Vybíjení akumulační nádrže

Autor: Synek Zdeněk
Datum: 19.12.2009 18:48

Před rokem jsem nainstaloval ke kotli Atmos DC22S akumulační nádrž (1000 litrů) a ekvitermní regulaci Atmoc ACD01 . Vše je zapojeno s Ladomatem 21 dle výkresové dokumentace. Můj problém spočívá vtom , že při poklesu venkovních teplot pod bod mrazu , začnu mít problém s vytápěním. Vše bych asi popsal následovně-
po zátopu vše funguje jak má a je vytápěn RD a nabíjena AN. Během
tohoto cyklu (nabíjení) dochází o úplnému otevření trojcestného směšovacího ventilu , i když má kotel teplotu i 85stupňů C. Podotýkám , že není požadavek na tak velké zvýšení teploty v RD.
Mám podezření , že dochází k mísení vody v AN ze spodního potrubí.
Asi během půl hodiny je promíchána voda v AN na stejnou teplotu.
Mám podezření na zpětnou klapku v Ladomatu .
Patronu jsem koupil novou (78 stupňů) a po výměně je to stále
stejné.Může mi někdo poradit , co dále podniknout za kroky , aby to konečně topilo jak má ?
Zpětnou klapku jsem rozdělal , ale vše je čisté.
Děkuji za radu.
Synek Zdeněk

odpovědět na příspěvek

Příspěvky v této diskusi vyjadřují názory čtenářů. Redakce portálu TZB-info nemůže ovlivnit jejich obsah, ale vyhrazuje si právo je odstraňovat.
Zobrazit všechny příspěvky zobrazuji 1 - 30 z 65   starší >>
Datum: 29.12.2009 14:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vím, že jste již z odpovědí jelen, ale přispěji ze svých zkušeností. Je evidentní, že systém jede obráceně.
1) V Ladomatu problém není. Zbytečné ho rozebírat, dávat nové patrony a čistit klapku.
2) Vždy při zátopu je nutné, aby než se pustí voda do radiátorů, bylo v akunádrži nahoře alespoň 10 cm žhavé vody(např. 80'C). Jinak hydraulika nefunguje. To znamená, že se nikdy nesmí nádrž zcela vybít, proto se na horní přípojce instaluje příložný termostat, který vypne oběhové čerpadlo do okruhu při poklesu teploty vody vycházející z nádrže.
3) Pozvěte si jiného topenáře na konzultaci, tohle každý neumí i když se tak tváří.

Nejsou v tom žádné čáry, když to bude správně zapojené uvidíte, že budete spokojený.

Autor: Vláďa z Valach
Datum: 29.12.2009 14:57 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Můžete ujasnit co myslíte tím že systém jede obráceně, něco jiného je tvrzení a něco jiného je technický důkaz? Proč se nemůže topením současně natápět akumulační nádrž i dům? To by znamenalo pokud jede kotel na plný výkon že dům bere také plný výkon. Ladomat má poněkud divné reakce když topím na 80 stC proč nemůže zatížit kotel na plný výkon? Když pojede kotel na 100% tak bude dům přetopený za několik hodin a nemůže se systém projevovat takovým způsobem jak se momentálně projevuje. Nevím co sledoval výrobce Ladomatu regulací teploty na vstupu do kotle na 72 stC a přitom je na výstupu z kotle vychlazovací zařízení které se aktivuje při dosažení 95 stC. Standardně jsou všechny topné systémy navrhovány na teplotní spád 20 stC. Rezerva do aktivace vychlazovacího zařízení 3stC mi nepřipadá zrovna jako dostačující.

Autor: Bartel St.
Datum: 29.12.2009 17:12 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Já jenom takovou poznámku. Nečetl jsem všechny příspěvky ohledně AKU nádrže, ale AKU nádrž, anuloid a jim podobné tlakové pružiny a vyrovnávače mají základní a zcela neporušitelnou zásadu a tou je hmotnostní průtok. ten na straně zdroje musí být vždy větší nebo roven hmotnostním průtokům sekundáru. Hlavní dopravní čerpadlo na straně spotřeby musí dosahovat hmotnostího průtoku sekundáru a celkový průtok sekundáru nemůže být větší, jak primární. Jinak přestanou topit poslední okruhy a vodu to nedopravuje, ale ČERPÁ. Vzniká dojem zpětného proudění, teplota zpátečky leze nahoru a vrstvení vody od nejchladnější po horkou je v pr..... Víte kde. Tady jsou na místě regulační ventily ručně ovládané a škrtit a škrtit. Podle projevů /začne to při -5 stupních/ jsem přesvědčen, že třícestný mix je volen podle světlosti potrubí a nikoliv podle Kv a v obtoku B-AB je stejný hmotnostní průtok, jako při cestě A-AB, což je špatně. Ventil nemá autoritu a chová se jako žebřiňák. Jestli do domu Vám jde výkonově kolem 12kW při delta T 15K, pak světlost ventilu je DN15 s Kv 2,5 m3/hod. Nad 12kW maximálně DN20 toto vše při 3 až 8 kPa. Ovšem velmi důležité je právě to menší Kv v obtoku hlavně při Aku nádržích.

Datum: 29.12.2009 17:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jedině souhlasit. Pokud budu u topného systému trvá základní seřízení s laserovým teploměrem cca 2-3 hod. Na dálku to je šichta.

Autor: Pavel Pilař
Datum: 29.12.2009 19:04 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
To co jsem popisoval platí jen při prvním zátopu a je to tak. Jinak vše funguje standartně podle učebnice fyziky, kterou jak vidím máte nastudovanou. Nevím ale proč reagujete, když ani nevíte k čemu slouží Ladomat (72'C).

Datum: 29.12.2009 21:14 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Zde bych chtěl jen upřesnit , že se mi již několikrát stalo i to , že byla horní část AN vytopena i přes 80°C , ale přesto to všechno vycuclo a začlo to jít obráceně ( horní potrubí bylo nejméně o 10°C chladnější než spodní) a trojcestný směšovač otevřen na plno , do domu šla jen voda o max.teplotě 60°C i když byl kotel vytopen na 80 - 85°C.
tento jev nastává , když jde venkovní teplotu tak pod -5°C.

Autor: Jaromír Sladký
Datum: 31.12.2009 23:21 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Je to poněkud rozvláčná diskuze, ale podle všeho je průtok radiátorovým okruhem větší než průtok kotlovým okruhem . Zkusil jste už nastavit čerpadlo Laddomatu na maximum a čerpadlo radiátorového okruhu na minimum. To by mohlo pomoci, tedy jestli minimální dopravované množství čerpadla rad.okruhu není větší než maximální u Laddomatu.
Pokud je to oběhové opravdu i na minimum tak silné, ještě by mohlo pomoci mírné přiškrcení ventilu u oběhového čerpadla.

Stejně může problém nastat v okamžiku roztápění, kdy objemové množství (průtok) dávaný Laddomatem do vnějšího okruhu bude menší než průtok vyžadovaný oběhovým čerpadlem x poměr z třícesťáku.
Jinak, ale se to chová takto - do oběhu to bere tolik kolik dá kotel a zbytek si přisává z AN. Dokud je v AN energie tak je vše přibližně O.K. (vratka může být teplejší než spodek nádrže což v pořádku není), tedy potřeba tepla v rad.okruhu je větší než dodává zdroj a pomáháme si akumulátorem. Dojde-li energie v AN tak je vše divné a AN nám začne brát energie spodem.

Autor: Přemysl Hrubý
Datum: 18.11.2011 10:03 odpovědět upozornit redakci
uživatel: 103513
reakce na ...
Fotogalerie:
Dobrý den, věřím, že panu Synkovi už vše dobře topí.
Píšu sem, proto, že jsem měl taky párkrát podobný problém. Kotel natopený na 85°C, třícest. směšovák otevřený naplno a teplota do domu pouze cca 55 - 65°C. Bohužel systém máme letos nový a zatím jsem nevypozoroval podmínky za jakých se to stalo. Systém se nakonec vždy nějak rozchodil. Ale kde je příčina?

Mám Atmos DC25S (25kW) s Laddomatem, s regulací ASD01. Schema zapojení viz. obr. Čerpadlo topného okruhu je Wilo RS 25-4/130. otáčky mám na 1.(nejnižší), čerpadlo Laddomatu má otáčky na 3 (nejvyšší).

V domě byl dříve instalována samotížka (bez čerpadla a větší průměry potrubí). Měnil jsem jen kotelnu, radiátory a rozvody zůstaly.

V souvislosti s tímto řeším ještě jeden problémek. Když jsem měnil kotelnu, nechal jsem si jeden radiátor odstranit a dal jsem místo něj svislý žebříkový radiátor z prostorových důvodů. Tento buď ale topí málo (je podstatně chladnější než ostatní radiátory), nebo vůbec. V takovém případě je pak teplejší vratka než vstupní trubka. Podotýkám, že na silnější trubku cca 35 mm byla naroubována tenčí, tuším 22 mm. Radiátor je přitom otevřený naplno.

Datum: 20.12.2009 10:42 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
¨Dobrý den.
Předem velmi děkuji za odpověď. Možná jsem se vyjádřil špatně ,
ale můj problém je asi v nějaké chybičce v topném systému.
Po zátopu vše funguje jak má asi tři hodiny (někdy více , někdy méně) . Akumulační nádrž je v horní čáasti natopena dle teploměru asi na 85°C , spodek je na 40°C. Trojcestný ventil
je otevřen asi na 50% (dle stupnice tak na 5) . Pak nastene můj problém . Trojcestný ventil se otevře na max a začne vycucávat
akumulační nádrž. Přitom je kotel natopený stále na 85°C a přesto to začne cucat vodu z akumulační nádrže. Když zavřu kulový ventil na AN , vše zase začne topit normálně , jen se neukládá přebytečné teplo v AN a hrozí při naložení kotle přetopení kotle a zareagování ochranného dochlazení kotle.
Je tedy možné , že může propouštět plovoucí klapka dole v Ladomatu ?Když tedy nastane můj problém (otevření trojcestný
na max) vypozoroval jsem následující jev na akumulační nádrži
Horní teplota spadla asi na 50°C a spodní naopak stoupla na 65°C . Mám tudíž podezření , že to začne nějak jít obráceně ?
Nedokáži to pořádně popsat . Horní ventil u AN je jen vlažný a nedochází k nabíjení AN . Vyměnil jsem i novou termopatronu,
ale je to pořád stejné.
Zatím děkuji.

Datum: 20.12.2009 11:28 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vypadá to tak že celý systém se rozladí v okamžiku kdy začnou přivírat termostatické ventily. Začne se vracet studenější topná voda a regulace potřebuje najít novou rovnovážnou polohu. Pravděpodobně by to chtělo snížit křivku ekvitermní regulace a mírně zvýšit zadanou teplotu na termostatických ventilech. Ona je to duchařina najít v minimálních tlakových poměrech jaké umožňují běžná oběhová čerpadla správný vztah mezi teplotou topné vody a nastavením trojcestného ventilu.

Datum: 20.12.2009 12:44 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Zítra se pokusím v kotelně o nějakou fotku.
Tuším , že je křivka nastavená na hodnotu 1,50.
Než začlo venku pořádně mrznout , vše fungovalo k mé spokojenosti . Nyní se to jaksi hádá . Meterologové předpovídají
mírné oteplení , tak uvídím , jak se to bude chovat dále.
Zítra se pokusím o fotky zapojení.

Autor: Honza Kopřiva
Datum: 20.12.2009 12:32 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Asi nejlepší bude když sem hodíte nákres zapojení a nějaké fotky.

Datum: 20.12.2009 09:03 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Tady kotel za problémy nemůže. Ekvitermní regulace pracuje podle nastavené křivky. Když je venku zima a podle křivky má být na vstupu do topného systému relativně vysoká teplota tak regulační ventil přes charakteristiku vlastní regulace pomalu otvírá. Teprve až se začne zvyšovat teplota v místnostech začnou postupně přivírat termostatické ventily začne docházet k nárůstu teploty na vstupu do topení a tím i k postupnému přivírání trojcestného ventilu. Je třeba si uvědomit že nahřívání topného systému je velmi energeticky náročné. V některých přechodových stavech je krátkodobý výkon až 2x větší než při ustáleném stavu. Nejvhodnější je než začnete topit v kotli zprovozněte celou cirkulaci. To že jste v teplejším období topil bez problémů značí to že v akumulátoru bylo mezi jednotlivými zátopy dostatek energie aby bylo z čeho brát.

Datum: 21.12.2009 14:18 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5
Pokusím se tedy zveřejnit nějakou fotku kotelny a nákres . Nejsem
žádný malíř , ale sna dá se to dá pochopit
Dle mého názoru mám někde v kotelně zakopaného psa . Dochází v
mém případě stále k míchání teplé vody v AN .
Když mi topenáři namontovali AN , dostal jsem vysvětlení , že se
AN nahřívá od vrchní části . V mém případě bych to ohodnotil , že
se to nahřívá obráceně . Na spodní potrubí neudržím ruku , na horním je to vlažné . Někde dochází stále k míchání teplé vody , ale nedokážu určit přesně kde . Ladomat - plovoucí klapka ?
Velmi děkuji za vaše poznatky.

Datum: 21.12.2009 14:55 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Kde je připojená expanzní nádrž?

Datum: 21.12.2009 15:53 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Expanzní nádrž je otevřená na půdě.
Dneska konkrétně od rána jenom skáču kolem kotle .
Normálně to topilo do 80°C na AN , pak to opět kolabuje.
Nyní alespoň topím bez AN , aby bylo v baráku teplo.
Opravdu již nevím.

Datum: 21.12.2009 16:01 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Upřesňuji kde je napojena trasa k expanzní nádrži?

Datum: 21.12.2009 17:40 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
Nevím , zda vám to popíši správně , ale expanzní nádrž je
na půdě RD. Je připojena na stoupačce do patra . Prakticky je půda
druhé patro RD , od kotle vzdálena přibližně 6,5m a je otevřená.

Datum: 21.12.2009 17:45 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jen jsem ještě zapomněl dodat , že když uzavřu kulový ventil na akumulační nádrži , začne to topit velmi dobře do radiátorů a v domě
je příjemně. Když ale otevřu ventil na AN , vše se opět opakuje a
jen se voda v AN mísí. Směšovací ventil je pak otevřen na max a do radiátorů jde maximálně voda ohřátá na 55°C , i když je kotel natopen na 85°C

Datum: 21.12.2009 18:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Jestli je to opravdu tak jak je to nakresleno tak je špatně namontován LADOMAT. Pohon musí být na trase ke kotli. Sání je mix teplé a studené vody. To by měl být první krok. Dále bych doporučil na trasu z teplého výstupu z kotle k ladomatu umístit zpětnou klapku. Do mísení se projevuje samotížný efekt a je nutno zjednoznačnit proudění. Dále bych doporučil mezi odbočku k ladomatu a odbočku k akumulační nádrži vložit ruční regulační ventil na kterém by se lehkým přiškrcením dalo eliminovat působení samotížného efektu. Je třeba si uvědomit že výsledné průtoky na výstupu do topného systému (nádrž+topení) jsou při teplotním spádu cca 50stC opravdu minimální.

Datum: 21.12.2009 19:17 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Fotogalerie:
obrázek č. 1 obrázek č. 2 obrázek č. 3 obrázek č. 4 obrázek č. 5 obrázek č. 6
Děkuji za odpověď. Nechápu , že pohon musí být ke kotli.
Posílám fotky ze zadu kotle.

Datum: 21.12.2009 19:26 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Zkusím zítra ráno před zátopem vyměnit termopatronu za 72 °C.
Uvidím ,jak se to bude chovat dále.
Nechápu , proč ta potfora funguje , když venku není pořádná zima ?
když je venku max do -5°C , nebo kolem O °C , tak to ještě normálně
jde.

Datum: 21.12.2009 19:54 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Omlouvám se ale LADOMAT je dobře zapojený. Jak už jsem psal chtělo by to zjednoznačnit proudění. Porovnával jsem zapojení Atmosu a Vaše zapojení. Jediný rozdíl je v umístění oběhového čerpadla. Rozdíl je v zapojení oběhového čerpadla topného systému domu. Opravdu je vhodnější aby bylo čerpadlo před radiátory to znamená za trojcestným ventilem. Regulační systém pracující s minimálními tlakovými spády které umožňuje oběhové čerpadlo je velmi náchylný na i minimální odpory způsobené samotížným efektem. Je to opravdu duchařina.

Datum: 21.12.2009 20:05 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Takže mi doporučujete umístit oběhové čerpadlo , které je nyní
umístěné na " Zpátečce " dát tedy hned za trojcestný ventil ?
Zkoušel jsem i přidat , posléze i ubrat na otáčkách oběhového čerpadla , ale výsledek stále stejný.
Ještě mne napadlo . Nemá i vliv , jak je velká expanzní nádoba ?

Datum: 21.12.2009 20:24 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Velikost expanzní nádoby nemá vliv. Pravděpodobně máte na radiátorech termostatické ventily. Ideální by bylo kdyby se Vám povedlo umístit oběhové čerpadlo až za odbočku k expanzní nádrži.
Pro upřesnění jaká je teplota vratné topné vody z domu?

Datum: 21.12.2009 21:19 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Teplotu na zpátečce opravdu nevím . Do domu jde teplota téměř stále v rozmezí 55 - 70°C (asi).
Pokusím se to změřit teploměrem a uvidím , kde jaká je teplota.
Zatím děkuji

Autor: kocina petr
Datum: 21.12.2009 20:27 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
nic proti vam,ale jsem stastnej,ze tyto veci se me bytostne nedotykaji.za tech cca 6 let co se TZB venuji,tak me jimala vzdy hruza okolo topeni.mam se vyreseno tak,ze neni mozne aby doslo k jakekoli kolizi :-)

zkuste se pozeptat pana Bartela i mladsiho.jsou to odbornici na slovo vzati :-)

Datum: 22.12.2009 20:00 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Dnes ráno jsem vyměnil v Ladomatu termopatronu za 72°C.
Za celý den nebyl žádný problém . Je pravda , že již není venku taková zima. Ráno jen -4 , přes den do + 3°C . Zatím to nechám tak
a uvidím , jak se to bude chovat dále.

Datum: 22.12.2009 20:33 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Ještě jednou jsem si pročetl diskusi a je mi záhadou proč se hřeje spodek akumulátoru. Při poklesu venkovní teploty též budou mírně otvírat termostatické ventily ale zároveň se zadává dle křivky vyšší teplota za trojcestným ventilem. V případě že je naplno otevřen trojcestný ventil cirkuluje pouze takové množství topné vody jaké pustí Ladomat přes kotel. Standardní teplotní spád by měl být na radiátorech při plném výkonu 20stC. Teď jaké množství tím kterým směrem proudí. Může se taky stát že se pouze vyměňuje teplá voda v rouře. Bylo by vhodné zjistit jaký vlastně je tepelný výkon kotle. Až se Vám podaří vyhřát dům. Doporučil bych odstavit topení do domu a protože máte určitě více teploměrů na akumulační nádrži zjistíte za jak dlouho se ohřeje definovaný obsah. Na Ladomatu jsou tři teploměry mohl by jste napsat hodnoty při normálním topení?

Autor: Petr Stoll
Datum: 22.12.2009 20:58 odpovědět upozornit redakci

reakce na ...
Vláďo, možná mohou nastat dva provozní stavy, ve chvíli, když se hřeje vratka do akumulačky.

1. Horká voda proudí přes radiátory a oběhové čerpadlo do vratky akumulačky, protože na této vratce není zpětná klapka.

2. Horká voda proudí do vratky akumulačky z výstupu kotle, přes trojcestný ventil / opět z důvodu absence zpětné klapky/. Tento jev by mohl nastat ve chvíli, kdy v Landomatu ještě neotevřela patrona, aby čerpadlo v Landomatu nasávalo ve směru od oběhového čerpadla. Část objemu horké vody by pak mohla proudit výstupem kotle směrem k Landomatu, a čast objemu by mohla proudit přes třícestný ventil do vratky akumulačky. Samozřejmě záleží na nastavení třícestného ventilu a na tlakových poměrech mezi čerpadly. Čerpadlo v Landomatu by mělo dávat min o 5% vyšší výkon než čerpadlo oběhové. Také s tebou souhlasím, že by bylo vhodné oběhové čerpadlo přemístnit na výstup za třícestný ventil, ve směru k radiátorům.

zobrazuji 1 - 30 z 65   starší >>
odpovědět na původní příspěvek

Přihlášení/odhlášení odběru příspěvků e-mailem:
váš e-mail:
Toto je nemoderovaná diskuse čtenářů portálu TZB-info. Redakce nenese zodpovědnost za obsah příspěvků a vyhrazuje si právo příspěvky odstraňovat.