skladba 24+20 EPS - VPC nebo xtherm?

Rubriky:

Reklama
DV Daniela Vrbová @daniela.vrbova před 14 roky25.09.2009 11:34:00
skladba 24+20 EPS - VPC nebo xtherm?

Dobrý den,
už více než rok čerpáme hodnotné informace od zde diskutujících, za což děkujeme. Ač tady toto téma bylo mnohokrát diskutováno, i my jsme narazili a nevíme, ja se rozhodnout. Moc bych poprosila o názor.
Stavíme přízemní dům, 24 cihla plus cca 20 EPS. Vzhledem k rozponu a váze stropů nemůžeme jít do menší tloušťky zdi, u EPS nás limituje požárně nebezpečný prostor, skladba je tedy více/méně definitivní. Otázka je, z čeho těch 24cm "cihly" udělat. Porobetony apod nechceme, v úvahu přicházi pouze VPC (sendwix nebo kalksandstein) nebo keramický blok (Porotherm nebo Heluz, musí být P15). Na základě pročtených diskusí jsme se přikláněli k VPC, ale po nacenění jsme zjistili, že:
1.keramický blok je o 15-25% levnější, a to i když započteme vnitřní omítky a zakládací maltu, které jsou u VPC levnější. Na naší stavbě to dělá cca 50tis, což je dost, ale vzhledem k ceně domu do jisté míry zanedbatelné, např. v porovnání s pěnosklem.
2. Stavíme dodavatelsky a stavební firmy vůbec nejsou nakloněny tomu, že by stavěly z VPC, tvrdí, že stavba bude delší a práce finančně náročnější - další mínus pro VPC. Čeká nás dost sekání a "půlení" cihel, protože délky stěn a umístění okeních otvorů nejsou dělány "modulově", voda ale může jít v podlaze a část rozvodů v podhledu spolu se vzduchotechnikou. Chceme eliminovat možnost, že stavbu stavební firma neudělá tak, jak má.
3. bojíme se nízké akumulace keramiky, přece jenom je to rozdíl v objemové hmotnosti 1:2 a my máme navíc strop s polystyrenovým bedněním takže akumulace stropu = asi nula nic, dřevěná podlaha 10mm na podlahovce, máme velké prosklené plochy na jih, které jsou sice chráněny přesahem, ale i tak se bojíme horka a jde nám o akumulaci v přechodném období
4. akustické parametry jsou sice fyzikálně laicky lepší u VPC, ale když se podívám do tabulek, Sendwix je na tom stejně, ne-li hůř než např. Porotherm a nemá aku příčky. Ty bychom chtěli využít na zvukové odizolování kotelny a dalších hlučných prostor v interiéru.
5. celé okolí vč. projektanta, architekta a rozsáhlé rodiny se přiklání k "Porothermu", důvody vesměs logické, viz výše, částečně konzervativní ála VPC je na komíny a zídky od plotu.

Nevím, jestli jsme neopomněli nějaký důležitý aspekt. Už tady laborujeme několik týdnů a pokud se co nejrychleji nerozhodneme, letos už hrubou stavbu nepostavíme. Našel by se někdo, kdo by poradil? Tímto se omlouvám za dlouhý příspěvek:) a předem děkuji.

Daniela Vrbová

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

175 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.