Poradna Zelená úsporám /

111578. novostavba PD

Autor: Kvasnička Michal
Datum: 08.10.2009 21:54

Dobrý den,

na jaře začnu stavět nový pasivní dům. Kdy mohu požádat o dotace na stavbu domu a kdy mi bude vyplacena (pokud bude schválena) a kdy mohu požádat o dotaci na projekt a kdy bude vyplacena? Dále by mě, z pohledu získání dotace, zajímalo, jestli dům musí stavět stavební (odborná) firma, nebo jestli si mohu dům postavit svépomocí.

Děkuji za Vaši odpověď

Kvasnička

Chronologický seznam příspěvků
Zuzana Šestáková-SEVEn26.10.2009 09:28
Patrik žatko22.10.2009 13:51
Pavel Adam20.10.2009 15:37
Kvasnička Michal09.10.2009 20:17
Kvasnička Michal09.10.2009 20:17
melkor unlimited09.10.2009 14:07
Zuzana Šestáková-SEVEn09.10.2009 10:49

Datum: 09.10.2009 10:49 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
žádost o podporu se podává:
-před zahájením nebo v průběhu realizace na základě vydání stavebního povolení (ohlášení stavby)
-po realizaci, a to do 12ti měsíců od oznámení o užívání stavby nebo vydání kolaudačního souhlasu.
Dotace je přiznána až po dokončení realizace a doložení splnění požadovaných podmínek.
O podporu na projekt a odborné posouzení se žádá současně s žádostí o investiční podporu. Tato podpora je podmíněna schválením žádosti a bude vyplácena do vyčerpání financí určených pro tento účel, nejpozději však do 31.3.2010.
Stavba RD musí být realizována certifikovanou firmou, která je zapsaná v Seznamu odborných dodavatelů.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: melkor unlimited
Datum: 09.10.2009 14:07 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Co takhle přečíst si doplňek pravidel k programu Zelená úsporám, kde je psáno, že výstavba objektů v energeticky pasivním standardu je v podmínkác ČR natolik nová a nestandardní, že není (zatím) možné jednoznačně posoudit schopnosti dodavatele a tudíž upoští od požadavku na zařazení stavební firmy do SOD pro oblast B?

Datum: 09.10.2009 20:17 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Přečetl jsem si jediný dodatek který jsem našel "Dodatek č. 1 k Přílohám I Směrnice č. 9/2009" a tam se o oblasti B vůbec nepíše. Mohl byste mi poslat na email tuhle směrnici, nebo jen odkaz na ni?

Děkuji za vaši ochotu

Datum: 09.10.2009 20:17 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Děkuji paní Šestáková za vaši odpověď.

Autor: Pavel Adam
Datum: 20.10.2009 15:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobry den,

pani Sestakova, pisete, ze realizaci PD musi realizovat certifikovana firma. Stejne, jak jiz nekdo upozornil, i ja jsem narazil na aktualizaci, ktera to tak trochu vyvraci:
http://www.sfzp.cz/soubor-ke-stazeni/17/5187-il090810zmeny_zu.pdf

Jak to tedy ve skutecnosti je? Lze realizovat PD i svepomoci?

Dekuji.
Pavel Adam

Autor: Patrik žatko
Datum: 22.10.2009 13:51 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Myslím, že odpověď naleznete tady:

http://forum.tzb-info.cz/on-line-rozhovor-s-mgr-petrem-holubem-reditelem-odboru-udrzitelne-energetiky-a-dopravy-mzp-ve-stredu-12-8-v-11-00

Jde o rozhovor s Mgr. Petrem Holubem, ředitelem odboru udržitelné energetiky a dopravy MŽP ve středu 12. 8. v 11.00 ke změněným pravidlům na posyktování dotací.

Přečtěte si dotazy v tom rozhovoru:

Viz. např.:

Dobrý den,
je možno získat dotaci na stavbu pasivního domu, který bude splňovat potřebné technické parametry, ale je stavěn svépomocí?
Díky za info.

Petr Holub:
Ano, to je jedna z nových změn. Pasivní domy jsou stavěny často inovativně, proto upouštíme od podmínky, aby použité materiály (výrobky) a prováděcí firmy musely být zapsány v seznamech. Dostatečnou garancí kvality provedených prací je tedy dosažení pasivního standardu budovy.

Nebo tento dotaz:

Dobrý den,
jak je to teď po změně podmínek s možností stavět dům v pasivním standardu částečně svépomocí ? Mám na mysli třeba stavební část (hrubá stavba) svépomocí a rekuperaci, okna i další řemesla (ale i např. zateplení fasády) pomocí odborných firem ? Podle starších podmínek se někteří vaši pracovníci vyjadřovali, že to možné není. Přímo na webových stránkách www.zelenausporam.cz jste však v odpovědích na dotazy uváděli, že realizovány pomocí odborných firem by měly (mohly) být jen části vypsané na krycím listu žádosti. Tedy např. okna, rekuperace a zateplení atd.. Pravděpodobně z důvodu zabezpečení kvality těchto částí stavby, které jsou pro pasivní standard velmi důležité. Působilo to tak trochu neodborně a nasvědčovalo to tomu, že ani vy sami pořádně nevíte co a jak. Teď v nových podmínkách uvádíte přímo
"...Požadavky na dosažení konečných parametrů pasivního domu přitom představují
dostatečný nástroj kontroly kvality odvedené práce. Platí tedy, že se lze k pasivnímu
domu dobrat téměř jakkoliv, pro udělení dotace je klíčový konečný stav, tedy dosažení
pasivního standardu..."
Znamená to tedy, že je možné provádět stavbu částečně svépomocí (rekuperace, okna atd. samozřejmě pomocí odborných firem třeba i těch které nejsou v seznamu) ? A co je tedy nutné pro udělení dotace, když podle vás je klíčový konečný stav, tedy dosažení pasivního standardu ? Jak se splnění pasivního standardu bude dokládat ? Stačí doložit projektovou dokumentaci, výpočet od oprávněné osoby a případně blower-door test ? Nebo co všechno bude nutno doložit ?

Děkuji

Petr Holub:
Na toto už jsem odpovídal. Pro pasivní domy nebudeme požadovat použití výrobků a firem z příslušných seznamů.
Doložení pasivního standardu se řídí příslušnou TNI. V zásadě je to jak píšete, projektová dokumentace, výpočty všech požadovaných parametrů autorizovanou osobou a empiricky blower-door test.

Ptal jsem se na to osobně i na FOR ARCHu na stánku SFŽP a bylo mi potvrzeno, že je možné stavět svépomocí.

Autor: Zuzana Šestáková-SEVEn
Datum: 26.10.2009 09:28 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
ano, podle současných podmínek SFŽP již nevyžaduje, aby byl pasivní
dům stavěn certifikovanou firmou, zapsanou v seznamu odborných dodavatelů.
Za předchozí chybnou odpověď se omlouváme.