Poradna Zelená úsporám /

111574. Způsob výpočtu měrného tepla pro vytápění

Autor: Tomáš Mihal
Datum: 08.10.2009 13:58

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat na způsob výpočtu měrného tepla pro vytápění [kWh/m2].
Mám například RD s tepelnou ztrátou 9 kW (tato je stanovena na teplotu -12°C). Tepelná ztráta objektu za jednu topnou sezónu činí 180 dní x 24 hodin denně x 4,5 kw (tepelná ztráta objektu při průměrné teplotě za topnou sezónu 4°C) - 19 440 kWh. Rodinný dům má řekněme vnitřní podlahou plochu 120 m2, měrná potřeba energie na vytápění je 162 kWh /m2 - s tímto číslem hodnotu 70 kWh / m2 samozřejmě nesplním. Pokud budu mít instalováno tepelné čerpadlo s průměrným topným faktorem 3, spotřeba tepla na vytápění bude 54 kWh / m2. Má otázka tedy zní, lze do výpočtu energie pro vytápění zohlednit i COP tepelného čerpadla? Děkuji za odpověď

Datum: 09.10.2009 14:42 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
jestli jsem Vaši úvahu dobře pochopil, kombinujete spotřebu a potřebu tepla, což jsou dvě různé veličiny, které se výrazně liší. Bude-li Vaše měrná potřeba tepla (která je hodnocena v rámci dotačního programu) ve stávajícím stavu 162 kWh/m2,rok, neznamená to, že při provedení nějakých stavebních opatření nemůžete dosáhnout pod požadovaných 70kWh/m,rok v části A.1 programu. Je samozřejmě potřeba bližší posouzení. Měrnou potřebu tepla použití tepelného čerpadla neovlivní, ovlivní až měrnou spotřebu tepla.