Poradna Zelená úsporám /

112545. Projekt na tepelné čerpadlo

Autor: Jan Skopeček
Datum: 27.11.2009 11:59

Dobrý den,

můžete mi poradit ve dvou věcech týkajících se instalace TČ do stávajícího objektu s již zavedeným zdrjem vytápění na tuhá paliva?:

1. Musím u TČ vzduch - voda předkládat projekt (výkres) a jak by měl případně vypadat - půdorys, řez TČ,. Nebo stačí technická ?
2. Musím odstavit kotel na tuhá paliva? Situace je taková, že do domu s en. náročností zhruba 30 kW chci dát TČ o výkonu asi 15 kW a TČ užívat většinu topné sezóny, jen v chladném počasí přitápět kotlem na tuhá paliva. Princip zmenšení produkce CO2 je tím zachovaný. Mám nárok na dotaci i při neodstavení kotle na tuhá paliva a jak mám se SFŽP vykomunikovat tuto záležitost?
Děkuji za odpovědi, Skopeček.

Chronologický seznam příspěvků
Pavel Kárník08.12.2009 22:02
Jan Skopeček08.12.2009 13:43
Pavel Kárník04.12.2009 10:28

Datum: 04.12.2009 10:28 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pro instalaci tepelného čerpadla je důležité zapojení celé soustavy a dispoziční řešení. Všechna použitá zařízení musí být uvedena v seznamu SVT.
V podoblasti C.1 podporuje program Zelená úsporám výměnu stávajících neekologických zdrojů vytápění (uhlí, kapalná fosilní paliva, elektřina) za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla v rodinných a bytových domech.
Optimální využití tepelných čerpadel je vhodné tam, kde je nízkoteplotní soustava vytápění. Ve Vašem případě si nejsem jistý, zda tomu tak je. I kdyby tomu tak bylo, pak porovnáním emise z elektrické energie (325kg/GJ) a hnědého uhlí při 70% účinnosti kotle je cca 160 kg/GJ. Z uvedeného vyplývá, že bude záležet na Vašem nastavení bivalentního bodu, kdy dojde k snížení emise CO2. Kromě toho zachováním spalování hnědého uhlí stále znečišťujete okolí emisemi S.
Podle mého názoru nemáte nárok na dotaci.

VEŘEJNÁ DISKUSE K DOTAZU

Autor: Jan Skopeček
Datum: 08.12.2009 13:43 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Pane Kárníku, díky za zevrubnou odpověď na mou druhou otázku v mém příspěvku. Nevíte, jestli je potřeba projekt se zakresleným TČ v rámci budovy? Skopeček.

Autor: Pavel Kárník
Datum: 08.12.2009 22:02 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tepelné čerpadlo vyžaduje dispoziční řešení v rámci domu včetně všech náležitostí celého obvodu.