Poradna Zelená úsporám /

112518. změny během realizace

Autor: Milan Strachoň
Datum: 25.11.2009 23:43

Dobrý den,
v projektu, energetickém zhodnocení a krycím listu budou uvedeny určité parametry navržených opatření (okna s U=1,1, ETICS s EPS tl. 150mm apod.) Dotace mi bude přislíbena na tyto parametry.
Nebude problém s vyplacením dotace v případě, že během realizace použiji jiné, kvalitnější výrobky ( např. okna U=0,9, EPS 160mm apod.) ?

Chronologický seznam příspěvků
Milan Strachoň01.01.2010 12:23
Marie Bílá31.12.2009 18:44
Lukáš Střížek29.12.2009 07:22
Radek Řeháček22.12.2009 09:48

Datum: 22.12.2009 09:48 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,

problém by to být neměl, ale musíte SFŽP upozornit na změnu v projektu a doložit nové výpočty a projekt.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: Lukáš Střížek
Datum: 29.12.2009 07:22 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,
nezlobte se na mě pane Řeháčku, ale toto má být fundovaná odpověď na položenou otázku? To snad nemyslíte vážně? To už radši používejte spojení: pokud Pán Bůh dopustí, tak snad , asi , možná, pokud bude krásné počasí tak ......".
Dle mého skromného názoru stavebního technika by odpověď měla znít asi takto:
Pokud změnou materiálu navrhovaných opatření za kvalitnější nezměníte skupinu dotace z min. 20% na min.30% úspor v oblasti A2 nebo se nedostanete z oblasti A2 do A1 není nutné předkládat nový výpočet a projekt, stačí pouze k faktuře přiložit průvodní dopis ve kterém budou uvedeny změny oproti původnímu návrhu.
Pokud však změny budou mít vliv na změnu výše dotace je nutné toto doložit novým prokazujícím výpočtem.
Co Vy na to, pane Řeháčku?
Pokud se nedostanu do jiné kategorie podpory, tak proč by měl člověk vysolit dalších 20-80 tis. Kč za nový výpočet a projekt, který mu jenom sdělí, že úspora místo původních 20% dosáhla 21,5%, to prostě nemá logiku.
U koladaudace staveb se také drobné změny oproti PD řešily tak, že se do potvzené dokumentace vyznačily červenou tužkou.

Autor: Marie Bílá
Datum: 31.12.2009 18:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dobrý den,

dovoluji si opravit Vaše informace o změně dodavatele během realizace.
Na oficiálních stránkách České spořitelny- jako vybranou banku fondem ŽP
pro administraci žádostí pro dotace píšou, cituji:"během realizace není možné
měnit dodavatele ani technologie, jinak byste přišli o nárok na vyplacení
dotace."

Autor: Milan Strachoň
Datum: 01.01.2010 12:23 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Mezitím jsem získal dvě vyjádření od SFŽP:
1) na infolince mi sdělili téměř to stejné, co napsal ve své odpovědi p.Řeháček (viz výše) - mám na to názor stejný jako p.Střížek,
2) techni krajského pracoviště mi potvrdil, že změnu technologie i dodavatele lze provést pouhým oznámením. Výpočty a případně projekt je třeba nově doložit pouze v případě snížení kvality zateplení.