Poradna Zelená úsporám /

111589. kotel s akumulační nádrží

Autor: Karla Věžníková
Datum: 09.10.2009 12:51

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak velké akumulační nádrže potřebuji ke kotli ATMOS DC 32S ( 32kW). V tabulce firmy vyrábějící tyto kotle jsem našla, že minimální objem aku nádrží pro udělení dotace musí být 3 x 750 litrů ( 2250 l ). Topenářská firma mi tvrdí, že se počítá 50 litrů na 10kW kotle a že by mi doporučili raději 2 x 1000litrů.
Podle mého názoru větší nádoba udrží teplou vodu déle, než dvě malé.
Můj dotaz tedy zní, zdali by mi byla poskynuta dotace na kotel vč. akumulačních nádrží 2 x 1000 litrů ?
Děkuji. Věžníková

Datum: 13.10.2009 18:29 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Velikost akumulačních nádrží ovlivňuje několik parametrů: velikost prostoru do kterého můžeme akumulační nádrž umístnit (její průměr a výška), způsob vytápění krátkodobé x dlouhodobé, teplotní spád otopné soustavy, způsob přípravy teplé vody apod. Velikost akumulační nádrže vždy přizpůsobíte možnosti její instalace do daného prostoru. Tím získáte její velikost a celkový objem pak bude jen násobkem této velikosti. Kotle Atmos doporučují velikost 2000l, topenářské firmy 50l/kW což by pro Vás bylo 1600l. Pro co nejlepší využití výkonu kotle doporučuji minimálně velikost 2000l vzhledem k tomu, že mohu plně využít veškěré teplo z kotle, naakumulopvat ho v nádrži a potom dlouhou dobu kotel nevyužívat. (To ovšem záleží na tepelné ztrátě objektu.)