Výměna výtahu

Autor: Dan Slavík
Datum: 15.11.2009 17:22

Dobrý den,

Bydlíme v panelovém domě (6 pater) ze 70. let a začala se u nás řešit výměna výtahu s oddůvodněním aby výtah splňoval normy EU. Výtah, který tady máme má výměru 1,8 m2 neni v takové té kleci jak to bývá jinde, prochází prostředkem baráku takže rozměry šachty měnit nejde... Výtah má vnitřní dvířka, který musí být zavřený aby se rozjel.
Trochu jsem tady pročítal příspěvky ostatních a jestli to chápu dobře tak býtah by měl splňovat nějaké normy, ale nikdo to nemůže přímo nařídit. Problém nastane až když se stane nějaká nehoda apod. ?
Zajímalo by mě jaký konkrétní předpis takový výtah nesplňuje a jestli je nutná výměna nebo kdyby něco nesplňoval tak jestli jde starý levněji upravit? Dá se odhadnout cena nového výtahu?
Dál by mě zajímalo jestli je nějaký omezení co se týká rychlosti výtahu a rozjezdu/dojezdu? Mám zkušenost z jiného paneláku kde už výměna proběhla, že výtah je znatelně pomalejší navíc má pomalý rozjezd a snad ještě víc pomalejší dojezd -> šílený. Proč to nefunguje jako u starých kdy výtah jede od začátku do konce "na plno"? Nebo to je jenom záležitost konkrétního výrobce?
Předem děkuju za odpovědi.

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Datum: 08.06.2010 10:04 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Každý mechanismus MUSÍ splnit nařízení vlády č. 27/2003 . Platí od roku 2004 a spousta mechanismů se v tomto státu provozuje v rozporu s tímto nařízením. Je to hlavně proto, že bylo přijato na podzim, s účinností od 1.1.2004. Což bylo nerealizovatelné. Každopádně dneska při rekonstrukci výtahu se ji nevyhnete. Měníme letos v domě dva, takže už tuto diskusi máme za sebou.
K dotazům: pokud se i na stávajícím výtahu stane nějaká nehoda, bude posuzován podle uvedené vyhlášky a nesplní, takže provozovatel má peška. Rozjezd a dojezd se ná po dohodě nastavit na každém výtahu individuálně, mají frekv. měniče. Ale na doraz to dneska už nikdo nedá, trpí tím podle mne vlastní mechanika stroje i klece.

odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.