Poradna Zelená úsporám /

111483. Zemní výměník tepla - letní tepelná stabilita objektu.

Autor: Štefan Krahulec
Datum: 03.10.2009 10:05

V rámci posouzení a hodnocení PARD jsem narazil na problém, ke kterému mi zatím nikdo nedal jasné stanovisko:

Jedná se o posouzení letní tepelné stability navrhovaného PARD. Nejvyšší teplota vzduchu v pobytové místnosti (dle jednoho z kritérií TNI 73 0329) by měla být menší či rovna 27°C. Zároveň se nepředpokládá strojní chlazení.
Co ale v případě, kdy je objekt vybaven zemním výměníkem tepla (ZVT) napojeným na VZT systém (Atrea). Z mého pohledu to chápu tak, že i v letním období využívám pro větrání VZT systém. Tím, že nasávám čerstvý vzduch přes ZVT a nikoliv přímo přes fasádu nemusím ani z hlediska příkonu VZT systému dodávat větší energii, natož aby se zde mluvilo o strojním chlazení. Samozřejmě teplota vzduchu přiváděného do objektu přes ZVT (uvažuji v průměru asi 20°C) mi výrazně pomůže vylepšit letní stabilitu objektu a při započítání ZVT splním "letní" kritérium pro PARD.
Chci se Vás tedy zeptat, zda opravdu mohu při výpočtu letní stability objektu počítat se ZVT?

Předem moc děkuji za vyjádření k této problematice.

Datum: 09.10.2009 14:58 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,

podle zmíněné TNI (poznámka v tab.8, bod 5) ..."ve výpočtu se nezahrnuje chladící efekt zemního výměníku tepla...."), takže se pro výpočet letní stability nazapočítává.