vlhkost v novostavbě |
Autor: Marie Zvěřinová Datum: 12.11.2009 10:44 | Letos jsme zahájili třetí topnou sezónu v novém rodinném domě, který je postaven z porobetonu a zateplen 10 EPS. Z příchodem podzima se jako předchozí roky objevilo rošení oken ve všech místnostech (cca 3 cm od rámu). Větráme naplno a krátce každý den, vytápíme na 21 stupňů. Vlhkost vzduchu kolísá mezi 57 -63 stupni. Na jiných diskusích jsme se dočetli, že porobetonové zdivo vysychá řadu let. Máte někdo osobní zkušenost, za jak dlouho dům vyschne přirozenou cestou? Manžel to nakonec stejně nevydržel a zapůjčil vysoušečku. Měli jsme ji 24 hodin v jednom pokoji a celkové množství vysušené vody bylo pouze 3 litry. To nám přijde dost málo, i když vysoušečka je velmi výkoná (40l/24 h). Vlhkost vzduchu před zapnutím byla 60% po 24 hodinách klesla na 50%, asi šest hodin byla vysoušečka v jiné místnosti, pak zpět přesunuta do té první. Opět jsme provedli měření vlhkosti, která během šesti hodin opět vystoupala na 57%. V půjčovně nám říkali, vysoušet cca. 4 dny jednu místnost. Máte někdo obdobné zkušenosti? Dočkáme se opravdu vysušení, nebo se nám rosení oken vrátí?
odpovědět na příspěvek |
|
| Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat. |
| Chronologický seznam příspěvků |
|
| Příspěvky |
Autor: Martin Vybiral Datum: 25.03.2012 21:20 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 109221 reakce na ... | Ahoj.Me se taky rosi okna.Mam postaveno s Ytong Lambda 375mm a zatepleno polystyrenem 14cm.Okna mam 2sklo a pri -5 stupnu se okna rosi.Teplota v obyvaku 23stupnu neustale vlhokost pres den 40procent a rano do 50procent.Kdyz jsem dum nemel zateplen tak se okna rosili jeste vic,ze mi to teklo na parapety.Topeni podlahove Diskuze zde http://forum.tzb-info.cz/121708-roseni-oken-dvojsklo
|
|
Autor: Vojtěch Kadlec Datum: 18.02.2012 09:50 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108848 reakce na ... | dobrý den, uklidním vás myslím si. Já mám novostavbu z ytong lambda 37,5 + 100 EPS šedý grafitový. Rosí se mi to uplně stejně, celá skla. Mám Eura 3 skla, 8 komorový. Ne jenom kraje rámu, ale celá. Už jsem si na to zvykl. Obýváme pouze přízemí, když otevřu dveře nahoru, tak okna orosená nejsou, ale myslím, že stejně ta vlhkost v domě zůstane. Prostě větrat větrat větrat větrat. Myslím že přes léto to vyschne.
|
|
 | Autor: Richard Blazek Datum: 25.03.2012 09:04 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108951 reakce na ... | Pane Kadlec, nechci vás strašit, ale řekl bych, že ta vaše Lambáda nemá šanci vyschnout nikdy. Jistě by se vyplatil výpočet roční bilance zkondenzované a odpařené vlhkosti, ale u vaší skladby bych to tipoval i bez výpočtu na permanentní zvyšování vlhkosti ve zdivu.
|
|
 | Autor: Laďa Jaskva Datum: 25.03.2012 11:32 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 100179 reakce na ... | Dobrý den. Totálně se mýlíte. Ale máte pravdu v jednom - musí se to spočítat a ne nějaké dojmy. Na konci modelového roku je zóna suchá. Zde bych řekl, že považuji za trochu nešťastné používat kombinaci nosného materiálu s dobrými izolačními vlastnostmi v kombinaci s dodatečným zateplením. I když se dá spolehlivě spočítat, že ta konstrukce bude na konci modelového roku suchá, tak vidím jako kontraproduktivní kombinaci Lambdy a dodatečného zateplení zejména z cenových důvodů. S pozdravem Laďa
|
|
Autor: Radek Machálek Datum: 29.12.2009 16:27 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | U porobetonu nelze používat na zateplení polystyren, ale pouze vatu. Hodně se tato zásada porušuje a mohou vznikat tyto problémy. Více informací možno na tel.776170177
|
|
| |
Autor: Michal Topivý Datum: 15.12.2009 12:35 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Myslím, že bojujete s představou. Vlhkost 60% je ideální. 40% a méně už lze snad považovat i za zdraví škodlivé. Pokud máte pouze orosená okna a ta voda z nich nikam nekape, tak je to zcela v pořádku a těm oknům to nemůže (a ani nesmí) vadit. Není důvod s tím cokoliv dělat. Okna s tepelným odporem 4 a více (tepelná vodivost 0,25 a méně) aby se nerosila, se ještě běžně nevyrábějí. Ty si koupíte při rekonstrukci za 30 let.
|
|
 | Autor: melkor unlimited Datum: 15.12.2009 17:45 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Kompletní okna s Uw = 0,25 se možná ještě sehnat nedají, ale zasklení s Ug = 0,20 už ano. Na cenu se mne neptejte. Nebude se Vám líbit.
|
|
Autor: Marie Zvěřinová Datum: 14.12.2009 21:21 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Naše výsledky ohledně vysoušení domu: Vysoušeli jsme cca. týden. Dostali jsme se na poměrně nízké hodnoty vlhkosti, bohužel ytong je opravdu "HOUBA" a vlhkost se neustále pomalu vytahuje zezadu ze zdí, tudíž v pokoji, který neobýváme, je nyní o po vysoušení opět vlhkost téměř stejná jako před vysoušením. Jinak v obývacím pokoji se nám nyní pohybuje vlhkost mezi 48-54% s tím, že pokud nezatahujeme žaluzie, tak se okna nerosí. pokud ale žaluzie zatáhneme, tak se opět rosí. Snažíme se dál pravidelně větrat, obzvláště, když je venku také nízká vlhkost. Výsledek vidím asi takový, že postupem let se snad pomalu vlhkosti zbavíme. Ale chce to opravdu pravidelně a dostatečně topit i větrat. Uvidíme.
|
|
Autor: Zdeněk Jícha Datum: 14.11.2009 14:04 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | myslím, že se zabýváte až příliš zbytečným problémem, ničemu to nevadí. nechal bych to prostě být. to co se vám děje, jen říká, že povrchová teplota skla v daném místě je pod rosným bodem odpovídajícím dané vlhkosti, teplotě a tlaku. může jít i o konstrukční problém okna nebo podtlak v objektu. jediné co bych si zkontroloval, zda nemáte únik vody z nějakého systému (topení, voda, odpady) do skladby podlah (projevilo by se to vzlínavými mapami zespodu na stěnách zevnitř nebo z vnějšku kdekoli) a pokud ne, šel bych klidně spát.
|
|
Autor: Zdeněk Růžička Datum: 14.11.2009 12:22 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Jak píšete, zahájili jste třetí topnou sezónu. Pak si myslím že váš problém nebude ve zdivu. My máme pórobeton + 16 cm eps. Loni jsme se stěhovali v březnu, topení podlahové, okna dřevěná, dvojskla 1,0 a žádné rosení. Letos při prvních nočních mrazech těsně pod nulou se nám okna taky orosily, jenže na oknech jsme nechali namontovat vnitřní žaluzie a ty když se sklopí rosí se okna. Někde má manželka záclony až k zemi a to samé. Pokud se odtáhnou žaluzie i ty záclony není problém. Je to o tom, že po oknech musí být možnost proudění vzduchu a o větrání a o vnitřní vlhkosti o rozdílu vnitřní a venkovní teploty. Je mnoho příčin proč se rosí skla a musíte je postupně odstraňovat až na to přijdete co je správné. Můžete u jednoho okna vyzkoušet postavit na parapet malý ventilátorek a nechat ho foukat na sklo a bude po rosení. Přeji vám aby se vám podařilo problém odstranit.
|
|
 | Autor: Marie Zvěřinová Datum: 14.11.2009 13:43 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | děkuji za odpověď. Ještě bych se optala, jestli vám zdivo při stavění promoklo? My stavělil sami, takže promoklo opravdu hodněkrát. Okna se rosí rovněž při teplotách kolem nuly, bohužel i tam, kde žaluzie nezatahujeme. Nezkoušeli jste měřit vlhkost v domě? Ptala jsem se u nás v nové ulici různě u lidí, co stavěli z porobetonu a co stavěli z pálených cihel. Všichni, co stavěli z porobetonu, utírají ráno okna, (třeba i v domě starém 8 let!), ti co mají pálené cihly, tak rošení opravdu neznají. Je zajímavé, že u vás není rošení tak hrozné. No uvidíme, už třetí den aktivně vysoušíme, tak snad poznáme výsledek.
|
|
 | Autor: jaroslav Šalý Datum: 14.11.2009 17:45 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | připravte se na to, že můžete vysoušet celou zimu, vysoušeč je vlastně tepelné čerpadlo, takže nemusíte mít strach z nějaké zbytečně vydané energie. vysoušení trvá dlouho, protože materiál uvolňuje vodu pomalu - jenom rozdílem vlhkosí materiálu a vzduchu. z promoklých cihlových zdí jednen podzim a i přes vymrznutí a vysušení přes léto a vlivem betonů a omítek jsem odvětrával trvale celý rok.
|
|
 | Autor: Zdeněk Růžička Datum: 15.11.2009 16:54 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Dům jsme stavěli také sami 4 roky. Promokl také mockrát. Vlhkost měříme pouze v obýváku, který je spojen s kuchyní a nyní je okolo 50 - 55 %. Až budeme topit do podlah myslím, že mít tento problém nebudeme jako loni z jara, protože topíme TČ s nasáváním vzduchu z domu a tím je dům neustále provětráván a vlhkost se ještě sníží tak asi na 40 - 45%. Jak jsem uvedl zatím stačí pár polínek dřeva do kachlových kamen jednou za dva dny. Dnes už vlastně netopíme třetí den a teplota 22°C, přes den sluníčko vytopilo na 24°C, takže další jeden nebo dva dny bez topení.
|
|
Autor: Jozef Homola Datum: 12.11.2009 17:37 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | "Potěším". Mám porotherm 9 let bez zateplení obvodu a vlhkost teď právě 61% a to jsme jenom 2, jak máme návštěvu hnedka je to více.
|
|
Autor: jaroslav Šalý Datum: 12.11.2009 11:16 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | je mi podezřelé, že při Vaší vlhkosti a dnešních nadnulových teplotách dochází k rosení skle, To by pak musela být velmi špatná okna.
|
|
 | Autor: Marie Zvěřinová Datum: 12.11.2009 11:19 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | v oknech to určitě není. Máme stejné jako sousedi, kteří vyzdili z porothermu a rošení oken vůbec neznají. To rošení oken se děje pouze ve večerních a nočních hodinách, přes den se nerosí, protože je venku ještě opravdu relativně teplo.
|
|
 | Autor: hetzer hetzer Datum: 12.11.2009 17:24 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | 60% neni vysoka hodnota. co mate za okna, pripadne foto? podel ramecku bude roseni nastavat temer vzdy, vlivem tepelneho mostu je izolacni schopnost v tomto miste 10x nizsi
|
|
 | Autor: Marie Zvěřinová Datum: 12.11.2009 19:24 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Máme plastová okna: nerezový rámeček, izolační dvojsklo, okno i s rámem U 1,2. Nezdá se mi, že by se to mělo rosit vždy, protože sousedům se nic nerosí.
|
|
 | Autor: hetzer hetzer Datum: 12.11.2009 23:20 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | nevite jakou maji vlhkost, od toho se prave kondenzace odviji. pokud sousedi maji nezatepleny cihlovzduch, tak jim v soucasnem pocasi kondenzuje voda ve zdech a tak jim vlhkost snizuje. vam zustava vsechna vevnitr
|
|
| |
 | Autor: Vláďa z Valach Datum: 13.11.2009 09:17 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Potom už zbývá porovnat teploty ve srovnávaných domech. Ono větrání je sice dobrá věc ale je rozdíl zda se větrá z 21 stC nebo z 23 stC. Pro začátek bych zvýšil pokojovou teplotu na 22 stC a pro vyschnutí domu bych neomezoval teplotu přes den pouze přes noc. Potom vlastní větrání. Opravdu to chce alespoň 2 x denně. Když se nevyvětrá po noci zůstává vlhkost v domě a jedno vyvětrání je málo.
|
|
 | Autor: Marie Zvěřinová Datum: 13.11.2009 12:40 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | vytápíme stejně jako sousedi. Loni jsme oba topili na 22 stupňů (měli jsme malé děti), letos vytápíme na 21 stupňů. Topíme nonstop podlahovkou. Sousedi rovněž. Spíše bych řekla, že oni tam mají letos možná větší chladno. Prostě nevěřím tomu, že by to bylo v teplotách. Přikláním se k verzi, že je to v cihlích. Právě proto se ptám, zda má někdo s porobetonem obdobnou zkušenost.
|
|
 | Autor: Jozef Homola Datum: 13.11.2009 14:29 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Pokud se chcete porovnávat se sousedy, tak porovnat počet osob (vydýchaná vlhkost), množství praní a sušení v bytě, množství žehlení, počet květin, počet akvárií, způsob a množství vaření a pak množství možných infiltračních škvír a pak se k něčemu dopracujete. Já jsem zde již umístil nějakou kvantifikaci tvorby vodní páry z jednotlivých činností ale nenajdu ten odkaz.
|
|
 | Autor: Marie Zvěřinová Datum: 13.11.2009 17:22 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | O porovnání se sousedy mi vůbec nejde. Mě jde pouze o problém porobetonu, že je savý jako houba a dlouho se vysouší. Takže mě zajímají zkušenosti jiných s tímto zdivem. Najde se někdo takový?
|
|
| |
 | Autor: Dalibor Julínek Datum: 04.03.2010 10:02 odpovědět upozornit redakci | reakce na ... | Porobeton sice savý je, ale problém je, že Vy na něm máte 10 cm EPS, což je jednak velmi na hraně rosaného bodu, možná ještě před ním (neznám přesný typ a tloušťku). Za druhé, probeton je difuzně otevřený materiál, což EPS není, takže další problém, vzhledem k tomu rosnému bodu. Já mám postaveno z Ytongu a okna se mi rosily až při letošních extrémních mrazech (mínus 16), ale to jen z toho důvodu, že se vytápělo jen na cca 16 stupňů. Jakmile jsem začal pravidelně větrat a zvýšil teplotu, tak se rosení po pár dnech ztratilo. Ve zdivu jako takovém to opravdu není. A rosení kolem bodu mrazu je nepřijatelné a něco je zkrátka špatně. Je potřeba větrat intenzivně a měřit vlhkost, např. ze 70% RV se dostanete na 55% až po cca 10 minutové větrání (celý dům otevřený dokořán a větrat průvanem). Tato metoda mi velmi pomohla a od té doby žádný problém. Navíc, jakmile je u Vás ten EPS na zdivu a byl aplikován po výstavbě (kdy zdivo dle Vašich slov několikrát promoklo), se stalo pouze to, že jste vlhkost uzavřeli uvnitř zdiva a jen pomalu (i několik let) se může vlhkost pomalu uvolňovat. Obecně je vhodné výstavbu konzultovat a používat ověřené metody a výrobcem doporučené metodiky a technologické postupy a vhodné materiály.
|
|
 | Autor: Vojtěch Kadlec Datum: 26.03.2012 09:38 odpovědět upozornit redakci | uživatel: 108848 reakce na ... | dobrý den, to byste viděli, jak to teď při těch slunečných dnech krásně všechno vyschlo, ani kapka kondenzátu pod vatou ani nikde jinde. Domnívám se že to bylo těmi anhydrity. Všichni, co zde nadávají na vlastnosti YTONGU (nasákavost, držení vody) bych poslal ke svému sousedovi, který staví z heluzu, na podzim to nestihl dát pod střechu a na tom zdivu jsou vidět mapy vlkhosti jako blázen, "prochcaný" zdivo odvrchu až dolu. a žádný vysychání ani teď při slunci, to já nemám ani kapku. O použití ytongu a EPS jsem se informoval u technika společnosti Xella i Baumit a oba říkali, že jsou to předsudky a když se to udělá, jak má, tak se nemůže nic stát. Děkuji za příspěvky a komentáře, ale já už spím klidně.
|
|