Lukáš Střížek06.10.2009 11:43
Jaroslav Smolík06.10.2009 10:27
Petr Zahradník - SEVEn22.09.2009 01:16

Datum: 22.09.2009 01:16 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
při výpočtu podlahové plochy se vychází z celkových vnitřních rozměrů podlaží (měří se tedy vnitřní líce obvodových konstrukcí). Do této plochy se započítávají např. i příčky.
Do této plochy se nezapočítávají oddělené nevytápěné prostory, neobývané sklepy a půdy. Z této definice (je součástí příslušných norem i směrnice Fondu) vyplývá, že společné chodby i kóje/komory v podlažích s byty jsou součástí této výměry.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: Jaroslav Smolík
Datum: 06.10.2009 10:27 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mám stejný názor. Jedná se o prostory, které mají příslušnými normami stanoveny požadované výpočtové vnitřní teploty. Skutečnost, že je těchto teplot většinou dosahováno nepřímým vytápěním ze sousedících přímo vytápěných místností na tom nic nemění. Projektant vytápění by měl při návrhu vytápění provést kontrolu výpočtové vnitřní teploty a v případě potřeby umístit odpovídající otopnou plochu. Ve starší zástavbě to bylo zcela běžné. Nejsem si ale jistý, jestli to příslušný úředník bude chápat stejně.
Také je v této souvislosti zajímavá (možná trochu akademická) otázka kterou jsem dostal. Jak započítat plochu schodiště (jestli jako průmět do půdorysu příslušného podlaží, nebo jako průmět do roviny sklonu podlaží…..). Kloním se k průmětu do roviny jednotlivého podlaží. Je to nejblíže definici podle zákona 406, § 2, odst. p.

Autor: Lukáš Střížek
Datum: 06.10.2009 11:43 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Zahradník neprotiřečíte si. V dotazu 111466 Dílčí zateplení jste v odpovědi uvedl, že temperované prostory se do plochy RD nezapočítávají a zde u BD se temperované prostory započítávají?
Měl jsem za to, že se započítávají veškeré plochy vytápěných prostor, tj. všechny plochy bez ohledu na vytápěnou teplotu.