Spodek radiatoru netopi, je to vadny TRV?

Reklama
HH Honza Hloupy @honza.hloupy před 14 roky28.10.2009 13:22:00
Spodek radiatoru netopi, je to vadny TRV?

Dobry den,

Situace:
mam dvoutrubkouvou otopnou soustavu, vlastni kotel (v byte ), radiatory korado klasik a termostaticke ventily (vetsina heimeier V-exact s regulovatelnym Kv...ale nastavene vse na 6, tj max.). Pred cca 10 lety se menily 2 radiatory (s jednim z nich mam momentalne problem) . Menily to dve ruzne topenarske firmy, driv jsem o problematice vubec nic nevedel takze jsem je moc neresil, ani to co tam spachaly, ale ted se snazim ziskat max info sam...

Problem:
Dlouhodobe pozoruji ze jeden radiator (vk33 140/60cm radik cca 2600W pri spadu 70/50) dost nestiha vytopit rohovy pokoj (2 venkovni steny) ani pri odsroubovane termo hlavici, tj. plne otevren, pri venkovni t. lehce pod nulou je v mistnosti max 19-20, ale jde to hodne tezce a dlouho trva a jinde uz je davno sauna. Drive jsem si myslel ze je tam proste nedostatecne vykony teleso a tu teplotu jsem akceptoval jako trest za nedbalost pri vyberu topenare, kdyz jsem si ale nedavno spocital priblizne TZ mistnosti (pri -12) vyslo mi cca 1750W tak jsem se zacal inkriminovanym radiatorem zabyvat vic.

Zjisteni:
1) dolni polovina radiatoru je vlazna zatimco nahore je to horke (privod vody cca 60+st) a trubka se zpateckou je skoro studena, ovsem radiator vedle ktery je uplne stejne velky (akorat ma jiny TRV) je prohraty cely a i teplotu zpatecky ma vyssi nez ten problematicky
2) cim vyssi teplota privodu tim je rozdil vetsi (pri vlazne vode je rozdil prohrati skoro neznatelny)
3) na problematickem telese je TRV s pevnym neregul Kv (znacka nebo parametry nezname jen DN15 velikost) zatimco na ostatnich telesech je heimeier V-exact s regulovatelnym Kv.

Moje interpretace:
Rikal jsem si tedy, ze problem musi byt ve ventilu, ma maly prutok (uz to ze je nepochopitelne jiny nez ten vedle i kdyz byly delany soucasne, je divne) asi proto ze je vadny ci vadne namontovany, takze se do telesa nedostane dost teple vody aby predala odpovidajici vykon, takze je treba ho jen vymenit za takovy jako jsou na ostatnich telesech.

Ze by bylo ucpane teleso se mi nezda protoze je prohrata symetricky jen horni cast ale do stejne vysky po cele delce telesa

Otazky:
1) myslite ze by mohl byt problem v necem uplne jinem a vymena trv by nic neresila?
2) uvazoval jsem jeste pro jistotu o trv s vyssim dosazitelnym Kv (ty v-exacty maji jen 0,468 m3/h pri 6) ale vetsi prutok ma jen Heimeier Standard ktery (ma 0,46-1,23) je ale oznacen jako halvne pro jednotrubkove a samotizne soustavy - tedy abych pak neco jeste nepodelal s vyvazenosti a tlakama- i kdyz ty ostatni pokoje jsou vytapene v pohode s rezervou zatimco tento nestiha, takze vyvazene to stejne asi neni, myslite ze to je vhodne nebo mam zustat u v-exactu a modlit se ze to bude stacit?

Diky za nazory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.