Poradna Zelená úsporám /

111770. Výpočet pro výměnu oken

Autor: Roman Bloudek
Datum: 17.10.2009 16:59

Dobrý den.Chtěl bych vyměnit okna v rodinném domě a využít dotace Zelená úsporám.Mám dům s 1 nadzemním podlažím a podkroví kompletně podsklepen.Dům je 3 roky zateplen polystyrenem.Nyní jsem si nechal spočítat úspory a projektant mi řekl že úspory jen výměnou oken vyjdou 12%.Bylo to počítáno programem od firmy PROTECH.Ve výpočtech se mi nezdá součinitel „U“ starých dvojitých oken(bylo počítáno 2,35W/m2.K).Dále mám 15% stropu sklepu(garáže)zateplen 5 cm polystyrénem(prostor mezi nevytápěným a vytápěným prostorem) a výpočtář mi řekl že to nemá žádný vliv na výpočet.Ale doporučil zateplit 26% stropu nad 1 nadzemním podlažím(podlaha půdy) 8 cm polystyrénu a pak vyjde úspora 25%.Není to divné?

Chronologický seznam příspěvků
Roman Bloudek23.10.2009 09:59
Petr Zahradník - SEVEn23.10.2009 08:47

Datum: 23.10.2009 08:47 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
možná došlo mezi Vámi a autore mvýpočtu k nedorozumění. Zateplení stropu suterénu (coby nevytápěného prostoru) má samozřejmě vliv na potřebu tepla. V případě výpočtu pro program Zelená úsporám, kde se porovnává stávající a navrhovaný stav, to pro tyto účely vliv nemá proto, že je toto zateplení počítáno pro oba stavy. Nemá to tedy vliv na procentní úsporu. Jestliže Vám doporučuje teprve provést zateplení, které bude součástí žádosti o dotaci, pak toto zateplení vstupuje do výpočtu navrženého stavu a zvyšuje procento úspory. Pokud je to takto opravdu míněno, pak to divné není.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: Roman Bloudek
Datum: 23.10.2009 09:59 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
S tím s Vámi nesouhlasím.Zateplení bude počítáno pro oba stavy stejně,ale vyjde jiná potřeba tepla na vytápění (jak pro starý stav tak pro nový stav).A je rozdíl např. 20%(požadovaná úspora) z 200kWh/(m2.rok) a nebo 20% z 180kWh/(m2.rok) což vyjde např. ve výpočtu s jiným součinitelem prostupu tepla.