Dobrý den ! Mám v domě kotel DAKON DUA 28 BK a v poslední době se objevila porucha: vždy po dosažení teploty na prostorovém termostatu klesne hodnota na manometru (voda) pod 0,8 bar a kotel již nezapne. Až po dopuštění vody a zvýšení tlaku nad 1 bar kotel opět sepne. Netuším, v čem je problém, poradí někdo ? Děkuji.
Pokud to nemá expanzomat zasebou (není děravý) seřízení zvládnete také. Připravte si měřič tlaku v pneumatice a vzduchovou pumpu s koncovkou pro automobilní pneumatiky. Než začnete tak se rozpomeňte zda se Vám některý radiátor v poslední době nezavzdušňoval, to by byla známka že je expanzomat děravý.
Díky za odpověď. přiznám se, že nejsem topenář, proto se ještě zeptám. Pod kotlem mám ,,běžný" únik z pojišťovacího ventilu a nově mi voda kape také z pod kotle (vlevo od pojišťovacího ventilu)- může to být onen expanzomat ? (je tam červený ventil - kolečko). Jinými slovy, v návodu jsem nenašel. kde se expanzomat nachází. Žádný radiátor se mi v poslední době nezavzdušňoval.
Expanzomat je válcová nádoba která je vývodem připojená k topnému systému a na druhé straně je plastové kolečko pod kterým je ventilek který vypadá jako na pneumatice. To plastové kolečko má v průměru asi 6cm. Toto kolečko je pouze kryt a z ventilku ho sešroubujete. Vše by zde mělo být suché.
Jo, rozumím, ale kde se ten expanzomat nachází ? Vím, kde je expanzní nádoba a plnící ventil expanzní nádoby (to asi není to samé, nebo ano ?) ... To znamená, najít expanzomat, změřit tlak a případně dofoukat ?
Pan Vláďa Vás navádí mylně. Na BK 28 je expanzomat obdélníkový a je upevněn přímo na zásobníku teplé vody v předu.Je stříbrno šedý,nebo červený.Ze spodu je ventilek a na něm čepička. Osobně vám NEDOPORUČUJI ABY JSTE SE DO TOHO ANGAŽOVAL! Jelikož jsem pochopil,že jste naprostý laik,svěřte to servisu. Pokud bude exp.prasklý a bude voda na straně tlaku dusíku,začne vám vytékat voda z ventilku,ta vám nateče do elektroniky a vy si naděláte mnohem více škody než užitku. VĚŘTE MI.
Člověk se stále učí, přiznám se pane Pavlo že hranatou uzavřenou expanzní nádrž jsem ještě neviděl. Když se dotazující ptal jak postupovat a ohlásil úniky nevidím to bez zásahu servisu jako opravitelné úplným laikem.
Ono je to v tomto koli dosti spesifické. Musí se dodržet opatrnost aby nenatekla zbytková voda hlavně do el.částí. A TO MI VĚŘTE,ŽE MOC DOBŘE VÍM O ČEM PÍŠI!
Jinak -já jsem NENAPSAL "hranatá",ale OBDÉLNÍKOVÁ pane Vláďo. Zároveň přikládám sken schematu (je to sice pro BT,ale to je stejné jako BK). Expanzomat je na poz.VAS 0440 C.
Dobry den p. Pavel Pavlo, chcem vas poprosit, ci nahodou nemate naskenovany cely navod na kotol Dakon DUA 28 BK/BT alebo link, kde by bolo mozne si ho stiahnut nakolko tech.vyobrazenie v mojom navode prilis nekoresponduje so skutocnostou a vsimol som si, ze vas obr. prispevok je to, co hladam. Vopred vdaka.
Preve vas obr.prispevok je svojim vyobrazenim presne moj kotol DUA 28BT (armatura, exp.nadoba-jej uiestnenie) v reale. Vdaka za link, ale prave ten manual mam, lepsie sa mi orientuje vo vasom.
Zdravim vas, taku rychlu odozvu som naozaj necakal, ale ak teda mozem spytam sa, kotol je v prevadzka od r. 2003, doteraz (zaklopem na drevo) bez problemov akurat som si vsimol cca 1-2 mesiace spat, ze cez prepad ako je pretlak.ventil(modry) vpravo dole, neustale jemne tecie voda, je to vidiet aj na spotrebe vody a aj na castejsom vyprazdnovani septiku. Vdaka.
Pojišťovací ventil na TUV pod zásobníkem po delší době začne prokapávat.Je to zapříčiněno spuchřením těsnící gumičky na těsnícím sedle ventilu.Později vyoxiduje dosedací mosazná plocha a ventil začne protékat čím dál tím více.Ideální je koupt nový těsnící ventil - kvalitnější.Hodnoty jsou 7 nebo 8 barů.Samotná výměna není nic komplikovaného.