Poradna Zelená úsporám /

112000. Zateplení RD se dvěma bytovými jednotkami

Autor: Jan Ryšánek
Datum: 27.10.2009 18:58

Dobrý den,
jsem projektant a budu zpracovávat kompletní projekt včetně odborného posudku pro dotaci v programu ZÚ. Prosím o radu na následující problém. Můj klient má dvoupodlažní RD ve tvaru písmene L a každá z přímých částí písmene L je vytápěna samostatně a je postavena z rozdílných materiálů. Tento objekt je však v katastru nemovitostí veden pod jedním číslem popisným a jediným majitelem. Jedna část RD je využívána pouze pro účely bydlení u druhé části je to jen podkrovní část, zatímco v přízemí je velká dílna.
Logicky mi přijde, že bych tento dům měl řešit po částech a nikoli jako celek. Tzn. spočítat úsporu potřeby tepla na vytápění pro každou část zvlášť. Systém zateplení bude totiž pro každou část dosti odlišný.
Pokud je toto správný postup, jak se potom pokračuje se žádostí. Měl bych podávat pro každou část RD jednu žádost. Nebo to prostě počítat vše jako jeden celek nehledě na to, že se v podstatě jedná o samostatné bytové jednotky se samostatným vstupem do každé z nich.
Děkuji a jsem s pozdravem

Datum: 03.11.2009 04:37 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
postupoval bych váženým průměrem součinitelů protupu tepla, co se týká té rozdílnosti prováděného zateplení. Pokud se jedná o jeden RD s jedním č.p., určitě by se neměly podávat dvě žádosti jen proto, že na každé části domu budete provádět izolaci s jinou tloušťkou. Rodinný dům je navíc definován mj. jako stavba s max. třemi byty a zároveň pro účely trvalého bydlení musí sloužit alespoň polovina podlahové plochy, takže nic z toho, co popisujete, by neměl být problém.
Finální slovo ale bude mít samozřejmě SFŽP, proto doporučuji konzultaci nad konkrétními věcmi přímo s nimi.